Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 8/2020
 
CC BY-SA 2.0 Timo Newton-Syms / Flickr.com
Erinomaista syksyä ja lukuvuoden aloitusta.
LUMA-keskus Suomi on mukananne ja tukenanne koko vuoden ajan!
Oheisista ohjelmista ja materiaaleista ideoita opetuksen suunnitteluun ja tukea työskentelyyn:

 
Omaa tarjontaamme
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia
StarT käynnistyy taas uudelle kaudelle

StarTissa jaetaan oppimisen iloa sekä hyviä opetuskäytänteitä! Tarjoamme opettajille tukea ja välineitä, joiden avulla voi toteuttaa uusien opetussuunnitelmien mukaista monialaista ja ilmiölähtöistä opetusta projektioppimisen keinoin. 

Kaudella 2019–2020 StarTiin otettin osaa 27:stä maasta yhteensä 580:lla projektityöllä ja 300:lla hyvällä opetuskäytänteellä. Oppimisen iloa ja käytänteitä on ollut jakamassa 850 oppimisyhteisöä, yli 4000 opettajaa ja 41 700 lasta ja nuorta.

Kutsumme mukaan yhteiseen oppimisen iloon kaikki maailman koulut, päiväkodit, harrastusryhmät ja perheet sekä muut kiinnostuneet tahot! Voit lukea lisää StarTista täältä.

Ilmoittaudu StarTiin täällä.

Uutta tutkimustietoa opetuksen tueksi: LUMAT-tutkimusseminaari 10.9.


Tervetuloa virtuaaliseen LUMAT tutkimusseminaariin torstaina 10.9 klo 15-17.

Seminaareissa on eri vaiheissa olevien tutkijoiden, opiskelijoiden ja opettajien luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimuksen tutkimusesityksiä sekä innostavaa ja opetuksen tutkimusta eteenpäin vievää keskustelua. Esityksissä pureudutaan muun muassa tutkimusmenetelmiin, tutkimusasetelmiin, alustaviin tutkimustuloksiin, ja tutkimusten luotettavuuteen liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää täältä

Ilmoittaudu tapahtumaan
Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi

LUMA2020-ohjelman verkkokursseista uutta monitieteiseen opetukseen

Kaipaatko uusia ideoita opetukseesi tai opetusharjoittelun tueksi? Osallistu 1 opintopisteen verkkokurssille, joka järjestetään 14.9.-18.10.

Tarjoamme uutta tutkimuspohjaista tietoa monialaisesta ja eheyttävästä opetuksesta oman opetuksen ja opetussuunnitelman tueksi. Kurssin materiaalit on kehitetty yhteistyössä LUMA-keskus Suomen 11 korkeakoulun verkoston ja opettajien kanssa.

•Varhaiskasvatus ja alkuopetus
•Perusopetus
•Ammatillinen koulutus ja lukio

Lue lisää http://2020.luma.fi/

Verkkosivuilta löydät lisäksi kaikkien LUMA2020-ohjelman kehittämisyhteisöjen projektityöt ja materiaalit sekä kesäkuun verkkopaneelien tallenteet. 

Verkkokoulutusta innostavaan matematiikan opetukseen 31.8.-29.11.2020


LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen syksyn verkkokursseille voi vielä ilmoittautua. Koulutuksen oppijalähtöiset, toiminnalliset ja konkreettiset sisällöt auttavat kasvattamaan oppijoittesi matikkainnostusta! Koulutus tarjoaa opetusalan asiantuntijoiden tuottaman tuoreen, tutkimusperusteisen tiedon opetuksesi kehittämisen tueksi.
Lue lisää koulutustarjonnasta ja ilmoittaudu mukaan lumatikka.luma.fi.
 

Mikä LUMATIKKA?


LUMATIKKA on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Voit suorittaa koko koulutusohjelman (15 op) tai yksittäisiä kursseja tarpeesi ja aikataulusi mukaan täysin verkon välityksellä. Kursseilla voit edetä omassa tahdissa tai yhteisen tavoiteaikataulun mukaisesti. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ohjelman toteuttavat seitsemän yliopistoa ja ammattikorkeakoulua LUMA-keskus Suomi -verkoston koordinoimana vuosina 2018-2022.
”Minulla on ennestään melko paljon tietoa konkreettisesta ja toiminnallisesta matematiikasta, joten olin varatutunut siihen, ettei kurssi tarjoaisi minulle kovinkaan paljoa uusia näkökulmia matematiikan opetukseen. Ilokseni sain huomata olevani väärässä. Sain ongelmalähtöisiä tehtäviä käsittelevästä osiosta ideoita uudenlaisiin tapoihin toteuttaa opetusta. Sain tältä kurssilta myös paljon hyviä materiaaleja, joita pystyn hyödyntämään suoraan opetuksessani. Kiitos hyvin suunnitellusta ja toteutetusta kurssista!” –luokanopettaja

Uusi tiedekasvatuksen verkkokurssi opetuksen tueksi


LUMA-keskus Suomi -verkoston kaikille avoin tiedekasvatuksen verkkokurssi on avattu Helsingin yliopiston MOOC-alustalle päivitettynä versiona. Verkkokurssilla tutustutaan tiedekasvatukseen ja opitaan toteuttamaan erilaisia toiminnallisia tiedeaktiviteetteja kaikenikäisille oppijoille.

Kurssi on laajuudeltaan 2 opintopistettä. Löydät kurssin Helsingin yliopiston MOOC-alustalta nimellä Tiedekasvatus tai oheisen linkin takaa >>
Tervetuloa mukaan!
Muuta ajankohtaista

VirtuaaliLUMA kokoaa vinkit opetuksen tueksi


Koostamme LUMA-keskus Suomi verkostossa jaetut linkit, vinkit ja materiaalit virtuaaliseen tiedekasvatukseen liittyen yhdelle koontisivulle.
Löydät sivun linkin takaa tai osoitteesta luma.fi/virtuaaliluma

Sivulle lisätään uusia ohjeita päivittäin eri keskusten tehdessä nostoja materiaaleista.

Kokoavan sivun tarkoitus on tukea opettajia löytämään materiaalit yhdestä lähteestä.

LUMA-aineiden opetus -facebook ryhmässämme voi myös esittää toiveita ja käydä keskustelua opetuksesta.

Sosiaalisen median kanavissa opetusvinkkejä voi seurata aihetunnisteella #virtuaaliluma.
 

OULUMA: Virtuaalinen Peppi-koiran tiedeleiri vei tieteen ja tutkimisen lasten koteihin


Oulun yliopisto järjesti kesäkuun toisella viikolla virtuaalisen Peppi-koiran tiedeleirin 9-12-vuotiaille lapsille. Monipuolisten tehtävien kautta tutustuttiin luonnontieteisiin leikin, tutkimisen ja kokeilun kautta. Viikon aikana opittiin jalkapalloilevista kimalaisista, demonstroitiin ukkosen syntymekanismia ja leiriläisten käsissä rakentuivat myös vedenpuhdistamo ja aurinkokello.

Lue lisää jutusta >>
 

Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa

Teknologiateollisuus: Tämä toimii-teknologiakasvatusprojekti kaikille Suomen ekaluokkalaisille


Tämä toimii! on teknologiakasvatusprojekti kaikille Suomen ekaluokkalaisille. Yhteistyössä suomalaisten opettajien kanssa kehitetty oppimiskokonaisuus auttaa lapsia innostumaan teknologian mahdollisuuksista niin, että luovuus ja rakentava yhteistyö ovat oppimisen ytimessä. Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa painottuvat teknologisen osaamisen ja laaja-alaisten taitojen kehittäminen.
 
Tutustu projektin esittelyvideoon!
Lisätietoja tamatoimii.fi

Joko sinulle tulee Kemia-lehden uutiskirje?Kemia-lehden sähköinen uutiskirje kertoo alan tuoreimmat uutiset painettujen numeroiden lomassa. Lue, miten kemia mahdollistaa kiertotalouden ja ratkoo isoja ongelmia.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Voit antaa vinkkejä sähköpostilla osoitteseen luma-keskus@helsinki.fi

Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO