Copy
Molens in Drenthe: Op weg naar een Masterplan

Lees in een browser

Jantina Helling

Aalden
Voor het Masterplan Drentse molens doen we onderzoek. We willen een beeld krijgen hoe het ervoor staat met de toeristische activiteiten bij de molens. Wat wordt er nu al gedaan, wat is succesvol? We doen een rondje door Drenthe, bezoeken alle molens en lopen een vragenlijst door. Lees over de eerste ervaringen bij de molens...

Op bezoek bij elke Drentse molen


Het onderzoek dat gedaan wordt voor het masterplan bestaat uit twee delen:
het verzamelen van harde informatie (welke gegevens zijn er te vinden in boeken, op internet en meer....) en het verzamelen van zachte informatie (welke activiteiten en evenementen, situatiebeoordeling en meer...). 

Guido Hansman en Géke Mennink bezoeken alle Drentse molens en vullen overal dezelfde vragenlijst in met belanghebbenden per molen. Natuurlijk kijken ze goed rond en maken wat foto's van de molen en omgeving. Ruim en kwart van de molens is al bezocht, de komende weken volgt de rest. 

Op bovenstaande foto: in de sneeuw op de stelling van molen de Arend in Coevorden

 

Weetje


Van de 37 Drentse molens hebben 25 een website.
 
Molenstichting Drenthe heeft ook een Facebookpagina

Guido Hansman en de eerste indrukken


Het bezoeken van een molen om samen de vragenlijst door te nemen begint met het maken van een afspraak. Iedereen wil binnen een week tijd maken. Dat is prettig en het komt gastvrij over. 

Tijdens de bezoeken blijft het gevoel van gastvrijheid overal hangen. Koffie, soms een kacheltje, mooie verhalen: de tijd vliegt voorbij. Elke keer weer met een verschillende inhoud, omdat geen molen hetzelfde is. Ik kom als verenigingsadviseur uit de sportwereld, ook daar zie ik veel variatie, maar de molenwereld heeft me verrast! Van stilstaande molen tot museum, monument, of marktgericht bedrijf. En wat zal ik nog meer tegenkomen? 

Wat overeenkomt is de liefde voor de molen. Met glimmende ogen vertellen de molenaars en de vrijwilligers over het functioneren van het prachtige werktuig. In de meeste gevallen draait de molen, zodat direct duidelijk is dat ie springlevend is. 

Binnen de tijd blijven is een uitdaging, maar dat geeft niks. Met meer dan voldoende informatie keren we huiswaarts. Met de inventarisatie komt het zeker goed. Tot snel! 

Géke Mennink over de gesprekken en het vervolg


Wat een verschillen! Elke molen is uniek, dat is wel duidelijk na de eerste gesprekken die we gehad hebben. De locatie, de staat van onderhoud, de hoeveelheid betrokken mensen (van 1 tot 200!), het aantal bezoekers en de toeristische waarde. We krijgen een schat aan informatie boven tafel, heel waardevol.

We zijn eerst samen op pad gegaan. Nu waaiert Guido uit naar het zuiden van de provincie, ik naar het noorden. Dit werk doen in de winter: we treffen het aan de ene kant niet, want het is soms akelig koud in de molens. Aan de andere kant is het een prima periode. Bij de meeste molens is het rustig in de winter en is er alle tijd voor een goed gesprek. 

Als we alle molens hebben gehad, gaan we verzamelen, vergelijken en formuleren we aanbevelingen. Vervolgens plannen we regiobijeenkomsten om de resultaten te bespreken. Wij hopen dat u even enthousiast meedoet aan deze bijeenkomsten als aan het bespreken van de vragenlijsten. Er valt zeker wat te bespreken, ideeën genoeg in Drenthe!
 

Gezellige drukte in Havelte

De redactie van Stellingnieuws organiseerde voor het eerst een eindejaarsbijeenkomst. Het was eind december gezellig druk in de Havelter molen. Een kleine veertig mensen uit de Drentse molenwereld kwamen bij elkaar en konden rekenen op een gastvrije ontvangst door de vrijwilligers van de Havelter molenstichting. Verslag en foto's zijn te vinden op www.molensindrenthe.nl.

 

TIPS

  • Heeft u gelezen over het nieuwe molenfonds? Kijk op www.molensindrenthe.nl voor meer informatie.
  • Op 14 en 15 mei is het landelijke molendag. Op zoek naar inspiratie? Kijk op molens.nl voor informatie over het organiseren van activiteiten. De planning al gemaakt? Meld uw activiteiten aan bij de Vereniging Hollandsche Molen
Molenstichting Drenthe
Zuidbargerstraat 75
7812 AD  Emmen
Copyright (C) 2017 Molenstichting Drenthe
Email Marketing Powered by Mailchimp
U kunt zich hier uitschrijven voor de nieuwsbrief of uw gegevens aanpassen.