Copy

Aan:Vrienden van Duurzaam Wierden-Enter

Duurzaam Wierden -Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste

Nieuwsbrief september 2020

Ontvang 100 euro bij aankoop van een koelkast, vriezer, wasmachine of vaatwasser
Vanaf 1 oktober zijn we een nieuwe actie gestart. Als u een energiezuinige koelkast, vriezer, vaatwasser of wasmachine koopt ontvangt u van onze stichting 100 euro korting. Het energielabel moet A+++ zijn en u koopt het apparaat bij een lokale winkel. Die verrekent direct de korting.
Wij willen op deze manier bereiken dat er minder energie wordt verbruikt.
Onze stichting kan dit doen dankzij de opbrengsten van ons zonnepark. Wij streven er naar dat zoveel mogelijk inwoners van de opbrengsten van het zonnepark kunnen profiteren.
Voor deze actie is een speciaal budget vrijgemaakt. Dus op is op!
Voor de uitgebreide informatie verwijzen we naar onze website https://duurzaamwierdenenter.nl/rre/

Andere acties lopen gewoon door
Tot 1 april volgend jaar kunt u ook nog profiteren van twee andere acties. Zo kunt u 50 euro ontvangen bij aanschaf van ledlampen en isolatiematerialen.
Als u isolerende maatregelen treft kunt u daar ook nog 50 euro voor ontvangen.
Deze regelingen kunt u vinden op https://duurzaamwierdenenter.nl/rre/
Het Energieloket heeft weer spreekuur
De afgelopen maanden hebben we vanwege corona geen spreekuur kunnen houden in het gemeentehuis. Nu dit naar verwachting langer gaat duren, gaan wij spreekuur houden in ons kantoor aan de Gildenweg 8.
U kunt daar op de woensdagen terecht van 16.00 tot 19.00 uur met al uw vragen over o.a. isoleren, zonnepanelen en onze acties. U kunt dan ook de bonnetjes en flyers van onze acties inleveren. Op andere tijdstippen kunt u ze bij ons in de brievenbus doen of een afspraak maken met een energiecoach tel: 0546-723117 of via duurzaamwierdenenter@gmail.com Zie hier waar u ons kunt vinden.
25.000 euro beschikbaar voor maatschappelijke instellingen
De opbrengsten van ons zonnepark willen we zoveel mogelijk benutten voor duurzame acties en projecten in onze gemeente. Verenigingen en instellingen met een maatschappelijke doelstelling kunnen een verzoek indienen voor een financiële bijdrage. Voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een duurzaam project. Het project hoeft niet persé betrekking te hebben op duurzame energie. Voor alle plannen die onze wereld een beetje duurzamer maken kan een aanvraag worden ingediend. Dus ook het bevorderen van biodiversiteit, waterbeheer, recycling e.d. komt in aanmerking.
Op dit moment hebben we al negen aanvragen ontvangen. U kunt nog tot eind oktober een aanvraag indienen. Daarna gaan we de balans opmaken en beslissen welke projecten een bijdrage ontvangen.
Maatschap Stamsnijder uit Enter ontvangt duurzaamheidscompliment
Herbert en Judith Stamsnijder hebben uit handen van wethouder Richard Kortenhoeven het duurzaamheidscompliment van onze stichting ontvangen. Deze zogenoemde “Save the Nature-award” wordt uitgereikt aan particulieren en bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.
Maatschap Stamsnijder, gevestigd aan de Morslaan in Enter, mag de glazen trofee een half jaar houden.
Op het dak van de stallen liggen in totaal 2520 zonnepanelen en dat levert zo veel energie op, dat er naast het eigen bedrijf en de woning voldoende over is voor 210 huishoudens in de omgeving. Het familiebedrijf is door de opa van Herbert opgericht en in de loop der jaren uitgegroeid van 2 naar 80 hectare als melkveebedrijf. Ze kunnen dankzij de grote hoeveelheid panelen ook een deel van het dorp Enter van stroom voorzien. De panelen konden gunstig geplaatst worden door gebruik te maken van de SDE+ subsidie. Een in 2012 gebouwde stal was toen al voorzien van een extra stevige dakconstructie om later zonnepanelen te kunnen plaatsen. Van de daken van de oude stallen en schuren is het asbest verwijderd, op een aantal plaatsen de constructie versterkt om ook zonnepanelen te plaatsen.
Deze duurzame maatregelen waren voor ons reden om de Award te overhandigen.
Waar blijft de vergunning voor het zonnepark aan de Flierweg?
Al meer dan een jaar geleden is bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor een zonnepark aan de Flierweg in Hoge Hexel. Wij vragen ons af waarom dit zo lang op zich laat wachten. Wij hebben bij de gemeente aan de bel getrokken, omdat wij vrezen dat we de subsidieronde in november gaan missen als de vergunning nog langer uitblijft.
We hopen dat de gemeente de vergunning op korte termijn verleent.
Regionale Energie Strategie (RES) Twente
In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de helft van onze elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Ook moeten dan in elke gemeente de eerste wijken van het aardgas af.
Nederland is hiervoor opgedeeld in 30 regio’s, waar Twente er een van is. Elke regio moet met plannen komen hoe men dat wil realiseren. De belangrijkste vraag is nu waar al de benodigde duurzame energie moet worden opgewekt met molens en zonneparken. SDEWE zet zich in om zoveel mogelijk te realiseren met lokale participatie.
Bijgaand filmpje geeft een indruk van de opgave waar we voor staan.
https://youtu.be/_Pmn0sCT2qo
Bossen kappen om energie op te wekken? Wij zijn tegen!
Er komt steeds meer weerstand tegen het gebruik van biomassa als oplossing van het klimaatprobleem. Het verwerken van resthout is geen bezwaar. Maar het kappen van complete bossen en het transport van al dat hout vanuit o.a. Amerika is geen duurzame oplossing. 
Op onze website vindt u hier meer informatie over.
Over deze mailing
U ontvangt deze mailing samen met 719 andere geinteresseerden in onze stichting.
Heeft u buren of vrienden die ook benieuwd zijn naar onze plannen, dan kunnen zij zich geheel vrijblijvend aanmelden op de website.
https://duurzaamwierdenenter.nl/Met duurzame groet van:

Kees, Tonnie, Wil, Helga, Heino, Gerhard, Herbert en Miranda,

de bestuursleden van de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter.


 
Copyright © Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Ons mailadres is:
info@duurzaamwierdenenter.nl

Wilt u ontvangst van deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan  hier . Klik op afmelden om onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Gildenweg 8a
7641 AZ Wierden
0546-723117


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter · Telgen 3 · Wierden, Overijssel 7641 HC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp