Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 11/2018
 
CC BY-SA 2.0 Timo Newton-Syms / Flickr.com

 
Omaa tarjontaamme
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia

Kansainvälisesti palkittu StarT-ohjelma tukee monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteutusta 

Vielä 30.11. mennessä ehdit ilmoittautua täksi lukuvuodeksi mukaan StarT-ohjelmaan, niin saat materiaalia, tukea ja ideoita käyttöösi.

Vinkki: Suomen edustajat Science on Stage 2019 -festivaaleille Portugaliin valitaan Suomesta hyvällä opetuskäytänteellä kansainväliseen StarT-kilpailuun osallistuneiden oppimisyhteisöjen joukosta.

Kannustamme viettämään Valtakunnallisia LUMA-viikkoja 21.1.–10.2.2019

Viikkoja voi viettää esimerkiksi oppimisyhteisön tai vaikkapa koko kunnan oman StarT-päivän merkeissä. 

Kaikkia kannustetaan tuomaan viikkojen aikana toteutetut aktiviteetit esiin valokuvin ja videoin sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LUMAviikot.

Tutustu myös muihin vinkkeihin LUMA-viikkojen viettämisestä.

Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
LUMA SUOMI -ohjelman koulutuksista ideoita esikoulusta yläkouluun

LUMA SUOMI -ohjelmaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö, joten kaikki koulutukset ovat maksuttomia ja materiaalit vapaasti saatavilla. Tervetuloa innostumaan!
 
*          *          *

Koulutus Lappeenrannassa ensi viikolla: Miten hyödyntäisin ihmeellisiä ilmiöitä ja keskustelua luonnontieteiden ja ympäristöopin opetuksessa?

Argumentointia painottava luonnontieteiden kouluopetus, työpaja 28.11.2018

*          *          *

Ovatko kiinnostavat koulutukset aina kaukana tai huonoon aikaan?

Ei hätää! Suositut LUMA SUOMI -verkkokoulutukset ovat auki taas keväällä 2019. Tule mukaan oppimaan ja inspiroitumaan missä ja milloin vain! Valitse koulutuslistalta itsellesi parhaiten sopiva kurssi – uutta intoa opetukseen on tarjolla esikoulusta yläkouluun. Koulutusten ideat ja materiaalit voit ottaa saman tien osaksi omaa opetustasi.
Lisää työelämätietoutta matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetukseen ja opettajankoulutukseen -seminaari Helsingissä 13.12.2018
Tervetuloa eurooppalaisen LINKS-hankkeen osana järjestettävään seminaariin “Lisää työelämätietoutta matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetukseen ja opettajankoulutukseen”, jossa aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvin lomassa kuullaan ja keskustellaan uudenlaisista malleista työelämätietouden vahvistamiseksi matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa opettavien sekä heitä korkeakouluissa kouluttavien elinikäisen ammatillisen kehittymisen osana.

Kyseessä on kansallinen seminaari, mutta siihen osallistuu myös LINKS-hankkeen väkeä muista maista (Italia, Itävalta, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta), joten seminaarin kieli on englanti.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen 9.12. mennessä.
Nähdään Educassa tammikuussa

Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile! LUMA SUOMI -ohjelma, StarT-toiminta ja LUMATIKKA-ohjelma ovat mukana Educa-tapahtumassa Helsingissä 26.1.2019.

Varmista paikkasi ilmoittautumalla mukaan toiminnallisiin työpajoihin: suomi.luma.fi/intoa (ilmoittautuminen aukeaa 26.11.2018)
Ilmoittautuminen LUMATIKKA-ohjelman kevään 2019 kursseille on käynnissä

Varmista paikkasi ensimmäisten joukossa LUMATIKKA-täydennyskoulutusohjelman keväällä 2019 alkaville kursseille! Ilmoittautuminen koskee seuraavia kursseja:
  • kaikille yhteinen osa (3 op)
  • den för alla gemensamma delen (3 sp)
  • luokka-astekohtainen osa (6 op)
  • den årskursspecifika delen (6 sp)
  • valikoima vapaavalintaisia teemakursseja (alk. 1 op)
Lue lisää koulutustarjonnasta ja ilmoittaudu mukaan lumatikka.luma.fi.
 

Mikä LUMATIKKA? LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen toteuttaa matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelman vuosina 2018–2019. Ohjelman kohderyhmänä on opetushenkilöstö aina varhaiskasvattajista toiseen asteen opettajiin. Ohjelman laajuus on 15 opintopistettä, mutta pienempiäkin osuuksia on mahdollista suorittaa. LUMATIKKA toteutetaan Opetushallituksen valtionavustuksella, joten osallistuminen on kohderyhmään kuuluville maksutonta.
Merkitse kalenteriisi: Valtakunnalliset LUMA-päivät 2019 järjestetään Jyväskylässä ke 5.6. – pe 7.6.2019

Osallistumismaksuttomien Valtakunnallisten LUMA-päivien 2019 kohderyhmänä ovat

  • kaikki matematiikkaa, ympäristöoppia, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta yliopistoihin
  • lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat
  • LUMA-aineiden opettajankouluttajat ja opetuksen tutkijat ja kehittäjät eri puolilta Suomea
  • LUMA-aineiden opetuksen asiantuntijat elinkeinoelämästä, opetushallinnosta, opettaja- ym. järjestöistä jne.
  • LUMA-keskus Suomen toimijat eri puolilta Suomea

Päivien yhteydessä järjestetään kansainvälinen LUMAT Symposium 2019, johon otetaan tutkimusesitysehdotuksia vastaan, sekä kansallinen & kansainvälinen StarT-gaala 2019.

Tapahtuman teemana on Työelämä ja tutkimus tutuksi.

Muuta ajankohtaista
Yhteistyömme MAOL:in kanssa jatkuu mm. uusien kehittämishankkeiden merkeissä

LUMA-keskus Suomi -verkosto ja Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry ovat sopineet yhteistyöstään vuoteen 2022 saakka. Yhteistyöhön sisältyvät mm. jo käynnistynyt kehittämishanke opettajaksi opiskelevien ja nuorten opettajien tukemiseksi ja verkostoitumisen edistämiseksi sekä lähiaikoina käynnistyvä kehittämishanke opettajien ja opinto-ohjaajien jatko-opinto- ja työelämätietoisuuden lisäämiseksi.

 

 
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa
Kemia-lehti 45 vuotta!

Vuodenvaiheessa 45 vuotta täyttävä Kemia-Kemi-lehti tarjoaa juhlanumeronsa 7/2018 iloksi kaikille.
Tilasto-olympialaiset tulevat taas – Tilastojulistekilpailu jatkuu edelleen
Ilmoita oppilaasi mukaan Tilasto-olympialaisiin. Kansallinen kilpailu ja Euroopan-finaali käydään keväällä 2019. Kilpailu on helppo ja hauska tapa oppia tilastoista. Viime kilpailussa suomalaisnuoret menestyivät upeasti.

Kilpailussa on kaksi osallistujakategoriaa: yläkoulu sekä lukio ja ammatilliset oppilaitokset. Osallistua voi yksin tai 2–3 hengen joukkueilla.

Kansallisessa kilpailussa on kaksi vaihetta. Ensimmäinen vaihe on monivalintatehtäviä, ja sisältää perustaitotestin, tilastojen tulkintaa ja tiedon hakua. Tehtävät tehdään tietokoneella koulusta käsin. Jatkoon päässeet toteuttavat pienen tilastollisen tutkimuksen.

Kansallisen kilpailun voittajat palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin juhlagaalassa (osana Valtakunnallisten LUMA-päivien / StarT-gaalan ohjelmaa Jyväskylässä 6.6.2019). Euroopan-finaalin voittajat palkitaan lahjakortein ja palkintomatkalla.

Kilpailun vaiheet
1.    Opettaja ilmoittaa oppilasryhmät kilpailuun viimeistään 31.1.2019.
2.    Kaksivaiheinen kansallinen kilpailu ajalla 14.1.–19.3.2019.
3.    Suomen voittajat julkistetaan 29.3.2019.
4.    Euroopan-finaali 1.4.–6.5.2019.
5.    Euroopan-finaalin voittajien julkistus 5.6.2019.

Ilmoittautuminen ja lisätietoa kilpailusta Tilastokeskuksen sivustolla
*          *          *

Tilastojulistekilpailu on käynnissä maaliskuuhun 2019 saakka. Julisteet tehdään vapaavalintaisesta aiheesta 2–5 opiskelijan ryhmissä. Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoululaiset, lukion/ammatillisten oppilaitosten opiskelijat sekä uutena sarjana kandivaiheen korkeakouluopiskelijat. Voittajat palkitaan hyvin ja heidän julisteensa jatkavat kansainväliseen finaaliin Malesiaan!

Lisätietoa Tilastokeskuksen Opettajalle-sivustolla (Tilastokilpailut-välilehdellä).

 
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO