Copy
Velkommen til otteogtredivte udgave af det feministiske nyhedsbrev.
View this email in your browser

Kære læser,

I de seneste par dage er landets lygtepæle blevet klædt på med plakater til det kommende EP-valg. Den 26. maj skal vi sende 14 danske politikere afsted til Europa-Parlamentet og den 5. juni er der folketingsvalg - og vi vil gerne lige opfordre til, at du følger særligt med i år.

Danmark er nemlig håbløst bagud, når det kommer til FN’s Verdensmål, blandt andet på områder som ligestilling mellem kønnene, flere kvinder i ledelse og politisk repræsentation. Ser man på det kommende folketingsvalg er 2 ud af 3 kandidater mænd. Det vil sige, at kun 35 procent af 865 kandidater er kvinder og kun 3,7 procent har anden etnisk baggrund end dansk. Det er skræmmende tal i det nuværende politiske klima. Vi tænker særligt på den racismedømte Rasmus Paludan, der er fortaler for etnisk udrensning, brænder koraner som provokation og skaber stor utryghed i LGBTQIA+-nattelivet og Simon Simonsens temmeligt trælse udtalelser omkring helligheden af mænds sæd og egoistiske solomødre.

Men også i det større billede er afsløringer om seksuelle overgreb mod kvindelige medlemmer i politiske partier tidligere på året ekstremt bekymrende. Når kvinder og minoriteter fortsat bliver udsat for had, seksuelle overgreb og nedværdigelse, så bliver de næppe i det politiske forum. Og det er vigtigt, at vi ændrer den trend, for undersøgelser viser, at en øget andel af kvinder og minoriteter i politik ikke kun er godt for økonomien, men også for en bedre livskvalitet for både mænd og kvinder.

På nuværende tidspunkt rangerer World Economic Forum Island, Norge, Sverige og Finland på første- til fjerdepladsen, når det kommer til ligestilling. Danmark indtager en pinlig 13.-plads og vi har som det eneste nordiske land aldrig haft over 40 procent kvinder i Folketinget. Sammenligner vi os med de førnævnte lande, adskiller Danmark sig særligt ved en politisk modvilje omkring lovgivningsmæssige initiativer; såsom fædrebarsel, kønskvoteringer og ligeløn.  

Den meget omtalte samtykke-lovgivning er et godt eksempel på, hvordan danske lovgivere vakler, undviger og taler udenom. Da Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape Poulsen i marts meldte ud, at de nu var klar til at indføre lov om samtykke i Danmark, troede vi egentlig her på redaktionen, at der endelig skete noget. Men det er stadig ikke blevet til mere end et straffelovråd og en mulig ændring i lovgivningen er derfor blevet udskudt, igen igen, til efter valget.

Har du brug for lidt inspiration til, hvorfor du skal stemme på en kvinde til både EP- og folketingsvalg, så har Kvinderådet startet en ‘Stem på en kvinde’-kampagne, hvor de jævnligt har delt gode argumenter for at stemme på en kvinde. Du kan også svinge forbi Talk Town i Kødbyen i København fra d. 9.-11. Maj, hvor der vil være både debatter og workshops. Og er du alligevel i nabolaget, så kig forbi til #notallmails’ åbne redaktionsmøde. Det finder sted lørdag d. 11. maj kl. 14. Vi håber på at se dig!

I dette nyhedsbrev kan du læse om Sports Illustrateds første model i hijab og burkini, det antifeministiske parti Vox i Spanien og høre mere om, hvorfor vi er så glade for gravide stand-up komikere.

Tak fordi du læser med!

Overblikket


Bikini og badedragter er normen, men det gør Sports Illustrated op med i deres nyeste swimsuit udgave. Halima Aden er en somalisk-amerikansk, muslimsk model, der i den kommende udgave vil posere i hijab og burkini. Halima håber at hun kan være en rollemodel for unge muslimer, inspirere forandring og bekæmpe stigma. Hun mener, at muslimske kvinder og piger skal have lov til at dyrke svømning eller tage på stranden og samtidig følge deres religion.

Antifeminismen er åbenbart en vinderstrategi i Spanien, hvor det højreekstreme parti Vox gik fra 0 til 23 mandater i det spanske parlament ved parlamentsvalget i slutningen af april. Vox har blandt andet forsøgt at skrotte lovgivning mod kønsbaseret vold i Andalusien, ligesom de advokerer for længere barsel til kvinder, mens de altid er på mandens side, hvis en kvinde ønsker skilsmisse. Partiet er det første højreekstreme parti i det spanske parlament siden den fascistiske diktator general Francos død i 1975. De 23 mandater er ikke nok til vippe socialistiske Sánchez af pinden, der vandt valget med ca. 29 procent af stemmerne.

Cardi B har “Money Moves”. Det viste den berømte rapstjerne, da hun delte ud af sine finansielle erfaringer til en konference i New York. Her gav hun gode råd til, hvordan man får større økonomisk overskud, ved fx at være direkte om, hvad man vil have og ikke være bange for at bede om det. I den lidt mere kedelige ende anbefaler hun, aldrig at bruge penge man ikke har og altid have styr på, hvor meget man skal betale i skat.

Hvorfor skal en pige vælge mellem at være enten ”piget” eller atletisk? Hvorfor kan piger ikke være begge dele? Det har Heather Mitchell tænkt meget over. Hun er fotograf og mor og blev inspireret til at lave en fotoserie med sin datter. Billederne har til formål at inspirere piger og vise, at det er helt okay at være både piget OG atletisk.

Det var en historisk dag, da Sadaf Khadem d. 13 april blev den første iranske kvinde, der konkurrerede i en officiel boksekamp i Royan i Frankrig. Her vandt hun over den franske bokser Anne Chauvin i en amatørkamp. Sadaf Khadem kan imidlertid ikke se frem til en triumferende hjemrejse, da de iranske myndigheder har udstedt en arrestordre for hende og hendes mandlige træner, tidligere verdensmester i boksning Mahyar Monshipour. I Iran er det forbudt for kvinder at træne med mænd og konkurrere i officielle turneringer og Khadem og Monshipour er derfor blevet nødt til at udskyde deres hjemrejse på ubestemt tid.

Stand-up verden har i mange år primært bestået af mænd, men det er begyndt at ændre sig. De seneste par år er der sket en opblomstring af ikke bare kvinder, men også gravide kvinder, der laver stand-up om alt fra hæmorider til morgenkvalme. Lige nu ligger både Amy Shumers “Growing” og Ali Wongs “Baby Cobra” på Netflix, og de er klart et kig værd.  

Nyhedsfotografering er et stærkt mandsdomineret fag, hvor kvindelige nyhedsfotografer kun udgør omkring 15 til 20 procent, viser en ny undersøgelse. Samtidig er der lavere sandsynlighed for, at en kvindelige nyhedsfotograf bliver tildelt en historie, der opfattes som farlig (fx.eks i krigszoner). Selvom fotografens køn ikke i sig selv bestemmer de fotografier, en person tager, kan det altså påvirke adgangen til scener, mennesker og fortællinger, og den endelig vinkel på historien om billederne. For eksempel fortællinger om voldtægt som et redskab for krig eller om forsoning og genopbygningsprocesser. At udvide fotografernes mangfoldighed er afgørende for at tage billeder af mennesker, steder og konflikter, vi måske ikke ellers ville have adgang til.

Ikke kun muslimer og racialiserede personer er på den højreekstreme og racismedømte Rasmus Paludans radar. Venstrefløjsmediet Konfront bragte i midten af april en advarsel om, at Paludan er set fotografere gæster, der kom og gik fra en LGBTQIA+ klub i København. Det er ikke første gang, at højreekstreme fotograferer minoritetspersoner uden deres samtykke. Under Nørrebro Pride i sommer blev de deltagende også fotograferet uden samtykke.

Et anatomisk billede spredte sig for nylig over hele internettet. Billedet blev oprindeligt delt på Twitter (kontoen er siden blevet suspenderet) og viser en kvindelig overkrops muskelsystem. Men en del twitter-brugere lagde hurtigt mærke til, at noget var anderledes. Billedet viser nemlig også mælkekirtler, et syn der for mange var overraskende og fremmedartet. Billedet har siden åbnet op for en debat om, hvordan der stadig tages udgangspunkt i mandekroppen inden for medicin og anatomi, på trods af at kvindekroppe udgør halvdelen af verdens befolkning.

My Genderation giver et indblik i transkønnedes liv og oplevelser. Filmprojektet er produceret af transpersoner, om transpersoner, men filmene er rettet imod alle. Det er my Genderations mål at vise den diversitet, der er i det transkønnede miljø. De ønsker også at bekæmpe den stigma og det had, som transkønnede bliver udsat for. My Genderation har lavet over 100+ film, hvoraf mange er blevet vist på BBC og du kan besøge deres facebookside eller hjemmeside for at se mange af deres kortere videoer.

Kan du lide #notallmails? Så send den videre til en ven.

Rulleteksterne


38. udgave af #notallmails er lavet af Giovanna Ottolini, Astrid Bigoni, Elliott Norh Seerup, Emma Ellehøj og Louise Bjerregaard Leth Rasmussen. Layout af Astrid Bigoni. Kurator var Louise Bjerregaard Leth Rasmussen og ansvarshavende redaktør var Astrid Bigoni.

Hjælp os med at lave #NOTALLMAILS. Send din tekst, illustration eller måske et link til en feministisk nyhed til os på mail  hej@notallmails.dk. Deadline er 24. maj 2019.
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
Copyright © 2019 #NOTALLMAILS, All rights reserved.


Er der noget, du vil ændre?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde dig nyhedsbrevet.

Email Marketing Powered by Mailchimp