Copy

Aan:Vrienden van Duurzaam Wierden-Enter

Duurzaam Wierden -Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste

Nieuwsbrief november 2019

Uitleg aan inwoners Plan Oost en Grote Maat over isoleren
Op 25 november was er een informatieavond van Buurkracht in het gemeentehuis voor inwoners van Plan Oost en de Grote Maat. Zij kregen uitleg over de verschillende mogelijkheden om hun huis te isoleren. De avond werd georganiseerd door een gezamenlijk buurtteam in samenwerking met medewerkers van ons Energieloket. Er waren 55 bewoners aanwezig.
Vertegenwoordigers van drie lokale bedrijven gaven uitleg en beantwoordden de vele vragen die gesteld werden. Conclusie was dat de situatie in elke woning anders is dat het steeds maatwerk is. Energiecoaches van het Energieloket gaven uitleg over de subsidieregeling die op dit moment van kracht is en over de mogelijkheid om een energiebespaarlening af te sluiten met een lage rente. Ook werd verteld over de mogelijkheid om een gratis warmtescan van de woning te laten maken.
21 bewoners willen zich verder oriënteren en hebben zich opgegeven voor een huisbezoek of warmtescan van een Energiecoach. 
Groene stamtafel bij tante Ell
Landschap Overijssel heeft 20 november een ‘Groene Stamtafel’ georganiseerd in Wierden in café Tante Ell. Door de veranderende energievoorziening verandert ook het landschap. Uit de regio waren 50 mensen aanwezig die na de inleiding vragen konden stellen en mee konden praten over de impact van (grote) windmolens en de landschappelijke inpassing van zonneparken. Er is veel voordeel te halen uit zorgvuldige beplanting rondom zonneparken waardoor de biodiversiteit toeneemt. Ook werd het aanplanten van productiebos bepleit waarbij timmerhout voor de bouw kan worden gecombineerd met resthout en snoeiafval voor bio-energie. De meerderheid van de aanwezigen was er wel van overtuigd dat we moeten overstappen op duurzame energie-opwekking, maar dat het wel zorgvuldig in het landschap moet worden ingepast.
50 euro cash als u gaat isoleren
Afgelopen week heeft u in de Wiezer een flyer aangetroffen over onze najaarsactie. Iedereen die tenminste 500 euro besteedt aan het isoleren van de woning ontvangt van ons 50 euro. Onze stichting wil zo het verduurzamen van woningen stimuleren. Wij betalen deze premie uit de opbrengst van het zonnepark.  Als u de flyer niet heeft ontvangen kunt u die bij het energieloket komen ophalen. De ingevulde flyer moet u samen met (een kopie van) de factuur van de toegepaste isolatie indienen. Vergeet niet uw IBAN in te vullen.
Voor de voorwaarden zie onze website https://duurzaamwierdenenter.nl/50cash/
Ook kunt u profiteren van een subsidieregeling als u twee subsidiemaatregelen treft.
Zie hiervoor de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
U kunt ook contact opnemen met ons Energieloket, tel: 0546-723117 of ons spreekuur in het gemeentehuis bezoeken op elke woensdagmiddag van 16.00 - 19.00 uur.
Aandacht voor bewoners in een kwetsbare positie
Energiekosten vormen een steeds grotere kostenpost. Onze stichting wil mensen in een kwetsbare positie (alleenstaanden, ouderen, uitkeringsgerechtigden) een extra steuntje in de rug bieden door hen te helpen de energiekosten te drukken.
Kent u bewoners die hiervoor in aanmerking willen komen dan kunt u dit aan ons doorgeven. Ook gaan we samen met stichting de Welle bekijken hoe we deze mensen kunnen bereiken. Zo willen we de kennis van onze Energiecoaches gaan delen met andere vrijwilligers, zoals de ouderenbezoekers.
Ook Energiecoach worden?
Heb je hart voor je buurt en voor 'n duurzame wereld? Meld je dan aan om aan de slag te gaan als Energiecoach.
Je geeft mensen thuis advies hoe zij minder energie kunnen verbruiken en op hun energiekosten kunnen besparen. Vooral mensen in een kwetsbare positie kunnen zo met vaak eenvoudige tips geholpen worden om hun lasten te verlichten. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je hieraan wilt besteden.  Voor meer informatie kun je contact opnemen met Miranda Scheffer, miranda@duurzaamwierdenenter.nl
Informatieavond in de bibliotheek
"Nederland leest 2019" een jaarlijks terugkerend evenement met dit jaar het thema: Duurzaamheid. In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst?
Het energieloket heeft 14 november een presentatie gegeven om de aanwezigen te vertellen wat allemaal mogelijk is op het gebied van isoleren, warmtepomp, zonnepanelen, actie 50cash e.d. Zelfs met het nemen van kleine maatregelen kunnen er alle mooie resultaten worden bereikt.
Het boek Winterbloei van Jan Wolkers werd gratis verspreid. De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft in deze bundel luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma’s.
Aarde warmt sneller op
Toch weer een bericht om van te schrikken. In het akkoord van Parijs staat dat de aarde niet meer dan 2 graden mag opwarmen, liefst minder dan 1,5 graad. Volgens de laatste metingen warmt de aarde sneller op dan gedacht en zijn we op weg naar 3,2 graden opwarming. Een doemscenario dus.
De doelstellingen van Parijs om CO2 te reduceren worden mondiaal niet gehaald; Ook niet door Nederland.
Een extra prikkel om ons nog meer in te zetten in de omschakeling naar duurzame energie.
Doet u mee?
Vaak beantwoorde vragen over zonnepanelen
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De productgarantie is meestal 10 jaar. Als binnen die periode het paneel stuk gaat moet u op grond van de garantie een vervangend paneel krijgen. Doordat alles wat in de zon staat in kwaliteit achteruitgaat neemt de opbrengst van zonnepanelen ook af. In praktijk is dit minder dan 0,3 % /jaar. De meeste fabrikanten garanderen 80-85 % opbrengst na 25 jaar. In praktijk is dit meer den 90%. Ook na die periode blijven zonnepanelen nog vele jaren stroom leveren.

Hoelang gaan omvormers voor zonnepanelen mee?
Alle elektronische apparaten gaan vroeg of laat stuk. De fabrikanten garanderen hun product meestal 5 jaar (sommige 10 of 12 jaar). In die garantieperiode gaat een paar procent van de apparaten stuk, anders zou de fabrikant ophouden te bestaan. Na de garantieperiode gaan er steeds vaker apparaten stuk. De kans bestaat dat u na 10 of 15 jaar een nieuwe omvormer moet kopen. Net als een nieuwe TV of wasmachine. Een elektronisch apparaat gaat langer mee in een koele omgeving. Goede ventilatie is aan te bevelen, of plaatsing in de openlucht, in de schaduw. De meeste omvormers zijn waterdicht en kunnen buiten hangen.

Waarom hebben nieuwe huizen niet allemaal zonnepanelen?
Dat vragen wij ons ook af.
Wij wensen u gezellige feestdagen!
Over deze mailing
U ontvangt deze mailing samen met 619 andere geinteresseerden in onze stichting.
Heeft u buren of vrienden die ook benieuwd zijn naar onze plannen, dan kunnen zij zich geheel vrijblijvend aanmelden op de website.
https://duurzaamwierdenenter.nl/Met duurzame groet van:

Kees, Tonnie, Wil, Helga, Heino, Gerhard, Herbert en Miranda,

de bestuursleden van de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter.


 
Copyright © Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Ons mailadres is:
info@duurzaamwierdenenter.nl

Wilt u ontvangst van deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan  hier . Klik op afmelden om onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Gildenweg 8a
7641 AZ Wierden
0546-723117


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter · Telgen 3 · Wierden, Overijssel 7641 HC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp