Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Lue lisää siitä, miten voit ottaa osaa NordStarT-ilmastokilpailuun.

Näyttäkää yhdessä miten ilmastokriisi torjutaan

Ilmastokriisi vaatii tekoja, ja teot syntyvät hyvistä ideoista. Nuoret ovat se ideasampo, josta löydämme ratkaisut kriisin torjumiseksi.  

Osallistu yhteisösi kanssa Nord StarT -kilpailuun hyvällä oppimiskäytänteellä tai -projektilla, missä nuoret näyttävät, miten ilmastokriisi torjutaan. Osallistua voi koulu, luokka, kerho tai mikä tahansa muu joukko lapsia, nuoria tai aikuisia.  

Miten ilmastohyvä olet? Kerro ideasi marraskuun loppuun mennessä. Haku Nord StarT -kilpailuun käynnissä nyt!  

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Tutustu projektioppimisen vuosikelloon.

Tehkää yhdessä omannäköisenne StarT - projektioppimisen vuosikello apuna

Myös StarT-projektioppimisohjelman kausi on käynnistynyt! StarTissa ei ole tänä vuonna sitovaa aikataulua, mutta helpottaaksemme oman toteutuksen suunnittelua olemme laatineet ohjeellisen aikataulun eli StarT vuosikellon. Vuosikellossa on mainittu StarT-projektien toteutuksessa muistettavat vaiheet sekä lukuvuotta rytmittävät päätapahtumat, joihin osallistuminen on vapaaehtoista. Omaa projektitoteutusta suunnitellessanne voitte soveltaa vuosikelloa juuri omien tarpeidenne mukaan.

Tutustu vuosikelloon StarTin verkkosivuilla.
Lue lisää Summamutikan matikkakerhosta.

Matematiikkakerhot ala- ja yläkoululaisille

Helsingin yliopiston Summamutikan matikkakerhot ovat alkaneet tällä viikolla, vielä ehdit ilmoittautua! Kerhot järjestetään etänä ja täten myös koululaisten pääkaupunkiseudun ulkopuolelta kannattaa ehdottomasti liittyä mukaan tälle koko syyslukukauden kestävälle matikkamatkalle. Kerhot ovat täysin ilmaisia. 
 
Tarkempi kuvaus kerhoista ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta.
Lue lisää Juniversityn tiedekahviloista.

Tiedekahvilan syyskausi on täällä!

Ympäristöpsykologiaa, tekoälyä, kaupunkikehitystä... Ajankohtaiset ilmiöt ovat saatavillasi linkkiä napsauttamalla! Tiedekahvila kutsuu toisella asteella opiskelevat nuoret tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin. Huomio opo tai ope - tässä myös sinulle helppo tilaisuus napata ajankohtaista sisältöä osaksi kurssiasi osana toisen asteen ja korkea-asteen yhteistyötä.

Syksyn ajankohdat ja ohjelman löydät Juniversityn verkkosivulta-
Lue lisää virtuaalihelpistä.

Virtuaalihelppi auttaa läksyissä

Tuskaileeko tuntemasi nuori kotitehtävien tai vaikealta tuntuvan teorian parissa? Jäivätkö yhtälöt, derivaatta tai jaksollinen järjestelmä epäselväksi? Tarjoamme matalan kynnyksen apua matematiikkaan, fysiikkaan, kemiaan ja ohjelmointiin liittyvissä kysymyksissä Discord-alustalla. Tukiopeina toimivat Tampereen yliopiston Juniversityn sekä Aalto-yliopisto Juniorin tiedekasvatusohjaajat.

Lisätiedot virtuaalihelpistä löydät Juniversityn verkkosivuilta.

Kehitä ammatillista osaamistasi

Lue lisää täydennuskoulutuksesta.

Tulossa syksyllä: Täydennuskoulutus eheyttävästä ja laaja-alaisesta opetuksesta

Eheyttävä ja laaja-alainen opetus on kirjattu opetussuunnitelmien perusteisiin, mutta kuinka sitä tulisi toteuttaa kouluissa ja päiväkodeissa? Mitkä työtavat ja oppimisympäristöt on todettu tutkimuksen perusteella toimiviksi? Entä miten tällaista opetusta voidaan arvioida?

Tässä koulutuksessa pääset kuulemaan erilaisista tavoista rakentaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Esiteltäviä työtapoja voit toteuttaa joko yhteistyössä oman koulusi tai päiväkotisi sisällä tai muiden kumppanien kanssa. Ideoiden lisäksi saat koulutuksesta kontakteja yhteistyöhön aloittamiseen. Tervetuloa oppimaan kanssamme! 

Lue lisää hankkeesta verkkosivuiltamme ja seuraa meitä syksyn aikana ilmoittautuaksesi mukaan.
Ilmoittaudu LUMATIKKA-verkkokursseille.

Syksyn LUMATIKKA-verkkokurssit ovat käynnissä - opitaan yhdessä matematiikan opetuksesta!

Menikö ennakkoilmoittautuminen syksyn LUMATIKKA-verkkokursseille ohitse? Ei hätää! Kaikki syksyn kurssialueet on avattu osallistujille. Liity kursseille itserekisteröitymisen kautta.

Kurssit ovat käynnissä 28.11. asti. Lue lisää koulutustarjonnasta ja aloita maksuttomat opinnot.

Kursseista sanottua: "Todella hyvä ja käytännönläheinen kurssi. Teoriaa ja käytäntöä on yhdistetty hyödyllisellä tavalla. Videot olivat erityisen hyviä ja sopivan pituisia. Kurssi oli koostettu siten, että se eteni loogisesti. Hyviä vinkkejä opetukseen sai ihan kaikista videoista. Tehtävät olivat järkevän laajuisia ja hyvin toteutettavissa. Tämän kaltainen toteutustapa on myös erittäin toimiva. Tällaista lisää!"

Lue lisää maantieteen tukimuodoista.

Tukea maantieteen opetukseen

Uusi lukuvuosi on pyörähtänyt käyntiin ja haluamme muistuttaa LUMA-verkoston antamasta tuesta maantieteen opetukseen. LUMA-tiedeluokat Geopiste ja Tiedeluokka SOLU tarjoavat laajasti tukea geotieteisiin ja maantieteeseen: tärkeimmät toimintamuotomme ovat inspiroivat opintokäynnit, materiaalit ja ohjeet opettajien tueksi sekä lainavarusteet kenttätyöskentelyyn.

Lue lisää tukimuodoistamme maantieteen opetukseen.

Muuta ajankohtaista

LUMA-kehittämisyhteisö on aloittanut toimintansa

Kokosimme kevään ja kesän aikana yhteen LUMA-aineiden kehittämisestä kiinnostuneita kouluja ja päiväkoteja avoimen haun kautta. Yhdessä LUMA-verkoston asiantuntijoiden kanssa nämä oppimisyhteisöt kehittävät uusia toimintamalleja ja materiaaleja LUMA-aineiden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen. Kehittämisyhteisö tapasi ensimmäisen kerran elokussa.

Lue lisää kehittämisyhteisön toiminnasta verkkosivuiltamme ja seuraa meitä myös jatkossa kuullaksesi lisää sen toiminnasta.

 

Tulossa huomenna 9.9. - Tervetuloa LUMAT-tutkimusseminaariin

LUMAT-tutkimusseminaarissa tutkijat ja opiskelijat esittelevät matemaattis-luonnontieteellisen tiede- ja teknologiakasvatuksen uusinta tutkimusta. Seminaari järjestetään toistaiseksi verkon välityksellä. Tutkimusseminaarin avulla pyrimme luomaan yhteyksiä alan tutkijoiden välille sekä antamaan mahdollisuuden vertaispalautteelle, yliopistosta ja tutkimusalasta riippumatta. Seminaarissa voidaan keskustella myös muista aiheista, kuten tutkimusmenetelmistä.

Ohjelma 9.9. klo 14-16:

  • Matematiikan verkko-opetus ja automaattisen palautteenannon kehittäminen, tohtorikoulutettava Heli Virtanen
     
  • Lukio-työelämäyhteistyön ja lukio-korkeakouluyhteistyön merkitys luonnontieteiden opetuksessa, tohtorikoulutettava Anu Penttilä
Lue lisää ja ilmoittaudu tapahtumaan verkkosivuillamme linkin saadaksesi

Yhteistyökumppaneiltamme

Lue lisää neljän tieteen kisoista.

Ilmoittautuminen Neljän tieteen kisoihin on käynnissä - ilmoita koulusi mukaan 22.9. mennessä!

Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry järjestää vuosittain Neljän tieteen kisat: matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan valtakunnalliset kilpailut. Kilpailutoiminta kannustaa opiskelijoita matemaattisten aineiden opiskeluun ja tuo niistä kiinnostuneet opiskelijat yhteen, mikä mahdollistaa elinikäisten verkostojen ja ystävyyssuhteiden avautumisen nuorelle. Kilpailun kautta on mahdollista päästä edustamaan Suomea kansainvälisissä tiedeolympialaisissa.

Lisätiedot ja ilmoittautumisen löydät MAOL:in sivuilla.
Ilmoittaudu mukaan MAOLin etäkoulutuspäiville.

MAOLin Koulutuspäivän 9.10. teemana ”Osana yhteiskuntaa”

MAOL-etäkoulutuspäivä järjestetään tänä vuonna la 9.10.2021 teemalla "Osana yhteiskuntaa". Teeman mukaisesti koulutuspäivässä käsitellään lukuisia ajankohtaisia aiheita: tulevaisuuden työelämätaitoja, koronaviruksen leviämistä aerosolitieteen näkökulmasta sekä ratikan fysiikkaa. Opetukseen voi saada vinkkejä luennoilta ja työpajoista, jotka käsittelevät mm. flippausta, opetuksen eriyttämistä, ohjelmointia ja pakopelejä. Kaiken kaikkiaan etäkoulutuspäivässä on tarjolla monipuolinen kattaus ohjelmaa matemaattisten aineiden opettajille niin peruskouluun, lukioon kuin ammattiopistoonkin.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen MAOLin sivuilla.
Hae mukaan Heurekan tiedeshow-kiertueelle.

Virtaa oppitunneille! Tiedeshow tulee kouluun virtuaalisesti

STEK tarjoaa alakouluihin virtuaalisen tiedeshow-kiertueen, jonka teemana on sähkö. 30 minuutin mittainen suomenkielinen esitys rantautuu täysin maksutta ja koronaturvallisesti luokkahuoneisiin minne päin Suomea tahansa. Interaktiivisen esityksen aikana tutustutaan sähköön yllättävällä ja hauskalla tavalla.

Esitys on tarkoitettu alakoulun luokille. Osallistumiseen tarvitaan iso näyttö, kamera, mikrofoni ja kaiuttimet sekä internet-yhteys. Mukaan valitaan ensi sijassa sellaisia kouluja, jotka sijaitsevat yli 200 km päässä Heurekasta tai joista muutoin on huonojen yhteyksien takia mahdotonta päästä fyysiselle vierailulle Heurekaan.

Lue lisää ja hae mukaan 24.9. mennessä.

 Ympäristöoppia on innostava opettaa!

Opetushallitus järjestää 23.9.2021 webinaarin ympäristöopin opetuksesta. Siinä esitellään Opetushallituksen julkaisua, joka on koostettu vuonna 2020 toteutetun ympäristöopin selvityksen tuloksista. Julkaisu esittelee opettajien näkemyksiä 3.–6. luokkien ympäristöopin opettamisesta ja oppiaineen sisällöistä sekä ala- ja yläkoulun välisestä nivelvaiheesta. Lisäksi julkaisussa tarkastellaan, millaista tukea ympäristöopin opettamiseen kaivataan. Webinaarissa kuullaan myös asiantuntijapuheenvuoroja sekä keskustellaan yhdessä ympäristöopin opetuksen suuntaviivoista ja kehittämisestä.

Lisätietoa webinaarista.
Linkki ympäristöopin julkaisuun.
 

Scientix hakee LUMA-lähettiläitä

Scientix on luonnontieteiden opetuksen eurooppalainen yhteisö, joka edistää ja tukee eurooppalaista yhteistyötä luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian (LUMA-aineiden) opettajien, opetuksen tutkijoiden, päättäjien ja muiden LUMA-opetuksen ammattilaisten kesken. Scientix syntyi alun perin Euroopan komission aloitteesta, ja sen toimintaa on alusta alkaen koordinoinut European Schoolnet, Brysselissä toimiva 30 opetusministeriön yhteenliittymä, joka edistää innovointia opetuksessa ja oppimisessa sekä yhteistyötä Euroopan koulujen ja opettajien välillä.

Scientix-lähettiläät tiedottavat Scientix-verkostosta ja sen toiminnasta kollegoilleen eli luonnontieteiden ja matematiikan opettajille ympäri Eurooppaa. He esittelevät Scientix-hanketta kouluissa, kansallisissa opettajayhdistyksissä, konferensseissa ja työpajoissa, ja he voivat auttaa opettajia alkuun eurooppalaisessa LUMA-yhteistyössä. He ovat myös mukana kehittämässä ja testaamassa erilaisia Scientixin työkaluja ja palveluja sekä varmistavat Scientixin aineistojen pedagogisen laadun. Lähettiläitä on tällä hetkellä jo noin 850. Samasta maasta voi olla useita lähettiläitä.

Hae Suomen Scientix-lähettilääksi 23.11.2021 mennessä! Hakuohjeet löytyvät täältä.
 

MOOC LUMA-aineiden integraatiosta

Scientix-verkoston järjestämä englanninkielinen MOOC-koulutus antaa ideoita, kuinka yhdistää ympäristöopin ja luonnontieteiden opetuksessa fysiikan, kemian, biologian, matematiikan ja teknologian sisältöjä. Koulutus alkaa 25.10.2021 ja päättyy 2.12.2021. Koulutuksessa on neljä moduulia ja se edellyttää kokonaisuudessaan noin 20 tunnin panostusta.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen luokanopettajille (alakoulu) ja aineenopettajille (yläkoulu ja lukio).
 

Opi lumoavasta ja katoavasta luonnosta -webinaari

Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmä Välke kutsuu tänä vuonna erityisesti opettajat ja kasvattajat luonnon monimuotoisuus teemaiseen Opi lumoavasta ja katoavasta luonnosta -webinaariin 28.10.2021 klo 12.00-16.00. Tapahtuma järjestetään etänä Teamsin välityksellä. Webinaari alkaa luento-osuudella, jossa kuullaan kolme kiinnostavaa puheenvuoroa. Luentojen jälkeen luvassa on monipuolisia työpajoja kaikille varhaiskasvatuksesta toisen asteen ammattilaisiin.

Ilmoittaudu webinaariin 12.10. mennessä.

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia