Nyhetsbrev 13/09 2018

Hej <<First Name>>!

Det händer så mycket hos oss nu att vi inte ens hinner berätta om det i våra sociala medier. Här i nyhetsbrevet är i alla fall några dyk ner i verksamheten.
Efter ett nyhetsbrev i våras fick vi direkt respons från några verksamheter som ville ha stöd för att utveckla arbete med barns delaktighet och rättigheter i beslut. Jag hoppas att den trenden fortsätter.
Lisa Skiöld
Verksamhetschef och barnombud

Utveckling pågår

Vi arbetar just nu med verksamhetsutveckling utifrån barnets rättigheter tillsammans med familjecentral i Knivsta och stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun. Inom Region Uppsala har alla förvaltningar ett nytt uppdrag att skaffa egna aktivitetsplaner för barnets rättigheter, och BOiU driver det arbetet på verksamhetsnivå.
Vi finns tillgängliga för Uppsala kommuns och Region Uppsalas verksamheter utan extra kostnad. För övriga kan vi komma överens om arvode.
Vill din verksamhet också komma igång med barnrätten? Hör av dig!

Ord nummer 2

24 stycken 10-15-åringar skapade tillsammans det andra numret av tidningen Ord under en sommarlovsvecka. Nu finns den att läsa på alla bibliotek och grundskolor i Uppsala kommun! Och på hemsidan så klart.
Läs tidningen

Information till de yngsta

För de yngsta finns ett nytt informationsmaterial som vi har tagit fram tillsammans med Barnhälsovården. Det kommer att skickas hem till alla barn inför 18-månadersbesöket på BVC. Syftet är att förbereda barnet och göra barnets delaktighet i besöket större.
Sedan tidigare finns motsvarande information inför 3-, 4- och 5-årskontrollerna.
Till foldern

Personalnytt

  • Vi gör en extra satsning på barns och ungas delaktighet genom att vi har anställt Max Otterman på 50% under hösten för att undersöka och testa nya strukturer och metoder. Max har färsk erfarenhet från elevrörelse och Fler Unga med sig.
  • I oktober börjar vår nya ekonomiadministratör, Johannes Dahlkvist, och vi har vinkat av Samer Dirawi till andra uppgifter.
  • Just nu har vi också hela tre praktikanter som ger oss extra mycket skjuts i arbetet – en som läser master i barnets bästa, en i mänskliga rättigheter och en juriststudent.

Sommarjobbare

För fjärde året i rad hade vi sommarjobbande ungdomar. Uppdraget är att försöka få till en förändring i en fråga som de själva tycker är viktig. En grupp upplevde exempelvis att historieundervisningen i skolan fokuserar för mycket på europeisk historia och helt missar stora delar av världen. Att skriva om läroplanen hinns inte med på tre veckor, men det är en lärorik process att försöka. Sommarjobbsperioden gav ungdomarna utbildning i både sina rättigheter och påverkansmetoder, och en ökad förståelse för sina egna möjligheter att påverka samhället.

565-32-34-13

Rubriken berättar hur många barn (565) och vuxna (32) vi träffade, fördelat på hur många klasser (34) i hur många skolor (13), när vi i augusti träffade årskurs femmor för att dela ut Barnrättskalendern och ta reda på vad de vill förbättra i Uppsala. Nu ska vi sammanställa resultaten och berätta om det för beslutsfattarna.

Barnval 2018

På Kulturnatten arrangerade vi Barnval! Efter en spännande rösträkning visade det sig att den viktigaste frågan för de röstande var "fler och säkrare övergångsställen."

Är det kultur, det? Nej, men konstverket Tusen barn tecknar framtiden är kultur, och det visade vi också i tältet på Drottninggatan.
Läs mer om valet

Samtal på BOiU

Vi arrangerar öppen föreläsning den 19 september: Brister i barns behov av omsorg – några vinjetter från Hans Åbergs erfarenhet som psykoterapeut och nämndeman. Före föreläsningen berättar vi om hur medlemmar kan engagera sig.
Mer info och platsbokning

Titta in i butiken

I webbutiken hittar du praktiska prylar som trevliga tygkassar, bra böcker, prisvärda pennor, nödvändiga nyckelband och annat användbart.
Till butiken

Kartläggning för vårt arbete mot segregation

Vi har fått bidrag från Delegationen mot segregation för att kartlägga hur vi kan bidra till att stärka demokrati och minska och motverka segregation. 
Vi använder i höst bland annat insamlat material från våra klassbesök i årskurs 5 för att analysera hur ett fortsatt arbete kan komma att se ut. Under oktober och november kommer Karin Hallén Sehlin arbeta hos oss för att göra analysen.
Stöd BOiU!
Swish:
123 562 43 90 Plusgiro: 488 11 38-4
Läs mer


Email Marketing Powered by Mailchimp