Copy
Nieuwsbrief december 2022
Laat deze e-mail zien in browser
Nieuwsbrief december
nieuws van en voor de leden
In deze nieuwsbrief lees je meer over:

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

op 18 januari 2023

Aanvang 20.00 uur

Op woensdagavond 18 januari hebben we een netwerkbijeenkomst in mfc De Deele. Adres: Spoel 151. Natuurlijk proosten we deze avond op het nieuwe jaar!

Programma

 • 20.00 uur: Opening door Martine Maat.
 • Een medewerker van Menso Ondernemen (Emmen) gaat ons vertellen wat deze organisatie voor ondernemers kan doen. Dit is een andere afdeling dan Menso Leren en werken, waarmee we al kennisgemaakt hebben in de netwerkbijeenkomst van 7 november.
 • Daarna zal een van de leden, Evi Potze, ons haar bedrijf laten zien. Zij zal vertellen over haar werk in Kindercentrum Uk & Puk. Dat is in hetzelfde gebouw gevestigd als De Deele.
 • Vervolgens staan de borrels met hapjes voor ons klaar en is er gelegenheid om na te praten en zo.

Voor wie?
De bijeenkomst is voor de leden en hun partners. Je mag ook een ondernemer die geen lid is, als introducee meenemen.

Aanmelding
Laat ons a.u.b. uiterlijk op 10 januari even weten of je wel of niet wilt komen. En zo ja, met hoeveel personen. Je kunt dit doen door een mailtje te sturen naar Jeroen Leenderts: info@ondernemersvereniging-ec.nl

Beschikbare ruimte centrum, vervolg

Offertevoorstel voor onderzoek

We schreven hierover ook al in de vorige nieuwsbrief (die je hier kunt lezen). 

Als bestuur heeft dit al jaren onze aandacht.

Marktplein
 • Net als iedereen in het dorp willen we graag dat de leegstaande ruimte rond het marktplein weer gevuld wordt. Dat er levendigheid komt op deze plek die eigenlijk het centrum van Emmer-Compas zou moeten zijn.
 • Met veel moeite kregen we destijds contact met de makelaar van de eigenaar (Komen Vastgoed in Heerhugowaard). Ook zijn we in contact gekomen met diverse ondernemers die daar een bedrijf zouden willen vestigen. 
 • We organiseerden een bijeenkomst met de eigenaar en ondernemers met belangstelling om de ruimtes te huren of te kopen (november 2019). Dat gaf eerst een hoopvol resultaat: de eigenaar stond open voor initiatieven. We hoorden echter van ondernemers dat de makelaar nog steeds bijna onbereikbaar was.
 • Maar daarna zeiden ze dat ze in gesprek waren met serieuze partijen. Dat ging over in de mededeling dat de ruimte niet meer beschikbaar was omdat er gesprekken liepen met een grote partij. En dat laatste is al een jaar zo.
Sporthal
 • Tegelijk was er het plan voor de bouw van een sporthal met, aan de kanaalzijde, woningen en winkels. Dat bood perspectief! Maar daarna bleek dat de gemeente niet had vastgelegd dat er winkels zouden komen, maar alleen dat de ruimte op de begane grond zowel geschikt moest zijn voor woningen als voor winkels. 
 • De gemeente had geregeld dat het bouwbedrijf contact met ons zou opnemen voor overleg over die ruimte. Dat is nooit gebeurd en er werd ook niet gereageerd op onze verzoeken om in gesprek te komen.
 • Ook voor deze ruimte zijn er belangstellende ondernemers, maar hun plannen werden nauwelijks bekeken door de projectontwikkelaar. Hij stelde hoge eisen en wenste bijvoorbeeld dat de hele begane grond aan één partij verhuurd zou worden.  Lekker makkelijk. In het najaar van dit jaar nam de projectontwikkelaar definitief het besluit dat ook op de begane grond appartementen zouden komen.
Gemeente
Wij hebben al die jaren met meerdere ambtenaren intensief contact gehad hierover. Over de plannen met de leegstaande ruimte aan het marktplein en over de (on)mogelijkheid van ruimte bij de sporthal.  Ook over het feit dat er geen andere ruimtes beschikbaar zijn in het centrum. De gemeente heeft het beleid dat de detailhandel en andere voorzieningen vanuit de lintbebouwing naar het  centrum van het dorp zou moeten verhuizen. Maar waar dan?

Op 20 september hadden we een gesprek met medewerkers van de afdeling Economie. Zij adviseerden ons om een breed onderzoek te laten doen door een bureau als Ginder (voorheen Seinpost). Dit bureau kan inventariseren welke ruimtebehoefte er is, maar ook welke ruimte er in het centrum beschikbaar is of gaat komen. Dan gaat het dus niet alleen om de hierboven genoemde panden. Vervolgens kunnen zij aangeven welke oplossingen zij zien.

We hebben de vraag voorgelegd aan Bureau Ginder en we hebben een onderzoeksvoorstel gekregen waar wij als bestuur mee kunnen instemmen. Het offertebedrag is 7300 euro (incl. btw). Dit is veel geld, maar de gemeente wil daaraan een flink bedrag meebetalen, namelijk 5000 euro. Wethouder Guido Rink (portefeuillehouder Economie) zei dat hij dit onderzoek ondersteunt omdat hij het belangrijk vindt voor het dorp. Hij herhaalde ook weer dat de gemeente graag wil meedenken in dit proces.


Bureau Ginder heeft de expertise om dit project goed te kunnen uitvoeren. Zij weten hoeveel voorzieningen er gemiddeld aanwezig zijn in dorpen zoals het onze. Uit het onderzoek kan van alles naar voren komen. We hopen dat er mogelijkheden gevonden worden om plannen/wensen van ondernemers te realiseren. Het rapport van een gerenommeerd bureau kan ze daarbij helpen. Maar ook als mocht blijken dat echt alles op slot zit, heeft het nog nut: namelijk om bij de gemeente aan te tonen dat er iets moet veranderen aan het beleid voor de detailhandel en voorzieningen in het centrum van ons dorp.

Achter de post Belangenbehartiging op de begroting stond altijd 0 euro. Nu willen we daar eenmalig 2300 euro aan uitgeven. Wij als bestuur vinden het verantwoord om deze stappen te zetten, om weer dynamiek in het centrum te krijgen en een serieuze gesprekspartner van de gemeente te blijven. Het bestuur wil in 2023 zo snel mogelijk starten met dit onderzoek.

Zoals in de vorige nieuwsbrief beschreven, zullen wij met Ginder nader overleggen, o.a. over met wie zij in gesprek gaan. Uiteraard worden de resultaten in geanonimiseerde vorm gepresenteerd aan derden. Wil je het onderzoeksvoorstel lezen? Laat het even weten, dan mailen we het naar je.  Wij zijn als bestuur heel benieuwd wat dit gaat opleveren.

Wij wensen jullie...

Samenwerken biedt meer kansen 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ondernemersvereniging Emmer-Compascuum · Kloosterweg 30 · Emmer-Compascuum, Drenthe 7881 LG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp