Copy
Nieuwsbrief Hobbycentrum Nijmegen-Oost
Bekijk deze e-mail in je browser.

Nieuwsbrief
Hobbycentrum Nijmegen-Oost
Januari-Februari 2019

Deelnemersbijdrage 2019


Alle deelnemers betalen voor deelname aan onze activiteiten een jaarlijkse bijdrage. Aangezien het 2019 is geworden, is het de bedoeling dat iedereen weer voor het nieuwe jaar gaat betalen. Sommige deelnemers hebben inmiddels al betaald. Hartelijke dank hiervoor! Op kantoor van het Hobbycentrum kun je de bijdrage contant afrekenen of via het pinautomaat voldoen. De deelnemersbijdrage overmaken via de bank heeft niet onze voorkeur. Wel kunnen we op aanvraag een factuur maken en kunt u met dit factuurnummer de bijdrage overmaken.
 
Deelnemersbijdrage 2019 (cursussen overdag)
Deelnemersbijdrage overdag voor het hele jaar €85,-
Deelnemersbijdrage overdag van januari t/m september €55,-
Deelnemersbijdrage overdag van september t/m december €30,-
Deelname aan de kinderactiviteit (prijs per keer, incl materiaal) €2,

Deelnemersbijdrage 2019 (cursussen avond en overdag)
Deelnemersbijdrage avond voor het hele jaar €120,-
Deelnemersbijdrage avond van januari t/m september €80,-
Deelnemersbijdrage avond van september t/m december €40,-
Eenmalig deelnemen in de avond (alleen voor "overdag" deelnemers) €1,-

De MEEDOEN regeling van de gemeente Nijmegen


De gemeente Nijmegen wil dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Vandaar dat ze een speciale regeling hebben voor mensen met een minimum inkomen, genaamd de MEEDOEN- regeling. Dit betekent dat mensen met minimum inkomen gratis (of met een korting) kunnen deelnemen aan verschillende organisaties op het gebied van cultuur, sport of educatie. Mensen met een minimum inkomen kunnen dus het jaarlijkse deelnemersbedrag van het Hobbycentrum vergoed krijgen. Meer informatie kun je lezen op de site van de gemeente Nijmegen, klik op deze link.

 

Nieuwe workshop Zentangle


Op vrijdag 15 en 22 februari en op 1 en 8 maart van 13.00 tot 15.30 geeft Marijke Eggink een workshop Zentangle! Marijke tekent zelf sinds enige jaren bij vlagen intensief en dan minder, madala's en zentangles. Ze wil graag samen met de deelnemers op pad om de ontspannende kunstvorm (verder) te ontdekken. De workshop zal beginnen met een warming up of een korte oefening en daarna kun je zelf werken aan je eigen werkstuk. Er wordt in stilte gewerkt en soms misschien met een rustig muziekje. Er zal materiaal aanwezig zijn, maar je kunt ook zelf materiaal meenemen, zoals Zentangle-pennen, eventueel potloden en een tekenblokje.

Zentangle is een ontspannen en rustgevende manier van creatief bezig zijn. Een zentangle-tekening is een pentekening die is opgebouwd uit eenvoudige vormen en patronen. Meestal zijn het zwart-wit tekeningen, maar als je geoefend bent, kun je ook grijstonen en kleur gaan gebruiken. De voorbeelden zien er vaak ingewikkeld uit, maar toch kun je als beginner in korte tijd een mooi kunstwerk maken.

Ons nieuwe bestuur stelt zich voor


Met ingang van 1 januari 2019 heeft het Hobbycentrum een nieuw bestuur. Vijf man/vrouw sterk en …. we hebben er zin in! De meeste van ons hebben in meer of mindere mate ervaring als bestuurder en zijn zelf actief in het Hobbycentrum. We hebben een warm hart voor het Hobbycentrum en willen graag bijdragen aan het goed functioneren van het centrum en de uitbreiding ervan met nieuwe deelnemers, nieuwe vrijwilligers en nieuwe cursusbegeleiders. Onze eerste kennismaking was op de vrijwilligersbijeenkomst van 18 januari, maar niet alle vrijwilligers konden daarbij zijn dus we stellen ons nog eens voor in deze nieuwsbrief.
 
  • Marianne van Dijk, voorzitter; ‘Ik heb bij de gemeente Utrecht het ouderenbeleid in de stad gecoördineerd, ben nu met pensioen en leer boekbinden’.
  • Hetty Verhoeven, secretaris; ‘Ik volg al een paar jaar de cursus kleding maken en was voorheen communicatieadviseur en leidinggevende in een Nijmeegse zorgorganisatie’.
  • Arnoud Pollmann, lid; ‘Ik ben leraar natuurkunde geweest, nu actief bij de cursus glas-in-lood en ik speel fagot in het bekende Nijmeegse koor- en symfonieorkest Flos Campi’.
  • Niekie Dibbets, lid;’ Ik heb altijd met veel plezier in de zorg gewerkt, voorzitter geweest van de ondernemingsraad en heb diverse cursussen gevolgd in het Hobbycentrum’.
  • Egbert van Veelen, lid; ‘Ik ben werkzaam als coördinerend behandelaar bij het dr. Leo Kannerhuis, onderdeel van de Parnassiagroep, een specialistisch GGZ centrum voor mensen met autisme. Ik heb o.a. kennis van de sociale kaart binnen deze regio en contacten met diverse partijen. Daarnaast ben ik als freelance trompettist actief in de muziekwereld’.
Het bestuur wordt voorlopig nog ondersteund door Hans Heinink, tot nu toe interimbestuurder, om de overdracht van kennis en ervaring en de contacten met o.a. de gemeente Nijmegen soepel te laten verlopen. Omdat er (nog) geen penningmeester is, neemt Hans die rol op zich.


Dankwoordje van Jan Boersbroek


Op 1 februari 2018 ben ik (Jan Boersbroek), op verzoek van onze vrijwilligers, aangetreden als interim-bestuurder en ik werd op 18 januari 2019 uitgezwaaid. Mijn taak als interim-bestuurder zit er nu namelijk op. Wij, het interim bestuur,  hebben met ons drieën (Gerard Verhulst, Hans Heinink en ik) bijna een jaar werk gehad om orde in de chaos te scheppen, nieuwe statuten te schrijven en een nieuw bestuur te formeren. Dat is allemaal gelukt! En nu zit mijn taak er dus weer op.
Jaren geleden heb ik als voorzitter van het Hobbycentrum afscheid genomen en nu dus een tweede maal afscheid genomen. Ik hoop dat een derde keer er niet meer van komt, maar daar ziet het ook niet naar uit. Het nieuwe bestuur heeft mijn volste vertrouwen. Met Marianne van Dijk (vz), Hetty Verhoeven (secr), Niekie Dibbets (lid), Arnoud Pollmann (lid) en Egbert van Veelen (lid) staat er een goed team. Een penningmeester is nog niet gevonden, maar Hans Heinink neemt die taak voorlopig op zich. Het nieuwe bestuur is met veel elan van start gegaan. Geef hen uw vertrouwen zoals u dat mij gaf.
Ik wens het bestuur alle succes dat nodig is. En ik weet; het komt goed! De fijne sfeer van weleer is terug in het centrum. Hou dat vast. Roos, Michail en Sylvia, ga gewoon door dan draait de werkvloer ook lekker. Rest mij nog iedereen te bedanken voor het vertrouwen dat ik kreeg en het leuke uitzwaai-moment op 18 januari. Het ludieke afscheidscadeau van de vrijwilligers, de "vuile" was, heb ik net als vroeger aan Gerrie gegeven. Ik ben dan wel weg maar niet uit het zicht! Jullie zien mij zeker nog wel aan de koffietafel. Tot dan!

Jan Boersbroek

Nieuws van de houtafdeling


In korte tijd is de groep "beeldhouwen in hout" gegroeid van 3 deelnemers naar 9 enthousiaste deelnemers. Met beitels, gutsen en een klopper worden er van boomstammen de mooiste kunstwerken gemaakt. Een geweldige uitbreiding van ons aanbod dankzij onze vrijwilliger Rob van Veenendaal.

Door deze nieuwe activiteit in de houtafdeling is het helaas niet meer mogelijk om op woensdagochtend machines te gebruiken in de houtafdeling. Op dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er begeleiders aanwezig in de houtafdeling en is het dus wel mogelijk om de machines te gebruiken. Woensdagmiddag hebben we geen begeleider in de houtafdeling en kun je alleen in overleg gebruik maken van de houtafdeling.

Fotosite van het Hobbycentrum, een project van Ineke Janssen


De komende weken maak ik (Ineke Janssen) een beeldverhaal van het Hobbycentrum. Ik vind het een uitdaging om te proberen in foto's te tonen waarom mensen, zowel deelnemers als vrijwilligers en medewerkers, in het hobbycentrum komen. Het beeldverhaal komt niet op de website van Hobbycentrum Nijmegen Oost te staan, maar op een aparte site op internet (een blog), waar iedereen de foto's kan zien. Die fotosite kun je hier vinden: https://hobbycentrumnijmegenoost.home.blog

Ik vraag natuurlijk vooraf iedereen toestemming voor het maken van de foto's en het plaatsen van de foto's op de fotosite. Maar iemand kan altijd ook nog achteraf vragen een bepaalde foto van de site te verwijderen. Dat kan via het formulier op de Contactpagina van de fotosite. Ik heb met de organisatie van het Hobbycentrum afgesproken dat de foto's die op de fotosite geplaatst worden, nergens anders voor gebruikt zullen worden. 

Ik ben fotograaf en met pensioen en maak sinds ik met pensioen ben als vrijwilliger vaker gratis beeldverhalen voor sociale instellingen. Als je meer van mijn fotowerk wil zien kan dat op mijn verzamelsite: https://inekejanssenfotowerk.wordpress.com

Bij voorbaat wil ik alvast iedereen hartelijk danken voor alle medewerking.
Ineke Janssen

Kinderen gezocht voor onze wekelijkse creatieve kinderworkshop


Men zegt soms: “kinderen zitten tegenwoordig alleen nog maar achter een beeldscherm!” Bij ons kunnen kinderen ervaren hoe leuk en hoe belangrijk het is om creatief bezig te zijn. In 2018 organiseerden we 2 keer in de maand een kinderworkshop, maar wegens succes kunnen kinderen met de leeftijd van 6 tot 10 jaar elke week op woensdag van 14.30 tot 16.00 creatief aan de slag bij Hobbycentrum Nijmegen Oost. Plezier en creatief bezig zijn is het belangrijkste tijdens deze kinderworkshop. Elke keer staat de kinderworkshop in het teken van een ander thema en wordt er gewerkt met verschillende materialen, zoals stof, papier, karton, verf en hout. Ook ideeën van de kinderen zijn natuurlijk van harte welkom!

Kosten deelname: We vragen geen jaarlijkse deelname. Voor de kinderworkshop betalen ouders per keer 2 euro per kind. Dit is inclusief materiaalkosten. Via Stichting Leergeld kan de kosten voor deelname aan de kinderactiviteit vergoed worden. Vraag meer informatie hierover bij de beheerders van het Hobbycentrum of zie https://www.leergeldnijmegen.nl/voor-wie

Werkstukken gemaakt in het hobbycentrum

Foto links: Karien, kleding maken
Foto rechts: Mariëlle, speksteen bewerken
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2019 Hobbycentrum Nijmegen-Oost - alle rechten voorbehouden