Copy

Aan:Vrienden van Duurzaam Wierden-Enter

Duurzaam Wierden -Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste

Nieuwsbrief februari 2020

Onze stichting wint tweede prijs Energy-Pitch
Op 13 februari behaalde SDEWE een tweede plaats bij de Energiepitch van Natuur en Milieu Overijssel. De wedstrijd vond plaats tijdens het ‘Kennisfestival Lokale Energie Overijssel’ in Zwolle. Hieraan nemen lokale duurzame initiatieven uit Overijssel deel om kennis met elkaar te delen.
Samen met andere lokale initiatieven uit Deventer en Dalfsen was onze stichting genomineerd voor de Energy Pitch Award 2020. In 2016 werd de Energy Pitch door ons gewonnen met het plan voor de bouw van zonnepark De Groene Weuste.
Van de drie genomineerden werden filmpjes vertoond. Ons filmpje kunt u bekijken op https://youtu.be/n6CWUd08Xtw
Na een vragenronde en beoordeling door de jury won de Wierdense inzending een mooie tweede plaats. De eerste prijs ging naar Deventer Energie. De vakjury prees vooral het terugvloeien van de inkomsten van het zonnepark naar de inwoners van Wierden en de toepasbaarheid van het idee in heel Nederland.
Het idee van SDEWE is dat iedereen in Wierden en Enter profijt moet hebben van zonneparken, die immers ook gebouwd worden in het landschap waar iedereen woont. Niet alleen de lasten maar ook de lusten zijn dan voor iedereen. Daarnaast moeten de inkomsten van het zonnepark volgens de stichting gebruikt worden voor het bevorderen van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Daarom is een laagdrempelige actie bedacht waarbij iedereen die iets koopt om minder energie te gebruiken 80% van het aankoopbedrag terugkrijgt (maximaal € 50 per huis).
Maak gebruik van onze acties en ontvang 50 of 100 euro!
U ontvangt 80% van de aanschafprijs van LED-lampen, tochtstrips, radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen en thermosstaatkranen, brievenbuskleppen, en meer artikelen die kunnen worden toegepast om gas, elektra en water te besparen. Onze bijdrage is maximaal 50 euro. De regeling geldt voor iedereen, dus ook voor huurders en duurt nog het hele jaar.
Als u meer dan 500 euro investeert in isolatie van de woning ontvangt u nog eens 50 euro van de stichting.
Actievoorwaarden en flyers waarmee u de vergoedingen kunt aanvragen kunt u vinden op https://duurzaamwierdenenter.nl/rre/ 
Onze Energiecoaches komen bij u thuis
Op de flyers kunt u ook aangeven of u een (gratis) Energiecoach van het Energieloket wilt laten komen voor verdere bespaartips. Ook de warmtescans die zij uitvoeren zijn kosteloos. Op een scan is te zien waar de warmte uit uw huis verdwijnt en waar mogelijk nog kan worden geïsoleerd. 
Elk jaar kunt u honderden euro’s besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. De Energiecoach wil u hier graag bij helpen.
De Energiecoaches houden elke woensdag spreekuur in het gemeentehuis van 16.00 uur tot 19.00 uur.
Eerst zonnepanelen op de daken?
Zonnepanelen kunnen heel goed op daken worden geplaatst. Vaak wordt gehoord dat eerst de daken vol moeten en daarna pas gebruik mag worden gemaakt van landbouwgrond. Helaas zijn veel daken niet geschikt door het extra gewicht van de zonnepanelen. Ook willen lang niet alle eigenaren investeren in zonnestroom omdat het niet past bij de gewone bedrijfsvoering en niet hun core business is. De salderingsregeling zoals die voor kleinverbruikers geldt is ook niet van toepassing voor grootgebruikers en de energiebelasting voor grootgebruikers is naar verhouding ook lager. Daarom is er SDE+-subsidie voor grote daken. De stichting heeft ook SDE aangevraagd voor een aantal daken in Wierden. Helaas was de subsidie eerder op dan onze aanvragen aan de beurt waren. Daarom wordt in maart opnieuw subsidie aangevraagd voor deze daken. Hopelijk met meer succes. Overigens wordt bij iedere aanvraagronde het subsidiebedrag lager zodat het minder aantrekkelijk wordt om zonnepanelen te plaatsen. Dit overheidsbeleid staat haaks op de doelstelling die we met elkaar in het klimaatakkoord hebben afgesproken. Een slechte ontwikkeling dus. De plaatsing van zonnepanelen op daken vertraagt dus. Bovendien wordt de opgave voor 2030 niet gehaald met zon-op-daken alleen. Grootschalige opwek van zonneparken en/of windmolens is dus echt nodig om de opgave te halen. In de Regionale Energie Strategie (RES) moeten de gemeenten met elkaar afspreken waar en hoeveel van die grootschalige opwek gaat plaatsvinden. Ook in de regio Twente moeten die afspraken de komende maanden worden gemaakt. Wat dat voor de gemeente Wierden betekent is nog niet duidelijk, maar zal worden gecommuniceerd tijdens info-avonden. Daken tellen niet mee in de RES. Er moeten door de gemeenten dus impopulaire keuzes worden gemaakt voor honderden hectaren zonneparken, tientallen windmolens of een combinatie hiervan. SDEWE streeft naar een zo hoog mogelijk lokaal eigendom om de lasten en de lusten eerlijk te verdelen.
Vaak beantwoorde vragen over zonnepanelen
Hoe brandgevaarlijk zijn zonnepanelen?
Het komt steeds vaker in het nieuws: brandgevaar bij zonnepanelen. Maar wat is het daadwerkelijke risico? En als het toch gebeurt: wat is de oorzaak van die brand?
Slechte installatie
De meerderheid van brandgevallen heeft te maken met een slechte installatie. Slechte verbindingen, het gebruiken van verschillende merken door elkaar en de inzet van incorrect gereedschap liggen hieraan ten grondslag. Bovendien moet je met elektrische installaties altijd rekening houden met brandgevaar.
Verkeerd gereedschap
Sommige installateurs hebben niet met volle overtuiging gekozen om zonnepanelen te installeren. Ze doen het erbij. Daardoor zijn er zonnepanelen-installateurs die geen geschikt gereedschap hebben. Dat resulteert in vonkbruggen met brand als mogelijk gevolg. Vooral bij zonnepanelen die niet op dakpannen liggen maar ertussen (in-dak) of op platte daken met brandbare isolatie en dakbedekking.
Ervaren installateurs
Bij de afweging van offertes moet dus naast prijs vooral ook gekeken worden naar ervaring van installateurs. Ook de veiligheid tijdens de montage moet gewaarborgd zijn. Als een klant kiest voor een bedrijf dat niet veilig werkt en daardoor goedkoper is, bestaat de kans dat bij een ongeval de klant aansprakelijk wordt gesteld voor letselschade. Het risico op brand is daarmee niet groter dan brand door een ander huishoudelijk apparaat zoals een koelkast of tv. 
Over deze mailing
U ontvangt deze mailing samen met 671 andere geinteresseerden in onze stichting.
Heeft u buren of vrienden die ook benieuwd zijn naar onze plannen, dan kunnen zij zich geheel vrijblijvend aanmelden op de website.
https://duurzaamwierdenenter.nl/Met duurzame groet van:

Kees, Tonnie, Wil, Helga, Heino, Gerhard, Herbert en Miranda,

de bestuursleden van de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter.


 
Copyright © Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Ons mailadres is:
info@duurzaamwierdenenter.nl

Wilt u ontvangst van deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan  hier . Klik op afmelden om onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Gildenweg 8a
7641 AZ Wierden
0546-723117


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter · Telgen 3 · Wierden, Overijssel 7641 HC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp