Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.

Kansallinen LUMA-uutiskirje 10–11/2017
CC BY 2.0 Pete / Flickr.com


LUMA-keskus Suomen tarjontaa


1. StarT:ista tukea monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai teemaopintojen toteuttamiseen

a) Ilmoittaudu mukaan 31.10. mennessä saadaksesi aineistojamme ja tukemme käyttöösi

StarT tukee uusien opetussuunnitelmien toteuttamista. StarTissa opitaan yhdessä sekä jaetaan oppimisen ja tekemisen riemua.

Ennakkoilmoittaudu mukaan 31.10. mennessä, niin saat meiltä materiaalit käyttöösi ja tukea toteutukseen lukuvuodeksi 2017–2018. 

StarTti hyvään tulevaisuuteen »  
 


b) Lähde mukaan tutkimusmatkalle StarT GoEdu! -virtuaalikerhossa

StarT GoEdu! innostaa havainnoimaan ympäristöä ja tekemään omia tutkimuksia. Virtuaalikerhon tehtävät on suunnattu 3.-7.-luokkalaisille, mutta myös muun ikäiset voivat osallistua kerhotoimintaan. 

Aiheena ovat StarTista tutut teemat mm. matematiikka ympärillämme, hyvinvointi ja terveys sekä tähdet ja avaruus. Kerhossa rakennamme pienoismalleja, teemme tutkimusmatkan roskakoriin sekä ohjelmoimme oman pelin. Jokaisella kerhokerralla annetaan ohjeet oman tutkimuksen tekemiseen. Tutkimuksen toteutuksen ja laajuuden saa valita itse.
 
Virtuaalikerho kestää kuusi viikkoa ja se on käynnissä 26.10.-30.11. Uusi kerhovideo julkaistaan torstaisin.

Kerhoon osallistutaan katsomalla kerhovideoita ja tutkimalla lähiympäristön ilmiöitä. Halutessaan ja huoltajan avustuksella omista tutkimuksista voi raportoida Instagramissa.

Tervetuloa mukaan »

PS. Virtuaalikerho on tarjolla myös englanniksi.
 

c) Päiväkodeilla ja kouluilla mahdollisuus toivoa StarT-kerhoja 15.11. mennessä – Professoriliitto yhteistyökumppaninamme

LUMA-keskus Suomi tarjoaa päiväkodeille ja kouluille StarT-tiede- ja teknologiakerhoja eri puolilla Suomea joulukuussa 2017 – ­tammikuussa 2018. Professoriliitto on mukana tukemassa toimintaa. 

Kerho voidaan toteuttaa virtuaalisesti esimerkiksi videoiden avulla tai fyysisesti kokoontumalla viikoittain tekemään yhdessä hauskoja kokeita ja projekteja.

Lisätietoja StarT-kerhoista ja toiveet niistä 15.11. mennessä »
 
 
2. Tiede- ja teknologiakasvatus kansainvälistyy: kumppanit Kiinasta

Suomalaisten tiede- ja teknologiayliopistojen yhteistyö Kiinan kanssa laajenee tiede- ja teknologiakasvatukseen. Beijingissä 10.10. solmitun yhteistyösopimuksen päämääränä on avata LUMA China Center, suomalaisen LUMA-keskus Suomen esikuvan mukaisesti.

Lue lisää yhteistyöstä »
 

 
3. Maksutonta matematiikan, ympäristöopin ja luonnontieteiden täydennyskoulutusta esi- ja perusopetuksen opettajille eri puolilla maata ja verkossa

LUMA-keskus Suomen toteuttaman ja OKM:n rahoittaman LUMA SUOMI -ohjelman kehitystyö on tuottanut roppakaupalla kouluissa hyviksi havaittuja opetusmenetelmiä. Nyt kaikilla peruskouluilla opettajineen on mahdollisuus päästä mukaan!

Kevään 2018 koulutuksia suunnitellaan paraikaa, syksyllä nopeat ehtivät vielä mm. näihin koulutuksiin:
  • Koulutuksesta kouluun, ilmiölähtöistä luonnontiedettä (luokat 1-6, lähitapaamiset Jyväskylä 31.10. ja 28.11.), ilmoittautuminen viimeistään 25.10.
  • Mihin tätä tarvii? – projektioppiminen matematiikassa (luokat 5-9, lähitapaamiset Tampere 8. & 20.11. tai Seinäjoki 15. & 27.11.), ilmoittautuminen viimeistään 1.11. & 8.11.
  • Vahva lukukäsite, ymmärtävä yhtälönratkaisu (luokat 1-9, lähitapaamiset Jyväskylä 11.11. ja 14.12.), ilmoittautuminen viimeistään 2.11.
Lisätietoja koulutuksista »

Jos kuntasi tai koulusi on kiinnostunut LUMA SUOMI -koulutusten järjestämisestä tai sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä ohjelman koordinaattoriin Saara Lehtoon.
 

4. Haaste oppimisyhteisöille ja kaikille Suomen kunnille!

LUMA-keskus Suomi haastaa kaikki suomalaiset osana Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa kisaamaan innovatiivisimmasta Suomen lipusta. Kisaan voivat osallistua kilpailijatiimit (väh. 3 hlö) ympäri Suomen!

Tavoitteena on myös, että kaikissa Suomen kunnissa toteutetaan viimeistään sunnuntaina 3.12. mahdollisimman suurikokoinen Suomen lippu modernia teknologiaa hyödyntäen. Lippu on tarkoitus toteuttaa tapahtumaan osallistuvien kuntalaisten kesken kunnan torilla tai vaikka koulun juhlasalissa tai muussa suuressa tilassa. Mitä enemmän väkeä paikalla, sen suurempi lippu on mahdollista toteuttaa!

Lisätiedot kisasta »
 

 
5. Yhdessä hyvään tulevaisuuteen: Sata mielekästä tapaa matematiikan opetukseen

Suomessa on lukuisia erinomaisia, pienempiä tai isompia, innovatiivisia mielekkään matematiikan opetuksen ideoita ja käytännön toteutuksia, jotka ansaitsevat tulla kaikkien tietoisuuteen. Mitkä ovat mielestäsi parhaat mielekkään matematiikan opetuksen ideat, tavat tai käytännön toteutukset varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja/tai toisella asteella?

LUMA-keskus Suomi kannustaa kaikkia, ja erityisesti taitavia matematiikkaa opettavia opettajia kaikilla asteilla jakamaan osaamistaan, ideoitaan ja kokemuksiaan mielekkäästä matematiikan opetuksesta ja siten vaikuttamaan Suomen hyvään tulevaisuuteen.

Jaa rohkeasti ideasi tai kokemuksesi tai anna vinkki toteutuksesta, joka kannattaisi nostaa esille »
 


6. Uusi tiede- ja teknologiakasvatusaktiviteettien ohjauksen verkkokurssi kaikille aiheesta kiinnostuneille

Kaikille avoin tiede- ja teknologiakasvatusaktiviteettien ohjauksen MOOC-verkkokurssi (2 op) antaa valmiudet monipuolisten aktiviteettien ohjaamiseen sekä lasten ja nuorten kanssa toimimiseen.

Kurssia suositellaan yliopisto- ja toisen asteen opiskelijoiden lisäksi jo työelämässä oleville opettajille, kerho-ohjaajille, huoltajille tai isovanhemmille, eri organisaatioiden asiantuntijoille sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille

Kurssi koostuu yhteisestä lasten ja nuorten kanssa toimimista käsittelevästä osiosta sekä valinnaisista moduuleista, joista voit valita itseäsi eniten kiinnostavat.

Kaikki kurssin suorittaneet saavat kurssin lopuksi diplomin.

Lisätiedot ja rekisteröityminen kurssille  »
 

7. Uutta tutkimustietoa ja aineistoja opetuksen tueksi LUMAT-B-lehden uusimmista numeroista

LUMAT-B-lehdessä on julkaistu kesän ja alkusyksyn aikana kaksi numeroa; e-oppaita kemian perus- ja lukio-opetuksen tueksi sekä e-kirja kansainvälisen kestävän kehityksen kasvatuksen hankkeesta.

Tutustu lehden numeroihin »
 


8. Poimintoja muusta tapahtumatarjonnastamme  

9. Tulossa: Ennakkotietoa tulevan vuoden tarjonnasta
  • Valtakunnallisia LUMA-viikkoja 2018 kannustetaan viettämään 22.1.–4.2., esimerkiksi oppimisyhteisön oman StarT-päivän merkeissä. Lue muut vinkit »
  • LUMA-keskus Suomen toimipisteiden yhteydessä eri yliopistoilla/yliopistokeskuksissa järjestetään jälleen StarT-festivaaleja maalis-toukokuussa. Seuraa tiedotustamme!
  • Valtakunnalliset LUMA-päivät 2018, Kansainvälinen LUMAT-symposium 2018 sekä Kansainvälinen StarT-gaala 2018 järjestetään Tampereella kesäkuun alussa kesäkeskeytyksen alettua. Seuraa tiedotustamme!
LUMA-keskus Suomen yhteistyötahojen tarjontaa


1. Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL  
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Flickr
Instagram
Twitter
Vimeo
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 3, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO