Copy

Aan:Vrienden van Duurzaam Wierden-Enter

Duurzaam Wierden -Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste

Nieuwsbrief oktober 2019

Profiteer van de opbrengst van ons zonnepark en ontvang 50 euro!
Na een zonnig eerste jaar heeft De Groene Weuste onze stichtingskas gespekt. Omdat onze stichting geen winstoogmerk heeft, willen we de opbrengsten besteden aan andere duurzame activiteiten en onze inwoners laten meeprofiteren. Daarom start er binnenkort een actie waarmee we bewoners willen stimuleren om hun woning te isoleren.
Op dit moment ontvangt u van de overheid een subsidie van 20% van de investering als u twee isolatiemaatregelen treft. Onze stichting geeft daar bovenop nog een bonus van 50 euro!
Er kunnen maximaal 50 inwoners van deze actie gebruikmaken.
Wij gaan in De Wiezer een flyer meesturen waarin we deze actie bekendmaken.
De voorwaarden voor de subsidieregeling zijn te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
U kunt ook contact opnemen met ons Energieloket, tel: 0546-723117 of ons spreekuur in het gemeentehuis bezoeken op elke woensdagmiddag van 16.00 - 19.00 uur.
Nieuw bestuurslid komt onze gelederen versterken
We zijn blij dat Herbert Gerritsen Mulkens zich wil inzetten voor onze stichting. Hij stelt zich even aan u voor.
Mijn naam is Herbert Gerritsen Mulkes 36 jaar jong en woon samen met mijn vriendin Carlein en zoontje Joost (1,5 jaar) in het buitengebied van Wierden (Notter). Sinds afgelopen bouwvak ben ik zelfstandige en hou me in de breedste zin bezig met het verduurzamen van onze leefomgeving. Hiervoor heb ik 11 jaar gewerkt bij de overheid waar ik veel heb geleerd.Deze kennis wil ik graag inbrengen binnen de stichting zo ook mijn kennis die ik afgelopen jaren heb opgedaan in het verduurzamen van onze eigen woning. Naast mijn werk heb ik ook nog wat leuke hobby's zo heb ik een eigen tractorpulling team en strijden we mee op Europees niveau. Ook hou ik van watersport, reizen met de camper en klussen bij huis. 
Open dag in duurzame woningen
Bent u benieuwd hoe een duurzame woning er van binnen uitziet? Geïnteresseerd in de ervaringen met een warmtepomp? Dan bent u op 2 en 9 november welkom in de woning Tonnie Kroeze, Akeleistraat 15 Wierden en Herbert Gerritsen Mulkes, Heijkampsweg 1 Wierden.
Zij houden dan open huis in het kader van de duurzame huizenroute in onze provincie en kunnen u aan de hand van eigen ervaringen vertellen over het verduurzamen van uw woning.
Voor meer informatie over deze duurzame woningen zie onze website.
Akeleistraat 15 Wierden
Akeleistraat 15, Wierden 
Heijkampsweg 1, Wierden
Gezamenlijke actie Plan Oost en Grote Maat
Isolatie actie met Buurkracht. De wijken plan Oost en Grote Maat bundelen de krachten. De twee buurtteams gaan samen met Buurkracht een bewoners bijeenkomst organiseren op maandagavond 25 november as in de burgerzaal, gemeentehuis Wierden. De buurtteams van Plan Oost en Grote Maat willen hun buren helpen bij het verduurzamen en vervolgen hun buurkracht  met een isolatie actie. Op de bewonersbijeenkomst krijgt u informatie hoe u kunt deelnemen. Inloop 19:00 uur met koffie en thee, start 19:30 uur.
Voor vragen kunt u contact opnemen door te mailen naar: buurkrachtgrotemaatwierden@gmail.com
Praat mee in het café aan de groene stamtafel
De biodiversiteitscrisis en klimaatverandering zijn de grootste bedreigingen voor natuur en landschap. Daarom is de transitie naar duurzame energie ook een belangrijke opgave voor Landschap Overijssel.
Landschap Overijssel gaat graag in gesprek met jou en met anderen die geïnteresseerd zijn in ons werk. Tot voor kort voerden we deze gesprekken tijdens de Natuurdichtbij-avonden op diverse locaties in Overijssel. Dit najaar komen we nog dichterbij met de Groene Stamtafel. Dit is een laagdrempelige bijeenkomst in een informele sfeer, voorzien van hapjes en drankjes. Verschillende experts en vertegenwoordigers (van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu, Zonnepark De Groene Weuste, gemeente Wierden, Pure Energie, Provincie Overijssel) schuiven aan en belichten de verschillende kanten van een actueel thema. Het publiek vormt een kring rond de stamtafel, zoals bij De Wereld Draait Door, en wordt uitgenodigd om vragen te stellen en mee te praten.
Aanmelden: https://www.landschapoverijssel.nl/activiteiten/groene-stamtafel-energie#activity_registration
De boeren zijn boos, maar …
Veel emotie bij de boeren vanwege de stikstofproblematiek. Begrijpelijk als je in je bestaansrecht wordt bedreigd. Toch kunnen we er niet omheen dat de landbouwsector veel schade aanricht aan de natuur en het milieu. Enkele cijfers:
- De stikstofuitstoot in Nederland wordt voor 46% veroorzaakt door de landbouwsector.
- Nederland produceert door de intensieve bemesting met kunstmest per hectare 4 keer meer stikstof dan gemiddeld in Europa
- Door de grootschalige landbouw en monocultuur is de biodiversiteit ernstig aangetast.
Hoewel het niet direct te maken heeft met onze inzet voor duurzame energie maken we ons als stichting wel zorgen om de schade aan natuur en milieu.
Ook hebben we moeite met het verzet van de sector tegen het bouwen van zonneparken op landbouwgrond. Het biedt sommige boeren juist een mogelijkheid om hun bedrijf te continueren. Ook blijken zonneparken een positieve invloed te hebben op de biodiversiteit.
De omvang van de huidige grootschalige landbouw vormt een grote belasting in ons dichtbevolkte landje. We pleiten dan ook voor een omschakeling naar een meer kleinschalige duurzame en circulaire landbouw/veeteelt. Naast ruimte voor de eigen voedselproductie kan er ook ruimte komen voor de productie van eigen energie. Export van voedsel mag dan belangrijk zijn voor de economie, import van energie staat daar haaks op. Waar vroeger de textielindustrie belangrijk was voor Twente kan in de nabije toekomst opwekking van duurzame energie leiden tot versterking van onze regio.
Meer over de Regionale Energie Transitie is te lezen op onze website.
Regionale Energiestrategie- Waarom, Wat en Wanneer
https://www.youtube.com/watch?v=CVbUDlEM76w

Voorleesactie Sjaloomschool groep 5 en 6
Op 10 oktober organiseerde Natuur en Milieu Overijssel  de voorleesactie voor de Dag van de Duurzaamheid.
In de Sjaloomschool hebben dit jaar Helga en Miranda als bestuurslid van SDEWE het speciaal geschreven verhaal: ‘Sem en Saar geven positieve energie’ voorgelezen aan de groepen 5 en 6. In dit verhaal wordt duurzaamheid uitgelegd aan de hand van de zeven Kinder Global Goals. Duurzaamheid is een lastig begrip voor kinderen. Om dit leuk en begrijpelijk te maken, zijn de volwassen Sustainable Development Goals vertaald naar zeven Kinder Global Goals. Duurzaamheid wordt zo uitgelegd als “de wereld leuker, eerlijker en schoner maken”. Met de Voorleesactie stimuleren we het onderwijs om meer aandacht te besteden aan het thema duurzaamheid.
Over deze mailing
U ontvangt deze mailing samen met 617 andere geinteresseerden in onze stichting.
Heeft u buren of vrienden die ook benieuwd zijn naar onze plannen, dan kunnen zij zich geheel vrijblijvend aanmelden op de website.
https://duurzaamwierdenenter.nl/Met duurzame groet van:

Kees, Tonnie, Wil, Helga, Heino, Gerhard, Herbert en Miranda,

de bestuursleden van de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter.


 
Copyright © Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Ons mailadres is:
info@duurzaamwierdenenter.nl

Wilt u ontvangst van deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan  hier . Klik op afmelden om onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Gildenweg 8a
7641 AZ Wierden
0546-723117


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter · Telgen 3 · Wierden, Overijssel 7641 HC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp