Copy
Nieuwsbrief van Scouting Sint Jorisgroep 5
#43 - November & December

Gelukkig nieuw scoutingjaar!

We zitten inmiddels al even in het nieuwjaar 2018, maar we vertellen graag nog over onze feestelijkheden in 2017. De maanden november en december staan traditie getrouw in het teken van onze bonbonsactie, sinterklaas en kerst! In deze nieuwsbrief lees je hier meer over vanuit de speltakken.

2018 gestart met nieuwjaarsborrel
Het nieuwe jaar 2018 zijn we gestart met een nieuwjaarsborrel. Alle leden, ouders, broer(tje)(s) en zus(jes)(sen) en relaties werden uitgenodigd. Er werd voor lekkere hapjes en drankjes gezorgd, de kinderen konden broodjes bakken, marshmellows roosteren en binnen diverse spelletjes spelen. Wij vonden het erg gezellig en we willen daarom iedereen bedanken voor het bezoek.

Wij zoeken leiding!
In onze vorige nieuwsbrief beschreven we het al. We zijn we hard op zoek naar Leiding voor onze Bevers en Welpen. Daar hebben we momenteel een leiding probleem! Probeer het eens. U hoeft het niet vaak te doen om al erg te helpen, en u wordt enorm gewaardeerd door de vrijwilligers en door de kinderen. Alleen met nieuwe leiding kunnen we het scoutingspel voortzetten.

Veel leesplezier!
De Nieuwsbrief redactie

Op de agenda

 
Berentocht Scouts
Zaterdag & Zondag

Regio activiteit

Regiospel welpen
Welpen Bandarloghorde

Regio activiteit

Geen opkomst
i.v.m. WC verbouwing

Alle speltakken

NL Doet
Vrijdag & Zaterdag

Alle speltakken

 
In deze nieuwsbrief
Agenda | Leden aantallen | Leidingteams | Welpennieuws Bandarloghorde | Welpennieuws Bagheerahorde | WC VerbouwingScoutsnieuws | Roverscoutsnieuws | Wist je dat? |

Klik op één van bovenstaande onderwerpen om snel te navigeren.
Leden aantallen

In onze nieuwsbrief vertellen we jullie altijd wat de ledenaantallen zijn. Op dit moment is de jeugdleden stand per 10 januari 2018. Deze aantallen zijn exclusief de kijkers die zich nog niet ingeschreven hebben.
 
Speltak Jongens Meisjes Wachtlijst?
Bevers 9 1 Nee
Welpen Bandarloghorde 10 8 Ja
Welpen Bagheerahorde 4 2 Nee
Scouts 15 6 Nee
Explorers 8 3 Nee
Roverscouts 3 0 Nee
Totaal 49 20  
 
Het bovenstaande overzicht betekend dat we 69 ingeschreven jeugdleden hebben en (maar) 13 leidinggevenden. En we willen graag verder groeien, dus kom erbij!
Leidingteams

Op dit moment bestaan de huidige leidingteams uit de onderstaande personen. Hier staan ook de explorers vernoemd die de teams ondersteunen als leiding.
 
Bevers Welpen
Ochtend
Welpen
Middag
Scouts
Marcel Richard
Stanley
Anneleen
Koos
Jurre
Laura
Chriss
Stanley
Vincent
Eliza
 
Explorers Roverscouts Onder-
steuning
Bestuur
Robert
Nina
Edith Elvira
Boudewijn
Ton
Rijna
Arne

We zijn nog op zoek naar mensen die één van onze teams wil versterken! Op die manier kunnen we qua ledenaantallen groeien! Klik hier voor vacatures en ga de uitdaging aan!


 
Grote horde met 18(!) Welpen
Wat hebben we al een mooie tijd achter de rug. Leuke dingen gedaan en avonturen beleefd. We begonnen met het verwelkomen van een aantal nieuwe welpen. Die hebben we met veel plezier en feestelijk geïnstalleerd. Daarnaast hadden we nieuwe gidsen en helpers. We hebben nu drie nesten en dat is best een grote groep geworden. Maar alles past en de leeftijden zijn mooi verdeeld. De leiding is erg tevreden. We gaan er eigenlijk van uit dat het nieuwe jaar ook erg leuk en gezellig gaat worden.
 
 

Avonturen
We hebben al vele avonturen beleeft dit jaar. We hebben speurtochten opgelost, broodjes gebakken, geschaatst en van de roetsjbaan afgegaan en nog veel meer. We hebben geholpen bij de buren: de Wegelaergroep tijdens de Natuurwerkdag: die konden wel wat handjes gebruiken. Eindelijk eens takken knippen en zagen in het bos: welke welp vindt dat nu niet leuk? De tijd vloog om en voor we het wisten zaten we alweer aan de Kerstbrunch mooie herinneringen op te halen en nieuwe avonturen te bedenken.
 
 
 

UNICEF en de rechten van het kind
Als welp kijk je ook naar de wereld om je heen. Niet alle kinderen hebben het zo goed dat ze bijvoorbeeld naar school kunnen of zo. Zo kwam een mevrouw  van UNICEF langs om te vertellen tijdens de week van de rechten van het kind. Er was een film en die ging over anders zijn dan anderen. Wordt jij wel eens gepest omdat je misschien anders bent?
Er mochten ook vragen gesteld worden: waarom heeft Barcelona UNICEF op hun shirt? Dat geld moet toch naar de kinderen? De mevrouw vertelde dat het dus andersom is: Barcelona vraagt aandacht voor UNICEF en krijgt zo geen sponsor geld, maar geeft het eigenlijk op deze manier. Net als wij nu doen en aandacht geven aan UNICEF. Je zag de welpen denken.
 
 
Spannend zomerkamp
We hebben gehoord dat het zomerkamp extra spannend wordt dit jaar. We moeten ons ook echt gaan voorbereiden dit keer. Misschien worden we zelfs wel opgeleid! Maar dat alles is nog geheim en kunnen we nu niet in deze nieuwsbrief verklappen. Dat komt allemaal vanzelf. Wacht maar af het wordt een mooi scoutingavontuur!
 

 
 
 

Beste wensen
Lieve allemaal we wensen jullie het allerbeste voor 2018 en gaan genieten van een mooi Scoutingjaar!

Bandarlogleidingteam: Stanley, Richard en Anneleen


Bagheerahordeverhalen van 4 maanden!

September & Oktober
Dit seizoen begon met het overvliegen, waarbij Paul, Philip en Finn de jungle verlieten en overgingen naar de Scouts. De groep welpen is dan wel wat kleiner geworden, maar de pret is zeker niet gekrompen! Bij de regioactiviteit van de meeste welpengroepen in Den Haag was er een complex handelsspel waarbij onderdelen van Vikingschepen verhandeld moesten worden om vervolgens die schepen te maken. Die dag waren er ongelofelijk veel groene uniformen te zien! We doen vaker opkomsten met de ochtendwelpen samen, daarom gingen we dit seizoen met hen bowlen in de Palace. Hiernaast hebben we zelf nog uitdagende scoutingtechnieken geleerd, waaronder blokken hout zagen en vuur maken, maar ook plankjes betekenen en vervolgens overbranden met een soldeerbout. Geen zorgen, er waren geen brandwonden!

Afscheid van Raksha
We hebben echter wel op 28 oktober afscheid moeten nemen van Raksha, die een tijd bij ons én de ochtendwelpen leiding was geweest. Een onderdeel leiding geven is al veel werk, laat staan twee. Daarom heeft ze besloten om verder te gaan bij alleen de ochtendwelpen. Maar niet zonder nog op de laatste opkomst mee te helpen de welpen EHBO te leren.


Tijdelijke hulp
Ondertussen is het leidingteam groter dan in het begin van het seizoen. Plato, Oehoe zijn bijgesprongen om Chil en Kigo te helpen en Kalinigo, een van de beverleiding, is zo vriendelijk om zelfs ook mee te helpen! Dat neemt niet weg dat we hard op zoek zijn naar nieuwe vaste leiding bij de middagwelpen leiding. Plato, Oehoe en Kalinigo hebben het immers ook druk met beverleiding en bestuur zijn.


November & December
Langzamerhand kropen we de koude maanden in. Op 11 november vond de open dag plaats waarop de welpen net zoals de kijkers aan veel verschillende leuke activiteiten konden deelnemen. Maar de spanning vanwege de komst van Sinterklaas was al te snijden. De goedheiligman kwam 18 november aan in het land en daarom verviel de opkomst, zodat de welpen de komst niet hoefden te missen.


De week erna vierden we het sinterklaasfeest door kruidnoten te maken, wat lastiger is dan het lijkt en door speculaaspoppen te versieren. Vijf december naderde al snel en drie grote dagen daarvoor vonden we op de groep een brief van een piet! Deze piet was veel te vroeg aangekomen en zag ons niet. Daarom schreef hij deze brief en had hij een spoor achtergelaten die naar een verrassing leidde.

Dus trokken wij op pad. Na een lange tocht door Scheveningen en door de duinen, kwamen we aan bij het eindpunt van de speurtocht en vonden we een brief. Hierin stond dat piet ons gefopt had! De verrassing was de hele tijd al bij Plato op het groepshuis. Eenmaal op het groepshuis kregen alle welpen cadeautjes, waaronder een zakboekje met veel welpenuitdagingen. Ook had een welp nog een beloning verdiend, omdat ze de meeste bonbons verkocht had voor de bonbonactie. Dat was namelijk Clara!

De Sint was weer terug naar het warme Spanje, maar in Nederland werd het kouder. Daarom hebben we heerlijk geschaatst voor het Kurhaus met de scouts. Nadat we allemaal ijskoud waren geworden door het schaatsplezier, warmden we ons allen op met heerlijke warme chocolademelk en genoten we van de traktatie die door Plato verzorgd werd vanwege zijn verjaardag. Gefeliciteerd Plato! Hierna trokken we naar de boulevard, waar we van de ijsglijbaan roetsjten.

Maar er kwam jammer genoeg bijna een einde aan het scoutingplezier door de komst van de kerstvakantie. Om dit verdriet tegen te gaan mochten de welpen ouders/verzorgers meenemen en gezellig met de leiding een kerstgourmetdiner houden. De avond was zeker zeer sfeervol en deze slotopkomst maakte een mooi einde aan 2017.

Bagheerahorde leiding,
Kigo & Jurre
Met hulp van: Plato, Oehoe en Kalinigo

In het weekend van 24 & 25 februari en het weekend van 3 & 4 maart zullen onze vrijwilligers zich weer kei hard inzetten voor een nieuwe verbouwing. Scouting Sint Jorisgroep 5 heeft namelijk een aanzienlijk bedrag ontvangen van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818 om de toilettengroep te verbouwen. Eind vorige jaar is het gelukt om de financiën rond te krijgen. In deze twee weekenden zullen we de huidige toilettengroep deels slopen, anders indelen en opnieuw inrichten. Op deze manier zal onze toilettengroep hygiënischer en praktischer worden.

Bent u als ouder/verzorger geïnteresseerd om één van deze weekenden te helpen met de kennis die u heeft voor een toiletverbouwing? Neem dan contact op met Chris v/d Zwan via materiaal@sintjorisgroep5.nl en wie weet kunt u ons heel goed helpen!


November & december zijn feestmaanden bij de scouts!
04 november - Laura's verjaardag
Vandaag vierde we een verjaardag. Finn is namelijk vandaag jarig en kreeg een leuk pakketje waarmee je kunt mini pionieren. En aangezien Laura (leiding) over 3 dagen jarig is, vieren we alvast haar verjaardag en natuurlijk ook die van Finn. Na een zing momentje gingen we aan de slag met verjaardagspelletjes: Cake versieren zonder je handen, blind koekhappen op grote hoogte, ballonen kapot-stamp-spel, blaas-mini-voetbal en een estafette race.
 


11 november - Open dag
Vandaag hielden we de open dag op het groepshuis. De leiding had het hele groeshuis versierd en we konden allemaal leuke activiteiten doen. Broodje boven het kampvuur bakken, krat stapelen, plankje hout branden, je eigen suikerspin maken, spijkerbroek hangen, schminken, pannenkoeken bakken, slijm maken en nog veeeeeel meer! Het was erg gezellig en druk op het groepshuis. Een geslaagde middag dus!
 

17 & 18 november - Filmweekend
Het eerste weekendkamp van de scouts is aangebroken. We begonnen al op vrijdag avond op het groepshuis. In het lokaal hing een groot wit doek en stond er een beamer klaar met laptop. Daar konden we uit vele films kiezen. We hebben allemaal ons bedje neergelegd in het lokaal en hebben samen twee films gekeken. Het was erg spannend, maar ook gezellig! De leiding had zelfs nog voor diverse hapjes gezorgd. Bitterballen en nacho’s. Hmmmm!
De volgende ochtend moesten we er al vroeg uit. De Welpen zouden namelijk om 10 uur al op ons groepshuis zijn. Er was gezorgd voor een lekker ontbijt met een gebakken eitje + spek, croissantjes, donuts en broodjes. Na een stevig ontbijt gingen we de ijzige kou buiten in. We gingen namelijk pionieren. Pionieren doen we normaliter met hout en touw. Echter hebben we nu geen touw gebruikt. We hebben een brug gepionierd zonder touw, genaamd de da Vinci brug. Hiervoor moesten we goed samenwerken!
 

25 november - Plotten & installatie
Een welbekend spelletje plotten, dat kennen we bij de Sint Jorisgroep 5 wel, maar veel andere scoutinggroepen kennen het net. Alle patrouilles kregen een vel met allemaal vakjes. Ook de leiding heeft zo’n vel, maar dan met enkele vakjes ingekleurd. De patrouilles moesten over het lege veld met vakjes om de beurten navigeren. Op zoek naar verborgen opdrachten en punten die op het leiding-vel staan. Wie aan het einde van de opkomst de meeste punten had, won het spel!

Aan het einde van de opkomst hebben we Ian, Keanu en Finn geïnstalleerd. Onderstaand een leuke groepsfoto na de installatie.
 
2 december - Pepernoten roulette
Vandaag hebben we de scouts van de Haagse Water Scouts Baron van Pallandt groep ontmoet. Zij hebben namelijk met ons samen het spel pepernoten roulette gespeeld. Iedereen kreeg een teiltje met hierin een starttarief aan snoepgoed. Op een groot roulette bord en met behulp van black-jack konden we dit snoepgoed vermeerderen. De scouts hebben gretig ingezet want we gingen allemaal met een grote zak snoepgoed mee naar huis. Lekker smullen! (bedankt HWS Baron van Pallandt voor de gezellige middag samen).
 

9 december - Schaatsen & Glijden
Alweer zo’n koude winterdag, laten we gauw warm worden! We hebben onze schaatsen aangetrokken en zijn gezellig gaan schaatsen op het Kurhaus plein. Daar hebben we ons ook kunnen vermaken op de ijsfiets. Tussendoor konden we nog een beker warme chocolademelk met slagroom drinken waarna we richting de boulevard vertrokken. Hier mochten we van de ijsglijbaan roetsjen. Bewapend met een help en een grote glijband, gleden we om beurten de ijsbaan af. De middag ging snel want het was beren gezellig.
 
  

16 december – Kerstdiner
We hebben het jaar afgesloten met een gezellig kerstdiner. De leiding heeft uren in de keuken doorgebracht om het diner voor te beiden. ’s Avonds werden de scouts in feestelijke kleding ontvangen in het Restaurant van de Scouts. Hier namen we allemaal plaats en werden bediend door de leiding. Van de vier gangen werd lekker gesmikkeld en aan het einde van één van de scouts (Ian) nog een speech. De leiding werd bedankt voor het lekkere kerstdiner en namen een groot applaus in ontvangst.
 
 

De leiding verteld
We hebben het eerste deel van het seizoen 2017-2018 als heel gezellig ervaren. We hebben veel er veel nieuwe scouts bij gekregen (er is nog plek!) en we zijn erg blij met Vincent en Eliza als nieuwe leiding bij onze scouts. De patrouilles zijn nu definitief ingedeeld en ook de Patrouille Leiders (PL’s) en Assistent Patrouille Leiders (APL’s) zijn bekend gemaakt eind november. Hiermee gaan we verder bouwen in 2018 richting het zomerkamp. We zullen nog veel werken aan technieken om iedereen de kennis bij te brengen, maar natuurlijk ook de gaafste spellen spelen. We kijken er naar uit!

Scoutsgroetjes,
Chris, Stanley, Vincent, Eliza en Laura
 


Roverscouts: eerste helft seizoen!
Dit seizoen zijn de roverscouts 50% gegroeid. Het ledenaantal staat nu op drie door onze nieuwste aanwinst Nick. Achter ons programma ligt niet veel druk en haast. Daarom dat we om de week gezellige spelavonden gehouden hebben met spellen zoals Risk, Kolonisten van Catan en Monopolie.

Scoutingactiviteiten ontbreken natuurlijk niet. In het begin van het seizoen hebben we namelijk nieuwe technieken uitgeprobeerd, zoals het maken van een Zweedse fakkel.
Ook zijn we op de een na laatste opkomst naar de nieuwe Boulderhal de Campus gegaan. Sportiviteit ontbreekt dus zeker niet! Als slotopkomst voor het jaar 2017 hielden we een gezellig kerstgourmetdiner met de Explorers.

Scoutinggroeten,

Pieter, Nick en Jurre

Wist je dat...?

  • ...Het nieuwe jaar is geopend met alle leden en andere geinteresseerden tijdens een nieuwjaarsborrel?
  • ...We in Februari en Maart onze toilettengroep gaan verbouwen?
  • ...We hiervoor financiele hulp hebben gekregen van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818
  • ...De explorers levend monopoly door heel Nederland met de trein gaan spelen?
  • ...We dit jaar de 100 leden willen bereiken?
  • ...We al een tijdje schommelen rond de 90 leden?
  • ...Nieuwe leden ook leiding kunnen worden? Want we zijn nog steeds hard op zoek naar bever- en welpenleiding.
Hier vind je ons!
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
Website
Email
Copyright © 2018 Scouting Sint Jorisgroep 5, Alle rechten voorbehouden.

Je ontvangt deze e-mails omdat:
De nieuwsbrief wordt elke twee maanden gemaild naar onze ouders, verzorgers, (oud-)leden en andere geïnteresseerden in Scouting Sint Jorisgroep 5. U bent daar één van.

Onze gegevens:
Scouting Sint Jorisgroep 5
Brugsestraat 49
Den Haag, Zh 2587 XR
Netherlands

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp
Jouw gegevens
<<Voornaam>> <<Achternaam>>
<<Email Adres>>

Gegevens aanpassen | Inschrijven | Uitschrijven

Sint Jorisgroep 5 Nieuwsbrief
Verstuurd op: 12/01/18 

Poll
Geef deze nieuwsbrief een cijfer!

lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.


Lezers
We hebben 130 enthousiaste nieuwsbrief lezers!
Nieuwsbrief delen!
Delen
Tweeten
Mailen