Copy
Nieuwsbrief februari 2023
Laat deze e-mail zien in browser
Nieuwsbrief februari
nieuws van en voor de leden
In deze nieuwsbrief lees je meer over: 

Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst

18 januari 2023


Aanwezig: Ongeveer 20 leden en de bestuursleden Martine Maat, Jeroen Leenderts en Angela Wolbers.
 
Gasten:
  • Jelle Brouwer, Henk Horsman en Rolanda van Wijk (Menso Ondernemen, Emmen)
  • Marjolein Mulder (schoonmaakbedrijf MaHeMu) en Bas Mulder (IT-bedrijf vNext Services)
Opening
Om 20.00 uur opent Martine de bijeenkomst. Ze vertelt dat het bestuur de laatste tijd bezig is geweest met de voorbereidingen voor het onderzoek van Ginder. Ze geeft een toelichting en beantwoordt vragen van de leden. Gerard Gustin vraagt ​​​​of er een paar jaar geleden niet al zo'n onderzoek is gedaan. Ze legt uit dat dat onderzoek door Seinpost anders was. Dat was gericht op de vraag welke sectoren/voorzieningen in het dorp aanwezig waren en of dit overeenkwam met de situatie in vergelijkbare dorpen. Nu wordt er bekeken of er voldoende fysieke bedrijfsruimte beschikbaar is of komt, voor ondernemers die iets in het centrum willen beginnen.
 
Ook vertelt Martine dat het bestuur nog steeds op zoek is naar één algemeen bestuurslid. Er is al een enthousiast team van voorzitter, secretaris en penningmeester, maar er zijn in totaal vijf bestuursleden nodig. Kerstin Buscop van de Slingerwinkel heeft zich vorige week aangemeld als kandidaat voor het bestuur en het bestuur hoopt de vijfde nog te vinden. Martine doet een beroep op de aanwezigen om ook een tijdje in het bestuur te gaan, of iemand anders ervoor te interesseren. Voor het bestuur hoef je geen lid of ondernemer te zijn en het maakt ook niet uit hoe lang je in Emmer-Compascuum woont. Als het niet lukt om op de ledenvergadering in maart een voltallig bestuur te vormen, wordt het in maart een opheffingsvergadering. Er zal nog een oproep via mail naar de leden gaan en ook zal er een oproep op de website en Facebook geplaatst worden.
 
Martine kondigt de sprekers van Menso Ondernemen aan: Jelle Brouwer, Henk Horsman en Rolanda van Wijk. Na hun presentatie zal Evi Potze ons haar bedrijf Uk& Puk laten zien.
 
Wat doet Menso Ondernemen? Presentatie door Jelle Brouwer
Helaas lukte het niet om de presentatie via de beamer te doen, dus er werden kopieën op papier uitgedeeld.
 
Menso Ondernemen is een onderdeel van Menso Emmen. De eerste activiteit was de uitvoering van de Bbz, het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, in opdracht van de gemeente (Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn). Nu verzorgen ze ook de uitvoering van andere wettelijke ondersteuningsregelingen voor ondernemers (Tozo en Ioaz). En ondernemers kunnen terecht voor adviesgesprekken als ze tegen allerlei knelpunten aanlopen. Er zijn anno 2023 veel uitdagingen voor ondernemers: Het kan zijn dat je uitgestelde belastingen of huur moet betalen of te veel ontvangen NOW moet terugbetalen. De energiekosten en inkoopprijzen zijn gestegen. Producten worden laat of niet geleverd en je kunt geen personeel krijgen.
 
Jelle vertelt over trends in de horeca en de detailhandel. De horeca gaat groeien, de online presentatie is belangrijk, 'gezond en duurzaam' worden belangrijker. De consumenten blijven terugkeren naar de winkelstraat, maar de klanten verwachten flexibiliteit: ook online verkoop en bestellen via telefoon. Nu kopen, later betalen. In beide sectoren komt er een personeelstekort.
 
Het ligt in de aard van de ondernemer om ondanks moeilijkheden toch door te gaan. Maar soms kun je beter even stil staan ​​​​en nadenken over je koers. Menso denkt dan graag met je mee. 'Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder' is het motto. Menso wil laagdrempelig zijn. Je kunt bellen naar 0800-1801 of mailen naar menso-ondernemen@menso-emmen.nl.
 
Kinderopvang Uk & Puk, rondleiding door Evi Potze
Het bedrijf van Evi zit in het gebouw van De Deele. Evi laat ons alle afdelingen en ruimtes zien en vertelt ondertussen over het werk en de ontwikkelingen. Het bedrijf is in 2008 klein begonnen op een andere locatie. Zij werkte toen zelf bij een aannemersbedrijf en bracht haar kinderen naar de opvang. Er was geen kinderopvang in Emmer-Compascuum en zij dacht toen: Waarom zou ik het niet zelf gaan opzetten? Nu is de kinderopvang uitgegroeid tot een bedrijf met 22 medewerkers, 183 kinderen van 8 weken tot 11 jaar en 2 locaties (De Deele en De Bente). Ook BSO (buitenschoolse opvang) voor kinderen van de lagere school hoort erbij.
 
Evi was zelf betrokken bij de bouw van haar ruimte in De Deele en zo kon ze ervoor zorgen dat de indeling en inrichting naar wens was en nog steeds goed bevalt.
 
In 2016 en 2017 werd Uk & Puk verkozen tot beste kinderopvang van Drenthe en in 2018 werden ze tweede. (Daarna is de organisatie gestopt met de verkiezingen.)
 
Binnen het bedrijf worden ook pedagogisch medewerkers opgeleid. Evi vindt het heel belangrijk om de medewerkers te coachen en stimuleren.
 
De komst van de Brede School naast De Deele wordt verwelkomd. Want nu worden de kinderen met busjes naar en van school gehaald en gebracht en straks kunnen ze gewoon even heen en weer lopen. Als de Brede School klaar is, zal ook de buitenruimte van Uk & Puk aangepakt gaan worden, want daar is nog mee gewacht.
 
We zijn allemaal onder de indruk van het mooie bedrijf en de bezielende leiding. Heel knap!
 
Borrel in het café
Allemaal voorzien van een drankje proosten we op het nieuwe jaar. Dat het een goed jaar mag worden!

Cursus sociale media marketing

We gaan de cursus naar Emmer-Compascuum halen!

Sylvia Hakkenbroek van Autovakmeester de Jonge attendeerde ons op de onderstaande cursus. Ze heeft hem in het verleden gevolgd en was er zeer enthousiast over. Is de afbeelding niet goed te lezen? Hier kun je de flyer downloaden (pdf).

We hebben contact gelegd met de organisatie, en de cursus kan op locatie gegeven worden in Emmer-Compascuum als we 8 tot 10 deelnemers hebben. Enkele van jullie hebben al aangegeven om mee te willen doen. We zijn bezig om een geschikte cursusruimte te zoeken en daarna worden de data bepaald. Je kunt je alvast aanmelden via Martine:  voorzitter@ondernemersvereniging-ec.nl.

ALAAF!

Carnaval 2023

Emmer-Compascuum wordt omgetoverd in Kainbongelstad. Vrijdagavond 17 februari kunnen we weer genieten van de grote verlichte optocht.

Hoe leuk is het als ook de etalages langs de route in carnavalsstijl zijn versierd? Laat je creativiteit er helemaal op los en maak er wat moois van. En je weet het, met Carnaval is echt niets te gek!

Bestuursleden gevonden


Er hebben zich twee kandidaten gemeld voor het bestuur! 
  • Kerstin Buscop kennen we allemaal van Slingerwinkel.nl.
  • De andere kandidaat is Paula Meijer. Zij heeft samen met haar dochter het bedrijf Het veilige nest, dat vooral thuisbegeleiding geeft aan mensen met autisme of een verslavingsprobleem. We hebben een gesprek met haar gehad en er was een leuke klik.
Natuurlijk is dit erg goed nieuws. Het lijkt erop dat we weer een voltallig bestuur hebben!

Ginder in Emmer-Compascuum

Vandaag, 6 februari, waren Rien Romijn en Saskia Veenstra van bureau Ginder in het centrum van Emmercompas. Angela heeft ze rondgeleid en verteld wat er de laatste jaren allemaal is gebeurd op ruimtelijk gebied. Het is leuk om te horen hoe de beide adviseurs zich erin verdiepen. Ze praten met veel betrokken mensen en partijen en ze krijgen al een heel goed beeld. 
Een gesprek met de projectontwikkelaar van de panden aan de kanaalzijde van de sporthal stond voor vandaag ook op het programma. En morgen hebben ze een gesprek met de eigenaar van de leegstaande panden langs het marktplein. Daarna spreken ze nog telefonisch met deze en gene en er worden nog vragenlijstjes via mail gestuurd. Iedereen krijgt de kans om zijn wensen en plannen wat betreft beschikbare ruimte aan te geven. 
We zijn heel benieuwd wat er uit het onderzoek gaat komen.

Paashazenpaniek


Ook dit jaar organiseert de SPEC weer 'Paashazenpaniek'.  Ze nemen contact met je op als ze in de week voor Pasen (9 april) gebruik willen maken van je etalage voor het plaatsen of ophangen van een paasei met letter. 
Van de bestuurstafel

Op woensdag 11 januari hebben we de eerste bestuursvergadering van dit jaar gehad.

De belangrijkste punten die we hebben besproken:
  • We hebben gesproken met twee mensen van De Koepel. Zij vertegenwoordigen alle ondernemersverenigingen uit de gemeente Emmen. We denken dat het zinvol is om ons hierbij aan te sluiten.
  • Kerstin Buscop van Slingerwinkel.nl was bij deze vergadering. Aan het eind stelde ze zich kandidaat voor het bestuur! 
  • We keken terug op de feestverlichting, die in 2022 voor het eerst gecoördineerd werd door de feestverlichtingscommissie.
  • De algemene ledenvergadering is gepland op maandag 27 maart. De vergaderstukken worden gemaakt.
  • We hebben de volgende dag een bespreking met Rien Romijn en Saskia Veenstra van Ginder over de start van hun werkzaamheden.
  • Eind januari gaan we naar een vergadering van de SPEC.
Samenwerken biedt meer kansen 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ondernemersvereniging Emmer-Compascuum · Kloosterweg 30 · Emmer-Compascuum, Drenthe 7881 LG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp