Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.

Kansallinen LUMA-uutiskirje 5–7/2018
 
CC BY-SA 2.0 Karri Huhtanen / Flickr.com
CC BY-SA 2.0 Karri Huhtanen / Flickr.com

 
LUMA-keskus Suomen tarjontaa
Osallistumismahdollisuuksia
Ilmoittautuminen käynnissä: Tapaa kollegoitasi, jaa ideoitasi ja kokemuksiasi, ja opi uutta Valtakunnallisilla LUMA-päivillä Tampereella 5.–6.6.

Toivotamme tervetulleiksi kaikki matematiikkaa, ympäristöoppia, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat varhaiskasvatuksesta yliopistoihin, kuten myös lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat. Myös kaikki alan tutkijat, kehittäjät ja muut asiantuntijat sekä opetuksen ja oppimisen ystävät ovat lämpimästi tervetulleita.

Tapahtumassa ei ole osallistumismaksua.

Tapahtuman avaa tietoiskuluento tekoälystä ja siitä, miten tekoäly tulee vaikuttamaan vaikuttaa meidän kaikkien elämäämme. Ohjelmassa on lisäksi muutamia tutustumiskäyntejä yliopistoille ja yrityksiin (sitova ennakkoilmoittautuminen). Pääosin ohjelma koostuu pedagogisista kahviloista, joissa asiantuntijan alustuksen jälkeen voidaan kiireettömässä, epämuodollisessa ilmapiirissä kahvikupin äärellä keskustella kyseisen kahvilan aiheesta, yhdessä kokemuksia jakaen ja uutta ideoiden. Kansainvälisissä tutkimuskahviloissa tutkijat alustavat aiheesta englanniksi ja siitä on mahdollista keskustella yhteisesti.

Matematiikan opetus ja oppiminen on vahvasti esillä kahviloissa, aiheina mm. "Auta minua oppimaan matikkaa, ope!", "Innostu matikasta missä ja milloin vain!" ja "Matematiikkaa luovasti ja liikkuen". Myös matematiikan ja luonnontieteiden projektiopiskelun parhaita käytäntöjä ja formatiivinen arviointi on kahviloissa esillä. Kahviloissa katsotaan myös tulevaisuuteen, mm. tulevaisuustaitojen sekä ratkaisukeskeisen ilmastokasvatuksen merkeissä. 

Tärkeänä osana ohjelmaa on kansallinen/kansainvälinen StarT-gaala. Gaalassa kansallisen ja kansainvälisen StarT-toiminnan kauden huipentava palkinnonjakotilaisuus, jossa jaetaan kunniakirjoja kauden ansioituneimmille projektitöitä tehneille lasten ja nuorten tiimeille sekä parhaimpia opetuskäytänteitä jakaneille oppimisyhteisöille. Gaalassa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen jakaa myös International LUMA StarT Award sekä International LUMA StarT Education Award -palkinnot. LUMA-päivien osallistujat ovat tervetulleita seuraamaan gaalaa. Gaala on osittain suomeksi, osittain ruotsiksi ja osittain englanniksi.

Lisäksi ohjelmassa on Tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun palkintojenjako.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 27.5. mennessä. Tavataan Tampereella! 
StarTissa opitaan yhdessä projektioppimisen kautta ja jaetaan oppimisen ja tekemisen riemua – tervetuloa mukaan lukuvuodeksi 2018–2019
   
LUMA-keskus Suomi toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan StarT-kaudelle 2018–2019.

Kansallinen ja kansainvälinen StarT-ohjelma tukee uusien opetussuunnitelmien mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteuttamista. StarT on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla ilmiöpohjaisia projekteja ja jakamalla oppimisen iloa innostavissa yhteisöllisissä tapahtumissa, kuten StarT-festivaaleilla eri puolilla Suomea.

Osana StarT-ohjelmaa projektitiimejä ja opettajia tuetaan tarjoamalla materiaaleja, ideoita, konkreettista tukea sekä maksutonta koulutusta ilmiöpohjaisen ja monialaisen oppimisen toteuttamiseen.

Ilmoittaudu mukaan nyt ja saa materiaalia, tukea sekä ideoita käyttöösi!

 
Koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
LUMATIKKA-ohjelman maksuttomat koulutukset eri puolilla Suomea ja verkossa alkavat lähikuukausina

Yhdessä yhteistyötahojemme kanssa toteutamme matematiikan opettajille varhaiskasvatusasteelta toiselle asteelle tarkoitetun täydennyskoulutusohjelman LUMATIKKA vuosina 2018–2019.

Ohjelma koostuu sekä lähi- että verkkokoulutuksesta. Ohjelman laajuus on 15 opintopistettä.

Ohjelma toteutetaan Opetushallituksen myöntämällä valtionavustuksella.

Seuraa tiedotustamme ja mm. ohjelman sivustoa.
Lukuisia maksuttomia LUMA SUOMI -ohjelman koulutuksia eri puolilla Suomea ja verkossa tänä vuonna

LUMA SUOMI -ohjelma tukee opettajia vuonna 2016 voimaan tulleiden valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden käyttöönotossa, mm. kehitetyn materiaalin sekä järjestettävien koulutusten muodossa.

Koulutukset eri puolilla Suomea ja verkossa jatkuvat vuoden 2019 loppuun saakka.

Ohjelmassa kehitetyt aineistot ovat vapaasti saatavilla.

Jos kuntasi tai koulusi on kiinnostunut LUMA SUOMI -koulutuksista tai sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä ohjelman koordinaattoriin.

Muuta tulevaa tarjontaa
Lapsia ja nuoria innostavia tiede- ja teknologialeirejä eri puolilla Suomea jälleen tulevana kesänä

LUMA-keskukset eri puolilla Suomea järjestävät innostavia tiede- ja teknologialeirejä jälleen tulevana kesänä.

Moni leiri on jo täynnä, mutta useilla leireillä on vielä tilaa
.

Seuraa päivittyvää leiritarjontaa tapahtumakalenteristamme.
Muita ajankohtaisia kuulumisia
Ehdokkaat kansainvälisten LUMA StarT Award -palkintojen saajiksi valittu
   
Lukukaudelle 2017-2018 ilmoittautui mukaan 500 projektia ja 100 hyvää käytännettä 20 maasta. Aikaan on saatu paljon upeita, luovia projekteja, joista huokuu oppimisen riemu ja yhdessä tekemisen ilo!

Tuomaristo on valinnut LUMA StarT Award 2018 ehdokkaat, joita on kymmenen kahdessa eri sarjassa. Sarjat ovat 1) lasten ja nuorten tiimien projektityöt ja 2) oppimisyhteisöjen hyvät opetuskäytänteet. Tuomariston äänien lisäksi ehdokasvalintaan on vaikuttanut StarTin YouTube kanavalla pidetty kansainvälinen yleisöäänestys.

Pääpalkintona on matka Suomeen ja 5.6.2018 järjestettävään StarT-gaalaan, joka on StarT-kauden huipentava elämyksellinen palkintojenjakotilaisuus.

Käy tutustumassa, inspiroidu ja opi uutta!

 

 

 
Yhteistyötahojen tarjontaa
Yhdessä ulos 17.5.

Suomen lasten metsäretkipäivää ja kansainvälistä Ulkoluokkapäivää vietetään tänä vuonna yhdessä torstaina 17.5.

Yhteisellä tapahtumapäivällä kannustetaan kaikkia lähtemään lasten kanssa keväiseen luontoon! Tavoitteena on, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden iloita luonnossa liikkumisesta, leikkimisestä ja oppimisesta. 

Metsäretkipäivä kannustaa kaikkia aikuisia viemään lapsia retkelle metsään: harjoittelemaan metsässä liikkumisen taitoja, tunnistamaan eliölajeja ja nauttimaan luonnosta.Ulkoluokkapäivän tavoitteena on edistää kaikkea ulkona tapahtuvaa leikkimistä ja oppimista ympäri maailmaa. Ulkoluokkapäivänä jaetaan kokemuksia eri maissa olevien koulujen ja päiväkotien kanssa.

 
Euroopan kestävän kehityksen viikkoa vietetään jälleen 30.5.–5.6.

Kyseessä on koko Euroopan yhteinen aloite, jolla edistetään ja tehdään näkyväksi kestävän kehityksen hankkeita ja projekteja. Suomi on nyt mukana neljättä kertaa. 

Kaikkia tahoja kannustetaan tuomaan viikolla esille omaa kestävän kehityksen toimintaansa mm. sosiaalisessa mediassa.
Kokeile, innostu ja oivalla MAOLin syyspäivillä Joensuussa 5.–6.10.

Varaa jo nyt aika kalenteriisi. Haluatko jakaa osaamistasi muille posteriesityksellä? Ota haaste rohkeasti vastaan. Lisätietoja tapahtuman sivustolla.

Tutustu myös MAOL:in blogiin ja muihin ajankohtaisiin kuulumisiin.
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Flickr
Instagram
Twitter
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO