Copy
Denne uka handler det om meze, meze og enda mer meze!
View this email in your browser

Postkort fra Istanbul #13

1. april 2017

Når vi inviterer til middag hjemme hos oss, som jo er ganske ofte, starter jeg nesten alltid måltidet med meze. Dette serverte jeg forrige helg.

Tid for meze!

Meze oversettes ofte som småretter. Jeg er ikke så glad i den oversettelsen. Et måltid med meze er nemlig så mye mer enn bare de små skålene som settes på bordet.

Maten er viktig, for all del. Den skal være god, men er ikke der for å imponere. Smakene skal være sterke og konsentrerte – hver lille munnfull skal være som en liten fest. Men først og fremst er meze en sosial sammenkomst. Det er avslappet stemning, senkede skuldre og løs prat.

Med denne måten å spise på går man aldri tom for samtaleemner.

Når vi inviterer til middag hjemme hos oss, som jo er ganske ofte, starter jeg nesten alltid måltidet med meze. Man trenger ikke gjøre det så vanskelig.

Mange mezeretter kan slenges sammen på et par minutter – labneh med en eller annen topping og en enkel hakket salat, for eksempel. Andre krever bare at du legger turen innom en god delikatesseforretning. Oliven, ost og brød er knall. Atter andre krever litt mer tid, men kan fint gjøres ferdig i forveien. Det er bare å velge ut retter etter hvor mye tid man har til rådighet og hvor mange retter man vil ha.

Denne uka har det vært det reneste mezebonanza på bloggen: Tre av rettene fra forrige helgs eskapader (som er avbildet over) er blitt lagt ut i tur orden. I tillegg har jeg samlet tre av mine favoritter fra arkivet nedenfor. Kanskje noe til inspirasjon til neste gang du får besøk?

Om du skal spise meze eller ei håper jeg uansett du får en fin helg!

Vidar

***

Uka som gikk på Et kjøkken i Istanbul

***

Godbiter fra arkivet

Videresend til en venn
Del på Facebook
Jeg heter Vidar Bergum. Siden 2015 har jeg vært bosatt i Istanbul, hvor jeg skriver om mat og matkulter på Et kjøkken i Istanbul (etkjokken.com).

Et kjøkken i Istanbul ble kåret til Årets Nisjeblogg 2016 og har også vært omtalt i Dagbladet Magasinet.

(foto: Mette Randem)
Copyright © 2017 Et kjøkken i Istanbul, All rights reserved.