Nyhetsbrev 11/06 2021

Hej <<First Name>>!

Den här gången har vi både erbjudanden och efterlysningar. Så kolla nedan om det finns någon utbildning som kan vara relevant för dig eller din verksamhet. Hjälp oss också gärna att nå ut till barn och unga så att de dels får berätta hur de haft det under pandemin och dels hur de vill att olika delar av samhället kan bli bättre för barn och unga med NPF.
 
Och passa gärna på att ta en blomsterdoftande promenad med vår nya podd i öronen! Ha en fin sommar!

Lisa Skiöld
Verksamhetschef på BOiU

Poddpremiär!

“Rätt som en plätt – barnrätt på vårt sätt” är podden som berättar om hur vi på Barnombudet arbetar med barnets rättigheter och barnkonventionen – och hur andra gör (eller inte gör).

Premiäravsnittet handlar om vår rapport som visar att Migrationsverket struntar i att undersöka om det finns ett ordnat mottagande av barn som kan komma att utvisas, trots att de ska göra det. Lisa och Sofie pratar med migrationsjuristen Emelie Hillert och Ali-Reza och Asef, som kom till Sverige som ensamkommande.

Du hittar podden på SpotifyAcast, Itunes och på boiu.se/podd

Mer om podden

Föreläsningar och workshops om rättigheter

Rör verksamheten på din arbetsplats barn och unga? Då kan vi erbjuda föreläsningar och workshops om barns rättigheter. Vi har specialsydda paket för kommuner och regioner, och kan anpassa upplägg för andra verksamheter.
Läs mer

Bli bättre på att prata med barn

Utbildning i intervjumetoden In my shoes kan öka kompetensen i samtal med yngre barn för personer som arbetar inom t ex socialtjänst, vård, hälsa, skola/förskola. Det kan också vara en hjälp för äldre barn, som av olika anledningar har svårt att kommunicera.

Anmäl dig till utbildningen i oktober här eller titta på en föreläsning om hur det funkar.
Se föreläsningen (27 min)

Intervjuer med barn och ungdomar som har NPF

Vi söker barn och unga som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och vill berätta om hur de tycker att skola, socialtjänst och omsorgsförvaltning ska bli bättre. Den som är med kan vara anonym.
Läs mer

Äntligen certifierade ledare!

Stödprogrammet Children's program är nu efter covid-dröjsmål äntligen etablerat i Sverige.
Den första certifieringen av ledare i Children’s program är genomförd och ett nytt gäng ledare certifieras nu i veckan. Children's program är vårt Arvsfondsprojekt som utbildar ledare i ett stödprogram för barn som lever i familjer där det förekommer alkohol eller annat drogberoende. Utbildning är öppen för hela landet.
Mer om Children's program

Besök i höstens årskurs 5

Vi hoppas att vi kan komma ut till skolor på riktigt i höst. Den här terminen har vi genomfört våra klassbesök på distans. Vill din årskurs 5 i Uppsala få besök med barnrättsinfo och påverkansövning - hör av dig!
Klassbesök, ja tack!

Sommarjobbare på ingång

I sommar tar vi emot hela 36 sommarjobbare - 24 som just gått ut nian ska arbeta för att förbättra Uppsala kommun för barn och unga, och 12 som gör sitt första gymnasiesommarlov ska arbeta med motsvarande för Region Uppsala. Håll koll på våra sociala medier för att se vad de kommer fram till. 

Har du gått Likarätt?

Likarätt är en kostnadsfri utbildning för elever, personal och vårdnadshavare för att öka kunskapen om barns rättigheter och tryggheten i skolan.

Klicka på bilden för att titta på en superkort film.

Barn och unga om coronaåret

Hur tänker barn och unga kring pandemiåret? Det vill vi veta.
Barn och unga får gärna svara på undersökningen som vi genomför tillsammans med Uppsala universitet.
Till enkäten
Facebook
Instagram
Hemsida
Mejl
Stöd BOiU!
Swish:
123 562 43 90 Bankgiro: 5197-1737
Läs mer