Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 1/2021
 
CC0: pixabay

 
LUMA-keskus Suomi -verkoston tarjontaa iloksi ja tueksi
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia

Nyt vietetään valtakunnallisia LUMA-viikkoja 21.1.–10.2.2021


LUMA-viikot tuovat esille luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden tärkeyden, innostavuuden ja monipuolisuuden.

Lukuvuonna 2020-2021 viikkoja kannustetaan viettämään 25.1.–14.2.2021. LUMA-viikoilla jaetaan oivaltamisen ja onnistumisen iloa! Kannustamme kaikkia oppimisyhteisöjä järjestämään viikoilla pienempää tai isompaa luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyvää toimintaa, esimerkiksi StarT-päiviä. Jakakaa oppimisyhteisönne aktiviteetit yhteisöllisessä mediassa käyttäen aihetunnistetta #LUMAviikot.

Tutustu LUMA-viikkojen ohjelmaan ohjelmaan ja muihin toteutusvinkkeihin.

Lähde mukaan ja oivalletaan yhdessä!

LUMA-viikkojen mainos. Kuvakollaasi lapsista ja nuorista
Osallistu hyvällä käytänteellä StarT-kilpailuun ja voit päästä kansainvälisille Science on Stage -festivaaleille

Haluatko jakaa ideoita LUMA-aineiden opetukseen kansainvälisillä Science on Stage -festivaaleilla? 


Onko sinulla hyvä idea tutkimuksellisuuden, monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai projektioppimisen toteuttamiseen luonnontieteissä, matematiikassa tai teknologian opetuksessa?

Jaa hyvä opetuskäytänteesi kollegoille StarTin kautta ja samalla olet ehdolla Suomen edustajaksi Prahassa pidettäville Science on Stage 2022 -festivaaleille. 

Osallistu StarT ohjelmaan ja kerro käytänteestäsi viimeistään 14.2.2021. 

Lue lisää Science on Stage -festivaaleista ja StarTin hyvistä käytänteistä.

ZAU-tiedekerhoilla innostetaan lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin fyysisten ja virtuaalisten kerhojen kautta!


Zonta-järjestön 100-vuotis-juhlavuoden kunniaksi perustetun yhteistyöhankkeen puitteissa tiedekerhon järjestämisestä kiinnostuneet tahot kuten koulut voivat hakea järjestettäväkseen ainutlaatuista ZAU-tiedekerhoa eri puolilla Suomea!

Oletko kiinnostunut järjestämään oppimisyhteisössäsi suosittua ja innostavaa ZAU-kerhoa tai toimimaan sellaisessa ohjaajana? Hae mukaan 7.3.2021 mennessä! Lisätietoja ohjelman sivuilla.

Kerhoja tarjolla myös virtuaalisesti!

Tutustu tuoreisiin ZAU-virtuaalikerhomateriaaleihin. Kerhovideot ja kerhoalustan materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Virtuaalikerholle on luvassa jatkoa huhtikuussa 2021.
Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
Opettaja tai opettajaksi opiskeleva: osallisu 1 op verkkokursseille. Kurssit tarjoavat ideoita monialaiseen ja eheyttävään opetukseen. Ne on kehitetty yhteistyössä opettajien ja 11 korkeakoulun verkoston kanssa. Lue lisää ja osallistu osoitteessa www.2020.luma.fi/verkkokurssit

LUMATIKKA-ohjelman kevään 2021 verkkokurssit ovat käynnissä - opitaan yhdessä matematiikan opetuksesta!


Menikö ennakkoilmoittautuminen kevään LUMATIKKA-verkkokursseille ohitse? Ei hätää! Nyt kaikki kevään kurssialueet on avattu osallistujille, ja pääset liittymään kursseille itserekisteröitymisen kautta.

Matematiikan opetuksen tyädennyskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Kursseja on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. Kurssit ovat käynnissä keväällä aikavälillä 11.1.-18.4.2021. Lue lisää koulutustarjonnasta ja aloita maksuttomat opinnot.

Lisätietoja LUMATIKAN sivuilla | info@lumatikka.luma.fi

"Kiitos! Yksi parhaista verkkokursseista, jolle olen osallistunut, jollei paras. Toivottavasti tämä viesti menee perille myös opettajille."

"Suurkiitokset antoisasta ja hyvin toteutetusta kurssista! Ihanaa, että tämmöistä järjestetään meille tiedonnälkäisille opettajille aikana, jolloin moneenkaan täydennyskoulutukseen ei ole mahdollista osallistua. Olemme työparini kanssa inspiroituneet kovasti kurssin aikana ja olen saanut kurssista valtavasti apua ja innostusta työhöni."

"Todella hyvä ja käytännönläheinen kurssi. Teoriaa ja käytäntöä on yhdistetty hyödyllisellä tavalla. Videot olivat erityisen hyviä ja sopivan pituisia. Kurssi oli koostettu siten, että se eteni loogisesti. Hyviä vinkkejä opetukseen sai ihan kaikista videoista. Tehtävät olivat järkevän laajuisia ja hyvin lasten kanssa toteutettavissa. Tämän kaltainen toteutustapa on myös erittäin toimiva. Tällaista lisää!"


“Kurssilla opin tosi paljon. Sain hyviä eväitä ja varmuutta matikan opettamiseen, se tuntuu tosi kivalta! Tältä kurssilta aion viedä omaan opetukseeni paljonkin! On kivaa, että materiaalit säilyvät täällä myös kurssin päättymisen jälkeen. Aivan varmasti palaan tänne yhden jos toisenkin jutun kohdalla."
sanapilvi: kurssi, kiitos, paljon, kurssista, oli, hyvn, myös, todella, hyvä...
Muuta ajankohtaista

Yhdessä olemme enemmän – myös teknologiakasvatuksen ja 3D-tulostusosaamisen kehittämisessä


MFG4.0.-hankkeen kanssa järjestettiin yhteistyössä 3D-tulostuskoulutusta LUMA-verkostolle. Koulutuksen pätavoitteena on, että tutorit pystyvät motivoimaan ja tukemaan opettajia ideoinnissa ja tarjoamaan perustietoa ja neuvontaa 3D-tulostuksesta yleisellä tasolla.

"Teknologiankehityksen nopeus vaatii jatkuvaa kouluttautumista. Useasti resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Näitä koulutuksellisia aukkoja pystytään paikkaamaan hankeyhteistyöllä."

Lue LUMA-sanomien uutisesta lisää.
 

Mission X 2021 innostaa alakoululaisia avaruusaiheisiin toiminnallisiin tutkimuksiin

Mission X on toiminnallinen projekti jossa oppilaat pääsevät tekemään toiminnallisia tutkimuksia. Teemat liittyvät luonnontieteisiin ja terveystietoon. Monet tehtävät ovat liikunnallisia. Mission X:n suoritusaika alkaa 13. tammikuuta ja päättyy 31. toukokuuta 2021. Voitte toteuttaa oman projektinne milloin tahansa tämän ajan sisällä. Osallistuminen on maksutonta. Oppilaat saavat käyttöönsä lisämateriaaleja, jotka auttavat heitä tehtävissä. Valmiit opetusmateriaalit ja ohjeet sekä oppilaille että opettajille löytyvät suomeksi Mission X:n sivuilta.
Kansainvälistä projektia koordinoi ESA (European Space Agency). Suomessa koordinaattorina toimii LUMA Center Åbo Akademi/Skolresurs yhdessä tiedekeskus Heurekan kanssa.

Mission X on suunnattu alakoululaisille ja mukaan voi ilmoittautua oheisella lomakkeella
Lisätietoja: Ann-Catherine Henriksson, ann-catherine.henriksson@abo.fi

Hyppää mukaan virtuaaliseen ohjelmointikerhoon!


Helsingin yliopiston Linkin kevään 2021 ohjelmointikerhojen ilmoittautuminen on auki.Tarjolla on monenlaista erityisesti aloitteleville ohjelmoijille sopivaa toimintaa, niin ala- kuin yläkoululaisillekin. Kerhot järjestetään etänä Zoomin avulla eli nyt voit ilmoittautua mukaan mistä päin Suomea hyvänsä. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!
 
Linkki järjestää myös Zoom-kokeilukertoja, jotta kerhoympäristöön voi tutustua etukäteen. Tervetuloa mukaan!
 
Tarkemmat tiedot kerhoista ja kerhoajoista sekä ilmoittautumisohjeet ovat Linkin sivuilla.
 
Tiedeluokka Linkki on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatusta ja LUMA-keskus Suomi -verkostoa.

Uusia LUMA-tiedekasvatuksen verkkokursseja lukiolaisille ja opettajille


Tervetuloa mukaan Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen avoimille verkkokursseille. Molemmat liittyvät LUMA-aineiden merkitykseen yhteiskunnassa ja niissä tutustutaan tutkimukseen sekä tieteellisen lukutaidon kehittämisen.  Kurssit koostuvat lyhyistä tietoiskuista, asiantuntijahaastatteluista, videoista, artikkeleista ja niihin liittyvistä tehtävistä.

Opettajille suunnattu kurssi on Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa ja on laajuudeltaan viisi opintopistettä.

Lue lisää kurssisivulta.

Lukiolaiset voivat tutustua kemiaan tarkemmin yhden tai kahden opintopisteen laajuisella Luonnontieteet nyt ja tulevaisuudessa: Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -kurssilla.

Lue lisää kurssisivulta.
 
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa

TUKOKE ilmoittautuminen on auki 1.2. asti

Opettaja, oletko ohjaamassa kurssillasi kiinnostavaa tiede- tai teknologiaprojektia lasten tai nuorten kanssa? Nyt on hyvä aika aloittaa Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailutyön suunnittelu ja materiaalin kokoaminen! Lapset ja nuoret voivat tehdä TuKoKe-työn mistä tahansa itseä kiinnostavasta aiheesta. TuKoKeen ovat tervetulleita myös koulussa kurssien ja oppituntien aikana tehdyt laajemmat tutkimukset tai suunnittelu- ja tuotekehitysprojektit. Myös koko koulun projektin voi ilmoittaa mukaan.

Kilpailutöiden jättämisen määräaika on 1.2.2021.
Lisätietoja TuKoKen verkkosivuilta.


 

Ursan Bongaa 100 –havaintohaastessa etsitään taivaanilmiöitä arjesta


Ympäristömme on täynnä jänniä juttuja, jotka jäävät meiltä helposti huomaamatta! Ursan havaintohaasteessa niitä listataan sata. Muutamaa kiperämpää tapausta lukuun ottamatta ilmiöt ovat myös helppoja havaita, kunhan hieman miettii, mistä on kyse, ja seuraa ohjeita. Ilmiöitä löytyy
yö- ja päivätaivaalta ja osan voi löytää sisätiloissakin.

Haaste sopii soveltuvin osin mainiosti myös koululuokille, ja se tukee opetussuunnitelman sisältöä. Bongailua voi tehdä myös etäopetuksessa.
Taivaan kohteiden bongailu on luonteva osa modernia ilmiöoppimista.

Lisätietoja Ursan Bongaa 100-verkkosivuilta 

Tilaa Ursan avaruusopastus kouluusi etävierailuna!


Vierailulla käsittelemme innostavasti erilaisia avaruusaiheita ikä- ja kohderyhmä huomioon ottaen sekä vastaillaan oppilaiden kysymyksiin.
Toiveita erityisten kiinnostuksen kohteiden käsittelystä voi myös esittää etukäteen.

Etävierailu toteutetaan koulun Teams-videopuheluna.

Lisätietoja avaruusopastuksesta Ursan verkkosivuilla

Fotoniikan lippulaiva PREIN järjestää Valon mahdollisuudet kilpailun 7.1.-31.4.2021


Fotoniikan lippulaiva, PREIN kannustaa lapsia ja nuoria tutustumaan valo-oppiin ja opiskelemaan tekniikan alaa. Toimimme yhteistyössä kansallisten ja alueellisten LUMA-toimijoiden kanssa.

Fotoniikan lippulaiva järjestää Valon mahdollisuudet kilpailun 7.1.-31.4.2021 lukioiden ja yläkoulujen ryhmille. Kilpailussa on kolme valoon liittyvää haastetta ratkaistavaksi:
1. Optisen mittalaitteiston rakentaminen
2. Taivaan valoilmiön kuvaaminen
3. Ruuan kasvattaminen Marsissa
Ratkaisusta tehdään video ja lyhyt selostus.
Kilpailussa on kaksi sarjaa, joiden parhaat ryhmät saavat rahapalkinnot.
Sarjat ja palkinnot:
•    Lukiot: 1. palkinto 500 €, 2. palkinto 250 €
•    Yläkoulut: 1. palkinto 500 €, 2. palkinto 250 €

Osallistujien koulut saavat osallistumispalkinnoksi Photonics Explorer Kit -opetuspaketin, joka on suunniteltu fysiikan valo-opin kokeelliseen ja innostavaan opetukseen.

Lisätietoja PREIN:in sivuilta.
Ilmoittautuminen kilpailun sivuilla
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Voit antaa vinkkejä sähköpostilla osoitteseen luma-keskus@helsinki.fi

Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO