Copy
Nieuwsbrief van Scouting Sint Jorisgroep 5
#46 - Mei & Juni

Scouting seizoen is weer voorbij...
Zomerkamp: here we come!


Afgelopen seizoen & Zomervakantie
Dat was het dan, een super snel jaar met vele avonturen voor alle leeftijden! Een jaar die weer super snel voorbij ging en die we altijd afsluiten met een zomerkamp. Alle zomerkamp avonturen lezen jullie in de nieuwsbrief in September met een speciale zomerkamp editie!

Veranderingen bij ons vrijwilligersteam
Na de zomer gaat er ook veel veranderen. Zo zijn we op zoek naar een nieuwe Penningmeester en vinden er wissels plaats binnen de leidingteams. Ook hebben we twee enthousiaste vrijwilligers gevonden die het beverteam en middag welpen team gaan ondersteunen. Maar dat neemt niet weg dat we naar nog meer vrijwilligers zoeken! Alleen op die manier kunnen we wekelijks deze toffe activiteiten blijven organiseren en groei doormaken!

Na de vakantie starten we weer
Na de zomer starten de opkomsten weer op 1 september. Op 8 september vindt het overvlieg feest weer plaats waarbij de oudste leden binnen een speltak naar de volgende leeftijdscategorie gaan. Over het nieuwe scoutingseizoen worden alle ouders door de leiding op de hoogte gebracht.

Veel leesplezier!
De Nieuwsbrief redactie

Planning

 

Zomerkampen:


Bevers:
Zijn op 30 juni & 1 juli op kamp geweest
 
Welpen:
Gaan van 18 t/m 25 augustus op kamp naar Lochem
 
Scouts:
Gaan 14 t/m 21 juli op kamp naar Ommen
 
Explorers:
Gaan 14 t/m 21 juli op kamp naar Baarn
 

Na de vakantie:


1 september:
Eerste opkomsten
 
8 september:
Overvliegfeest
 
29 september:
Open dag
In deze nieuwsbrief
Agenda | Leden aantallen | Leidingteams | BeversnieuwsWelpennieuws Bandarloghorde | Scoutsnieuws | Explorernieuws | Wist je dat? |

Klik op één van bovenstaande onderwerpen om snel te navigeren.
Jeugdleden aantallen

In onze nieuwsbrief vertellen we jullie altijd wat de ledenaantallen zijn. Op dit moment is de jeugdleden stand per 12 juli 2018. Deze aantallen zijn exclusief de kijkers die zich nog niet ingeschreven hebben.
 
Speltak Jongens Meisjes Wachtlijst?
Bevers 9 3 Nee
Welpen Bandarloghorde 9 7 Ja
Welpen Bagheerahorde 5 3 Nee
Scouts 15 9 Nee
Explorers 8 3 Nee
Roverscouts 3 0 Nee
Totaal 49 25  
 
Het bovenstaande overzicht betekend dat we 74 ingeschreven jeugdleden hebben en (maar) 13 leidinggevenden. En we willen graag verder groeien, dus kom erbij!
Leidingteams

Op dit moment bestaan de huidige leidingteams uit de onderstaande personen. Hier staan ook de explorers vernoemd die de teams ondersteunen als leiding.
 
Bevers Welpen
Ochtend
Welpen
Middag
Scouts
Marcel
Albert
Richard
Stanley
Anneleen
Koos
Jurre
Servane
Laura
Chriss
Stanley
Vincent
Eliza
 
Explorers Roverscouts Onder-
steuning
Bestuur
Robert
Nina
Edith Elvira
Boudewijn
Ton
Rijna
Arne

We zijn nog op zoek naar mensen die één van onze teams wil versterken! Op die manier kunnen we qua ledenaantallen groeien! Klik hier voor vacatures en ga de uitdaging aan!


 
Eindsprint!

Op het moment dat ik dit schrijf is voor de Bevers de zomervakantie al begonnen. Ons weekend is inmiddels ook alweer geweest. Maar daar lees je meer over in de speciale nieuwsbrief van de kampen.

Maar voor dat wij ons weekend hadden is er nog heel veel gebeurd.

Na Koningsdag werden wij verrast dat de traktatie van Quinten was gestolen. Dat kan natuurlijk niet en wij zijn op zoek gegaan naar aanwijzingen. Deze vonden we gelukkig en aan de hand hiervan zijn we op stap gegaan. Het bleek dat waarschijnlijk piraten de traktatie hadden gestolen. Via de duienen zijn we op het strand terecht gekomen. Hier moesten we graven en gelukkig vonden we de aanwijzing. Maar nog steeds geen traktatie. We moesten naar het hoogste punt in de buurt en we kwamen uit bij een torentje. Hier vonden we gelukkig de traktatie en hebben hard gezongen voor Quinten. Ook hebben we deze dag afscheid genomen van Sem, zijn stage zat er op en we vonden het leuk dat ie bij de bevers is geweest.

13 Mei is Moederdag en de bevers zijn op pad geweest om iets Natuurlijks voor mama te maken. De Bevers zijn naar het bos gegaan om een lange boomstam te zoeken. Eenmaal gevonden met de boom weer naar het groepshuis om hier vervolgens plakjes van te maken. Met deze plakjes konden we mooie sleutelhangers maken, zodat mama de autosleutels niet meer kon verliezen. Wij hopen dat alle mama’s deze nog netjes gebruiken.

19 Mei was een Koninklijke dag. Want in Engeland stond er een koninklijk huwelijk op het programma. Maar laat dit nu in gevaar komen ??? Want alle zaken benodigd voor een huwelijk waren in handen van boeven. En samen met de welpen van de Bandarloghorde konden wij voorkomen dat het huwelijk niet doorging. De Bevers en welpen moesten een koets, pak voor de bruidegom, trouwjurk, ringen , koets en bruidstaart proberen over te brengen naar Engeland zodat Harry en Meghan konden trouwen. Gelukkig is dit gelukt en het bruidspaar is ons daarvoor erg dankbaar.

Het is heet in Nederland, en wat doen bevers het liefst ??? Met water spelen. De bevers hebben Russisch waterroulette gespeeld, met weerballonnen overgegooid en water dmv sponsen overgebracht. Dit werd uiteindelijk een enorm watergevecht met als hoofdrolspeler de tuinslang. Gelukkig had iedereen al kleren bij zich die nat mochten worden. Dus gelukkig geen probleem.

Begin Juni kwamen we Professor Plof tegen. Hij had een nieuwe camera en daar was hij druk mee bezig. De Bevers hebben geholpen met een heuse fotospeurtocht en een memory van de vakantiefoto’s van Professor Plof. Een spelletje Annemaria Fotomodel en uiteindelijk hebben de Bevers ook een eigen camera gemaakt. Maar toen was de Professor in paniek. Er was iets met zijn foto’s. Maar wat ……..

Dat zouden we pas de volgende week weten tijdens de Bever Doe Dag.

Tijdens de Bever Doe Dag waren we met ongeveer 70 Bevers getuige van hoe Professor Plof samen met zijn assistent Flop een foto probeerden uit te printen. Maar de foto van plof was helemaal niet goed. Dit was opeens Bas Bos. En nog een poging ging weer heel anders. Hij deed het gewoon niet goed. Maar lag het dan aan de draad ? Waarschijnlijk wel. Maar hoe maken we een nieuwe draad ?

 

Nou laat dat maar aan de bevers over. Door het doen van allemaal spelletjes en een duik op het luchtkussen konden de bevers stukjes draad verzamelen. Er was de emotiebus, en een tijdsplan spel. Bingo en wintertikkertje en nog veel meer. En samen met alle bevers hebben we ervoor gezorgd dat we een hele nieuwe draad voor de printer hebben weten te maken.

Gelukkig kwamen de foto’s er toen wel goed uit. En we kregen ook nog een mooie groepsfoto met Bever Doe Dag logo. Als traktatie nog een ijsje en als beloning voor ons harde werk een badge. En iedereen kon weer tevreden uit Hotsjietonia vertrekken.

Op 16 Juni 2018 is Tobias geïnstalleerd. Nu hoort hij er echt bij, en dat is natuurlijk fijn voordat we op weekend gaan. Zoals jullie weten hebben wij al een tijdje Indy rondlopen. Ook zij doet bij ons stage maar voor een hogere studie en moet dus 50 uur helpen…

Bij haar stage hoort ook dat zij een opkomst maakt en zij heeft haar vrienden ingeschakeld om haar te helpen. Want zij had een paar piraten ingeschakeld om ons aan het werk te zetten. Met een landkaart waarop allemaal voorwerpen van bv een pistool of zwaard stonden moesten we op zoek naar de schat. Deze vonden we diep in het bos. Mar er zaten een paar sloten op ? Dus kon de kist nog niet open. Maar als de schat hier is, kunnen de sleutels ook niet ver weg zijn. En na goed zoeken hadden we ook alle sleutels gevonden. De kist ging open, en daar zaten allemaal ooglapjes in die wij konden versieren. Alle bevers werden omgetoverd tot piraat en zo zijn we terug gegaan naar het groepshuis.

Indy was trots op de bevers dat zij zo goed hun best hebben gedaan en de Bevers en leiding waren trots op Indy omdat ze een leuk spel had gemaakt en de laatste paar maanden heel erg leuk aan ons leiding had gegeven. Het weekend is uiteindelijk Indy’s laatste opkomst. Maar we willen haar nu alvast bedanken voor haar hulp en hopen dat ze haar studie goed afrond.

De laatste opkomst van het seizoen zijn we naar het Westbroekpark gegaan. Hier hebben we stuurboord bakboord gespeeld en schipper mag ik over varen. Uiteindelijk nog lekker rennen in de speeltuin en toen zat deze laatste opkomst er al weer op.

Zoals jullie al hebben gezien hebben we ook weer wat nieuwe bevers erbij en een nieuwe leiding. Want Patricia komt de leiding versterken en Elyshia en Guyllian zijn bij de bevers gekomen. Dus voor het komende jaar gaan Albert en ondergetekende samen met Patricia voor een spetterend seizoen zorgen.

Volgende keer het weekend en tot dan een fijne vakantie en heel veel plezier.

Groetjes Kalinigo, Albert en Patricia 
De Bandarloghorde welpen trokken er op uit

Wat gaat de tijd weer snel: wanneer u dit leest is het scoutingsseizoen 2017/2018 alweer voorbij. Vraagt u zich wel eens af hoe de vrijwilligers toch steeds weer de planning voor elkaar krijgen? Scouting Nederland heeft acht activiteitengebieden benoemd waarbij ook rekening wordt gehouden met de belevingswereld van de Welpen. Die gebruiken we vaak als rode draad voor een gevarieerd programma. Hieronder een paar hoogtepunten van het afgelopen jaar:

1. Sport & Spel
De favoriete spelen zijn vaak Levend Stratego, Smokkelspel of Vlaggenroof. Maar ook de uitdaging van een modderstormbaan gingen de welpen niet uit de weg!

  

2. Uitdagende technieken
Er is wat afgespeurd. Met GPS of foto speurtocht werden meestal ingrediënten voor lekkere dingen gevonden. Naast het vuurtje maken werden er regelmatig broodjes gebakken of marshmallows geroosterd.

 
 

3. Veilig & Gezond
EHBO oefenen en kleine wondjes maken. Wat een leuke opkomst was dit. Met veel lol hebben de welpen pleisters leren plakken en wat ze kunnen doen met hun scouting das in geval van nood.

 

4. Buitenleven
Spelen in het bos (of eigenlijk park). Takken zoeken, bomen klimmen het hoort er allemaal bij. Maar ook de vogels de winter door helpen is belangrijk.

 

 

5. Expressie
Of het nu gaat om het versieren van cupcakes of cadeaus voor vader en moederdag. De welpen zijn erg creatief als er iets glimmends te verwerken is. Glitters, sterretjes van alles en nog wat. We hebben mooie creaties voorbij zien komen.

 

6. Identiteit
In de week van de rechten van het kind kregen we een mevrouw van Unicef op bezoek. Dat ging over anders zijn, dat er kinderen gepest worden. Maar vooral werd er ook gewezen op je eigen rechten als kind. Mogen papa en mama bijvoorbeeld in je telefoon kijken? Belangrijke les was wel dat we in vrijheid leven en dat je alles mag zeggen en vragen. Dat deden de welpen dan ook: ‘Waarom staat Unicef op het shirt van Barcelona?’ (RED: Barcelona sponsort Unicef in plaats dat ze worden gesponsord) Wel fijn dat dat dan de belangrijkste vraag blijkt te zijn bij dit onderwerp.

7. Internationaal
Dit jaar was er het huwelijk van Prins Harry en Prinses Megan. Hoe internationaler wil je het hebben? Er waren boeven die het huwelijk wilden tegenhouden maar gelukkig smokkelden de welpen alles en iedereen naar Engeland zodat het huwelijk toch nog door kon gaan.

8. Samenleving
Als welp kijk je ook om je heen. Wat waren ze dan ook trots dat ze hulp mochten bieden bij de Nationale Kinder Dodenherdenking in Madurodam. Dat deden ze samen met Welpen van de Scoutinggroep De Mohicanen.

 

Regio opkomsten:
De welpen doen ook regelmatig mee aan de regio opkomsten. Ze zien dan dat er meer kinderen zijn die net als zij ook op scouting zitten. Ook kun je zo wat grotere activiteiten meemaken zoals de nacht van vleermuis Mang : een spannende speurtocht in het donker.

 

Tot snel!
Wij kijken terug op een leuk en geslaagd scoutingjaar. We gaan in de laatste week van de zomervakantie nog op zomerkamp in het teken van de Witte Wieven. Daarna zien we jullie allemaal weer tijdens het nieuwe scoutingseizoen.

Fijne vakantie weken, welpen leidingteam Bandarloghorde: Stanley, Richard en Anneleen Kijken uit naar het zomerkamp!
Mei en juni stonden in het teken van vele leuke activiteiten. Zo speelde we in mei digitaal vlaggenroof. Op een kaartje in google maps zagen we allemaal  vlaggetjes. Als we een foto naar de leiding doorstuurde van de locatie met ons groepje erop, werd het vlaggetje gekleurd in onze patrouillekleur. Wie aan het einde de meeste vlaggen roofde, heeft gewonnen!
 

 

Ook moesten we het een weekendje zonder scouting doen in mei. De leiding ging namelijk in het grootste geheim richting de kamplocatie om het één en ander voor te bereiden. Er werd een kijkje genomen waar we gaan kamperen volgende week, maar ook wat we allemaal gaan doen.

Op verzoek van onszelf had de leiding ook nog een kampvuur opkomst georganiseerd. Eerst moesten we interactief nog iets leren over diverse houtsoorten en diverse soorten vuren, daarna gingen we naar het bos hout zoeken. Ons grootste geluk was dat het de dagen hiervoor droog was, dus het hout was gemakkelijk aan te steken.In juni startte we met een kampeerweekendje. We gingen namelijk naar Madestijn. Vanaf het groepshuis fietste we hier naartoe waarna we onze tent konden opzetten. Na nog een actief spelletje trefbal had de leiding het avondeten al klaar en konden we lekker smullen van Wraps. 's Avonds moesten we weer op de fiets. We gingen naar een doolhof vlak bij de Uithof. Hier hebben we in het donker een smokkelspel in het doolhof gespeeld. Wat kun je hier verdwaald raken zeg!
 

We waren al weer laat terug op het groepshuis, na nog een rondje chips, iets lekkers en bijpraten, moesten we helaas al naar bed. De volgende ochtend startte we met het ontbijt en moesten we nadenken over de kookwedstrijden, de week erna. Wat willen we gaan maken in het thema Oosterse Wijsheden. Na een spel met portofoons een ander iets met Knex laten bouwen, was het alweer tijd om de tent af te breken. Na het inladen fietste we terug naar het groepshuis waar het weekend al weer snel ten einde was.

 
De week erna werden de kookwedstrijden op het Bieslandsebos gehouden. Vier patrouilles deden mee en maakte heerlijke gerechten. Noodles soep, snoep sushi, tropisch fruit, heerlijke sapjes en nog veel meer! We gingen met de 2e, 3e, 6e en 7e plaats (van de 9) naar huis!
Ook kwamen de oudste welpen een keertje kijken bij de scouts. Super leuk zo'n grote groep! We hebben een smokkelspel gespeeld in combinatie met vlaggenroof en een potje blikketrap. Super gezellig!

De laatste opkomst van het seizoen zijn we gaan lasergamen. Super tof! We speelde drie soorten spellen in een area buiten. Er waren vele verstop plekken en de strijd barstte hevig los! Het was erg warm, maar wel super leuk!Aan al het leuks komt ook een einde, maar niet helemaal! 14 juli vertrekken we voor een week kamperen in Ommen. We hebben er al zin in.

De leiding wil alle scouts bedanken voor het super leuke jaar en voor wie niet mee gaat met kamp: tot 1 september!

Chris, Stanley, Vincent, Eliza en Laura.


Toffe spellen, installatie & zin in kamp!
Wij Explorers hebben het de laatste periode van het jaar erg leuk gehad. Wij hebben allerlei leuke momenten met elkaar gehad. Het smokkelspel van Albert, bijvoorbeeld, was heel tof in elkaar gezet. Wij hebben het leuk gehad in het bos tijdens die opkomst.

Het was de bedoeling om verschillende soorten lucifers van post A naar post B te smokkelen zonder getikt te worden door het vijandelijke team. Je kon van grotere lucifers meer punten krijgen. Wij hebben ook vaak gezellig rond het kampvuur zitten kletsen, en hebben af en toe een lekker ijsje gehaald.

Verder zijn degene die vorig jaar zijn overgevlogen eindelijk geïnstalleerd! Wij waren er heel blij mee, omdat wij ons best ervoor hebben gedaan, en omdat we nu officieel deel maken uit de speltak. Als afsluiting van dit drukke jaar hebben wij een barbecue georganiseerd, en samen met de stam een hele fijne avond gehad.

Wij zijn ook hard aan de slag geweest met het plannen en organiseren van ons zomerkamp, met ‘’Maffia’’ als thema. Wij hebben daarvoor leuke truien ontworpen en besteld, zodat we de komende zomer nooit vergeten.

Geschreven door: Ivan
 


Wist je dat...?

 • ...we alle vrijwilligers van Koningsdag 2018 hebben bedankt met een heerlijke BBQ op ons groepshuis?
 • ...het een gezellige BBQ was samen!
 • ...de welpen van de bandarloghorde naar de waterspeeltuin zijn geweest en ze hier niet weg waren te slaan?
 • ...de scouts 2e, 3e, 6e en 7e werden op de regionale scoutingwedstrijden?
 • ...de bevers met bijna 80 andere bevers uit Den Haag mee deden aan de Bever Doedag?
 • ...de welpen van de bagheerahorde het scoutingseizoen hebben afgesloten in Drievliet?
 • ...onze penningmeester na de zomervakantie stopt als bestuurslid, maar hij gelukkig wel vrijwilliger blijft op het gebied van subsidie aanvragen, fondesenwerving & ondersteuning?
 • ...we daarom op zoek zijn naar een nieuwe penningmeester voor onze vereniging?
 • ...je je op kunt geven als penningmeester via bestuur@sintjorisgroep5.nl
 • ...Dorine, moeder van een scouts, lid is geworden van het bestuur als algemeen lid?
 • ...Patricia, moeder van twee bevers, leiding is geworden bij de Bevers?
 • ...Marissa, vriendin van Eliza (scoutsleiding), leiding is geworden bij de Welpen bagheerahorde?
 • ...er na de zomer diverse wissels zijn qua leiding?
 • ...we nog steeds zoeken naar nieuwe leiding!
Hier vind je ons!
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
Website
Email
Copyright © 2018 Scouting Sint Jorisgroep 5, Alle rechten voorbehouden.

Je ontvangt deze e-mails omdat:
De nieuwsbrief wordt elke twee maanden gemaild naar onze ouders, verzorgers, (oud-)leden en andere geïnteresseerden in Scouting Sint Jorisgroep 5. U bent daar één van.

Onze gegevens:
Scouting Sint Jorisgroep 5
Brugsestraat 49
Den Haag, Zh 2587 XR
Netherlands

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp
Jouw gegevens
<<Voornaam>> <<Achternaam>>
<<Email Adres>>

Gegevens aanpassen | Inschrijven | Uitschrijven

Sint Jorisgroep 5 Nieuwsbrief
Verstuurd op: 14/07/18 

Poll
Geef deze nieuwsbrief een cijfer!

lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.


Lezers
We hebben 131 enthousiaste nieuwsbrief lezers!
Nieuwsbrief delen!
Delen
Tweeten
Mailen