Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.

Kansallinen LUMA-uutiskirje 3–4/2018
 
CC BY 2.0 Don Wright / Flickr.com
CC BY 2.0 Don Wright / Flickr.com

 
LUMA-keskus Suomen tarjontaa
Osallistumismahdollisuuksia
Tapaa kollegoitasi, jaa ideoitasi ja kokemuksiasi, ja opi uutta Valtakunnallisilla LUMA-päivillä Tampereella 5. & 6. kesäkuuta

Toivotamme tervetulleiksi kaikki matematiikkaa, ympäristöoppia, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat varhaiskasvatuksesta yliopistoihin, kuten myös lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat. Myös kaikki alan tutkijat, kehittäjät ja muut asiantuntijat sekä opetuksen ja oppimisen ystävät ovat lämpimästi tervetulleita.

Tapahtumassa ei ole osallistumismaksua.

Tapahtuman avaa tietoiskuluento tekoälystä ja siitä, miten tekoäly tulee vaikuttamaan vaikuttaa meidän kaikkien elämäämme. Ohjelmassa on lisäksi muutamia tutustumiskäyntejä yliopistoille ja yrityksiin (sitova ennakkoilmoittautuminen). Pääosin ohjelma koostuu pedagogisista kahviloista, joissa asiantuntijan alustuksen jälkeen voidaan kiireettömässä, epämuodollisessa ilmapiirissä kahvikupin äärellä keskustella kyseisen kahvilan aiheesta, yhdessä kokemuksia jakaen ja uutta ideoiden. Kansainvälisissä tutkimuskahviloissa tutkijat alustavat aiheesta englanniksi ja siitä on mahdollista keskustella yhteisesti.

Matematiikan opetus ja oppiminen on vahvasti esillä kahviloissa, aiheina mm. "Auta minua oppimaan matikkaa, ope!", "Innostu matikasta missä ja milloin vain!" ja "Matematiikkaa luovasti ja liikkuen". Myös matematiikan ja luonnontieteiden projektiopiskelun parhaita käytäntöjä ja formatiivinen arviointi on kahviloissa esillä. Kahviloissa katsotaan myös tulevaisuuteen, mm. tulevaisuustaitojen sekä ratkaisukeskeisen ilmastokasvatuksen merkeissä. 

Tärkeänä osana ohjelmaa on kansallinen/kansainvälinen StarT-gaala. Gaalassa kansallisen ja kansainvälisen StarT-toiminnan kauden huipentava palkinnonjakotilaisuus, jossa jaetaan kunniakirjoja kauden ansioituneimmille projektitöitä tehneille lasten ja nuorten tiimeille sekä parhaimpia opetuskäytänteitä jakaneille oppimisyhteisöille. Gaalassa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen jakaa myös International LUMA StarT Award sekä International LUMA StarT Education Award -palkinnot. LUMA-päivien osallistujat ovat tervetulleita seuraamaan gaalaa. Gaala on osittain suomeksi, osittain ruotsiksi ja osittain englanniksi.

Lisäksi ohjelmassa on Tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun palkintojenjako.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan. Tavataan Tampereella! 
Yleisöäänestys StarT-kauden parhaista 12.3.-8.4.
   
StarTin YouTube-kanavalla käynnistyy yleisöäänestys kauden 2017-2018 parhaimmista StarT-projekteista ja hyvistä käytänteistä. Kansallisen ja kansainvälisen yleisöäänestyksen tavoitteena on paitsi jakaa iloa ja ideoita myös mahdollistaa kaikkien osallistuminen. Videoista löydät uusia tapoja toteuttaa opetussuunnitelman perusteiden tavoitteita.
"StarT antaa toimintamallin, materiaaleja ja työkalut projektimaiselle oppimiselle – yhdessä. Tiimit tähtäävät yhteiseen tavoitteeseen, ja oppimisen ilo ja motivaatio on nostettu keskiöön. Näin tehdään tulevaisuutta!" - pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Opetushallitus
Tykkäämällä videosta, jossa on esitelty sinusta paras StarT-projekti tai hyvä käytänne, voit antaa äänesi kyseiselle projektitiimille tai oppimisyhteisölle. Äänestysaikaa on 8.4. asti. Eniten tykkäyksiä saanut projektivideo sekä hyvä käytänne -video palkitaan yleisön suosikki -kunniamaininnalla StarT-gaalassa. Yleisöäänestyksen tulokset tullaan huomioimaan myös International LUMA StarT Award ja International LUMA StarT Education Award -palkintojen saajaehdokkaiden valinnassa.

Käy tutustumassa, inspiroidu ja opi uutta!
Oppia ja elämyksiä kevään yhteisöllisistä StarT-tapahtumista
    
Kevään StarT-festivaaleilla opiskeluprojekteja toteuttaneet tähtitiimit ja oppimisyhteisöt esittelevät omaa osaamistaan ja jakavat oppimisen ja tekemisen iloa ja riemua. Festivaaleilla myös palkitaan alueen ansioituneimpia tähtitiimejä ja oppimisyhteisöjä tunnustuksena työstään.

Festivaaleilla on myös oheisohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin oppimisyhteisöjen opettajille ja ohjaajille. Tule kuulemaan ideoita ja vinkkejä sekä keskustelemaan kollegojesi kanssa, millaisia monenlaisia mahdollisuuksia on toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja teemakursseja. Jokaisen festivaalin ohjelma on erilainen ja se rakennetaan alueellisen LUMA-keskuksen ja yhteistyökumppanien voimin.

StarT-festivaaleja järjestetään maalis-toukokuussa eri puolilla Suomea, LUMA-keskusten paikkakunnilla.
Koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
Lukuisia maksuttomia LUMA SUOMI -ohjelman koulutuksia eri puolilla Suomea ja verkossa tänä vuonna

LUMA SUOMI -ohjelma tukee opettajia vuonna 2016 voimaan tulleiden valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden käyttöönotossa, mm. kehitetyn materiaalin sekä järjestettävien koulutusten muodossa.

Esimerkkejä tulevista lähikoulutuksista:
  • Mihin tätä tarvii? – Projektityöskentely matematiikassa (5.–6. luokat ja yläkoulu), Turku (10. ja 23.4.)
  • Koulutuksesta kouluun – LUMA aineiden opetuksen eheyttäminen ja tiimiopettajuus (alakoulu), Rovaniemi (10. tai 11.4.)
  • Helhetsskapande undervisning – erfarenheter och stöd / Eheyttävä opetus – kokemuksia ja tukea (yläkoulu), Vaasa ja lähimaakunnat (våren och hösten 2018 / kevät ja syksy 2018)

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet ohjelman lähikoulutusten verkkosivulta.

Tutustu myös ohjelman verkkokoulutuksiin, joita voit suorittaa milloin ja missä vain. Ohjelmassa kehitetyt aineistot ovat vapaasti saatavilla.

Tulossa: LUMATIKKA-ohjelman maksuttomat koulutukset eri puolilla Suomea ja verkossa alkavat lähikuukausina

Yhdessä yhteistyötahojemme kanssa toteutamme matematiikan opettajille varhaiskasvatusasteelta toiselle asteelle tarkoitetun täydennyskoulutusohjelman LUMATIKKA vuosina 2018–2019.

Ohjelma koostuu sekä lähi- että verkkokoulutuksesta. Ohjelman laajuus on 15 opintopistettä.

Ohjelma toteutetaan Opetushallituksen myöntämällä valtionavustuksella.

Seuraa tiedotustamme.
Muuta tarjontaa
Lapsia ja nuoria innostavia tiede- ja teknologialeirejä eri puolilla Suomea jälleen tulevana kesänä

LUMA-keskukset eri puolilla Suomea järjestävät innostavia tiede- ja teknologialeirejä jälleen tulevana kesänä.

Ilmoittautuminen monille niistä on jo käynnistynyt, esimerkiksi 
Aalto-yliopiston Juniorin sekä Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen leireille.

Seuraa päivittyvää leiritarjontaa tapahtumakalenteristamme.
Korkeakoulujen tarjontaa lukiolaisille

Suomalaisilla korkeakouluilla on tarjolla lukiolaisillekin suunnattua opetustarjontaa paitsi kampuksillaan myös enenevästi verkossa.
Ajankohtaisia kuulumisia
Uudessa kirjassa esitellään Helsingin yliopiston tiedekasvatustoiminnan yhteydessä tutkimuspohjaisesti kehitettyjä pedagogisia innovaatioita

Vuonna 2018 Helsingin yliopisto juhlistaa tiedekasvatustoimintansa 15-vuotista taivalta monin eri tavoin. Helmikuussa julkistettiin kirja tutkimuspohjaisesta tiedekasvatuksesta ja sen parhaista ratkaisuista sekä pedagogisista innovaatioista.

 

 
Yhteistyötahojen tarjontaa
Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL

Tutustu ajankohtaisiin kuulumisiin.
Heureka

Huhtikuun opettajaillassa 12.4.2018 kello 16–20 perehdytään kiertotalouden mahdollisuuksiin. Illan aikana on mahdollisuus muun muassa kokeilla Heurekan uutta Kiertopuu sellusta -työpajaa ja maistella vasta-avatun Tiederavintolan antimia. Tilaisuus on ennakkoon ilmoittautuneille opettajille maksuton. 
Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL

MAOL tarjoaa kaikille avointa maksutonta koulutusta eri puolilla Suomea ja webinaareina
  • perusopetuksen opettajlle aiheesta Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa ja
  • lukion opettajille aiheesta Digitaalisten aineistojen pedagoginen hyödyntäminen matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa.
Tutustu myös blogiin ja muihin ajankohtaisiin kuulumisiin.
Suomen Akatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö & Opetushallitus

Miten sinun lukiossasi tiede ja opetus kohtaavat? Löytyykö työkalupakistasi hyviä toimintamalleja yhteistyöstä tieteentekijöiden kanssa?

Haemme hyviä esimerkkejä siitä, miten lukiot, korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot voivat tuoda yhdessä tiedettä ja tutkimusta opiskelijoiden elämään jo mahdollisimman varhain.

Tule Tiedefoorumiin Espoon Otaniemeen 9.5.2018 kertomaan kokemuksistasi ja esittelemään toimintaanne.

Palkitsemme innostavimman esityksen 1000 eurolla!

Esiraati valitsee ilmoittautuneista huhtikuussa 5–7 lukiota, jotka kutsutaan esittelemään oman projektinsa. Korvaamme kaikkien mukaan kutsuttujen matkakulut.

Ehdota lukiotasi Tiedefoorumin Tiedetonni-kisaan sähköisellä lomakkeella 27.3.2018 mennessä.

Lisätietoja ja hakemuslomake osoitteesta www.tietysti.fi/tiedetonni.

Tiedefoorumin järjestävät Suomen Akatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. 
Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Vanhemmat ja sukulaiset ovat nuoren ensisijainen tiedonlähde, kun hän miettii tulevaisuuden vaihtoehtojaan. Niin vanhemmilla kuin opettajillakin on täysi työ pysyä kartalla työelämän muutoksista. Tutustu tuoreeseen Aikuiset nuoren tukena -osioon Kun koulu loppuu -sivustolla.
Tilastokeskus

Ilmoita oppilaasi mukaan tilastojulistekilpailuun! Tehtävänä on kertoa kiinnostava tarina tilastollisia välineitä käyttäen, ja esittää tutkimuksen kulku ja tulokset tilastojulisteessa. Aiheen saa vapaasti valita. Julisteet tehdään 2–5 opiskelijan ryhmissä. Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoulu, lukio/ammatilliset oppilaitokset sekä uutena sarjana yliopistot/ammattikorkeakoulut.
 
Kilpailutöitä voi tehdä 1.3.2019 saakka. Suomen parhaat julisteet jatkavat keväällä 2019 järjestettävään kansainväliseen finaaliin. Sekä kansallisessa että kansainvälisessä kilpailussa on hyviä raha- ja tavarapalkintoja. 

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin löydät Tilastokoulun sivustolta. Katso ja jaa video.
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Flickr
Instagram
Twitter
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO