Copy
Nieuwsbrief november 2022
Laat deze e-mail zien in browser
Nieuwsbrief november
nieuws van en voor de leden
In deze nieuwsbrief lees je meer over:

Netwerkavond voor de leden

Het was een geslaagde avond!

Door Angela Wolbers

Netwerkavond 7 november 2022
Buurthuis De Viersprong
 
Aanwezige leden:

 • Danielle van der Kuil (Loves Makelaardij),
 • Marco de Jonge, Sylvia Hakkenbroek (Garage De Jonge/ Autovakmeester),
 • Alien Geerdink, Heleen Geerdink (Molen Grenszicht, molenwinkel, bezoekersruimte, camping)
 • Jouke Veenhoven, Rodney Veenhoven (Slagerij Veenhoven)
 • Henriëtte Kwant (Gewichtsconsulente)
 • Klaas Bijl (Bijl Schoenen)
 • Jeroen (secretaris) en Diana Leenderts (JD Kringloop, Ons Compas online)
 • Theo Pool (TCM, Exclusive Classic Travel)
 • Angela Wolbers (penningmeester, Blik op Taal en Bloemendaal Projecten Timmerwerk)
Gasten:
Bart van der Sterren en Adriaan Vrolijk (Menso Emmen)
 
Afwezig:
 • Martine Maat (voorzitter, Creatieve decoraties voor jou)
 • Evi Potze (Kinderopvang Uk & Puk)
 • Benny Ploeg (Rijwielcentrum Ploeg)

 
Opening
Om 20.00 uur opent Angela de bijeenkomst. Martine is helaas ziek en kon niet komen. We doen een voorstelrondje.
 
Presentatie Theo Pool
Theo woont nog niet zo lang in Emmer-Compascuum en is dit jaar lid geworden van de ondernemersvereniging. Hij woonde hiervoor in de omgeving van Amsterdam.
 
TCM-klok (https://tcm-klok.nl/)
Theo heeft een hulpmiddel ontworpen voor mensen die geen tijdsbesef hebben. Het is een soort klok die heel goed visueel duidelijk maakt wat wanneer gaat gebeuren. In eerste instantie maakte hij de klok voor zijn zoon met een beperking. Omdat het een oplossing was voor veel meer mensen, heeft hij patent aangevraagd en gekregen en is ermee ‘de markt op’ gegaan. Hij heeft al veel enthousiaste en hoopgevende reacties gekregen van allerlei instanties die zeggen dat ze er iets mee gaan doen. Maar het is nog niet gelukt om brede bekendheid te krijgen en hij zou dat wel willen bereiken.
 
Exclusive Classic Travel (https://exclusive-classic-travel.nl/)
In de omgeving van Amsterdam had Theo een bedrijf dat trouwauto’s met chauffeur verhuurde. Dat doet hij nu ook weer en dat gaat de laatste tijd goed lopen. Hij heeft o.a. een Rolls Royce.
 
Menso (https://menso-emmen.nl/)
Bart van der Sterren en Adriaan Vrolijk zijn beide werk/scholingscoach en jobhunter. Bij Menso Emmen proberen ze mensen aan werk te helpen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dit gebeurt in het kader van de Participatiewet. In Emmer-Compascuum zijn er ongeveer 180 personen in de bijstand, maar het gaat om een kleiner aantal werkzoekenden dat geselecteerd is voor de begeleiding van Menso. Het probleem is vaak dat solliciteren en naar een vreemde werkomgeving gaan eng is. Op alle mogelijke manieren proberen Bart en Adriaan die mensen te coachen en aan te moedigen. Eventueel gaan ze mee naar het sollicitatiegesprek en naar de eerste werkdag. Ook op de bedrijven zelf wordt training gegeven. Menso heeft verschillende middelen ter beschikking zoals subsidies. Een werkzoekende kan bijvoorbeeld op proef geplaatst worden voor drie maanden, met behoud van uitkering. Als iemand niet meewerkt, kan zijn uitkering gekort worden. Dat helpt, waardoor iemand die stap toch gaat zetten en er achteraf blij om is.
 
Bart vertelt over de banenmarkt ‘Emmer-Compascuum werkt’ op 27 september. Hij vond het geslaagd. Klaas deed mee aan de banenmarkt en hij heeft enkele gesprekjes met kandidaten gehad. Jouke had ook willen meedoen, maar hij kon niet omdat het op dinsdagmiddag was. Maandagavond zou een beter moment zijn.
 
Bart oppert het idee dat we ook eens op bezoek komen bij Menso en dan meteen bij Emco een kijkje nemen. Desnoods op maandagavond of zondagmiddag.
 
Ze sluiten af met de oproep: Heb je een vacature? Heb je een idee? Neem contact met ons op en we bespreken het. (Bart: b.vandersterren@menso-emmen.nl, 06-46991955, Adriaan: a.vrolijk@menso-emmen.nl, 06-46991962).
 
Informeel napraten
De mooie schalen met hapjes van Slagerij Veenhoven gaan rond. Met een drankje erbij blijven we nog wat napraten over van alles en nog wat.
 
Jeroen vertelt aan ieder die het nog niet wist dat hij nu Ons Compas online maakt. Vrijdag wordt nummer 3 samengesteld. Er helpen ook een paar vrijwilligers mee die reportages gaan maken. Deze keer bijvoorbeeld over de weekmarkt. Iedereen kan advertenties, berichten en verslagen insturen naar redactie@onscompas.nl. Theo zal iets sturen. Klaas stuurde direct al met zijn telefoon een schoenenadvertentie en een tekst over wandelen.
 
Om ongeveer 22.00 uur ging iedereen weer huiswaarts. Uit de vele vragen, belangstellende reacties en geanimeerde gesprekken daarna, is af te leiden dat het een geslaagde avond was.

Van de bestuurstafel

Op 16 november hebben we weer een bestuursvergadering gehad. We hebben een datum gepland voor de volgende netwerkavond. Deze zal plaatsvinden op woensdag 18 januari in De Deele. Natuurlijk proosten we deze avond op het nieuwe jaar. Evi zal ons haar bedrijf, kindercentrum Uk en Puk laten zien en Menso Ondernemen gaat ons vertellen wat zij voor ondernemers kunnen doen. Een uitnodiging en verdere informatie over deze avond volgt.
Nog een datum voor volgend jaar om alvast te noteren, woensdag 27 maart willen we de algemene ledenvergadering houden. Nu deze dichterbij gaat komen nemen onze zorgen ook wel een beetje toe.... Nog steeds bestaat het bestuur uit drie personen, terwijl we een bestuur van 5 of 7 mensen zouden moeten hebben. Als er op de datum van de ledenvergadering geen voltallig bestuur zal zijn, zit er niets anders op dan de Ondernemersvereniging op te heffen. En dat zou toch wel ontzettend jammer zijn. De functies van voorzitter, secretaris en penningmeester zijn vervuld. Wat we nog nodig hebben zijn twee algemene bestuursleden die het bestuur ondersteunen. Op 11 januari hebben we onze volgende vergadering. Je bent altijd welkom om erbij te zijn en te ervaren hoe het er aan toe gaat. Dat is ook de manier waarop ik (Martine) erin gerold ben.

* Angela is penningmeester, houdt de website bij en maakt de notulen van de vergadering.
* Jeroen is secretaris en onderhoudt de algemene post.
* Martine is voorzitter en verzorgt de nieuwsbrief.
We zijn allemaal bereikbaar via de mail. Voor algemene zaken mail je naar Jeroen via info@ondernemersvereniging-ec.nl . Angela is te bereiken via penningmeester@ondernemersvereniging-ec.nl en Martine via voorzitter@ondernemersvereniging-ec.nl . 

Koken met Henriëtte!

 

Neem even de tijd en maak dit heerlijke en gezonde gerecht volgens het recept van Henriëtte Kwant

 

Broodje shoarma met knoflooksaus

Een recept voor: 
Soort gerecht:                              hoofdgerecht
Aantal personen:                        2                             
Bereidingstijd:                             15 - 30 minuten                           
Voedingswaarde p.p.:              525 kcal.                                            
Ingrediënten                                                                                               
 • 2 rode paprika's
 • 1/4 komkommer
 • 1 tomaat
 • 100 gram ijsbergsla
 • 1 teentje knoflook
 • 5 takjes (platte) peterselie
 • zwarte peper
 • 6 eetlepels kwark
 • 1,5 eetlepel fritessaus of slasaus
 • 1,5 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel gemalen komijnzaad
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel gemalen koriander
 • 200 gram kipdijfilet
 • 2 eetlepels olie
 • 2 volkoren pita's
 Bereidingswijze
 1. Was de paprika's en snijd ze in halve reepjes.
 2. Was de komkommer en snijd hem in plakjes.
 3. Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
 4. Doe de komkommer en tomaat samen met de sla in een kom.
 5. Maak het teentje knoflook schoon en hak het fijn.
 6. Was de peterselie en snijd het fijn.
 7. Voeg de knoflook, peterselie, peper, kwark en fritessaus toe aan een kommetje en roer goed.
 8. Maak een kruidenmix van het knoflookpoeder, komijnzaad, paprikapoeder, kaneel en gemalen koriander.
 9. Snijd de kipdijfilet in reepjes en meng de kruidenmix erdoorheen.
 10. Verhit de olie in de pan en bak de kipfilet 5 minuten.
 11. Voeg de paprika toe en bak 10 minuten.
 12. Warm de pita's op in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 13. Snijd de pita's voor iets minder dan de helft open en vul ze met het shoarmamengsel, de rauwkost en de knoflooksaus.
Eet smakelijk! 

Bron: het Voedingscentrum (het recept is door mij iets aangepast).

Hier kan jouw bericht staan

Stuur je bericht naar Martine
Feestdagen
Feestverlichting
Het centrum is voorzien van prachtige feestverlichting. Voor het eerst sinds een aantal jaar is de feestverlichting weer in ons eigen beheer. Er is zelfs een speciale commissie voor in het leven groepen. Gerard Gustin en Jan Willem van der Ploeg hebben deze taak op zich genomen! Een groep vrijwilligers van het Artiestengala heeft afgelopen zaterdag de feestverlichting geplaatst. Nu worden nog de laatste puntjes op de i gezet. Iedereen enorm bedankt voor zijn inzet. Het ziet er sfeervol uit.
Kerstslinger
Dit jaar geen kerstboom voor de leden, maar een mooie kerstslinger, gemaakt door De Slingerwinkel. Kerstin heeft een prachtige slinger ontworpen voor ons. Deze is op te hangen in 1 of 2 delen en voor elk lid is een exemplaar beschikbaar.
De slingers zijn vanaf aanstaande woensdag te halen bij Creatieve Decoraties Voor Jou (Hoofdkanaal WZ 53). Dit kan op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Komt dit jou niet gelegen, neem dan contact op om een ​​ander moment af te spreken. 
Hoe zit het nu precies.....
Naar aanleiding van vragen door leden.

Feestverlichting

Vorig jaar zijn er zomaar verschillende soorten feestverlichting in het openbare gebied in het dorp verschenen. We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over wie daar eigenlijk mee bezig zijn.
 
'Cadeautjes'
Op dit moment zien we verlichting in de vorm van een cadeau, hangend aan diverse gevels. Dit is een eigen initiatief van de SPEC (Stichting Promotie Emmer-Compascuum). Als je hier vragen over hebt, kun je contact opnemen met de SPEC (https://www.stichtingspec.nl/).
 
'Ornamenten op palen'
Als ondernemersvereniging hadden we vier jaar een huurcontract met Strockmeijer die deze verlichting voor ons verzorgde. Op de ledenvergadering in 2021 is besloten om dit contract niet te verlengen. De feestverlichtingscommissie (de leden Gerard Gustin en Jan-Willem van der Ploeg) zou ervoor zorgen dat de oude feestverlichting van Hermes weer gebruikt gaat worden.
 
'Vlaggenmasten in het water'
Vorig jaar heeft Dorpsbelangen ook nog een aantal verlichte vlaggenmasten op vlotten in het Hoofdkanaal gelegd. Vragen hierover kun je dus aan Dorpsbelangen stellen.
 
'Kerstboom op het marktplein'
De verlichte kerstboom die vorig jaar op het marktplein stond, was een initiatief van de SPEC.


Relatie SPEC en ondernemersvereniging

In gesprekken met leden horen we vaak dat er nog steeds onduidelijkheid is over de relatie tussen de SPEC en de ondernemersvereniging. Dit zal gegroeid zijn vanuit het verleden, toen er nog een Handelsvereniging Hermes was. De SPEC is voortgekomen uit de activiteitencommissie van Hermes. De winkeliers en de activiteitencommissie waren nauw aan elkaar verbonden.
Maar de Stichting Promotie Emmer-Compascuum (SPEC) is nu een onafhankelijke stichting. De bestuursleden van de SPEC kunnen van alles doen dat binnen hun doel valt. Dit doen zij in samenwerking met diverse organisaties. Zij ontvangen subsidies en sponsorgelden van diverse kanten, waaronder van de ondernemersvereniging.
En de ondernemersvereniging Emmer-Compascuum is ook geen winkeliersvereniging meer, maar een brede vereniging voor alle ondernemers.
De SPEC organiseert de traditionele kinderevenementen: de Lampionoptocht en de Sinterklaasintocht (samen met het Sintcomité). Daarnaast zijn ze betrokken bij Muziek aan 't Waoter (samen met Artiestengala) en de kermis. Sinds een paar jaar organiseren ze het 'Mooiste Kerstdorp'. Vanuit die relatie in het verleden zijn er leden die willen dat de ondernemersvereniging de SPEC met een groot bedrag ondersteunt. Andere leden zien niet in waarom de SPEC anders behandeld zou moeten worden dan andere organisaties die ook leuke evenementen organiseren voor het dorp.
Het bestuur hanteert hierin een compromis. De SPEC krijgt een grotere bijdrage dan de andere organisaties die vragen om sponsoring, maar wel zo dat we binnen de begroting blijven die recht doet aan alle belangen van de vereniging. Sinds dit jaar is er ook een bestuurslid van ons bij de vergaderingen van de SPEC, voor de onderlinge afstemming en ondersteuning van de SPEC.

 

Beschikbare ruimte centrum

Offertevoorstel voor onderzoek

We hebben een overzicht van ondernemers die ruimte zouden willen hebben in het centrum, voor een winkel of een vorm van dienstverlening. Maar is die gewenste ruimte er?
 • Marktplein: Het vastgoedbedrijf is nog steeds in gesprek met een partij, een landelijk ketenbedrijf. Als dit doorgaat, blijft daar slechts 2 x 125 m2 over voor iets anders.
 • Kanaalzijde van sporthal: Een maand geleden vernam een ​​van de belangstellende ondernemers de beslissing van de eigenaar dat ook op de begane grond appartementen zullen komen.
Op 20 september hadden we een gesprek met de gemeente, afdeling Economie, over dit probleem. Ondernemers hebben ervaren dat ze in hun eentje niets kunnen bereiken bij de grote vastgoedeigenaren, hun plannen worden niet serieus genomen. De medewerkers adviseerden ons om een onderzoek te laten doen. Want er zijn misschien wel meer mogelijkheden dan we denken, zeiden ze. Een bureau zou in gesprek kunnen gaan met de ondernemers die ruimte zoeken en precies in kaart brengen wat ze zoeken. Tegelijk kunnen ze ook gaan praten met andere ondernemers, die juist wensen hebben om naar een andere plek te gaan of op een andere wijze ruimte beschikbaar te stellen. Vervolgens kan het bureau een plan maken waarmee de beweging in gang gezet kan worden.
 
We hebben Bureau Ginder gevraagd of zij dit onderzoek kunnen doen. Dit was voorheen bureau Seinpost, dat in 2018 in opdracht van de gemeente een onderzoek deed naar de gewenste ontwikkeling van de voorzieningen in het centrum van ons dorp. Dit jaar heeft Ginder ook het onderzoek gedaan voor de Detailhandelsvisie voor de gemeente. We hebben ze verteld over de behoefte aan ruimte en over de ruimtelijke kansen die wij wel zien.
 
We hebben nu een offerte van Ginder gekregen voor het gevraagde onderzoek. De prijs is 7300 euro (incl. btw) en ze zouden er direct mee aan de slag kunnen gaan. Wij hebben de gemeente gevraagd om een bijdrage, maar wachten nog op een antwoord. Als we hier een antwoord op hebben, laten we het jullie weten.
 
Achter de post Belangenbehartiging op de begroting stond altijd 0 euro. Nu zou daar wel geld aan uitgegeven gaan worden. Als het doorgaat, zullen we de leden uitnodigen om met Ginder te praten. En we zullen bekijken met welke partijen ze nog meer in gesprek zouden moeten gaan. Uiteraard worden de resultaten in geanonimiseerde vorm gepresenteerd aan derden.
 
We zijn benieuwd hoe jullie tegenover het onderzoeksvoorstel staan. Wil je het onderzoeksvoorstel lezen? Laat het even weten, dan mailen we het naar je.  

En verder:

 • We hebben een nieuw lid: Barbershop De Kapschuur. Kevin van Wieren is de eigenaar. Hartelijk welkom!
 • Jeroen is een digitale versie van Ons Compas gestart. Op dit moment komt die 1 x per maand uit en is het gratis om een ​​advertentie of ander bericht te plaatsen. Je kunt je bijdrage mailen naar: redactie@onscompas.nl.
 • De kerstmarkt die de SPEC wilde organiseren, gaat helaas niet door.
Samenwerken biedt meer kansen 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ondernemersvereniging Emmer-Compascuum · Kloosterweg 30 · Emmer-Compascuum, Drenthe 7881 LG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp