Copy
Nieuwsbrief van Scouting Sint Jorisgroep 5
#44 - Januari & Februari

Het is weer tijd om te klussen!

Pfoe wat is het druk... eerst met voorbereiden, en nu met het klussen zelf. Het clubhuis is een klein rommeltje, maar allemaal met een goed doel! We zijn met de leiding kei hard bezig met klussen. Er wordt een hele mooie nieuwe toilettengroep gemaakt en we creëren er een frisse en hygiënischer ruimte van. Ook de lokalen krijgen een opfrisbeurt met een nieuwe verflaag.

NL Doet, steek de handen uit de mouwen!
Tijdens NL Doet om 10 maart kunt u ons ook helpen met klussen, evenals aanstaande zaterdag. We gaan dan verder met de schilderwerkzaamheden, dus breng je zoon/dochter naar scouting en kom ondertussen mee helpen schilderen!

Nog meer drukte
Maar dat neemt niet weg dat er nog meer drukke weken aankomen. Zo zal april weer in het teken staan van de Duinenmars en Koningsdag. Wist u dat de opbrengst van Koningsdag de grootste inkomstenbron van onze scoutinggroep is naast de contributies?

Er komt veel meer kijken dan alleen een opkomst!
We hopen met dit soort activiteiten ouders betrokken te krijgen bij onze scoutinggroep. Op die manier kunnen we laten zien hoe veel tijd we als vrijwilligers in onze hobby stoppen en welke activiteiten/werkzaamheden er komen kijken buiten de reguliere bijeenkomsten.

Natuurlijk vertellen we in deze nieuwsbrief ook enthousiaste verhalen van de diverse speltakken. Dus lees snel verder!

Veel leesplezier!
De Nieuwsbrief redactie

Op de agenda

 
NL Doet
Vrijdag & Zaterdag

Alle speltakken

Regio Disco
Zaterdag avond

Scouts

Duinenmars
Zaterdag & Zondag

Alle speltakken

RSW Weekend
Zaterdag & Zondag

Scouts

Geen opkomsten
i.v.m. Koningsdag

Alle speltakken

Koningsdag
Vrijdag

Alle speltakken

 
In deze nieuwsbrief
Agenda | Leden aantallen | Leidingteams | BeversnieuwsWelpennieuws Bandarloghorde | WC Verbouwing | NL DoetScoutsnieuws | Koningsdag | ExplorernieuwsWist je dat? |

Klik op één van bovenstaande onderwerpen om snel te navigeren.
Jeugdleden aantallen

In onze nieuwsbrief vertellen we jullie altijd wat de ledenaantallen zijn. Op dit moment is de jeugdleden stand per 1 maart 2018. Deze aantallen zijn exclusief de kijkers die zich nog niet ingeschreven hebben.
 
Speltak Jongens Meisjes Wachtlijst?
Bevers 8 1 Nee
Welpen Bandarloghorde 9 7 Ja
Welpen Bagheerahorde 3 2 Nee
Scouts 15 7 Nee
Explorers 8 3 Nee
Roverscouts 3 0 Nee
Totaal 46 20  
 
Het bovenstaande overzicht betekend dat we 66 ingeschreven jeugdleden hebben en (maar) 13 leidinggevenden. En we willen graag verder groeien, dus kom erbij!
Leidingteams

Op dit moment bestaan de huidige leidingteams uit de onderstaande personen. Hier staan ook de explorers vernoemd die de teams ondersteunen als leiding.
 
Bevers Welpen
Ochtend
Welpen
Middag
Scouts
Marcel
Albert
Richard
Stanley
Anneleen
Koos
Jurre
Servane
Laura
Chriss
Stanley
Vincent
Eliza
 
Explorers Roverscouts Onder-
steuning
Bestuur
Robert
Nina
Edith Elvira
Boudewijn
Ton
Rijna
Arne

We zijn nog op zoek naar mensen die één van onze teams wil versterken! Op die manier kunnen we qua ledenaantallen groeien! Klik hier voor vacatures en ga de uitdaging aan!


 
Bevers in en rond de wijk

De Bevers hebben al weer 2 drukke maanden achter de rug. De bevers hebben veel indrukken in de wijk opgedaan en ook bij het strand hebben we iets gezien wat maar een kleine 1.000 mensen voorlopig zullen zien.

Allemaal leuke spelletjes
Na de nieuwjaarsborrel en een potje stratego in het bos hebben de bevers eerst een appelboom gevuld met allemaal ideeën die de bevers wel zouden willen doen. En we gaan bekijken wat we allemaal kunnen doen van de bedachte ideeën. Hierna hebben oud-hollandse spelletjes gedaan. Tikkertje, ontbijtkoek-aankleed-estafette, spijkerpoepen, koekhappen etc.Foto's in de wijk
De week erna zijn we de wijk in gegaan op zoek naar foto’s. Sterre had samen met Noa een heleboel foto’s in de wijk gemaakt die apart zijn. En waarmee je kunt zien wat voor mooie dingen er zijn. De bevers moesten als ze een plek hadden gevonden op de foto. Wat iedereen goed is gelukt. De Bevers moesten ook op de foto met een heel groot ijsje. En omdat dit natuurlijk bij de ijssalon stond hebben we een lekker ijsje genomen.

 
 

Albert helpt bij de Bevers & de kleuren speurtocht
Voor degenen die het nog niet weten. Sinds november loopt Albert ( Explorer ) met de bevers mee als hulp-leiding. En dit vind iedereen tot nu toe erg leuk. Omdat hulpleiding ook moet leren om een spel te maken heeft hij voor de bevers een kleuren-speurtocht bedacht. Dit had hij samen met Keet Kleur gedaan want die was haar kwasten kwijt.

Oranje was naar links en paars naar rechts en groen rechtdoor. Maar de bevers moesten eerst kleuren mengen want blauw en geel is bijvoorbeeld groen. Na een stuk door de wijk kwamen we in het bos bij de speeltuin. Hier moesten we een kwast zoeken, maar vlak daarna werden we overvallen door een hagelbui. Omdat we de kwast van Keet Kleur toch al hadden gevonden zijn we snel naar het groepshuis gegaan. En hier een potje dweilhockey gedaan maar niet zoals de scouts met stokken maar met bezems.

Naar de bunker
Op 10 februari 2018 was de gevonden bunker op de Noord-Boulevard éénmalig opengesteld. De Bevers hadden het geluk hier op tijd ingeschreven te hebben en zijn vol goede moed naar de bunker bij de boulevard gelopen. Na een minuut of 20 wachten mochten we naar beneden de bunker in en hebben daar uitleg gekregen over wat er was gevonden en wat er in de oorlog heeft plaatsgevonden.

Na de eerste bunker zijn de bevers op de foto gedaan bij “Duitse soldaten” die daar na deden hoe dit er waarschijnlijk uit heeft gezien. Vervolgens zijn we doorgelopen naar de volgende bunker en kazemat. Eerst door een stenen tunnel en dan in een “Duitse “bunker. Deze was achter een “Nederlandse “Kazemat gebouwd. De Kazemat was eigenlijk het schietgat. En de bunker de ruimte waar de soldaten paraat stonden. Wat is nu het verschil tussen een bunker en een kazemat ???

 

Eigenlijk niets. Voor de oorlog heette een bunker Kazemat, en in de oorlog werd het een bunker genoemd. Het is dus eigenlijk een ander woord voor hetzelfde.

Verjaardagsfeestje Stuiter
De week erna was het jaarlijkse verjaardags-pyjamafeestje van Stuiter. En zoals elk jaar werden de slaapzakken en dekens over de bedden uitgespreid en gingen we een film kijken. Dit jaar was dit “Finding Dory”. Bij een pyjamafeestje doen we natuurlijk dingetjes die de ouders niet mogen weten. Dus niet doorvertellen dat we lekker Popcorn hebben gegeten en cola en sinas. SSStttt.


Komende weken
De komende weken wordt er veel gebouwd en geverfd in het groepshuis en gaan we op voor de Teddyberentocht.

Ouders, bedankt!
De oplettende kijker heeft de laatste tijd ook een heleboel nieuwe en wisselende gezichten bij de Bevers gezien. En dan vooral bij de “leiding”. Nu hebben we een aantal ouders die de laatste paar maanden op wisselbeurt bij de Bevers helpen en de nodige handjes bijdragen. Namens het beverteam en de groep erg veel dank hiervoor. En zoals vorige keer ook al aangegeven als u een keer wilt komen helpen geef dit dan bij ons aan.

(Maatschappelijke) stagiaires
Hiernaast hebben we een aantal stagiaires momenteel bij de Bevers rondlopen. Indy vanaf Hogeschool Leiden en Sem, Jop en Joaquin van het Zandvliet college. Indy loopt al een paar weken mee en Sem, Jop en Joaquin doen dit op tourbeurt bij de Bevers en de Welpen. Wij hopen dat ze een leuke stage zullen hebben en met een goed cijfer weer naar school terug kunnen.

Met heel veel Bevergroetjes,

Kalinigo 
Bandarloghorde: Eerste hulp bij speuren, spelen en spoorzoeken!

De afgelopen maanden kregen de Welpen een paar mooie uitdagingen op hun pad. Het bleek allemaal weer een groot en spannend avontuur!

Oorlogspad?
Welke ouder heeft het vroeger niet ook eens gedaan? Met pvc buizen en papieren pijltjes jacht gemaakt op de andere kinderen? De bevers waren er niet en daarmee was het hele clubhuis terrein beschikbaar om je te verstoppen en de anderen te beschieten. Ze maakten twee teams en even leek het een oorlog. Er is wel een groot verschil met de pvc buizen van vroeger ze werden eerst allemaal mooi versierd!

 

Deze maanden stond Levend Stratego weer eens op de planning. Dit is één van de lievelingsspelletjes van de Welpen. Sommigen werden heel erg fanatiek maar het is ook wel weer moeilijk: want wat kun je nu het beste eerst gaan doen? Tikken? Vlag zoeken?

 

Spoorzoeken
Via een fotospeurtocht, waarbij je zoveel mogelijk dingen moet zoeken en als bewijs ermee op de foto gaat, kwamen de welpen bij de kinderboerderij uit. Daar was alle ruimte om bijvoorbeeld de konijnen te eten te geven en lekker te spelen.

 

Maar er was ook een leuke en vooral zeer spannende speurtocht te doen. Dit was een regio activiteit, georganiseerd door de Be Pals en ook nog eens een opkomst in de avond. Het was de nacht van Mang, de vleermuis uit het Jungleboek. Een deel door de wijk en ook nog een stuk door het bos. Gelukkig mocht je je zaklamp meenemen! Maar ook daar waren de Welpen weer erg goed in. Aan het eind van de avond mochten ze marshmellows maken bij het kampvuur als beloning.

 

Welpen bieden hulp
Als welp ben je soms ook met serieuzere dingen bezig. Zo was er een opkomst in het teken van de EHBO. Verbinden met verband, zelf wonden maken en wat is die das toch handig?

 

Daarnaast hebben de welpen nog tijd gevonden om de vogels te helpen. Ze maakten een carree met takken een vetbol en pinda’s voor de vogels.

Wat was het voor ons weer leuk om deze opkomsten te mogen organiseren en mee te beleven met de kinderen, dankjewel!

Bandarloghorde Welpen leiding team: Stanley, Richard en Anneleen

Toiletverbouwing in volle gang


Zoals u kunt zien op de foto´s is de verbouwing van de Toilet in volle gang. We gaan er weer iets moois van maken.

Verder zullen we met alle vrijwilligers de lokalen opknappen waar we iedereen goed bij kunnen gebruiken. Vooral met NL doet (10 maart) staat het teken in het opknappen van de lokalen.

Voor informatie kunt u altijd mailen: klus@sintjorisgroep5.nl

Wilt u in de toekomst helpen met klussen? Mail ons dan dan zetten we u graag op de kluslijst :-)

Groetjes,
Christiaan van der Zwan
"De Uitvoerder"

Let op! inmiddels is de verbouwing al een stuk verder dan deze foto's laten zien!
Meer informatie over NL Doet en onze klussen vindt u op onze website via: https://tinyurl.com/y7bvyskl


Scouts trotseren de kou!
De scouts zijn veel buiten geweest de afgelopen weken. Want ja, tegen kou kun je je gewoon kleden natuurlijk!

06 januari - Nieuwjaarsborrel
Vandaag waren we allemaal met onze ouders, broertjes en zusjes uitgenodigd voor de nieuwjaarsborrel. Een scout had zelfs haar oma meegenomen. Super gezellig. De leiding had allemaal lekkere hapjes gemaakt, maar we konden ook zelf hapjes maken. Er werden broodjes boven het kampvuur gebakken en marshmallows geroosterd. Ook hebben we binnen nog gezelschapsspellen gespeeld.


13 januari - Theezakjes ruilspel
Per patrouille werden we op pad gestuurd met een theezakje. We liepen richting de Palace promenade en de boulevard. Daar moesten we op zoek naar een voorwerp die we konden ruilen tegen het theezakje. Het liefst iets groters of leukers. Één patrouille kwam terug met een mini surfplank, de ander met een A1 poster van een bioscoopfilm en de laatste patrouille kon een lekker zakje snoep opeten!
 

*Klik om te vergroten*

20 januari - Ready steady cook
Sommige scouts koken wel eens thuis, anderen niet. Daarom gingen we vandaag aan de slag met diverse ingrediënten. Niet zomaar ingrediënten, maar benodigdheden die we met een estafette moesten verzamelen. Uit de estafette hadden we een boodschappenlijstje die uit 5 ingrediënten bestond die we mochten aanvullen met andere ingrediënten voor één gerecht.

We moesten creatief zijn, maar we kwamen tot verrassende gerechten. Alle patrouilles kregen een positieve beoordeling van de leiding. "Het beste op smaak", "Op de juiste temperatuur", "Het origineelste" of "Het verrassendste".27 januari - Tokospel & popcorn
Vandaag gingen we weer naar buiten, namelijk naar het bos. Daar speelde we het tokospel, een spel waarbij we briefjes (met daar op - mars - snickers - twixt - etc.) moesten smokkelen van A naar B. Onderweg konden we getikt worden door andere scouts die onze briefjes mochten afpakken. Als we 3 dezelfde briefjes overbrachten, mochten we een toko uitzoeken. Toko is bij de scouts een mini winkeltje waar we een blikje drinken of iets te snoepen kunnen komen. Met dit spel mochten we iets gratis uitzoeken. Hmmmm...
Terug op het groepshuis mochten we bij het kampvuur ook nog popcorn maken. Dit hadden we wel even nodig, want het was behoorlijk koud buiten. Goed om ons weer even op te warmen!
03 februari - Levend stratego
Nog zo'n koude dag, maar door het rennen konden we ons warm houden. Deze keer liepen we richting de duinen. Daar kreeg elke patrouille (4) een vlag die ze moesten verstoppen. Door middel van het levend stratego spel moesten we onze vlag verdedigen maar ook op zoek gaan naar de vlag van de tegenstanders. Heel dynamisch met 4 teams in plaats van normaliter 2.

10 februari - Familieschommel
Bij de scouts pionieren we, dat is iets bouwen met hout en touw. Soms maken we iets praktisch, maar soms ook iets leuks zoals vandaag. We gingen aan de slag met een familieschommel. Een mega groot bouwwerk waar we met zijn allen aan moesten werken. Met als resultaat dat we met zijn allen erop konden schommelen. En ja, aan het plezier kwam ook een eind, want we moesten hem ook weer afbreken...

 

17 februari - Keukenkist & Iemand-is-'em-niemand-is-'em
Vandaag zijn we aan de slag gegaan met onze keukenkisten. Dit als voorbereiding voor de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) in April. We keken of alles nog compleet was en hebben nog wat schoongemaakt. Hierna hebben we voor onze patrouilles namen bedacht en een drie gangen menu. We moeten namelijk gaan koken voor een jury. Dit zal meetellen in de puntentelling van de wedstrijden. We hebben de middag nog afgesloten met iemand-is-'em-niemand-is-'em achter ons gebouw. Best grappig als de ruimte maar beperkt is.

Komende weken
De komende weken staat in het teken van de voorbereidingen voor de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) en doen we mee met de regio disco. Er worden nog enkele scouts geinstalleerd en we gaan ons inzetten tijdens de duinenmars en koningsdag. Het word druk, maar gezellig!

De scouts in aantallen
Inmiddels zijn de scouts gegroeid naar 22 jongens en meiden en zijn er nog 2 kijkende meiden om te ontdekken of scouting bij hen past (welkom Sydney en misschien binnenkort ook: Welkom Fien en Nuria). Daardoor zullen we weer een 5e patrouille creeeren en kunnen we doorgroeien naar maximaal 30. Momenteel zijn we met 5 leiding waarbij Stanley 1x per 2 weken komt. Helaas hebben Chris en Stanley aangegeven na de zomer te stoppen als scoutsleiding, dus we gaan op zoek naar aanvullingen in ons leidingteam.

Heel veel scoutinggroetjes,
Chris, Stanley, Vincent, Eliza en Laura

Koningsdag 27 april 2018 - U helpt toch ook!


Op vrijdag 27 april vieren we weer Koningsdag. Bij Scouting Sint Jorisgroep 5 staat dit altijd in het teken van een groots feest op het Belgische Plein in Scheveningen. Op de helft van het plein zijn we als scouting aanwezig met diverse kraampjes en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van broodjes, drankjes, suikerspin, pannenkoeken, haring en voor de kinderen is er ook genoeg te beleven want er zijn vele activiteiten.

We hebben hulp nodig! Meld je aan!
Om koningsdag een succes te kunnen maken, hebben we de hulp van ouders/verzorgers/vrienden nodig. U komt toch ook helpen? Meld je aan via: https://tinyurl.com/y9dxgpk4. Meer info via: koningsdag@sintjorisgroep5.nl
 

De explorers gaan collecteren voor Jantje Beton en sparen voor een buitenlandkamp!
Van 5 tot en met 10 maart gaan de Explorers weer langs de deuren om te collecteren voor Jantje Beton. Jantje Beton is een organisatie die zich inzet voor meer spelen! Er wordt gewerkt aan: een speelse buurt voor kinderen, landelijke speelacties, ondersteuning van 500+ speeltuinen en ze ondersteunen kwetsbare kinderen.

Online doneren & Help de explorers naar het buitenland
Sinds dit jaar is het ook mogelijk om online te doneren. Dat kan via de website: https://jantjebeton.digicollect.nl/explorers-st-joris-groep-5. Van de opbrengst die de explorers gezamelijk ophalen, gaat 50% naar Jantje Beton en mogen zij 50% zelf houden. De explorers hebben onderling bepaald dat ze de opbrengst willen sparen voor een buitenlandkamp. Dus help de explorers mee naar het buitenland en help kinderen buiten spelen. Doneer ook!
Doneer ook online!

Wist je dat...?

 • ...De toiletverbouwing in volle gang is?
 • ...We ook tegelijk de lokalen een nieuw kleurtje gaan geven?
 • ...Iedereen mag helpen tijdens NL Doet om mee te helpen met schilderen in de lokalen?
 • ...We ook al druk op zoek zijn naar vrijwilligers voor Koningsdag
 • ...Dit één van de gezelligste dagen van het jaar is?
 • ...Jij je kunt opgeven via deze link?
 • ...De explorers binnenkort gaan collecteren voor Jantje beton?
 • ...Je dit jaar ook digitaal je donatie voor Jantje Beton kunt geven?
 • ...Er nog steeds nieuwe kijkers bij komen?
 • ...Het bestuur bezig is met een bestuurstraining?
 • ...We op dit moment 4 maatschappelijke stagiaires hebben bij de Bevers en Welpen?
 • ...Albert en Servane van de Explorers als (hulp)leiding mee draaien bij de Bevers en Welpen?
 • ...Helpende Explorers dan kunnen ervaren hoe hat is om leiding te zijn?
Hier vind je ons!
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
Website
Email
Copyright © 2018 Scouting Sint Jorisgroep 5, Alle rechten voorbehouden.

Je ontvangt deze e-mails omdat:
De nieuwsbrief wordt elke twee maanden gemaild naar onze ouders, verzorgers, (oud-)leden en andere geïnteresseerden in Scouting Sint Jorisgroep 5. U bent daar één van.

Onze gegevens:
Scouting Sint Jorisgroep 5
Brugsestraat 49
Den Haag, Zh 2587 XR
Netherlands

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp
Jouw gegevens
<<Voornaam>> <<Achternaam>>
<<Email Adres>>

Gegevens aanpassen | Inschrijven | Uitschrijven

Sint Jorisgroep 5 Nieuwsbrief
Verstuurd op: 02/03/18 

Poll
Geef deze nieuwsbrief een cijfer!

lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.


Lezers
We hebben 130 enthousiaste nieuwsbrief lezers!
Nieuwsbrief delen!
Delen
Tweeten
Mailen