Copy
Velkommen til den otteogfyrretyvende udgave af det feministiske nyhedsbrev.
View this email in your browser
Kære ven

Du har helt sikkert hørt om Greta Thunberg, men har du hørt om Vanessa Nakate? Hvis ikke, kan det skyldes, at de internationale medier har ignoreret hende og mange andre ikke-vestlige klimaaktivister. World Economic Forum afholdte fredag d. 24. januar deres årsmøde i Davos, Schweiz. Fem unge kvindelige klimaaktivister var inviteret med. Nakate var den eneste ikke-hvide aktivist - og den eneste, der blev klippet ud af pressebilledet, da nyhedsbureauet AP skrev en artikel om deres deltagelse.

Det er ikke fordi Vanessa Nakate ikke er værd at skrive om. Hun er en ung klimaaktivist fra Uganda, der startede med at protestere alene foran Ugandas parlament, og hun har siden grundlagt Youth For Future Africa. Derudover var hun en af talerne til COP25 i Spanien. Hun er med andre ord virkelig sej. 

Når klimaforandringerne rammer, vil mange af de ikke-vestlige lande blive ramt først og hårdest. Så hvorfor hører vi ikke om dem, der kæmper, hvor det sker? Over hele verden har der været klimaprotester anført af unge aktivister. Især har klimaaktivismen været præget af unge kvindelige ledere.
Ridhima Pandey var kun 9 år gammel, da hun (via sine forældre) sagsøgte den indiske regering for ikke at gøre nok for klimaet.
Autumn Peltier er indfødt canadier og har kæmpet for retten til rent drikkevand. Hun  konfronterede i 2016 den canadiske premierminister Justin Trudeau.

Disse er blot to eksempler fra en lang liste af unge klimaaktivister, der lige nu stiller sig op foran verdens ledere og kræver, at de ændrer kurs. Vi tror på ungdommen og hepper med her fra redaktionen!

I denne udgave af NOTALLMAILS kan du blandt andet læse om manglende viden om overgangsalderen, hvorfor flere mænd bor alene, og blive inspireret af Dolly Parton, der overtager verden på sin egen måde. 

God fornøjelse!

P.S Vi søger lige nu frivillige, der kan være med til at drive #notallmails’ sociale medier frem i verden. Kender du én, der kunne være interesseret? Se mere her.
@badasscrossstitch laver slagkraftige broderier med budskaber. Bag pseudonymet står den inspirerende kunstner og aktivist Shannon Downey, der også laver events, hvor aktivisme og håndarbejde går hånd i hånd.

Overblikket

Fra næste måned må mænd, der på et tidspunkt i deres liv har haft sex med en anden mand, donere blod. Bekendtgørelsen inkluderer dog en 4 måneders karantæneperiode for MSM (mænd der har sex med mænd). Det udelukker således fortsat størstedelen af homoseksuelle og biseksuelle mænd, hvis de er seksuelt aktive. Det baseres på, at MSM stadig er den største andel af risikogruppen for smitte af HIV, og det kan tage tid efter smitte at se virus i blodet ved en blodtest. Statens Serum Institut regner med, at der i dag lever omkring 6.400 mennesker med hiv i Danmark - de 4.200 af dem er mænd, der har sex med mænd. Bekendtgørelsen nævner ikke noget om homoseksuelle/biseksuelle i monogame forhold, hvor begge tidligere er blevet testet.

En ny rapport fra udviklingsorganisationen Oxfarm konkluderer, at en lille eksklusiv klub af milliardærer ejer det meste, mens særligt kvinderne ligger i bunden som verdens fattigste. Helt konkret ejer verdens 22 rigeste mænd tilsammen mere end samtlige kvinder i Afrika. I Danmark er det stadig primært kvinder, der bruger tid på det huslige og på ulønnet arbejde som madlavning, rengøring og børnepasning. Oxfam skalerer dette fænomen op og beregner, at verdens kvinder tilsammen lægger mere end 12 milliarder gratis arbejdstimer hver dag på ulønnet arbejde.

I Saudi-Arabien ser små forandringer dagens lys. Det ultrakonservative land, hvor kvinder og mænd ellers har levet stærkt adskilt, fik i 2019 en ny lov, der betyder, at forretningsejere ikke længere skal holde kønnene adskilt. Den nye lov har betydet en opblomstring af kaffebarer, hvor unge af begge køn er velkomne. Klassiske barer er forbudt i Saudi-Arabien, mens biografer og koncerter er begyndt at blive mainstream.

Flere og flere mænd i Danmark bor alene, hvilket har negativ indflydelse på denne gruppes liv generelt. Mandeforsker Svend Aage Madsen har denne artiklen for DR udførligt beskrevet, hvilke parametre, der er målt på, for at forklare hvorfor enlige mænd tjener mindre, får færre børn og dør tidligere end andre. Kort sagt lever de kortere og er mere ensomme end mænd med en uddannelse og en partner. Denne tendens er ny, og positionerer mænd i en hidtil uset rolle i samfundet på bunden af dette. 

I flere måneder har både hinduistiske og muslimske kvinder over hele Indien demonstreret mod den nye indiske statsborgerskabslov. Regeringen, der er ledet af den hinduistiske premierminister, Narendra Modi, introducerede i december en ny statsborgerskabslov og en landsdækkende statsborgerskabstest, kendt som NRC, hvilket kan resultere i, at millioner af muslimer erklæres for ulovlige udlændinge i deres eget land.

Medicinsk forskning med kvinder som fokus har historisk set været ret skuffende. Alligevel er det overraskende hvor lidt læger ved og kan vejlede om biologiske processer, som langt de fleste kvinder oplever. Diane Danzebrink oplevede en mangel på viden om overgangsalder hos sin egen læge, efter en hysterektomi der sendte hende ind i en tidlig overgangsalder. Hun opdagede, at mange læger i England fejldiagnosticerer symptomer på overgangsalder som angst eller depression, på grund af manglende viden og undervisning om emnet. Det sker på trods af, at 4 ud af 5 kvinder oplever disse symptomer i forbindelse med overgangsalder. Som svar har Danzebrink startet kampagnen #makemenopausematter, der kræver undervisning af læger, vejledning om overgangsalder på arbejdspladser, og at overgangsalder inkluderes i seksualundervisning.

Utah er nu den 19. stat i USA, der kan skrive sig på listen over stater, som ved lov har forbudt omvænningsterapi - eller conversion therapy - for mindreårige. Omvendingsterapien formål var at ændre kønsidentiteten eller den seksuelle orientering for personen, der deltog. Det er dog fortsat lovligt for værger, religiøse rådgivere, forældre eller bedsteforældre at forsøge sig, så længe disse ikke er psykologer. Unge LGBTQ+’ere er allerede i større fare for at begå selvmord, end deres heteroseksuelle jævnaldrende. Men ifølge forskning fra San Francisco State University er selvmord mere end dobbelt så sandsynligt, hvis en forældre prøver at ændre barnets seksuelle orientering - og tallet bliver tredoblet, hvis både forælder og terapuet forsøger sig. 

Dolly Parton’s America tegner igennem 9 afsnit et portræt af den markante sanger og sangskriver. Den kommer vidt omkring Dolly Partons sangskrivning, om hjemstaten Tennessee, hendes forhold til feminisme, og om at vokse op i fattigdom. Samtidig skildrer serien også et portræt af et kulturelt delt USA, hvor Dolly Parton formår at samle fløjene.
Kan du lide #notallmails? Så send det videre til en ven.

Rulleteksterne


48. udgave af #notallmails er lavet af Sofie Adelsparre, Louise Rasmussen, Maja L. Madsen, Maja Kehler Curth, Astrid Bigoni og Giovanna Ottolini. Layout af Maja Kehler Curth. Redigering af Maja L. Madsen. Kurator var Sofie Adelsparre. Redaktionssekretær er Kenneth Skovbo Weiland. Ansvarshavende redaktør er Astrid Bigoni.

Hjælp os med at lave #NOTALLMAILS. Send din tekst, illustration eller måske et link til en feministisk nyhed til os på mail på hej@notallmails.dk.
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
Copyright © 2020 #NOTALLMAILS, All rights reserved.


Er der noget, du vil ændre?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde dig nyhedsbrevet.

Email Marketing Powered by Mailchimp