Copy
Nieuwsbrief van Scouting Sint Jorisgroep 5
#51 - Januari & Februari 2019

Op naar de drukke maanden!

We hebben een super volle nieuwsbrief deze keer, met enthousiaste verhalen vanuit de speltakken. Dat laat alleen maar zien met welke trots en enthousiasme we dit als vrijwilligers in onze vrije tijd doen!

Wist je dat...
Sommige mensen denken dat we hier als leiding voor betaald krijgen? Dat is niet zo! Vrijwilligers doen dit in de vrije tijd en zijn zelfs op doordeweekse dagen bezig om de programma's en activiteiten voor het weekend te organiseren.

Onze vrijwilligers zijn super veel waard!
Bij elkaar zijn onze vrijwilligers €156.000,- per jaar waard.
(waarde is uitgedrukt op basis van 8u per week en €15,- per uur)

Drukke maanden maart & april op de planning
De komende maanden zullen druk zijn voor onze vereniging. Diverse activiteiten staan op de plannen, zoals: Jantje Beton Collecte door de Explorers, NL Doet vrijwilligersactie, de Duinenmars, Koningsdag en natuurlijk ook de reguliere opkomsten nog.

Zet je ook in!
Wil jij je inzetten voor één van onze leuke activiteiten? Informeer dan bij de leiding, want alle hulp kunnen we hard gebruiken!

Scoutingverhalen uit januari & februari
De winter is zacht geweest, dus dat resulteerde dat we de start van het jaar 2019 al veel buiten hebben doorgebracht. En als we naar buiten kijken, dient de lente zich al aan! De speltakken vertellen jullie graag wat we in januari & februari hebben gedaan! 

Veel leesplezier!
De Nieuwsbrief redactie

 

15, 16 & 17 MRT
Bandarloghorde Welpen: Mini-kamp


15/16 MAART
Explorerweekend


16 MAART
NL Doet


23 MAART
Welpen Regiospel


29/30 MAART
Scouts PL/APL Weekend


6 & 7 APRIL
Duinenmars


27 APRIL
Koningsdag Tivoli-feest Belgischplein


Mis je iets?

Kijk voor onze volledige kalender ook eens op onze website!

Nieuws uit het bestuur!
 
Al bijna lente - Lang, lang duurt het laatste stukje winter altijd. Maar nu voelt het even als bijna lente. Voor onze Bevers, Welpen, Scouts en Explorers maakt het natuurlijk niks uit. Deze bikkels en bikkeltjes zie ik steeds weer op Facebook langskomen terwijl ze buiten het één of ander uitvoeren. Ik zie ze spelen, ravotten, constructies bouwen, flesraketschieten, in het bos rennen, koken en sterren kijken. En alles buiten, weten jullie wel hoe gezond dat is! Het is echt leuk onze Facebookpagina (Scouting Sint Jorisgroep 5) af en toe op te zoeken. Dan zie je daar ook wat de andere speltakken uitvoeren.

Elke week bedenkt de leiding weer leuke dingen om met de kinderen uit te voeren, behalve bij de Explorers. Die hebben begeleiding en die mag je elke week weer verrassen. En zo kwam het dat de Explorers zich vrijdag zomaar op het dak van een 12 verdiepingen hoog flatgebouw in Rijswijk bevonden om door enorme telescopen naar de maan en sterren te kijken. Het was geweldig! Petje af Lucas!

Namens het bestuur, Dorine Timmerman

Jeugdleden aantallen


Op dit moment is de jeugdleden stand per 27 februari 2019. Deze aantallen zijn exclusief de kijkers die zich nog niet ingeschreven hebben.
 
 
Speltak Jongens Meisjes Totaal Wachtlijst?
Bevers 10 2 12
Welpen Bandarloghorde (ochtend) 13 8 21
Welpen Bagheerahorde (middag) 11 4 15
Scouts 19 12 31
Explorers 4 2 6
Roverscouts 4 0 4
Totaal 61 28 89  

Ledenaantal totaal

 
Jeugdleden 89
Leidinggevende 16
Bestuur 5
Ondersteuningsteam 4
Vrienden van Joris 5
Totaal 119

Onze leidingteams & vrijwilligers


Op dit moment bestaan de huidige leidingteams uit de onderstaande personen. Hier staan ook de explorers vernoemd die de teams ondersteunen als leiding. Klik hier voor een smoelenboek op onze website met foto's.
 
Bevers Welpen Ochtend Welpen Middag Scouts
Marcel
Patricia
Albert
(Explorer)
Stanley
Richard
Anneleen
Servane
(Explorer)
Vincent
Koos
Marissa

Albert (Explorer)
Micha
Laura
Eliza
Jurre

Ian
 
Explorers Roverscouts Ondersteuningsteam Groepsbestuur
Nina
Alex
Edith Chris
Elvira

Arne
Boudewijn
Michel
Ton
Rijna
Dorine
 
Stichtingsbestuur
Leendert
Wupke
Bekijk onze vacatures!

Kleine moeite, groot plezier! Help jij mee?

NL Doet - 16 maart 2019

Op zaterdag 16 maart steken onze leden de handen weer uit de mouwen voor NL Doet. In en rondom het clubhuis gaan we aan de slag met schoonmaak actie.
Zin om mee te helpen? Meld je aan:
http://bit.ly/NL-Doet-2019-STJ5

 

Behalen samen de Rozemarijnbadge

Oud hollandse spelletjes
Na de gezellige nieuwjaarsborrel zijn we dit jaar weer begonnen met de gewone opkomsten. Op 12 januari hebben we gekozen voor Oud hollandse spelletjes op het clubhuis. Het was buiten regenachtig weer dus konden we het binnen gezellig maken. We hadden teams gemaakt van het leger tegen de tijgers.

 

Het was een nek aan nekrace, waarbij de tijgers met één puntje verschil hadden gewonnen. Zo gingen de bevers spijkerpoepen, zaklopen, koekhappen, steltlopen, jenga, en aardappel lopen(we hadden alleen de aardappel vervangen voor een tennisbal om het ietsjes makkelijker te maken. Het was een hele gezellige ochtend waarbij de bevers goed hebben samengewerkt en hebben geleerd dat je niet altijd kan winnen.

 

Verdwenen hotsjietonia bewoners
Op 19 januari hebben we een speurtocht gelopen want de hotsetoniafiguren waren verdwenen. We gingen op zoek in het bos naar de hotsetoniafiguren, waarna we gingen knutselen. We hebben een mooie boom gemaakt waar alle hotsetoniafiguren een plekje in hadden. Zo konden de bevers kennismaken met de figuren en weten wie bij wie hoort.

Rozemarijn badge
Op 26 januari zijn we op het idee gekomen om een badge te verdienen van Rozemarijn. Om te weten te komen wat Rozemarijn allemaal doet zijn we het bos in gegaan om daar uit te vinden wat ze zoal doet. Rozemarijn houdt natuurlijk van lekker koken en bakken, en ze heeft haar eigen moestuintje. 

We hebben dan ook buitenspelletjes gedaan. We hebben een spel gedaan waarbij de bevers uit moesten vinden wat ze vies en wat ze lekker vinden, ook hebben we een tikspel gedaan met groentes, vermicelli en balletjes die in de soep moesten maar er steeds uit sprongen. Daarna zijn we lekker naar de speeltuin geweest.

 

Bevers geïnstalleerd & Soep maken
Op 2 februari hadden we een spannende dag want de nieuwe bevers werden geïnstalleerd. Er waren 8 bevers geïnstalleerd, en ook de nieuwe leiding werd geïnstalleerd waarbij haar scoutingnaam Arwen werd geïntroduceerd. Daarna zijn we verder gegaan met het verdienen met onze Rozemarijn badge.

We hebben zelf soep gemaakt. Een pan tomatensoep en een pan groentesoep. De bevers mochten zelf hun groenten snijden, balletjes draaien en water koken. We hebben de soep op een mooi kampvuur gemaakt. Ook het kampvuur mochten de bevers zelf maken met vuurmeester Albert. Zodra het vuur was aangemaakt kon de soep boven het vuur pruttelen en heeft iedereen lekker zitten smikkelen.


Het grote boodschappenspel
Op 9 februari zijn de bevers naar het bos gegaan om verschillende spelletjes met boodschappen te gaan doen. Zo hebben we in 2 teams estafette gedaan waarbij we boodschappen in een tas moesten doen en daarna weer eruit. Het team wie dit als snelste deed had gewonnen. Daarna was er een spel bedacht om geld halen bij bank boodschappen gaan doen en terug naar huis. En ook wie hier weer het snelste in was had gewonnen. Ook dit was weer om zo de Rozemarijn badge te verdienen.

Je eigen pizza maken
Op 16 februari hebben de bevers zelf hun eigen pizza mogen maken. Ze mochten zelf hun eigen deeg maken, zelf de groenten snijden en zelf hun pizza bakken in een pizzaoven en pizzaplaat. Ze weten nu dat pizzadeeg moet rijzen en wat ze allemaal op een pizza kunnen doen. Na afloop kregen de bevers een mooie Rozemarijnbadge.

 


Stuiter's pyjamafeestje
Op 23 februari hebben de bevers een pyjamafeestje gehad met stuiter. Iedereen mocht in pyjama komen en hun lievelingsknuffel en hun slofjes meenemen. Verder was het gezellig gemaakt met matjes, dekentjes en kussentjes. Er waren leuke films zoals Pieter konijn en Hoe tem je een draak 2. En bij een leuke film mag popcorn en limonade niet ontbreken. Het was een hele gezellige ochtend met een hoog knuffelgehalte.

Bevergroetjes van:
Marcel, Patricia en Albert

 

Ben jij er bij op 27 april?

Koningsdag
het Tivoli feest

JIJ HELPT TOCH OOK GEWOON MEE?

Het leukste koningsdag feest vind je op het Belgischplein in Scheveningen. Help mee als vrijwilliger en meld je aan:

http://bit.ly/Koningsdag2019-ik-help-mee

» Meer informatie over koningsdag vindt je hier! «
 

De Welpen van de Bandarloghorde staan in Vuur en Vlam

Denk je aan Scouting dan denk je aan een vuurtje maken. Of het nu gaat om iets lekkers maken of om een gezellig vuurtje tijdens het zomerkamp; het hoort er allemaal bij.

 

Vuurtje aanwakkeren:
Wat ook er ook bij hoort is dat je misschien zelf wel een beetje in vuur en vlam staat voor de scouting. Dat je de welpenbelofte doet en geïnstalleerd wordt. Eind januari werden er wel twaalf welpen geïnstalleerd: ze hadden allemaal hun best gedaan en deden samen de belofte. We hopen dat het vuur voor de scouting nu verder is aangewakkerd! Gefeliciteerd!

 

Kampvuurtje:
Over kampvuur gesproken; al over een paar weken gaat de Bandarloghorde op weekendkamp. Ter voorbereiding van het grotere zomerkamp maar ook vooral omdat het zo leuk is. Het belooft weer een leuk weekend te worden. Vol avontuur en andere leuke dingen.

 

Vuurtje doven:
Maar even wat anders: natuurlijk doen we bij de scouting veel met vuur maar de welpen leren ook over de veiligheid en oefenen bijvoorbeeld met de blusdeken. Serieus bezig dus: maar ook dat kun je aan de welpen van de Bandarloghorde overlaten.
 

Vuurrood:
Soms zijn de welpen zo hard hun best aan het doen dat ze er vuurrood van worden. Zo warm krijgen ze het van de inspanning. Bijvoorbeeld om met een fietspomp een raket de lucht in te schieten. De proeven waren geslaagd: maar één raket werd wel een boom in geschoten; heel hoog!

 
 

Oranjevuur: Koningsdag
Koningsdag komt er ook al weer snel aan: hebben jullie de loten al gekocht of verkocht? Er zijn mooie kansen op leuke prijzen. Dit jaar valt Koningsdag op een zaterdag: houdt de mail en de berichten op de groepsapp in de gaten: er zijn wat wijzigingen in het rooster rondom deze dagen.


De vuurrode zon (koperen ploert)
De winter trekt langzaam weer verder. De natuur wordt wakker en wij gaan verder op ontdekkingstocht: gaan jullie met ons mee?

Leidingteam Bandarloghorde
(Stanley, Richard, Servane en Anneleen)

Dubbel babynieuws! Mogen we je voorstellen aan....


Dana van der Zwan

Op 6 december 2018 zijn
Chris (materiaalmeester) & Rianda
trotse ouders geworden van een dochter.

Luc van Leeuwen
 
Op 22 december 2018 zijn
Marcel (beverleiding) & Elvira (praktijkbegeleider)
trotse ouders geworden van een zoon.

Met 31 scouts werken we aan onze scouting skills!

Nieuwjaarsborrel en 31 scouts!
Het jaar begon goed met de nieuwjaarsborrel waarbij verhalen uitgewisseld werden over de vonkenregen die Scheveningen teisterde tijdens de jaarwisseling. Gelukkig was geen enkele scout in rook opgegaan, er kwam zelfs een nieuwe vonk bij de scouts, genaamd Mette. Hierdoor bestaat het scouts speltak uit maar liefst 31 scouts.

Ruilen voor iets bijzonders!
Januari en februari waren gevuld met een aantal gave spellen en veel echte scoutingtechnieken en –activiteiten. Met alleen een theezakje moesten de scouts eindigen met het meest indrukwekkende ding, of dingen, door steeds te ruilen. Waar de Reigers patrouille tevreden was met een leuk K3 dagboek, eindigden de Arenden met een grote gouden kat.

Vaardigheden, houthakken je eigen fluitkoord maken
In januari werden de knoop- en hakvaardigheden aangescherpt. Ook mogen de scouts een uur voor de opkomst komen om te werken aan insignes en om te oefenen met hakken. Hier maken ook enige scouts gebruik van! Elly, Ruben, Stefan, Vadim, Tak Yan en nog vele anderen zijn vaak al te bespeuren tijden voor de opkomst begint. De knoopkunsten kwamen van pas bij de zelfgemaakte fluitkoorden die de scouts een latere opkomst maakten. Een attribuut die ze hun gehele scoutingleven mee kunnen nemen.


 

Geïnstalleerd!
Verder zijn bijna alle nieuwe scouts (en leiding) geïnstalleerd in februari. Benjamin, Clément, Dakshin, Dexter, Mette, Rick, Sofie, Tak Yan en Toure kunnen nu met trots hun volledige uniform dragen met insignes en de mooie nieuwe grotere rode das met dasring. Ook is Jurre geïnstalleerd als leiding bij de scouts. Graag willen wij alle nog niet geïnstalleerden in de toekomst nog zeker installeren!

Veel leuke activiteiten op de planning!
Dat de scouts hun technieken aanscherpten en dat zij (bijna) allemaal geïnstalleerd zijn is een goede voorbereiding op de RSW, de Regionale Scouting Wedstrijden. In mei zullen deze plaatsvinden en de komende maanden gaan we daar deels aan werken. Maar in de komende maanden zijn er ook altijd veel andere zaken. NL Doet, de Duinenmars en de Tivoli (op Koningsdag) komen steeds dichterbij. Daar ben jij toch ook bij?

Scoutsgroetjes van Eliza, Ian, Laura en JurreDe Explorers vertellen het zelf!

De sterrenwacht
Onze groep bestaat uit 7 mensen. We hebben een leuke actieve groep met allerlei verschillende karakter eigenschappen. Zo hebben we twee weken geleden (15 februari 2019) de sterrenwacht bezocht in Rijswijk. Ik (Wouter) fietste samen met Lucas en Albert naar de sterrenwacht.

We hebben daar erg veel geleerd. Ze hadden daar drie opgezette telescopen en één telescoop in een koepel. Terwijl we door de telescopen keken werd ons veel informatie bijgebracht. Ook zijn we beneden goed vermaakt door allerlei astronomische foto’s gemaakt door Maurice Toet. Toen we uiteindelijk klaar waren en beneden stonden hebben we afscheid genomen van Michel als begeleider. Hij kreeg van ons een blok hout met al onze namen erin gebrand. Hij was er erg blij mee, hiermee zal hij ons nooit vergeten.

Ashlyn en Wouter

Samenwerken op de proef gesteld
1) 8 februari was een standaard opkomst, dachten alle explo’s. Maar er stond ze nog een leuke verrassing te wachten. 

2) Deze opkomst gingen we met z’n alle op jacht naar lucifers (op tijd natuurlijk). Deze lucifers werden door het hele groepshuis verstopt door 1 persoon en de rest ging op jacht. Om de zoekers bezig te houden tijdens het verstoppen speelden ze een spel. Dit spel hield in dat men geblinddoekt werd. De beginner bedenkt een plaatje en geeft dat blind door naar de volgende door het te tekenen op zijn/haar hand. Dit herhaalt zich tot de laatste die het moet tekenen op papier (ook weer blind). Dit gaf natuurlijk hele interessante tekeningen.

3) De rest van de opkomst werd gevuld met elkaar aan het lachen krijgen. Dat werd natuurlijk lachen, gieren, brullen.

Groetjes Albert en Lucas


Explorers collecteren deze week voor Jantje Beton!

Het is zo ver! De Jantje Beton Collecte 2019 is deze week weer van start gegaan! Dat betekent dat ook jij kan bijdragen aan meer speelplekken en activiteiten voor kinderen! Dit jaar gaan onze Explorers weer op pad voor de Jantje Beton collecte in het Belgisch Park - Scheveningen. Naast de collectebus waarmee we langs de deuren gaan, hebben we ook een online collecte bus. Alle donaties zijn welkom!

Doneer online via de digitale collectebus
& help de explorers naar het buitenland!

https://jantjebeton.digicollect.nl/sint-joris

Onze Explorers collecteren langs de deuren om geld op te halen voor Jantje Beton, maar ook voor het Zomerkamp. Komende zomer vertrekken Nina, Alex, Albert, Servane, Wolf, Ashlyn, Wouter en Lucas naar het buitenland om daar twee weken op zomerkamp te gaan.

Drie op de tien kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten. Daarom is het dus echt gigantisch belangrijk om mee te doen aan De Jantje Beton Collecte van 25 februari t/m 9 maart (de digitale collecte loopt door tot 31 maart).

Doorgeefinterview - Leer onze vrijwilligers kennen!


1. Wie ben je en bij welk speltak zit je?
Ik ben Dorine, en ik zit niet bij een speltak. Ik ben algemeen bestuurslid. Dat betekent dat ik het bestuur, waar ik kan, ondersteun en mij laat strikken voor het schrijven van stukjes en zo.

2. Hoe lang zit je al op Scouting?
Best wel kort. Ik ben vorig jaar lid geworden.

3. Hoe ben je op Scouting gekomen?
Mijn zoon Wolf is al langer bij de Scouting. Hij is begonnen als scout en is nu explorer. Door hem leerde ik Sint Jorisgroep 5 kennen. Mijn vader zat vroeger ook bij de scouting. Dat heette toen nog padvinderij. Hij heeft als kleine jongen meegedaan aan de Jamboree van 1937. Hij vertelde altijd heel enthousiast over de padvinderij en wat hij er allemaal voor knopen en vlonders had leren maken. En hij heeft er vrienden voor altijd aan over gehouden.

4. Wat is je leukste Scouting herinnering?
Mijn installatie. Ik had zo zowel de scoutswet als de belofte uit mijn hoofd geleerd, en nadat de voorzitter alles welwillend had aangehoord bleek dat alleen de belofte al volstond. En toen hoorde ik er echt bij!

5. Wie moet de volgende keer de vragen beantwoorden en waarom?
Ik geef het stokje door aan Anneleen. Zij is met Stanley en Richard leiding bij de welpen, Bandarloghorde, en zo’n type dat in stilte heel veel goeds doet. Op deze wijze wil ik haar graag in het zonnetje zetten.

Wist je dat...?

  • ... We ons binnenkort weer gaan inzetten voor NL Doet?
  • ... De Welpen Bandarloghorde in maart op een mini-kamp gaan en daarbij twee nachtjes ergens gaan overnachten?
  • ... Stuiters Pyjamafeestje bij de Bevers weer een groot succes was!
  • ... De Explorers super blij zijn met de komst van Alex als begeleiding?
  • ... Micha bij de Welpen Bagheerahorde zijn maatschappelijke stage heeft afgerond?
  • ... Micha het zo leuk vindt dat hij leiding is komen geven?
  • ... Alle voorbereidingen voor het Koningsdag-feest weer in volle gang zijn!
  • ... De Explorers deze week begonnen zijn met de Jantje Beton Collecte?
  • ... Er tijdens de voorjaarsvakantie ook gewoon bijeenkomsten zijn?

Hier vindt je ons online!

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
LinkedIn
Google Plus
Website
Email
Copyright © 2019 Scouting Sint Jorisgroep 5, Alle rechten voorbehouden.

Je ontvangt deze e-mails omdat:
De nieuwsbrief wordt elke twee maanden gemaild naar onze ouders, verzorgers, (oud-)leden en andere geïnteresseerden in Scouting Sint Jorisgroep 5. U bent daar één van.

Onze gegevens:
Scouting Sint Jorisgroep 5
Brugsestraat 49
Den Haag, Zh 2587 XR
Netherlands

Add us to your address book
Jouw gegevens
<<Voornaam>> <<Achternaam>>
<<Email Adres>>

Aanpassen | Inschrijven | Uitschrijven

Sint Jorisgroep 5 Nieuwsbrief
Verstuurd op: 27/02/19 

Lezers
We hebben 130 enthousiaste nieuwsbrief lezers!

Nieuwsbrief delen!

Delen
Tweeten
Mailen
+1
Email Marketing Powered by Mailchimp