Copy

Skal dit marsvin eller kanin til helbredstjek hos en specialiseret dyrlæge for kun 120 kroner? 

-    Har dit marsvin parasitter, uden du ved det? Kan man gøre noget for at forebygge dem?
-    Har din kanin eller marsvin problemer med øjnene eller syn?
-    Er du bekymret for, om din kanins tænder har tandspidser, der kan give den problemer med at spise?
-    
Torsdag d. 12.september 2019 får vi besøg af den i gnaverkredse kendte dyrlæge dyrlæge Katie Svane Lindhe, og du har mulighed for at booke en tid til et forebyggende sundhedseftersyn hos hende om formiddagen, inden hun skal holde kursus for de ansatte.
Det får du for kun 120 kroner:
Et fuldt sundhedseftersyn af din kanin eller dit marsvin. Katie tjekker bl.a. øjne, huden og tænderne, og du har mulighed for at stille både hende og vores sygeplejerske spørgsmål omkring dit dyr.

Ring på 32 2100 21, hvis du ønsker et sundhedseftersyn af dit kæledyr hos hende. Obs: Prisen er 120 kroner pr. dyr – og der tilbydes kun et begrænset antal pladser.
Marsvin og kaniner er søde og populære kæledyr.
Desværre mangler mange dyrlæger også specialiseret viden om netop disse dyr, og det er netop derfor, at vi i mange år har afvist at undersøge og behandle dem, da vores holdning er, at vi kun behandler dyr, vi har forstand på.
Tiden har dog ændret sig, vi har fået nye dyrlæger og sygeplejersker med særlig interesse for disse dyr – og de fortsætter naturligvis med at videreuddanne sig. Det gør vi blandt andet torsdag d. 12.9, hvor dagen står i gnavernes tegn.

Loppesæsonen er ovre os

Lopper er generende og irriterende, og kan ende med at blive et langvarigt problem at slås med, hjertelungeorm kan i værste fald tage livet af vores hunde, hvis de ikke opdages og behandles i tide.
Hvad skal jeg så gøre?
Ønsker du at forebygge, har du mistanke om, at dit dyr allerede er smittet – eller har du brug for at finde ud af, om der overhovedet er grund til at foretage sig noget som helst?
Læs med her og få svar på de hyppigst stillede spørgsmål.

Lopper, hvad er symptomerne?
Hos hunde er de typiske symptomer kløe, især langs siderne og i lysken. Det er også i lysken og omkring haleroden, du kan være ”heldig” at finde loppeekskrementer eller måske endda de levende lopper. At du ikke finder levende lopper, betyder ikke, at hunden ikke er plaget af dem. 
Lopper opholder sig primært på hunden for at suge blod, hvorefter den hopper af og søger efter et sted at lægge æg. Nogle hunde kan pludselig rejse sig op og begynde at fare rundt, når de mærker et loppebid. 
Kløe kan også optræde hos en lopperamt kat, men oftere ses hypersoignering, hvilket vil sige, at katten slikker sig rigtig meget, især i lysken eller så tæt på haleroden, som den kan nå. En loppeplaget kat kan slikke sig så grundigt, at den får tyndpelsede eller skaldede områder på kroppen. Mange katte vælger dog at soignere sig, når de er alene, så det er ikke sikkert, du lægger mærke til den ændrede adfærd.
Lopper kan også overføre bændelorm, så det er altid en god ide at tjekke din kat for lopper, hvis du opdager de karakteristiske riskorn (som er bændelormeled) i pelsen omkring endetarmsåbningen. 
Hvis min hund eller kat har lopper, er jeg den første der bliver bidt.
Måske? Det er i hvert fald noget, vi som dyrlæger rigtig ofte hører. Men vi finder nu alligevel rigtig ofte lopper på dyrene, selvom deres mennesker intet har mærket til dem – heller ikke dem der siger, at de altid er de første til at blive bidt.

Hvordan finder jeg lopperne?
Hvis du er ”heldig” kan du finde de levende lopper ved at redde dyret igennem med en loppekam. Lopper er små sorte eller røde dyr, som typisk findes omkring lænd, halerod, hoved, hals og lyske.
Lopperne opholder sig dog som nævnt ikke på dyret det meste af tiden, og derfor vil det typisk være loppernes ekskrementer, man finder i pelsen. Disse ligner kaffegrums – og bliver røde, når man gør dem vådt. At man ikke finder hverken lopper- eller ekskrementer efter disse, er dog ikke det samme, som at dyret ikke kan have lopper.

Hvorfor skal jeg reagere hurtigt, hvis jeg opdager at mit dyr har lopper?
Det skal du, fordi lopper formerer sig ekstremt hurtigt. De kan på kort tid nå at lægge rigtig mange æg inde i hjemmet, og er de først etableret, er det et tidskrævende og langvarigt projekt at slippe af med dem igen. Æggene lægges typisk på mørke og lidt køligere områder som under sofaen, langs paneler og mellem sprækker i gulvbrædderne. Her klækker de efterhånden, som tiden går, og dermed kan du opleve, at hunden eller katten – også måske endda dig selv – igen og igen bliver bidt af lopper, selvom behandlingen er påbegyndt. Er loppeproblemet først etableret i hjemmet, kan det nemt tage tre måneder at komme af med, og det kræver hyppig og grundig støvsugning samt vask af sengetøj og hundetæpper at komme af med alle loppeæggene, og det tager omkring 6 måneder, før det ikke længere er nødvendigt at behandle sine dyr.

Hvilke hunde og katte får lopper
Alle hunde og katte kan uanset alder rammes af lopper. Modsat mange bakterier og vira udvikler dyrene ikke modstandskraft overfor lopper. En variation i, hvilke hunde og katte der rammes af lopper, kan hænge sammen med, hvor dyrene plejer at opholde sig udendørs, samt om de har direkte kontakt med andre artsfælder. Lopper findes typisk i højt græs og lignende. Skal din hund eller kat i pension, er det altid en god ide at give en forebyggende loppebehandling et par dage før. Nogle pensioner har det i øvrigt fornuftigt nok som et krav, før de vil modtage et dyr. 

Hvad kan du gøre, hvis der allerede er lopper:
Heldigvis findes der flere effektive præparater til at bekæmpe et igangværende loppeangreb og til at forebygge dem. På grund af de mange æg, som lopper lægger på kort tid, er forebyggelse i de fleste tilfælde klart at foretrække. 
Behandlingen foregår typisk med enten pipetter eller tyggetabletter, og en del af loppemidlerne har samtidig også en effekt overfor flåter. Hvad du og din hund eller kat foretrækker, afhænger i høj grad af livsstil og temperament. For en langhåret hund eller for en hund med en tyk pels, kan det være en udfordring som ejer at tømme en pipette direkte ned på hundens hud. For en vandglad hund kan det også føles hårdt at undvære sine svømmeture i to dage før og efter en behandling med en pipette. De fleste pipetter har effekt i fire uger mod lopper og 2-4 uger mod flåter. Nogle pipetter har tilmed en flåtafskrækkende effekt, så flåten falder af, inden den når at bide hunden. En del af pipetterne fås i håndkøb og er dermed lette at få fat på alle ugens dage. Obs! Nogle pipetter til hunde tåles IKKE af katte, så det er uhyre vigtigt, at du giver den korrekte pipette til den korrekte dyreart! Derudover må en kat ikke slikke en nybehandlet hund på det behandlede område. 
Der findes ligeledes forskellige typer tyggetabletter mod lopper og flåter. Nogle tabletter har effekt i 4-5 uger, mens andre har effekt i op til 12 uger. Fordelen ved de korttidsvirkende tabletter er, at den samlede påvirkning af medicin som hunden udsættes for er lavere, end den er ved dem, der virker op til 12 uger. Omvendt er det indlysende nemmere at huske at give en tablet hver 12 end hver 4 uge. Det er dog vigtigt at bemærke, at bivirkninger ved tyggetabletter er sjældne.
Vores erfaring er, at langt de fleste hunde finder tabletterne lækre og spiser dem som en godbid. 
Tabletterne er receptpligtige, hvilket betyder, at din hund skal have været inde til en konsultation hos os inden for det sidste år, for at vi har lov til at udlevere produktet eller at udskrive en recept på det. 
En tredje mulighed er et receptpligtigt halsbånd, som forebygger loppe- og flåtangreb i 7-8 måneder. Halsbåndet har en sikkerhedsanordning, som gør, at det går i stykker, hvis din hund eller kat er så uheldig at hænge fast med det. 
Du er naturligvis velkommen til at kontakte os på 32 2100 21 for en snak om de forskellige muligheder der er for behandling, så der er gode muligheder for, at din hund eller kat kan nyde efteråret uden at tage en loppefarm med hjem. 
Hvad kunne du tænke dig at vide mere om?
Vi tilstræber at sende et nyhedsbrev ud ca. en gang om måneden. Vi vil naturligvis gerne skrive om emner, der interesserer vores klienter.
Har du et emne, du kunne tænke dig at læse om, hører vi meget gerne fra dig.
 
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Website Website
Email Email
YouTube YouTube
Google Plus Google Plus
Copyright © 2019 Østerbro Dyreklinik, All rights reserved.


Send nyhedsbrevet til en ven

Ønsker du at ændre på hvordan du modtager nyhedsbrevet?
Du kan opdatere dine email eller info eller afmelde dig fra listen

Email Marketing Powered by Mailchimp