Copy
Velkommen til den treogfyrretyvende udgave af det feministiske nyhedsbrev.
View this email in your browser
Forargelse sælger. Bare spørg Lars Von Trier, der har bygget sin karriere på film, der forarger. For forargelse har nemlig den fine virkning, at man som menneske får mærket efter, hvad der er rigtigt og forkert. Det er ligesom en slags kalibrering af det moralske kompas.

Forargelse sælger også billetter på sociale medier, hvor det er let at lade sig rive med, når nogle kalder andre ud for at sige eller gøre problematiske ting, der enten krænker, sårer eller er med til at fastholde minoriteter i en undertrykt situation. Sociale medier er jo bygget til, at ting bliver delt, hvilket sikrer, at forargelsen når det meste af internettet rundt og dermed skaber en endnu større forargelse.

Men hvad er det reelt, forargelsen og vores kalden andre ud skaber? Sikrer den, at vi gør andre klogere? Får vi formidlet vores feminisme eller antiracisme på en måde, der giver grobund for at bygge bro, for at skabe nye forbindelser og alliancer? Skaber den øget solidaritet med og blandt dem, der er undertrykt?

Eller er det hele et stort spektakel, der tager tid og opmærksomhed fra sager af lidt større karakter? 
Det er klart, at den canadiske premierminister Justin Trudeau aldrig nogensinde burde have lavet brownface. Det er ikke alene ufølsomt og racistisk, det underkender totalt århundreders hvid kolonimagt, hvor hvide har haft magten til at definere sortes plads i hierarkiet. 

Selvfølgelig skal det bemærkes og siges højt, når nogen opfører sig som Trudeau har gjort. Selvfølgelig skal vi gøre opmærksom på, hvad der er det forkerte i at gøre sådanne ting. Men er det vigtigste i situationen ikke at fortælle, hvad der gør opførelsen problematisk, være konstruktive og invitere til en respektfuld dialog?

I stedet for at hoppe på forargelsestoget og kræve premierministerens afgang, kunne man  bruge anledningen til, fx at tale om omfanget af racisme i Canada, om Canadas våbensalg til Saudi Arabien eller deres lemfældige omgang med naturressourcer blandt landets oprindelige folk. Eller man kunne se på, hvordan sager som denne bliver mødt med alvor og respekt for minoriteter i den canadiske presse, mod en åbenlys latterliggørelse af både minoriteter og dem, der siger fra i Danmark.

Her på redaktionen synes vi ikke, at vores rolle som feministisk medie er at bidrage til debatten med mudderkastning og personangreb.  Vores mål er, at give dig, læseren, mulighed for at danne din egen holdning ud fra et nuanceret perspektiv. Det er ikke nemt, og man skal tit trække vejret og trække på de store perspektiver, men det er dét feminisme kan og skal.

I denne udgave kan du læse om, hvad der sker, når en mandlig superhelt, bliver til en kvinde, du kan komme med til feministisk læsekreds i et amerikansk fængsel og hvis du går og er i tvivl om, hvad non-binær og genderqueer betyder, så får du svaret lige her.

Husk at dette nyhedsbrev er drevet af kærlighed og aktivistisk gåpåmod. Det kommer man ikke langt med i banken, så vi opfordrer dig, kære abonnent, til at støtte vores arbejde på 10er. Her kan du vælge at støtte os med et valgfrit beløb for hvert nyhedsbrev, vi udgiver.
 

Overblikket

35,5 millioner børn under fem år er uden voksenopsyn i mindst en time om ugen, viser en analyse af situationen i 53 udviklingslande. Adgang til tryg børnepasning, der er til at betale, er ikke kun noget, der gavner børnene. Det sikrer, at moderen kan arbejde og dermed tjene penge til familien. Det sikrer også, at familien ikke tager ældre døtre ud af skolen for at passe de mindre søskende. Verdensbanken har estimeret, at det koster i omegnen af 15 - 30 billioner US dollars, at piger ikke gennemfører skolegang svarende til folkeskolen.

En gruppe forskere har fulgt MeToo, og deres research viser en bekymrende modreaktion på den ellers positive globale bevægelse. Data fra 152 mænd og 303 kvinder dokumenterer en stigende modvilje, når det drejer sig om at ansætte attraktive kvinder, ansætte kvinder til jobs med tæt interaktion med mænd og 1-1 møder med kvindelige ansatte. Forskerne har også anbefalinger til, hvordan organisationer kan håndtere sexchikane. De fandt nemlig, at både mænd og kvinder stort set var enige om, hvad grænseoverskridende opførsel var - og at mænd, i nogle tilfælde, faktisk var hurtigere til at bruge udtrykket sexchikane om en situation end kvinder. 

Er du ikke helt sikker på, hvad udtryk som non-binær, genderqueer og gender noncomforming dækker over, eller hvordan de adskiller sig fra hinanden? VICE har skrevet en artikel, der forklarer de tre begreber. Flere og flere gør op med den binære forståelse af kønsidentitet, og det kan godt føles som lidt af en jungle at navigere i. Vores bedste råd er at læse artiklen og spørge den person, du står overfor, hvordan de gerne vil tales til og om. 

Kvindelig Thor sælger flere tegneserier end originalen. Marvel har relanceret deres tegneserie om Thor, og superhelten er nu kvinde. Dette blev modtaget med stor kritik, men salgstallene viser, at den nye Thor sælger 25 % bedre end originalen. Dette er med til at støtte op om at skabe større diversitet i de historier, vi får fortalt.

Den 28-årige marokkanske journalist, Hajar Raissouni, blev anholdt i slutningen af august. Hun er anklaget for abort og sex uden for ægteskab, noget som er ulovligt i Marokko. Marokkanske rettighedsaktivister kræver hendes frigivelse, da de mener, at hendes tilbageholdelse er politisk motiveret. Raissouni arbejder for den uafhængige avis Akhbar al-Youm, der er kendt for, flere gange at have været kritisk over for den marokkanske regering. 
Sagen har også kastet et nyt lys over Marokkos forbud mod abort uger før, parlamentet skal overveje ændringer i abortlovgivningen i tilfælde af voldtægt, incest eller misdannelse af fosteret. Det estimeres at ca. 600 til 800 aborter ulovligt finder sted hver dag i Marokko.

Den engelske interesseorganisation Privacy International har afsløret, at menstruationstracking apps som MIA Fem (to millioner brugere verden over) og Maya (fem millioner downloads på Google Apps) deler oplysninger fra deres brugere direkte til Facebook. Data om fx brug af prævention,  deres cyklus, symptomer som hævelse og kramper og meget mere. 
Disse informationer er mange penge værd for annoncører, fordi de fx kan sige noget om brugernes humør, således at man kan målrette annoncer mod de brugere der er mere tilbøjelige til at købe.

Sam Smith har officielt meldt ud, at de vil tiltales med det køns-neutrale they/them. Sam har længe været åben omkring sin identitet som non-binær og beskriver, at de har været i krig med sin kønsidentitet hele sit liv. Sam delte beskeden på Instagram og beder nu folk gøre deres bedste for at respektere ønsket. 

Hvis du spørger Siri, den digitale assistent der bor i din iPhone, om den er feminist, skal du ikke forvente et klart svar. Et lækket dokument viser nemlig, at Apple har programmeret Siri til ikke at nævne ordet feminisme, da det kan opfattes som kontroversielt. I stedet svarer den, at alle mennesker bør behandles lige, så egentlig er Siri feminist, men må ikke sige det højt. 

Cecilie Mai Sommer er psykisk syg - og det taler hun gerne om.
På Instagram deler Cecilie ud af sit farverige univers og indre liv på en måde, der er både oplysende og morsomt. Du får fashion fra et psykiatrisk hospital og indblik i hendes op- og nedture, imens du håber, at “hende den lille” giver Cecilie en pause i dag.
 
I et fængsel i Californien bliver mandlige fanger undervist i toxic masculinity.
Richard begyndte at læse feministisk litteratur, før han røg i fængsel. I fængslet blev han konstant konfronteret med den skadelige maskulinitet og ønskede at gøre noget ved det. 
Success Stories startede i 2014, og er et projekt, hvor de indsatte mødes i grupper og diskuterer, hvad det vil sige at være en mand.
 
Kan du lide #notallmails? Så send det videre til en ven.

Rulleteksterne


43. udgave af #notallmails er lavet af Louise Rasmussen, Emma Ellehøj, Sofie Adelsparre, Astrid Bigoni og Giovanna Ottolini. Layout af Louise Rasmussen. Redigering af Maria Andersen. Kurator var Astrid Bigoni. Ansvarshavende redaktør er Astrid Bigoni.

Hjælp os med at lave #NOTALLMAILS. Send din tekst, illustration eller måske et link til en feministisk nyhed til os på mail på hej@notallmails.dk.
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
Copyright © 2019 #NOTALLMAILS, All rights reserved.


Er der noget, du vil ændre?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde dig nyhedsbrevet.

Email Marketing Powered by Mailchimp