|
|
Kære ven
Velkommen til #NOTALLMAILS’ første nyhedsbrev i 2020.
2019 var et år med mange nye tiltag og tilføjelser til #NOTALLMAILS. Vi afholdte vores første samtalesalon om menstruation - en kæmpe succes med fuldt hus. Vi var på Talktown i Århus og fik flere skribenter til redaktionen. Alt i alt var det et år med mange “første gange”.
Og det viser sig, at det ikke kun er hos os i #NOTALLMAILS, at der er sket en masse nyt. Kvinder overalt i verden har i løbet af 2019 knust det usynlige glasloft og gået over i historien med badass bedrifter. I USA blev Deb Haaland og Sharice Davids de første indfødte amerikanske kvinder i kongressen og Ilhan Omar og Rashida Tlaib blev de første muslimske kvinder. I Indonesien blev Aries Susanti Rahayu den første kvinde, der klatrede 15 meter på under 7 sekunder og i Slovakiet blev Zuzana Caputova den første kvindelige præsident. Listen lang og inkluderer 28 bedrifter, som uden tvivl er værd at læse.
I den forbindelse synes vi også det er relevant at nævne Sanna Marin, premierminister i Finland. Som 34-årig er hun den yngste regeringsleder i verden. Hun skal lede en koalition med fire andre partier, der alle har kvindelige ledere, hvoraf tre er under 35 år. Det er altså de unge kvinder, der tager magten i Finland, og det synes vi er ret sejt. Forhåbentlig får vi flere både kvindelige og yngre personer på magtfulde poster i 2020, også i Danmark.
Men mange bække små - gør stor å, er det ikke sådan man siger? Vi synes i hvert faldt også, at der er god grund til at fejre de mindre sejre. Som eksempelvis at det britiske undertøjsmærke Surge! har valgt at inkludere mænd i alle former og farver til deres nyeste kampagne. Det er en tendens vi har set en smule til på tøjmarkedet henvendt til kvinder, men det er endnu ikke særlig udbredt på tøjmarkedet henvendt til mænd. Brandet er blandt andre udviklet af den tidligere reality stjerne Austin Armacost. Han udtaler i forbindelse med kampagnen, at det står sløjt til med mænds selvværd, da flere og flere mænd bliver indlagt med spiseforstyrrelser. Af samme grund ønsker Surge! ikke at bidrage til det pres, flere mænd oplever, om at se ud på en særlig måde.
Hos #NOTALLMAILS ønsker vi at ride på bølgen af nye tiltag i den feministiske kamp og vi har lagt spændende nye planer for året, som skal gøre feminisme endnu mere relevant for alle. Uden at løfte sløret for meget, har vi blandt andet planer om flere samtalesaloner, nyt Instagram indhold, flere gæstekuratorer og sidst men ikke mindst ønsker vi at udgive en fysisk udgivelse. Ja, vi tillader os at drømme stort. Derfor har vi i denne måned sat gang i en ny kampagne på 10’er. Her kan du gå ind og støtte vores feministiske arbejde med et valgfrit beløb for hver udgivelse, og være med til at gøre en forskel på den feministiske front.
Til alle jer der allerede har valgt at støtte vores arbejde på 10’er - TUSIND TAK! Vi lover at kvittere med relevante feministiske nyheder pakket ind i uendelig kærlighed.
I denne udgave af dit yndlings feministiske nyhedsbrev kan du læse endnu mere om hvordan den feministiske kamp ser ud primo 2020. Du vil blandt andet kunne læse om et nyt lovforslag i Australien, Københavns Universitets ambitioner om at ændre historien samt om en ny feministisk vinbar!
God læsning.
|
|
|
I forbindelse med International Day for the Elimination of Violence against Women blev der afholdt demonstrationer verden over. I lande som Mexico, Italien, Tyrkiet, Sudan og Chile deltog tusindvis af mennesker i gadedemonstrationer, hvor de blandt andet gjorde opmærksom på, at der ifølge FN var omkring 87.000 kvinder og piger fra hele verden, der blev myrdet i 2017. I artiklen kan du se billeder fra demonstrationer over hele verden.
|
|
Overblikket
Københavns Universitet blev grundlagt af en kvinde. I 1475 vendte dronning Dorothea von Brandenburg hjem til Danmark med et grundlæggelsesdokument fra paven, men indtil for nyligt har hun været helt udeladt af universitetets historie. Først efter en henvendelse fra en studerende, Mia-Marie Olesen, bliver hun nu nævnt på hjemmesiden, selvom det har været anerkendt viden siden 1900. Afsløringen er en del af det, kvindehistoriker Grethe Jacobsen, kalder “en historiografisk tradition [for] at negligere de danske dronningers, og kvinders, formåen fuldstændig”.
Danmark ligger nu på en 14. plads på ranglisten over ligestillede lande, og er således faldet sammenlignet med sidste år. Imens topper vores nordiske nabolande listen. Island, Norge, Finland og Sverige tager plads nr. 1, 2, 3 og 4. World Economic Forum (WEF) laver hvert år denne rangliste blandt 153 lande ud fra fire kerneområder: Uddannelse, sundhed, økonomi og politik. Rapporten peger på, at der har været så lidt fremgang på ligestillingsområdet, at det vil tage 99,5 år før mænd og kvinder er ligestillede, hvis vi fortsætter i samme hastighed.
Over 62 procent af den irske befolkning har stemt ja til ægteskab for homoseksuelle.
Irland er det første land, som har taget stilling til homovielser ved en folkeafstemning.
Det er kun 22 år siden at Irland afkriminaliserede homoseksualitet, og 10 år siden regeringen vedtog en lov, der gjorde det muligt for homoseksuelle par at leve i et registreret partnerskab.
Den katolske kirke anerkender stadig ikke ægteskaber af personer af samme køn, så et kirkebryllup bliver det måske ikke til. Men de irske bøsser og lesbiske kan nu få papir på hinanden på rådhuset.
En ung japansk kvinde ved navn Shiori Ito er blevet ansigtet for #MeToo-bevægelsen i Japan. Den 18. december sidste år vandt hun en civilretlig sag, efter at have anklaget en højtstående mandlig journalist for voldtægt Overfaldet skete tilbage i 2017. Det er en sjælden og positiv sejr i et land, hvor den offentlige diskussion om seksuelle overgreb er nærmest ikke-eksisterende. Ifølge en nylig rapport om ligestilling ligger Japan som nummer 121 ud af 153 lande.
Et nyt lovforslag i Australien har til formål at gøre udtalelser og handlinger, baseret på religiøse overbevisninger, legitime på områder som sundhedspleje, rekruttering, skole, mm. Lovforslaget, hvis vedtaget, vil overordnet set gøre det lovligt at diskriminere på baggrund af religiøs overbevisning. Det kan f.eks. betyde, at en katolsk læge frit kan nægte at give prævention til patienter. I denne artikel fra the Guardian kan du læse flere eksempler på de konsekvenser, lovforslaget kan have.
"Efterlad din misogyni, din homofobi, din racisme, din klassicisme, din ableisme, dit patriarkat, dine kønsbias og al anden bullshit ved døren, fordi det lort vil hurtigt få dig smidt ud"
Sådan står der på Rebel Rebel hjemmeside, der er en feministisk vinbar i Somerville, Massachusetts. Baren er ejet af og hyrer Womxn, et udtryk som inkluderer transkønnede og farvede kvinder. Baren er specialiseret i naturvin og der er ingen mulighed for reservation, intet hierarki.
|
|
|
Sæson 2 af den populære Netflix serie Sex Education udkommer d. 17 januar og vi glæder os!
Ikke kun fordi historien om den britiske gymnasieelev Otis Milburn (Asa Butterfield), der giver vise råd til sine klassekammerater om alle hjertesager og/eller kønsorganer er virkeligt underholdende. Men også (mest) fordi vi gerne vil se mere af Eric.
Seriens vitale, komplekse skildring af en sort queer-teenager giver os både et perspektiv på en queer-person med en bestemt vestafrikansk sort baggrund, der bor i Storbritannien, samt en ny stil af queer-historie. Mere af det i 2020!
|
|
Rulleteksterne
47. udgave af #notallmails er lavet af Louise Rasmussen, Sofie Adelsparre, Maja L. Madsen, Maria Andersen og Giovanna Ottolini. Layout af Kenneth Skovbo Weiland. Redigering af Louise Rasmussen. Kurator var Maja Kehler Curth. Redaktionssekretær er Kenneth Skovbo Weiland. Ansvarshavende redaktør er Astrid Bigoni.
Hjælp os med at lave #NOTALLMAILS. Send din tekst, illustration eller måske et link til en feministisk nyhed til os på mail på hej@notallmails.dk.
|
|
|
|
|
|
|