Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de webversie.

Nieuwsbrief december 2018

Openingstijden Woonwinkel tijdens feestdagen

In de decembermaand is ons kantoor niet elke dag open. Hieronder geven wij aan welke dagen dat zijn. Voor spoedgevallen blijven wij uiteraard bereikbaar op 0318-695 695 (optie 1).
Wij wensen u alvast hele fijne feestdagen!

Week 52:
Maandag 24 december:                                       Gesloten
Dinsdag 25 december (Eerste Kerstdag):           Gesloten
Woensdag 26 december (Tweede Kerstdag):     Gesloten

Week 1:
Maandag 31 december (Oudjaarsdag):               Gesloten
Dinsdag 1 januari (Nieuwjaarsdag):                     Gesloten

Willem Marisflat voortaan aardgasloos

De bewoners van de Willem Marisflat in Ede Zuid hebben een belangrijke nieuwe stap gezet in duurzaamheid. Het is de eerste bestaande hoogbouwflat die volledig aardgasloos is geworden. Op 7 november feliciteerde onze directeur Marian Teer de voorzitter van de bewonerscommissie Ruurd Kamphuis met een oorkonde.

Woonstede heeft deze stap samen met de bewoners gemaakt. Toen Woonstede in 2016 aan de bewonerscommissies in Ede Zuid vroeg wie mee wilde denken over nieuwe duurzame stappen, stak de bewonerscommissie Willem Maris de hand op. Ruurd Kamphuis, voorzitter dan de bewonerscommissie: “Ook senioren denken aan een aardgasloze toekomst! ”. Besloten werd daarom om samen te starten aan een pilot om de flat aardgasloos te maken. In juli 2018 stemde 87% van de bewoners in met het plan om alle gasstellen te vervangen door elektrische kooktoestellen.

Goede testcase
De Willem Marisflat werd eerder al aangesloten op het groene warmtenet Ede voor verwarming en warm tapwater. Ook kreeg de flat in 2018 zonnepanelen op het dak. Dit maakte de overstap naar elektrisch koken tot een logische volgende stap. Marian Teer: “Voor ons was het een goede testcase om te kijken hoe de energietransitie voor bestaande woningen is te realiseren. Zijn bewoners te motiveren? Hoe is de samenwerking met energieleveranciers en voor welke praktische problemen moet een oplossing worden gevonden? Bovendien is er ook een noodzaak. Fossiele brandstoffen zoals aardgas raken op en dragen bij aan de opwarming van de aarde.”

Andere projecten
De nieuwbouwprojecten van Woonstede worden al aardgasloos opgeleverd. En ook bij renovatie wordt gekeken hoe de overstap kan worden gemaakt. Zo worden de 50 gerenoveerde woningen aan de Kolkakkerweg straks gasloos opgeleverd. Maar niet overal lukt het om meteen de stap te maken. Het hangt af van de beschikbaarheid van alternatieven zoals het warmtenet, maar ook van stimulans door de overheid en medewerking van de bewoners zelf. Als een keuken wordt vervangen maar de bewoners niet elektrisch willen gaan koken, worden de voorzieningen alvast wel getroffen. Bij de Willem Marisflat is het mede door de hulp van een enthousiaste bewonerscommissie wèl gelukt en is deze flat voortaan aardgasloos.

Pas op met kaarsen (en meer)

Brand kan iedereen voorkomen en ontstaat vaak door onveilig gebruik van elektrische apparaten. Daarom vinden wij het belangrijk om samen met de Brandweer het bewustzijn rondom brandveiligheid te vergroten. Zeker nu de donkere maanden weer voor de deur staan en een kaarsje op tafel zo gezellig staat. Wij geven daarom een aantal tips. Zo draagt u zelf ook een steentje bij aan het veilig wonen in uw woning. Handig denken wij.

 • Gebruik niet brandbare kaarsenstandaards en brand geen kaarsen dicht bij gordijnen.
 • Ga veilig om met stekkerdozen. Dat betekent dat u goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen moet gebruiken. Koppel stekkerdozen niet aan elkaar, per stopcontact maximaal één stekkerdoos.
 • Vlam in de pan? Draai het vuur uit, schakel de afzuigkap uit en zet een deksel of bakplaat op de pan om het vuur te doven.
 • Geef rookmelders de kans hun werk te doen. Controleer de rookmelders maandelijks door de testknop te gebruiken en zuig twee keer per jaar rondom de rookmelder schoon.
 • Uit onderzoek blijkt dat als de binnendeuren van kamers dicht zijn, de kans op veilig vluchten tijdens brand wordt verdubbeld! Gesloten deuren zorgen ervoor dat giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Bij open deuren is na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer, bij een gesloten deur is dit pas na meer dan 10 minuten.

Wilt u meer tips over het voorkomen van brand? Bekijk dan deze brochure van de Brandweer.

Woonstede levert 178 nieuwbouwwoningen in Ede op

Het is topdrukte bij Woonstede. Terwijl door Woonservice de laatste contracten worden klaargemaakt, gaan opzichters van bouwterrein naar bouwterrein om huurders rond te leiden in hun nieuwe woning. Voor de Kerst worden maar liefst 4 nieuwbouwprojecten opgeleverd. De Uitvindersbuurt in Ede Zuid is één van de projecten waar het bruist van de activiteiten. Vorige week werd een kijkmiddag gehouden voor de appartementen, die worden nog voor de Kerst opgeleverd. De 29 eengezinswoningen aan het Huygensstraat en de Doornlaan zijn al een stap verder, die worden al opgeleverd.

Bijna energieneutraal gebouwd
De woningen in de Uitvindersbuurt zijn Bijna Energieneutraal Gebouwd (BENG). Dat komt door driedubbel glas, zonnepanelen en aansluiting op het groene Warmtenet. Enkele straten verderop worden ook de woningen opgeleverd van project de Blokken. Tussen de Zanderijweg en de Verlengde Blokkenweg worden maar liefst 26 eengezinswoningen en 19 appartementen opgeleverd. Ook de woningen in de Blokken zijn voorzien van zonnepanelen. Daarmee willen we ervoor zorgen dat woningen qua totale woonlasten betaalbaar blijven.

Verbouwd kantoorgebouw populair bij starters
Er komen ook veel extra appartementen bij zoals aan het Zuidplein nabij het station. Daar hebben we voor het eerst een voormalig kantoorgebouw verbouwd tot appartementengebouw. Het gebouw moest grondig worden verbouwd om bewoning mogelijk te maken. Zo moest het gebouw opnieuw worden ingedeeld in 25 zelfstandige appartementen. Elk appartement krijgt eigen voorzieningen zoals een keuken, badkamer en verwarming. Ook zijn op de verdiepingen balkons aangebracht. De appartementen blijken erg in trek bij starters.

Seniorenwoningen goed voor doorstroming
Aan de Bunschoterhof werden 55 appartementen opgeleverd voor senioren. Omdat deze doelgroep vaak eengezinswoningen achter laten, zijn seniorenwoningen belangrijk voor de doorstroming. Ook volgend jaar blijft Woonstede bouwen aan betaalbare woningen. Wie belangstelling heeft, kan het beste onze website en sociale media in de gaten houden. Onder meer in live video’s op Facebook worden nieuwe projecten geïntroduceerd bij de huurders.

Alleen een oen, let niet op zijn poen

"Alleen een oen, let niet op zijn poen!" Dat is het motto van de Huurdersbond Ede e.o. In samenwerking met de Huurdersbond Ede e.o. nemen wij elke maand een item op in onze nieuwsbrief: de financiële tip. Deze tip wordt verstrekt door de Huurdersbond Ede e.o. Simpele tips waarvan u misschien denkt: dat wist ik al! Maar het kan geen kwaad om ze weer eens onder de aandacht te brengen.


Tip van de maand: recht op toeslagen


Mensen met een laag inkomen hebben mogelijk recht op ondersteuning vanuit het Rijk. Dit worden toeslagen genoemd. Het Rijk biedt verschillende toeslagen aan:

 • Zorgtoeslag. Een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Een zorgverzekering is niet goedkoop en met de zorgtoeslag dekt u een deel van de premie. Om zorgtoeslag te krijgen moet u in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben.
 • Huurtoeslag. Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Dit is afhankelijk van uw inkomen en de hoogte van het huurbedrag.
 • Kinderopvangtoeslag. U wilt dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt. Daarom is er de kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. 
 • Kindgebonden budget. Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Dit krijgt u naast de kinderbijslag. Meestal krijgt u vanzelf kindgebonden budget als u er recht op hebt, dit is afhankelijk van uw inkomen. Krijgt u geen kindgebonden budget en denkt u er wel recht op te hebben? Dan kunt u het zelf aanvragen.
Bekijk hier de voorwaarden om voor de verschillende toeslagen in aanmerking te komen.

Wijzigt uw situatie? 
Voorkom dat u te veel of ten onrechte een toeslag krijgt. Geef daarom altijd door aan de Belastingdienst wanneer uw situatie verandert. Dat kan bijvoorbeeld zijn als:
 • Uw inkomen flink stijgt
 • Uw vermogen flink is gestegen
 • U gaat trouwen/samenwonen of juist uit elkaar
 • Uw kind gaat naar een andere opvang
 • U gaat verhuizen

Heeft u te veel ontvangen dan zal dat altijd teruggevorderd worden. Andersom is ook dat als u te weinig heeft ontvangen u dit bedrag nog gestort krijgt. Laat geen geld liggen en ga na of u voor één of meerdere toeslagen in aanmerking komt. Geef wijzigingen in uw situatie altijd (vroeg)tijdig door.
 

Copyright © 2018 Woonstede, Alle rechten voorbehouden.

Telefoonweg 36 • 6712 GD Ede • Uitschrijven voor deze nieuwsbrief.