Copy
Nieuwsbrief van Scouting Sint Jorisgroep 5
#37 - November & December

Afsluiting van een scoutvol 2016!

We mogen weer van een super jaar spreken! 2016 was een feestjaar voor Scouting Sint Jorisgroep 5. We hebben vele mijlpalen bereikt zoals onze verbouwing en onze jubileummaand in oktober wegens ons 90 jarig bestaan!

Er is veel veranderd binnen onze vereniging. We hebben afscheid moeten nemen van drie vrijwilligers, Ricardo (Baloe), Soraya (Marala) en Berber (Rebbel), maar hebben we gelukkig Anneleen (Raksha) en Nina welkom mogen heten! We zijn als vereniging dan ook hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die onze leidingteams willen ondersteunen om onze ledengroei door te kunnen zetten. Ga jij met ons de uitdaging aan als leiding, bestuurslid of wil je liever ondersteunen in het ondersteuningsteam? Laat het ons weten!

Het nieuwe jaar 2017 staat voor de deur! We zien ons vrijwilligers- en ledenaantal graag groeien om nog meer leden het scoutingavontuur te kunnen bieden! Ook zijn we bezig met een nieuwe verbouwing in te plannen. We zouden graag de toilettengroep een opfrisbeurt willen geven die beter toegankelijk is en hygiënischer. Tevens zijn er ook plannen om weer een opstart te maken met de Roverscouts, ook wel Stam genoemd. Twee oud-explorers zijn bezig met een plan om dit te realiseren. Leden van 18+ jaar kunnen binnenkort ook weer scouten bij Sint Jorisgroep 5!

In deze nieuwsbrief kijken we in een jaaroverzicht terug naar alle groepsactiviteiten uit 2016! Ook blikken de speltakken terug op de laatste maanden van 2016 met leuke verhalen en foto's

Veel leesplezier!
De Nieuwsbrief commissie.

Op de agenda

 
Geen opkomst
I.v.m. kerst

Alle speltakken

Geen opkomst
I.v.m. kerst

Alle speltakken

Nieuwjaarsspel
10:00u - 12:30u

Alle speltakken
 
In deze nieuwsbrief
Agenda | Jaaroverzicht groepsactiviteitenLeden aantallen | Leidingteams | Bevernieuws | Welpennieuws | Bonbons actieScoutsnieuws | ExplorernieuwsNieuws van de penningmeester | SponsorkliksWist je dat?

Klik op één van bovenstaande onderwerpen om snel te navigeren.
Jaaroverzicht van groepsactiviteiten in 2016!
We startte het jaar 2016 in Januari met een nieuwjaarsspel en een borrel voor alle leden en ouders. Hierin vertelde we onze doelen voor het jaar en werd het jaar feestelijk geopend! Februari was een rustige maand zonder groepsactiviteiten.
 

In Maart zette de hele vereniging zich in voor NL Doet. Het buitenterrein werd weer volledig opgeruimd en schoongemaakt. Er werden bloembakken met bamboe geplaatst, hout gehakt zodat het houthok weer gevuld werd en een mooie scheiding aangelegd bij de kampvuurkuil.
 

April was één van de drukste maanden. We startte met de Duinenmars waar we elk jaar met onze suikerspin tent vele zoete suikerspinnen verkopen. April is ook de maand van Koningsdag waarbij we op het Belgische Plein vele kraampjes hebben met lekkernijen en activiteiten voor kinderen. Het was weer een succesvolle dag met een top opbrengst voor onze vereniging. Ook startte we in april de grote verbouwing!
 

We zette onze verbouwing in Mei voort. Het leidinghok en de keuken werden samengetrokken met de gang tot één grote ruimte. Al onze vrijwilligers en helpende handen hebben veel werk verzet om deze ruimte tot een mooie ontvangstruimte te maken.
 

In Juni maakte we de verbouwing compleet met het schuren van de vloer. Hierna werd er een mooie nieuwe PVC vloer gelegd. Deze verbouwing werd mede mogelijk gemaakt door onze eigen vrijwilligers en financiele hulp van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818!
 
  
De maand Juli staat traditioneel in het teken van zomerkampen! Alle speltakken gingen op zomerkamp! De Bevers verbleven een weekend in een ander scoutinggebouw in Den Haag. De Scouts kampeerde een week in Baarn en de Explorers gingen voor 1,5 week naar Dwingeloo om daar te kamperen.
 

Als laatste gingen de Welpen in Augustus een week op kamp en zaten in een groepshuis van een andere scoutinggroep in Oosterhout.
 

In September, na de vakantie, startte het nieuwe scoutingseizoen weer. In deze maand hielden we een groot overvliegfeest. Leden die de leeftijd hebben bereikt om naar de volgende leeftijdscategorie te gaan, moesten in het bos via krattentoren en een apenbrug naar het einde klimmen.
 

In Oktober hielpen de Scouts, Explorers, Leiding en Bestuur mee bij de jaarlijkse herdenking Oranje Hotel in de Scheveningse Gevangenis. Ook was onze scoutinggroep jarig en dat hebben we gevierd met jubileumactiviteiten voor onze jeugdleden, een open dag en een reünie voor oudleden. We hebben het als een drukke en gezellige maand ervaren en kregen vele leuke reacties terug.
 

Na alle drukte in oktober, kende November en December weer iets meer rust. We hielden weer onze jaarlijkse Kerst Bonbons verkoopactie en werd er Sinterklaas en Kerst gevierd met vele leuke activiteiten!
 

Bedankt allemaal voor het jaar 2016!

Leden aantallen

In onze nieuwsbrief vertellen we jullie altijd wat de ledenaantallen zijn. Op dit momentent is de stand per 23 december 2016. Deze aantallen zijn exclusief de kijkers die zich nog niet ingeschreven hebben.
 
Speltak Jongens Meisjes Wachtlijst?
Bevers 7 4 Nee
Welpen Bandarloghorde 7 4 Nee
Welpen Bagheerahorde 10 2 Nee
Scouts 18 11 Ja
Explorers 4 0 Nee
Roverscouts 2 0 Nee
Totaal 48 21  
 
Het bovenstaande overzicht betekend dat we 69 ingeschreven jeugdleden hebben. En we willen graag verder groeien, dus kom erbij!
Leidingteams

Op dit moment bestaan de huidige leidingteams uit de onderstaande personen. Hier staan ook de explorers vernoemd die de teams ondersteunen als leiding.
 
Bevers Welpen
Ochtend
Welpen
Middag
Scouts
Marcel
Berber
Nick
Richard
Stanley
Anneleen
Koos
Jurre
Anneleen
Laura
Chriss
Stanley
 
Explorers Roverscouts Onder-
steuning
Bestuur
Robert
Roan
Nina
- Elvira
Edith
Boudewijn
Ton
Rijna
Arne

We zijn nog op zoek naar mensen die één van onze teams wil versterken! Op die manier kunnen we qua ledenaantallen groeien! Klik hier voor vacatures en ga de uitdaging aan!


Van 4 Naar 13 in 4 maanden!
Het Klinkt als een bekend boek, maar niets is minder waar in Hotsjietonia. De laatste 4 maanden zijn erg snel voor bij gegaan en we begonnen met maar 4 Bevers in september aan het nieuwe scoutingjaar.

Vier maanden boordevol activiteiten verder hebben we 13 Bevers. Wat maar liefst een stijging is van 300%. Wij zijn natuurlijk hartstikke blij met alle nieuwe bevers waarmee we leuke dingen in Hotsjietonia hebben beleeft.

In oktober was het erg druk. Zoals elk jaar zijn we voor Dierendag naar de kinderboerderij geweest om hier de boer te helpen de stallen schoon te maken. Met alle beverhandjes is dit natuurlijk gelukt en als dank mochten we met de cavia’s knuffelen. Tot slot nog alle dieren lekker wortels en andijvie voeren en onze taak was weer volbracht.
 

Verder vierden wij ons 90 jarig jubileum van de groep. Met alle jeugdleden zijn we naar de Uithof geweest. De bevers konden hier op motorscooters rijden, op het luchtkussen, de trampoline en klimmen. De week erna was er onze jubileum-open dag. Hier liet de hele Sint Jorisgroep weer zien wat er allemaal te beleven viel op onze groep.

Omdat er veel nieuwe bevers bij waren gekomen zijn we ook begonnen met de Steven Stroom Badge. De eerste opdracht hebben we drie soorten schepen gevolgd, en we kwamen uiteindelijk bij de Grote Boot op de Boulevard. Nee dit was niet de boot van Steven, want zoals jullie inmiddels weten woont hij ook op een boot.

De laatste week hebben we Halloween gevierd, waar we onder andere Pompoenen hebben uitgehold en ogen, neus en mond in hebben gesneden.
 

In november zijn we verder gegaan met de Steven Stroombadge. Eerst hebben we geleerd wat een kompas is en hoe de windstreken heten. Weten we het nog ? Noord, Oost, Zuid en ???

De laatste Opkomst met Steven Stroom hebben we een tocht door de wijk gelopen waarbij op straat de windrichtingen waren geschreven. Met ons eigen kompas wisten we de hele tocht te volgen en kwamen in het bos terecht. In de speeltuin vonden we de badge met Steven Stroom erop. Die natuurlijk op ons uniform mag.
 
Vergeet ik bijna nog te vertellen dat we op deze dag ook maar liefst 9 nieuwe bevers hebben geïnstalleerd. Dus bij deze alsnog gefeliciteerd.
 
November stond verder in het teken van Sinterklaas. Eerst hebben we zelf pepernoten gebakken en schoentjes gemaakt. De opkomst erna kwam Rat langs in een pietenpak. Hij was gevraagd voor de pietenopleiding en vroeg of wij ook de opleiding tot Piet wilden volgen. Dit ging iedereen goed af, maar we hadden ook de nodige problemen. Want de schoentjes waren gestolen ? Dus die moesten eerst gezocht worden. Gelukkig vonden we ze snel, maar later bleek dat onze kadootjes ook weg waren. Deze hebben we gelukkig ook gevonden waarna het uitpakken kon beginnen. Iedereen had een mooi cadeau en ging met een schoen vol pepernoten naar huis.

December staat ondertussen traditioneel in het teken van Kerstontbijt en schaatsen. Met alle bevers zijn we weer de schaatsbaan op het Kurhausplein op gegleden. Samen met de leiding en een aantal Beren. Zelfs de bevers die nog niet zo goed konden schaatsen hebben veel geleerd en het erg naar hun zin gehad. Na een beker warme choclademelk zijn we naar de Boulevard gegaan waar een grote ijsglijbaan stond. Hier zijn we allemaal een paar keer vanaf gegaan wat erg leuk was.
 
   


Tot slot hebben we samen met alle ouders ons Kerstontbijt gehouden. Alle ouders hadden iets lekkers te eten of te drinken meegenomen. Wat we lekker met zijn allen hebben opgegeten en opgedronken. Het was een erg gezellig samenzijn, maar er was één ding wat niet zo leuk was voor de bevers.

Want het Kerstontbijt was ook de laatste opkomst van Rebbel en Kenneth. Zij gaan verhuizen naar België, wat we erg jammer vinden. Met een mooie collagefoto van de hele groep en een mooie plant van de bevers is ze uitgezwaaid. Veel succes en plezier in België. Bedankt voor jullie inzet en aanwezigheid.

Iedereen fijne feestdagen en tot volgend jaar.

Met heel veel Bevergroetjes
Nick (Castor), Berber (Rebbel) en Marcel (Kalinigo)
De hordes wensen iedereen een gelukkig en uitdagend scoutingjaar!
De welpenhordes sluiten de laatste opkomst van het jaar af op eigen wijze. De Bandarloghorde had een feestelijk kerstdiner met de ouders. Een gezellige boel. De Bagheerahorde maakte het kerstdiner deels zelf en sloot de opkomst af met een lekkere kerstmaaltijd.
 

Samen kijken ze terug op een aantal mooie opkomsten en spannende dingen doen. Zoals het smokkelspel spelen in het pikkedonker met glow in the dark tijdens het Bagheeraweekend of samen schaatsen en van de roetsbaan op de boulevard.
 

Speurtochten
Zo waren er weer leuke speurtochten waarbij ook altijd even tijd is voor de kinderboerderij om bijvoorbeeld de geiten te aaien en eten te geven. Of samen op de grote wipwap ook zo’n favoriet welpenspelletje. Sommige speurtochten waren bedoeld om ingrediënten te verzamelen. Omdat je ze nodig hebt om pannenkoeken te kunnen bakken op het kampvuur of juist ‘explosieve’ proefjes (Bandarlog) te doen. Altijd leuk dus!
 
Installeren
Een spannend moment was de installatie voor veel nieuwe welpen dit keer. Mette, Elena, Kaj, Wessel en Bas van de Bandarloghorde en Justine, Clara, Philippe en Orion van de Bagheerahorde deden allemaal hun belofte. Trots waren ze toen ze (eindelijk) hun das omgehangen kregen. Gefeliciteerd!
 

Bonbonactie
De welpen hebben flink hun best gedaan en dat was te merken aan het eindresultaat. Goed gedaan! Sophie was de kampioen van de Bandarloghorde. Bij de Bagheerahorde was een bak snoep te winnen. Ben en Rick waren samen de gelukkige winnaar.
 

We wensen jullie allemaal een goed en leuk scoutingjaar toe!

Leiding Bandarlog – en Bagheerahorde
Richard, Stanley, Koos (Kigo) Jurre (Chil) en Anneleen (Raksha).
 

De bonbons actie was weer een groot succes!


Alle speltakken (leeftijdsgroepen) hebben bij elkaar heel veel doosjes bonbons verkocht. 441 halve ponden en 134 hele ponden. Dat is bij elkaar 177,25 kg bonbons! 

Met de opbrengsten zullen de speltakken apart hun eigen doel bepalen die ten goede komt aan de kinderen! Denk bijvoorbeeld aan een leuk dagje uit tijdens een zomerkamp of iets extra's tijdens een opkomst of weekendkamp.

We willen Omtzigt Chocolaterie & Paanchoc.nl bedanken voor de samenwerking


Feestelijk het scoutsjaar uit!
29 okt: Halloween weekend
De maand oktober eindigde we met een weekendje op het groepshuis. We verzamelde op het groepshuis waarna we een opdracht kregen om naar de Albert Heijn te gaan. Elke patrouille kreeg een eigen recept om iets te bakken in de Dutch Ovens. Appeltaart, Brownie, Cake en een boterkoek.
 

We hielden nog een mummie brancard wedstrijdje waarbij een brancard gemaakt werd en een mummie gewikkeld in WC papier een parcours moest afleggen. Hierna was het al snel tijd om te eten, want de leiding had lekkere Nasi gemaakt! Hmmm...
 

Na het eten werd de slaapzaal in orde gemaakt. Er werd een beamer neergezet en we konden vanuit bed een film kijken! Na de film vertelde de leiding dat we ons warm en halloween achtig aan moesten kleding. Toen iedereen klaar was, kregen we te horen dat we een dropping gingen doen!
 

Het was een koude en voor sommige een avontuurlijke dropping. Bij terugkomst op het groepshuis keken we nog een film, dus het werd een korte nachtrust! De volgende ochtend na het ontbijt ging iedereen naar huis om nog wat extra uurtjes te slapen!
 

5 nov: Verjaardagsfeestje
Vandaag vierde één van de leiding, Laura, haar verjaardag bij de scouts. Cake versieren zonder handen, koekhappen, sokkenspel, dwijlhockey, veel gezelligheid dus!
 
12 nov: Manequin Challenge
Kort geleden is er een nieuwe challenge gestart, die we bij andere scoutinggroepen nog niet voorbij hebben zien komen op Social Media. Daarom zette wij een start in met de Manequin Challenge. Diverse activiteiten zijn gaande, waarbij iedereen als standbeeld (Freeze) blijft staan. Onder het stukje van de scouts vind je het fimpje! Hierna moesten we nog filmpjes maken en liedjes uitbeelden. Aan het einde probeerde we van andere patrouilles de liedjes te raden.
 

3 dec: Pepernoten roulette
Elk jaar staat sinterklaas in het teken van Pepernoten Roulette bij de scouts. Iedereen krijgt een teiltje met het zelfde aantal snoepgoed. Elk soort snoepgoed heeft een eigen waarde waarmee we moesten gokken rond de roulette tafel en bij Black Jack. Wie gaat met het meeste snoepgoed naar huis en wie is bankroet? Iedereen ging ook naar huis met nog een sinterklaascadeau, namelijk het zakboekje van de scouts met heel veel praktische informatie!
 

10 dec: Schaatsen
Vele speltakken zijn (al) wezen schaatsen en daar konden de Scouts niet bij achter blijven. We liepen gezellig richting de boulevard waar we eerst nog de ijsglijbaan af mochten glijden op een band. Hierna trokken we onze schaatsen aan om op het Kurhausplein te schaatsen. Met als afsluiter een warme chocolademelk liepen we terug naar het groepshuis waar we de opkomst afsloten.
 

17 dec: Kerstdiner
De laatste opkomst van het kalenderjaar staat altijd in het teken van Kerst. Dit naar had de leiding een grote lange tafel in het scoutslokaal gezet met meerdere gourmetstellen. Iedereen bakte zijn/haar heerlijke gerechten met als toetje een grote ijstaart! Het was een mooie afsluiter om met 30 personen te dineren.
 

We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een scoutvol 2017 toe! Tot volgend jaar!

Het Scoutsteam,
Chriss, Stanley en Laura
Manequin challenge van de scouts!


Explo-nieuws!
Beste lezers,

Hierbij een overzicht van wat de explo’s allemaal doen en leuk vinden. Veel leesplezier.

Vrijdag 1 december was ons plan om een sinterklaasopkomst te houden, maar door miscommunicatie en ziekte is dit er niet van gekomen. Gelukkig wisten we ons te vermaken door aan de insignes te werken en een vuurtje te stoken en heel veel andere dingen. Dit soort opkomsten zijn erg productief en we zijn al dichtbij de insignes.

Vrijdag 9 december hebben twee leden van de explo’s een plottenopkomst geregeld. Helaas was niet iedereen er en daarom hebben wij het uitgesteld. In plaats daarvan gingen we geocachen. Geocachen is een soort route die je leid naar een plek en in die plek is er binnen een straal van 5 meter een ‘cache’ te vinden. Deze cache is altijd goed verstopt en daarom geeft het een geweldige rush om het te vinden. In deze cache wordt door degene die hem heeft gevonden een stempel of een “wij zijn hier geweest” achtergelaten. Zo is te zien hoe andere mensen deze cache hebben gevonden en hoe wij hem nu ook hebben gevonden. Uiteindelijk is het natuurlijk leuk om zo veel mogelijk van deze caches te vinden en op zo veel mogelijk plekken scouting kenbaar laten maken.
Zaterdag 17 december hebben wij geschaatst met de explorers bij de palace. De groep heeft ervoor gezorgd dat wij dit gratis konden doen en het was een echt ijsfeest met daarna warme chocolademelk. De stam kwam ook gezellig en we krijgen een stempel ter bewijs. De ijsglijbaan was helaas gesloten omdat we te laat aankwamen maar de dag was alsnog er koel.

Vrijdag 23 december gingen wij koken voor de ouders voor een gezellig kerstdiner. Dit kerstdiner wordt dus vanuit de explorers geregeld om de ouders een hapje te laten proeven van kerst bij de explorers. Natuurlijk super leuk en we hebben ons goed voorbereiden voor een beste kerstsfeer.

Fijne kerst!

(Geschreven door: David)
 

 

Nieuws van de penningmeester

Pionierhout en kampeerset - De Sint Jorisgroep krijgt een extra subsidie van de gemeente Den Haag voor pionierhout en een complete kampeerset (tent, kookgerei etc.). Dat is mooi omdat pionieren een wezenlijk onderdeel van scouting is en omdat de groep scouts groter is geworden. Met dank aan de gemeente kunnen we de toekomst met dit materiaal goed aan.

Arne Musch (Penningmeester)

Sponsor Sint Jorisgroep 5 gratis met Sponsorkliks!

 
Voor iedereen die de Sint Joris Jorisgroep 5 een warm hart toedraag, is het mogelijk om onze vereniging GRATIS te sponsoren! Koop jij wel eens producten of diensten online? Ga dan eerst naar Sponsorkliks en zorg er voor dat wij bij elke aankoop een bijdrage kunnen verdienen!
 

Zo sponsor je GRATIS in 3 stappen:

 

 
Ga naar sponsorkliks


Voorbeelden van meer dan 200+ webwinkels om te kiezen

 
                                                                              

Sponsorkliks app
 

    

Nooit Meer SponsorKliks Vergeten!

Download de SponsorKliks APP. Vanuit de APP kan je direct winkelen of de prijs van een product vergelijken zodat je niet teveel betaalt. De commissie gaat automatisch naar het eenmalig door jou geselecteerde sponsordoel. Ook houden we je op de hoogte van transacties van jouw sponsordoel en zie je de inkomsten groeien via het transactieoverzicht.

Wist je dat...?

 • ...We in ons jaaroverzicht een leuke weergave laten zien van groepsactiviteiten die er waren in 2016?
 • ...We 177,25 KG aan bonbons hebben verkocht met alle speltakken?
 • ...We van de gemeente een subsidie hebben ontvangen om pionierhout & kampeermaterialen aan te schaffen?
 • ...Het pionierhout nodig aan vervanging toe is?
 • ...Twee oud-explorers plannen hebben om de Roverscouts weer op te zetten?
 • ... Iedereen van 18+ jaar dan lid kan worden van de Roverscouts en gezellig mee kan scouten?
 • ...We helaas afscheid moeten nemen van Berber (Rebbel) als beverleiding omdat zij naar België gaat verhuizen?
 • ...We daarom hard op zoek zijn naar nieuwe leiding bij de Bevers?
 • ...We ook voor andere speltakken nog leiding zoeken?
 • ...Alle speltakken de feestdagen feestelijk hebben gevierd?
 • ...We iedereen hele fijne feestdagen en een uitdagend & avontuurlijk 2017 toewensen!
Hier vind je ons!
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2016 Scouting Sint Jorisgroep 5, Alle rechten voorbehouden.

Je ontvangt deze e-mails omdat:
De nieuwsbrief wordt elke twee maanden gemaild naar onze ouders, verzorgers, (oud-)leden en andere geïnteresseerden in Scouting Sint Jorisgroep 5. U bent daar één van.

Onze gegevens:
Scouting Sint Jorisgroep 5
Brugsestraat 49
Den Haag, Zh 2587 XR
Netherlands

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp
Jouw gegevens
<<Voornaam>> <<Achternaam>>
<<Email Adres>>

Gegevens aanpassen | Inschrijven | Uitschrijven

Sint Jorisgroep 5 Nieuwsbrief
Verstuurd op: 25/12/16 

Poll
Geef deze nieuwsbrief een cijfer!

lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.


Lezers
We hebben 130 enthousiaste nieuwsbrief lezers!
Nieuwsbrief delen!
Delen
Tweeten
Mailen