Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Lue lisää kursseista ja klikkaa itsesi mukaan.

Avasimme maksuttomia verkkokursseja laaja-alaisesta opetuksesta, tervetuloa! 

Miten hyödyntää teknologian tuomat mahdollisuudet osana opetustani?
Kuinka suunnittelen ja toteutan toiminnallisen opintovierailun?
Miten koulussa opiskeltavat asiat linkittyvät työelämään?
Kuinka luonnon tutkiminen voi antaa eväitä käsitellä esimerkiksi ilmastonmuutoksen kaltaisia teemoja? 
 
Voit nyt osallistua kaikille maksuttoman koulutuksemme verkkokursseille! Nyt avatut kurssit syventyvät eheyttävään opetukseen ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin erilaisissa oppimisympäristöissä. Kurssien sisällöt on suunniteltu niin, että niitä voi soveltaa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Tutustu kursseille, tule itse mukaan ja vinkkaa kollegallesi!

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Ilmoittaudu mukaan StarT-kilpailuun.

Ilmoittaudu mukaan StarT-kilpailuun viimeistään 13.3

Vielä ehdit StarT-kilpailuun! Osallistu oppimisyhteisösi kanssa ja kerro, millaisia LUMA-aiheisia monialaisia projekteja olette ideoineet tai toteuttaneet lukuvuoden aikana. Kisaan voi osallistua myös hyvällä opetuskäytänteellä.

Parhaimmat palkitaan mahtavin palkinnoin! Tarjolla on mm. Tilastokeskuksen ja PREINin rahastostipendejä (arvo 200-700€ kategoriasta riippuen). 
 

Tutustu Aalto-yliopiston kerhoihin.

Aalto-yliopisto Juniorin kevään kerhoissa tutustutaan kemiaan, muotoiluun ja teknologiaan!


Aalto-yliopisto Junior järjestää huhtikuussa kaksi eri kerhoa alakoululaisille. Monialaista muotoilua -kerhossa tutustutaan muotoilupolkuun, valmistetaan itse uudenlaisia materiaaleja kemian avulla ja suunnitellaan niistä valmiita tuotteita. Kerho on tarkoitettu 3.-4.-luokkalaisille. 
 
Teknologiakerhossa puolestaan tutustutaan ohjelmointiin, koodaillaan pelejä ja rakennellaan elektroniikkaosilla ohjelmoitavia laitteita. Teknologiakerho on suunnattu 5.-6.-luokkalaisille.
Ilmoittautumisohjeet, hinnat  ja muut tiedot  löydät nettisivuiltamme.
 
Tutustu Nord StarT -kilpailun voittajiin.

Nord StarT –kilpailun voittajat julkistettu - esillä monipuolisesti ratkaisuja ilmastonmuutokseen

Voittajien töissä oli laajasti esillä ilmastoasiaa eri näkökulmista: Bokashi-menetelmästä kestävään runouteen. Pohjoismaisen tuomariston mukaan voittaneet projektit hyödynsivät tieteellisiä käytänteitä  ja nostivat esiin oppilaiden osaamista.

Projektit mahdollistivat myös nuorten oman toimijuuden ja runouden avulla nousivat esiin lasten ja nuorten omat ajatukset ilmastonmuutoksesta, kilpailun tuomaristo luonnehti voittajatöitä. Opetusministeri Li Andersson onnitteli voittajia keskiviikkona 9.2.2022 avoimessa verkkotilaisuudessa.
 
Tutustu voittaneisiin projekteihin verkkosivuillamme.
Tutustu LUMA-viikkojen koosteeseen.

LUMA-viikoilla 2022 kouluissa ja päiväkodeissa yhdistettiin luovuus ja LUMA-aineet

LUMA-viikkoja vietettiin 24.1.–13.2.2022. Pyysimme myös jakamaan LUMA-viikkojen kuvia ja tunnelmia somessa ja saimmekin nauttia koko kolmen viikon ajan upeista kurkistuksista erilaisiin oppimisympäristöihin. Katso alta, miten monilla hauskoilla tavoilla LUMA-aineiden oppiminen on mahdollista!

Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Kehitä ammatillista osaamistasi

Lue lisää LUMA-päivistä ja ilmoittaudu mukaan.

Ilmoittautuminen LUMA-päiville 2022 on nyt auki!  

Tervetuloa Aalto-yliopistoon ma 13.6.– ti 14.6.2022 kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja, osallistumaan tiedekasvatukseen virittäviin työpajoihin sekä tapaamana muita opettajia. Tarjoamme monipuolista ohjelmaa teemalla Tulevaisuuden tekijät – tiedettä, taidetta, teknologiaa ja taloutta. Pääset myös kurkistamaan Aalto-yliopistossa tehtävään tuoreimpaan tutkimukseen esimerkiksi vierailukäyntien muodossa. 

LUMA-päivät on koulutustapahtuma kaikille LUMA-aineiden (matematiikka, luonnontieteet, ympäristöoppi ja teknologia) opetuksesta kiinnostuneille koulutusasteesta riippumatta. Osallistuminen on maksutonta, mutta ilmoittautuminen kannattaa, jotta varmistat pääsysi haluamiisi työpajoihin. Järjestämme ohjelmaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Ilmoittaudu LUMATIKKA-kursseille.

Kevään LUMATIKKA-verkkokurssit ovat käynnissä – kehitetään yhdessä matematiikan opetusta!


Menikö ennakkoilmoittautuminen kevään maksuttomille LUMATIKKA-verkkokursseille ohitse? Ei hätää, vielä ehdit mukaan! Voit liittyä kursseille itserekisteröitymisen kautta.

Kursseja voi suorittaa joustavassa aikataulussa 8.5. asti. Lue lisää koulutustarjonnasta verkkosivuiltamme.

Kursseista sanottua: "Parasta LUMATIKKA-kurssissa on ollut ehdottomasti konkreettiset esimerkit ja opit, joista sain paljon eväitä omaan opettamiseen. Kurssin aikana reflektoin myös paljon omaa opettajuuttani ja koenkin kasvaneeni opettajana paljon kurssin edetessä. Sain myös lisää itsevarmuutta erilaisten opetustyylien kokeilemisessa ja vanhojen tapojeni uudistamisessa.”
Lue lisää LUMAT-tutkimusseminaareista.

Tervetuloa kevään LUMAT-tutkimusseminaareihin

LUMAT-tutkimusseminaarissa puhujat esittävät tuoreita tutkimuksiaan saaden mahdollisuuden arvokkaaseen vertaispalautteeseen erilaisissa tehtävissä työskentelevien ja yliopistorajat rikkovan tiedeyhteisön jäseniltä. Olitpa sitten opettaja, jatko-opiskelija, tuleva jatko-opiskelija tai tutkija, on seminaari mainio matalan kynnyksen tilaisuus keskustella tutkimusaiheestaan tai ottaa ensikosketus tutkimusseminaareihin. Esitykset on pääosin pidetty suomeksi, mutta myös englanniksi esittäminen on mahdollista. 

Tulevat seminaarit:

-15.3.2022, teemana: Joustavuus LUMA-aineissa
-27.4.2022, teemana: Matematiikan oppimisen tukeminen

Seminaarit pidetään virtuaalisesti Zoomin välityksellä, tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet päivitetään verkkosivuillemme.

Yhteistyökumppaneiltamme

Tutustu avoimeen verkkokurssiin.

Avoin verkkokurssi supertietokoneista

Supertietokone on nykyaikaisen tutkimuksen keskeinen työkalu. Sen valtavan laskentatehon avulla voimme tutkia erittäin tarkasti solun toimintaa atomitasolla tai simuloida maapallon ilmastoa. Voimme suunnitella uusia lääkeaineita ja analysoida massiivisia data-aineistoja.
 
Miten supertietokoneet on rakennettu ja millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat? Lukiolaisille suunnattu avoin verkkokurssi ”Johdatus supertietokoneisiin” on nyt saatavilla suomeksi ja englanniksi ja sen toteutuksesta vastaavat yhdessä CSC ja Kajaanin AMK. Kurssia voi selata tai sen voi suorittaa vapaasti ilman sitoumuksia tai opinto-oikeutta korkeakouluun.
 
Tutustu Superlaskennan perusteet -verkkokurssiin:
Tilaa Dimension oma uutiskirje.

Dimensio-verkkolehdestä tuoretta luettavaa matemaattisista aineista kiinnostuneille


MAOL ry:n lehti Dimensio on vapaasti luettavissa verkossa, dimensiolehti.fi. Lehdessä ilmestyy viikoittain ajankohtaisjuttuja matemaattis-luonnontieteellisistä aineista, koulutuspolitiikasta, alan opetuksesta ja MAOLin toiminnasta. Maaliskuussa on käsitelty videoita fysiikan kokeellisessa opetuksessa, matemaattisia kaunokirjoja ja vähän erikoisempia kartioita.

Tilaa Dimension oma uutiskirje, niin saat koosteen kuukauden jutuista omaan sähköpostiisi aina kuun vaihteessa!
Tutustu avoimeen työpajaan.

Työpaja projektitöiden ohjaajille

Vinkkejä ja vertaistukea projektitöiden vetämiseen! Tutki-Kokeile-kehitä-kilpailu (TuKoKe) järjestää työpajan oppilaiden ja opiskelijoiden projektitöiden ohjaajille keskiviikkona 6.4. klo 15–16.30. Työpajan vetää kasvatustieteen tohtori Merike Kesler. Hän räätälöi työpajan sisällön osallistujien toiveiden mukaan. Mitä haluaisit kysyä tai mistä keskustella muiden ohjaajien kanssa? Mikä sinua askarruttaa tai mihin kaipaat vinkkejä? Ilmoittautumiset ja toiveet sähköpostitse: eeva.makela@opinkirjo.fi.
 
Lue lisää verkkosivuiltamme.
 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia