Copy
MIkäli viesti ei näy kunnolla, avaa uutiskirje selaimessa:
View this email in your browser
Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 
kotisivujen www.jarvilakeus.fi kautta 22.12. klo 9 ja 
toimistossa 2.1. klo 9, puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583.

Ohjelma jaetaan talouksiin 19.12. ja samaan aikaan se on luettavissa kotisivuillamme. Viemme nippuja myös kirjastoihin.
Toimisto on suljettu 20.-31.12.

MUISTA: Kaikille kursseille on pakollinen ennakkoilmoittautuminen: vain ennakkoilmoittautumisten perusteella tiedämme, saadaanko kurssit toteutumaan! Ilmoittautua voi myös ennakkoilmoittautumispäivän jälkeen, ja mukaan pääsee matkan varreltakin, jos kursseilla on tilaa ja opetus on siihen sopivaa.
Kotisivun www.jarvilakeus.fi etusivulla on ilmoittautumislinkki. Jos sinulla ei ole netti-
yhteyttä ja puhelinlinjat ovat ruuhkaisia, voit ilmoittautua kirjastojen yleisöpäätteitä käyttäen. Kirjastojen henkilökunta avustaa tarvittaessa.

Kansalaisopisto sai eteläpohjalaiset ylittämään murrerajat

Leea Kedon kasvatustieteen väitöstutkimus osoittaa, että Järvilakeuden kansalaisopistossa toteutetut yhteisöteatterihankkeet lisäsivät alueellista yhteistoimintaa ja luottamusta, kun väki liikkui yli kunta- ja murrerajojen. Väitöstilaisuus on Kokkolassa yliopistokeskus Chydeniuksessa 13.12. klo 12.
Kansalaisopisto sai eteläpohjalaiset ylittämään murrerajat (Leea Keto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, Kasvatustiede)
Leea Keto, valokuvaaja on Jarmo Vainionpää.

– Opiston aluetta halkoo itä- ja länsimurteiden raja eikä kanssakäyminen Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven kesken ole suinkaan itsestään selvää. Kolmen harrastajateatterihankkeen aikana laajassa yhteistyössä toteutettujen näytelmien jälkeen tehtiin harrastajavoimin vielä elokuva, joka sai suuren suosion, Keto kertoo.

Sosiaalinen pääoma heijastuu myös talouteen

Sosiaalisella pääomalla tarkoitetaan ihmisten välille syntyviä verkostoja ja luottamusta, joilla on ainakin välillisiä heijastuksia alueen ja yhteiskunnan talouteen. Tutkimuskohteena oli kolme Järvilakeuden kansalaisopiston yhteisöteatterihanketta, joihin osallistuneet kokivat saaneensa erilaisia sosiaalista pääomaa lisääviä hyötyjä.

Tutkimus osoitti, että hankkeiden avulla voitiin edistää samaan aikaan sekä etäisempiä tuttavuuksia että läheisiä ystävyyssuhteita. Tämä yhdistelmä on tehokas yhteisön kehittämisen kannalta. Verkostojen ja luottamuksen syntymistä auttoivat muun muassa viestintä ja hyvä henki, johon liittyi huumori.

Vaikka kansalaisopistojen toimintaan liitetään perinteisesti yhteisöllisyys, on sosiaalista pääomaa tutkittu niiden näkökulmasta vain vähän. – Kansalaisopistojen tulisikin tarttua enemmän yhteisöteatterin tyyppiseen osallistavaan toimintaan, jossa kannustetaan ihmisiä yhteiseen tekemiseen yli kunta- ja kylärajojen, väittelijä ehdottaa.

KM Leea Kedon kasvatustieteen väitöskirjan ”Eihän ne ihmisiä kummempia oo. Etnografinen tutkimus kansalaisopiston yhteisöteatterihankkeista sosiaalisen pääoman vahvistajina" tarkastustilaisuus on 13.12.2019 klo 12.00 alkaen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, Talonpojankatu 2, Ulappa-Sali. Vastaväittäjänä professori Petri Salo (Åbo Akademi) ja kustoksena professori Juha Hakala (Kokkolan yliopistokeskus Chydenius).

Julkaisutiedot:

KM Leea Kedon kasvatustieteen väitöskirjan ”Eihän ne ihmisiä kummempia oo. Etnografinen tutkimus kansalaisopiston yhteisöteatterihankkeista sosiaalisen pääoman vahvistajina" on julkaistu sarjassa JYU DISSERTATIONS 160, 237 s., Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003 ISBN 978-951-39-7955-3 (PDF). Kirja on luettavissa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/66486

Taustatietoa:

Leea Keto pääsi ylioppilaaksi vuonna 1980 Kauhavan lukiosta ja valmistui kasvatustieteen maisteriksi Oulun yliopistosta luokanopettajan koulutusohjelmasta vuonna 1985. Hän toimi luokanopettajana Kauhavalla vuosina 1985–1995 ja peruskoulun tuntiopettajana Evijärvellä vuosina 1995–1996.

Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelu töiden ohella Tampereen yliopistossa vuosina 1993–1996 pätevöitti äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajaksi ja kouluhallinnon tutkinto vuonna 1996 myös hallinnollisiin tehtäviin. Vuodesta 1997 lähtien Keto on työskennellyt kansalaisopiston rehtorina: ensin Järviseudun Opistossa vuosina 1997–2008 ja vuodesta 2009 alkaen laajentuneessa Järvilakeuden kansalaisopistossa, jonka toimialueeseen kuuluvat Kauhava, Lappajärvi ja Evijärvi.

Leea Keto tunnetaan myös kirjailijana, jonka tuotantoon kuuluu draamakäsikirjoituksia sekä kolme runokokoelmaa. Hän on Suomen Kirjailijaliiton jäsen ja hän kuuluu myös Kansalaisopistojen liiton KoL:n hallitukseen.

Lisätietoa: Leea Keto, 050 326 3188

Ruotsalassa sulatellaan kinkkua 26.12.

8301300 Kinkunsulatustreenit Kauhava Ruotsalan monitoimihalli to 26.12. klo 12-15. Ohjaajana Satu Ruhkala. Kurssimaksu 10 €. Voi osallistua kaikkiin tai sopivaksi katsomiinsa, hinta sama. Ilmoittautuminen 18.12. mennessä.
12-12.55 RPV (ei hyppyjä) painotus reisi-peppu-vatsassa sekä pitkät sarjat kehon vastuksella
13-13.55 Voimatankoilua ja steppilautailua (sykkeen nostatusta) nostatetaan hiukan sykettä ja hyppyjäkin mukana.
14-15.00 Kiertoharjoitus 60 min hiki virtaamaan monipuolisella kiertoharjoittelulla (2x30min).

Haaveita ja harha-askelia ensi-iltaan 27.12. 

Kalen ja Penan perinteinen kesän kohokohta ”Muistoseurat” eli ajelu Ransu-autolla pitkin maakuntaa on päätetty unohtaa.  Anteron aarteen löytyminen oli niin suuri järkytys, ettei Kale enää halua ottaa riskiä uusista yllätyksistä. Kaksikko lähtee sen sijaan Penan aloitteesta tanssikurssille, mutta kaikki ei mene kuitenkaan ihan putkeen…  Edesmenneen Anteron naiset Maire, Sirkku ja Katinka ovat päättäneet, että kerrankin on naisten vuoro lähteä muistoseurareissulle: Kalen vaimo Marja Terttu on saatu houkuteltua kuskiksi ja totuttuun tapaan anoppi Lempi änkeää väkisin mukaan. Entä onko baarineito Tyynen ja runoilija-filosofi Torstin orastava suhde edennyt? Varmaa ainakin on, että harha-askelia voi tulla muuallakin kuin tanssilattialla.
Muistoseurat III - Haaveita ja harha-askelia - ensi-ilta Y-kinossa Kauhavalla. Katso TRAILERI
Käsikirjoitus: Leea Keto Ohjaus: Jukka Mäkinen Kuvaus ja leikkaus: Pekka Pohjoispää Tuotanto: Järvilakeuden kansalaisopisto. 

Järvilakeuden kansalaisopiston kannatusyhdistys kokousti Kortesjärvellä

 
Järvilakeuden kansalaisopiston kannatusyhdistys piti syyskokouksensa 31.10. Kortesjärvellä navettakahvila Lumouksessa. Kokouksessa hyväksyttiin opiston toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2020 sekä valittiin hallituksen jäsenet.

Hallitukseen valittiin vuosiksi 2020-2021 seuraavat henkilöt:
Marika Tervanen (varajäsen Minna Niinistö), Kauhava/Ylihärmä
Jarmo Kumpula (varajäsen Mari-Elina Kottari), Kauhava/Kortesjärvi
Hannu Övermark (varajäsen Vuokko Honkaniemi), Lappajärvi
 
Hallituksessa jatkavat vuoden 2020 ajan:
Riika Rintakangas, puheenjohtaja (varajäsen Mirva Uusitalo), Evijärvi
Anna-Liisa Niemi, varapuheenjohtaja (varajäsen Eero Paavola), Kauhava
Laura Jokinen (varajäsen Aurora Känsäkangas), Kauhava/Alahärmä

Seuraa Järvilakeuden kansalaisopistoa somessa!

Opiston sosiaalisen median kanavat tarjoavat kurkistuksia opiston arkeen ja maistiaisia erilaisilta kursseilta ja tapahtumista. Lue lisää ja klikkaa linkit TÄÄLTÄ

ILMIANNA HYVÄ KURSSI-IDEA!

Tunnetko hyvän opettajan tai onko sinulla tiedossa porukka, joka haluaisi kurssin tietystä aiheesta? Kaipaatteko kylätalollenne tai nuorisoseurallenne toimintaa?

Keskeistä Järvilakeuden kansalaisopiston toiminnassa on kuunnella paikallisten asukkaiden tarpeita ja toiveita opetuksen suhteen. Ehdota ja vinkkaa ideoistasi TÄSSÄ LINKISSÄ!

Osoitteet on poimittu Järvilakeuden kansalaisopiston opiskelijarekisteristä.
MIkäli haluat tilata uutiskirjeen myös ystävällesi, muuttaa omia tietojasi tai
poistua postituslistalta, laita viestiä: paivi.kultalahti@jarvilakeus.fi

Kotisivu www.jarvilakeus.fi
Facebook
Website
Flickr
Email
YouTube
Instagram
Osoitteet on poimittu Järvilakeuden kansalaisopiston opiskelijarekisteristä.
MIkäli haluat tilata uutiskirjeen myös ystävällesi, muuttaa omia tietojasi tai
poistua postituslistalta, laita viestiä: paivi.kultalahti@jarvilakeus.fi

Kotisivu www.jarvilakeus.fi


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Järvilakeuden kansalaisopisto · Loppusuora 9 · Kauhava 62200 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp