Nu märker vi på Barnombudet verkligen av att införandet av barnkonventionen som lag närmar sig (nämligen januari 2020). Det är högtryck på efterfrågan kring verksamhetsutveckling från olika håll inom kommun och region, och även glädjande nog från våra grannkommuner. Det är väldigt roligt att delta i workshopar med medarbetare som kommer på kreativa idéer på hur de kan förbättra för de barn som berörs av deras verksamhet – utan att det ens behöver innebära en särskilt stor arbetsinsats eller extra kostnad.
Det ingår ju en stor mängd sakfrågor i det breda begreppet barnets rättigheter. Fokus för oss just nu, som till exempel syns i artikeln i UNT, är barns grundläggande behov. Och, som vi ofta påminner, finns det stora fördelar med att involvera barn och unga för att få behoven tillfredsställda på ett bra sätt.
Kostnadsfri utbildningsdag om barn som bevittnat eller upplevt våld
De senaste åren har det skett en stor ökning av anmälningar kring barn som upplevt våld. Lagstiftningen har också förstärkts. Under en utbildningsdag den 4/10 presenteras aktuella frågor kring barns rättsliga ställning och förslag som kan genomföras lokalt.
Barnrättskalendern är en läsårskalender med en massa bra-att-veta om barnets rättigheter och fina bilder av Rebecca Karlén. Skaffa ett alldeles eget exemplar i webbutiken.
När skolor gör anpassningar för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är de dåliga på att involvera eleverna - det blev tydligt när vi gjorde en kartläggning i skolor i länet.
Många vuxna borde boosta sin klimatångest och många barn behöver bota sin klimatångest. Kom till vårt tält på Drottninggatan och hjälp till att bygga ett hållbart jordklot. På bilden: Fredrik förbereder Klotet. När? 14 september kl 13-21 Var? Drottninggatan, nära Trädgårdsgatan
Sofie sköter samarbetet
Sofie är vår nya CSR-ansvariga medarbetare som arbetar med företagssamarbeten och annonsering. Kontakta henne gärna om ditt företag vill stödja arbetet för barns rättigheter i Uppsala län.
Som en del av vårt arbete för att stärka barns röster träffar vi varje hösttermin flera hundra femteklassare. I lektionspasset får barnen framföra förbättringsförslag om ämnen som rör dem. Detta vidarebefordrar vi sedan till berörda beslutsfattare. Senare i höst återkopplar vi till klasserna.
Barnanpassad vård
Fler och fler kliniker i landet ansluter sig till nätverket Barnanpassad vård som vi grundat tillsammans med Akademiska sjukhuset och Skånes universitetssjukhus. Flera kliniker ska under hösten besöka varandra för kollegial granskning.