Copy

Aan:Vrienden van Duurzaam Wierden-Enter

Duurzaam Wierden -Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste

Nieuwsbrief januari 2020

Wij wensen u een mooi 2020 toe
Wij hopen dat 2020 u veel goeds zal brengen. Onze stichting wil daar graag een steentje aan bijdragen. Zo kunt u deelnemen aan onze acties waarmee u ook profiteert van opbrengst van ons zonnepark. We hopen dat zoveel mogelijk inwoners hiervan gebruik maken. U kunt nu van twee acties gebruik maken (zie verderop) en zo 100 euro incasseren!
Dankzij onze acties kunt u uw energiekosten verlagen. En…….. U maakt Wierden een beetje duurzamer.
Ontvang 50 euro voor ledlampen en isolatiemateriaal
Wij zijn een actie gestart waarbij uw ledlampen en isolatiemateriaal voor 80%  vergoed wordt. Ook kleine materialen zoals radiatorfolie en tochtstrips komen in aanmerking.  Van deze mooie actie kunnen zowel huiseigenaren als huurders profiteren.
Via de Wiezer, week 5 zijn flyers verspreid waarin deze actie is aangekondigd. Deze ingevulde flyer moet gelijk met uw bonnetjes worden ingeleverd. Bonnetjes kunt u elke woensdag van 16.00 tot 19.00 uur inleveren bij het Energieloket in het gemeentehuis.
Hebt u de flyer gemist dan kunt u op onze website zelf een flyer printen. Op https://duurzaamwierdenenter.nl/rre staan ook de actievoorwaarden vermeld.
Per adres wordt maximaal 50 euro vergoed. U kunt dan voor 62,50 euro gaan shoppen.
Nog eens 50 euro cash als u gaat isoleren.
Deze actie zijn we vorig jaar al gestart en loopt gewoon door. Voorwaarde is dat u voor tenminste 500 euro investeert in de isolatie van uw woning. Naast deze “stimuleringspremie” van onze stichting kunt u ook profiteren van een subsidieregeling van de overheid die te vinden is op de site van RVO.
De voorwaarden van deze actie zijn te vinden op onze website, Deze voorwaarden staan ook onder bijgaande link https://duurzaamwierdenenter.nl/rre
Voor meer informatie kunt u ook terecht op het spreekuur van het Energieloket op woensdag in het gemeentehuis.
Duurzaamheidscompliment doorgegeven
Zaterdag is het Duurzaamheidscompliment "Save the Nature Award" weer doorgegeven. Roy Bolscher uit Enter heeft het compliment overhandigd aan Ronald Telgenhof en zijn vrouw Joyce. Zij wonen precies 1 jaar in hun nieuwe woning aan de Kievit in het Zuidbroek Wierden. Er is destijds besloten om geen gasaansluiting aan te laten leggen en volledig energie neutraal te bouwen. Tonnie Kroeze, onze energiecoach, heeft Fam. Telgenhof tijdens gesprekken ervan weten te overtuigen om te kiezen voor een warmtepomp en 24 zonnepanelen. In maart 2019 is zelfs oud burgemeester Henk Robben hiervoor op bezoek geweest. Mooi te zien dat bewoners toch hun eigen plan trekken en zo bevlogen met duurzame energie bezig zijn. En dat is wat wij graag zien!!
Subsidie verleend voor uitbreiding van zonnepark De Groene Weuste
In januari kregen we van RVO de verheugende mededeling dat de SDE+-subsidie is verleend voor de uitbreiding van het zonnepark.
Het betreft 4460 extra panelen tussen de bestaande rijen. Hiervoor is dus geen extra grond nodig en de panelen worden aangesloten op de bestaande transformatoren.
Het bedrag van de subsidie is maximaal bijna 1,3 miljoen euro. Dit bedrag is afhankelijk van de stroomprijs. Hoe hoger de stroomprijs, hoe minder subsidie.
Het bedrag wordt uitbetaald in de komende 15 jaar op grond van de stroomopbrengst. We zijn nu druk met de voorbereiding voor de bouw: offertes aanvragen, mogelijkheden om met lokale bedrijven te bouwen en technische keuzes. Daarnaast gaan we de financiering rondmaken met de bank. Een deel van het geld kan worden ingebracht via crowdfunding. In de loop van dit jaar laten we weten hoe we verder gaan.Ook hebben we voor ruim 4000 m2 bedrijfsdaken subsidie aangevraagd. Grote platte daken op industrieterreinen en een staldak. Bij elkaar ook net zoveel als de uitbreiding van het zonnepark. Deze aanvragen vallen echter in een andere categorie waarvan de vraag is of die worden toegekend omdat deze aanvraagfase is overtekend. Dat is dus een soort loterij die we moeten afwachten.
Vaak beantwoorde vragen over zonnepanelen
Is het niet jammer van de grond om zonneparken te bouwen?

Er is regelmatig protest tegen het bouwen van zonneparken op landbouwgrond. Maar niet ieder stuk agrarische grond is even waardevol voor een boer. Sommige stukken zijn erg nat (veengebieden) zodat pas laat gemaaid kan worden zonder dat de trekker wegzakt. Andere velden verdrogen (de hogere zandgronden in Hoge Hexel bijvoorbeeld). De economische bijdrage aan de voedselproductie is dan maar erg laag. Terwijl de opwek van elektriciteit vele malen meer opbrengt per hectare. Ook de verbouw van gewassen voor bio-energie of hout voor brandstof is erg inefficiënt voor de energievoorziening. Voor de biodiversiteit is de aanleg van zonneparken een enorme kans. De mais- en graslanden die worden gebruikt zijn meestal een onaantrekkelijk gebied voor insecten, vogels en kleine zoogdieren door de monocultuur en het intensive gebruik. Terwijl juist die dieren erg in de verdrukking zijn geraakt waardoor het aantal insecten en vogels dramatisch is afgenomen de laatste decennia. Zonneparken worden zeer extensief gebruikt: er is ruimte voor bloeiende kruiden, er wordt nauwelijks gemaaid en er is daarmee volop gelegenheid om de biodiversiteit te bevorderen. Ook voor weidevogels die op de grond broeden is er een kans: er wordt pas laat in het seizoen gemaaid of helemaal niet als er schapen op het veld komen. Kleine zoogdieren kunnen onder de hekken door en hebben volop schuilgelegenheid tegen roofvogels. Zonneparken op agrarische grond hebben dus meer voordelen dan alleen de opwekking van groene energie.
Over deze mailing
U ontvangt deze mailing samen met 628 andere geinteresseerden in onze stichting.
Heeft u buren of vrienden die ook benieuwd zijn naar onze plannen, dan kunnen zij zich geheel vrijblijvend aanmelden op de website.
https://duurzaamwierdenenter.nl/Met duurzame groet van:

Kees, Tonnie, Wil, Helga, Heino, Gerhard, Herbert en Miranda,

de bestuursleden van de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter.


 
Copyright © Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Ons mailadres is:
info@duurzaamwierdenenter.nl

Wilt u ontvangst van deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan  hier . Klik op afmelden om onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Gildenweg 8a
7641 AZ Wierden
0546-723117


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter · Telgen 3 · Wierden, Overijssel 7641 HC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp