Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 5–7/2019
 
CC BY 2.0 Pia Leppänen / Flickr.com
LUMA-keskus Suomi -verkoston tarjontaa iloksi ja tueksi
Osallistumismahdollisuuksia
Uutta: Oppimisyhteisöille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle mahdollisuus hakea uudenlaiseen LUMA-kehittämisyhteistyöhön korkeakoulujen ja työelämän kanssa eri puolilla Suomea 15.9. mennessä
Kiinnostaako matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ja oppimisen kehittäminen uusimpaan tutkimustietoon ja suomalaisiin innovaatioihin pohjautuen yhteisöllisesti korkeakoulujen ja työelämän kanssa? Haluatteko olla rakentamassa uusia toimintatapoja, malleja ja materiaaleja sekä uudenlaista yhteisöllistä täsmäkoulutusta uusien opetussuunnitelmien tueksi oppimisyhteisössänne ja olla eturintamassa viemässä niitä eteenpäin? Ja löytämässä uusia tapoja, miten koko oppimisyhteisönne voi toimia yli oppiainerajojen ja yhteisöllisesti koulun ulkopuolisten kumppanien kanssa? Kiinnostaako teitä verkostoitua alueellisesti, kansallisesti tai kansainvälisesti?

Jos vastasitte kyllä, on tämä mahdollisuus juuri teidän oppimisyhteisöllenne tulla valituksi osaksi LUMA-keskus Suomen uudenlaista ja innostavaa LUMA-kehittämisyhteisöjen verkostoa ja profiloitua LUMA-kehittämiskouluksi tai -päiväkodiksi. Haku mukaan verkostoon on auki 15.9.2019 saakka.

 
StarT tukee eri asteiden oppimisyhteisöjen työtä ja innostaa oppilaita luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin – Tule mukaan kaudelle 2019-2020
StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia projekteja luovasti sekä jakamalla oppimisen iloa tiede- ja teknologiatapahtumissa. Tavoitteena on tukea päiväkoteja, peruskouluja, lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia mm. valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien sekä teemaopintojen toteuttamisessa. 

Lähde mukaan projektiopiskelun matkalle ja ilmoittaudu mukaan kaudelle 2019–2020.

 
Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
Työelämä ja tutkimus tutuksi Valtakunnallisilla LUMA-päivillä 2019 Jyväskylässä 5.–7.6.

Iloa ja hyötyä kaikille opettajille ja opettajaksi opiskeleville sekä kaikille muille LUMA-alojen ystäville ja tukijoille.

Osallistumismaksuttoman tapahtumamme ohjelma käsittää tietoiskuluentoja (kutsuttuna pääpuhujana professori Tuula Keinonen Itä-Suomen yliopistosta), paneelikeskustelun sekä reilut 30 pedagogista kahvilaa, työpajaa ja vierailukohdetta. 

Ajankohtaisia aiheita, uusinta tutkimustietoa, kiinnostavia keskusteluja, inspiroivia ideoita, parhaita käytänteitä, kahvia ja kohtaamisia. 

Lisäksi ohjelmassa on kansainvälisiä tutkimusesityksiä (LUMAT Symposium 2019) ja upea kansainvälinen StarT-gaala, johon yleisöllä on vapaa pääsy.

Ilmoittautuminen 26.5. mennessä tapahtuman verkkosivuston kautta.


 
LUMATIKKA-ohjelman ilmaiset koulutukset kesällä ja syksyllä verkossa sekä eri puolilla Suomea
Matematiikkaa päiväkodista toiselle asteelle

LUMATIKKA-täydennyskoulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden matemaattisten ja pedagogisten taitojen kehittämiseen ja päivittämiseen matematiikan parissa työskentelevälle opetushenkilöstölle varhaiskasvattajista toisen asteen opettajiin!

Koulutuksessa avataan uusinta tutkimustietoa matematiikan didaktiikan ja lähitieteiden alueella, muodostetaan kokonaiskuvaa matematiikan taitojen kehittymisestä varhaislapsuudesta aikuisuuteen sekä perehdytään luokka-asteesta riippuen ajankohtaisiin teemoihin. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstön täydennyskoulutusta ja kohderyhmiin kuuluville maksutonta.

Voit suorittaa koko koulutuskokonaisuuden (15 op) tai osia siitä. Kokonaisuus sisältää kaikkien asteiden opettajille yhteisen kurssin (3 op), luokka-astekohtaiset kurssit (6 op) sekä tarjottimen valinnaisia kursseja (á 2 op). Koulutus on mahdollista suorittaa täysin verkossa. Verkko-opintojen tueksi järjestämme koulutustapaamisia, joihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen lumatikka.luma.fi
Kesällä 2019 alkavia kursseja – ilmoittautuminen alkaa huhtikuussa!

KESÄKUUSSA ALKAVAT KURSSIT:
 • Kaikille yhteinen kurssi (verkossa)
 • Varhaiskasvattajille ja esiopettajille suunnattu kurssi (verkossa)
 • Valinnaiskurssi Origameilla oivalluksia oppimiseen (verkossa + koulutustapaaminen Jyväskylässä 5.6.)
 • UUTUUS: Valinnaiskurssi GeoGebran hyödyntäminen lukion matematiikan opetuksessa (ei verkko-osuutta, koulutustapaaminen Jyväskylässä 5.6.)
Syksyllä 2019 alkavia kursseja – ilmoittautuminen alkaa toukokuun aikana

SYYSKUUSSA ALKAVAT KURSSIT:

 • Kaikille yhteinen kurssi (verkossa + koulutustapaamiset: Joensuu & Helsinki)
 • Varhaiskasvattajille ja esiopettajille suunnattu kurssi (verkossa + koulutustapaamiset: Joensuu & Helsinki)
 • Alakoulun opettajille suunnattu kurssi (verkossa + koulutustapaamiset: Joensuu & Helsinki)
 • Yläkoulun opettajille suunnattu kurssi (verkossa + koulutustapaamiset: Joensuu & Helsinki)
 • Lukio-opettajille suunnattu kurssi (verkossa + koulutustapaamiset: Joensuu & Helsinki)
 • Ammatillisille opettajille suunnattu kurssi (verkossa)
 • Valinnaiskurssi Ohjelmoinnin merkitys matematiikan opetuksessa (verkossa)
 • Valinnaiskurssi Ymmärrystä ongelmanratkaisuun (verkossa)
 • Valinnaiskurssi Projektit opetuksen polkimena (verkossa)
 • Den för alla gemensamma delen (på nätet + utbildningstillfällen: Helsingfors)
 • Kursen för småbarnspedagoger och förskolelärare (på nätet + utbildningstillfällen: Åbo & Helsingfors)
 • Kursen för lågstadielärare (på nätet + utbildningstillfällen: Vasa & Helsingfors)
 • Kursen för högstadielärare (på nätet + utbildningstillfällen: Helsingfors)

LOKAKUUSSA ALKAVAT KURSSIT:

 • Valinnaiskurssi Matematiikkaa kehollisesti ja liikkuen (verkossa + koulutustapaamiset: Helsinki)
 • Valinnaiskurssi Algoritmisen ajattelun kehittäminen (verkossa)
 • Valinnaiskurssi Automaatiinen arviointi STACK (verkossa + koulutustapaamiset: Tampere)
 • Valinnaiskurssi Rakennetaan matemaattisia esineitä (verkossa + koulutustapaamiset: Espoo)
 • Tillvalskursen Problemlösning med problemsekvenser (på nätet + utbildningstillfällen: Vasa)
 • Tillvalskursen Matematik som verktyg i naturvetenskap (på nätet + utbildningstillfällen: Vasa)
 • Tillvalskursen Projektinlärning (på nätet + utbildningstillfällen: Vasa)
 • Tillvalskursen Programmering (på nätet + utbildningstillfällen: Vasa)

 
Tutustu materiaaleihin ja suorita LUMA SUOMI -verkkokoulutuksia myös kesällä!

Suosittuja LUMA SUOMI -ohjelman koulutuksia järjestetään vielä kesällä 2019 ja syksyllä 2019. Vielä ehdit siis hyvin mukaan! Koulutuksista saat ideita esikouluun, alakouluun ja yläkouluun. Aihepiireinä on matematiikkaa, ohjelmointia, luonnontieteitä ja ympäristöoppia. LUMA SUOMI -ohjelmaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö, joten kaikki koulutukset ovat maksuttomia ja materiaalit vapaasti saatavilla. Tervetuloa innostumaan!

Kesällä auki olevat LUMA SUOMI -verkkokurssit:


 
Tarjontaa lapsille ja nuorille perheineen
Innostusta ja uusia ystäviä lasten ja nuorten tiede- ja teknologialeireiltä ja -kursseilta kesällä 2019
LUMA-keskus Suomi tarjoaa jälleen kesällä 2019 lapsille (perheineen) ja nuorille innostavia tiede- ja teknologialeirejä ja -kursseja eri puolilla Suomea.

Ilmoittautuminen on käynnissä ja joitakin paikkoja on vielä vapaana. Tutustu tarjontaan ja ilmoita oma tai läheinen lapsesi mukaan.


 


 
LUMA-keskus Suomi -verkoston kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojen tarjontaa

 
Yhdessä ulos 23.5.
Suomen lasten metsäretkipäivää ja kansainvälistä Ulkoluokkapäivää vietetään tänä vuonna torstaina 23.5.2019. Yhteisellä tapahtumapäivällä kannustetaan kaikkia lähtemään lasten kanssa ulos leikkimään, oppimaan ja retkeilemään. Tavoitteena on, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden iloita luonnossa liikkumisesta, leikkimisestä ja oppimisesta.

Luonnossa vietetty aika sekä ulkona tapahtuva oppiminen ja leikkiminen lisäävät tutkimusten mukaan lasten terveyttä, onnellisuutta ja iloa. Metsäretkipäivä kannustaa kaikkia aikuisia viemään lapsia retkelle metsään: harjoittelemaan metsässä liikkumisen taitoja, tunnistamaan eliölajeja ja nauttimaan luonnosta. Ulkoluokkapäivän tavoitteena on edistää kaikkea ulkona tapahtuvaa leikkimistä ja oppimista ympäri maailmaa - viime vuonna mukana olikin päiväkoteja ja kouluja yli 100 maasta. 

Kasvatus- ja opetusalan henkilöstö: Ilmoita luokkasi tai ryhmäsi mukaan täällä: ulkoluokkapaiva.fi -> Lähde mukaan! Samalta sivulta löydät vinkkejä ja materiaaleja oman tapahtumapäivän suunnitteluun ja voit kurkata, miten muissa maissa leikitään ja opitaan ulkona.

Vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja muut: Vie oma tai tuttu lapsesi retkelle tapahtumapäivänä. Mukaan voi osallistua ilman erillistä ilmoittautumista. Voit myös vinkata lapsesi koululle tai päiväkodille tapahtumapäivästä.

Osallistu ulkoilun riemuun myös somessa! Metsäretkipäivässä on mukana kouluja ja päiväkoteja ympäri Suomen, Ulkoluokkapäivässä ympäri maailman! Kun jaat tapahtumapäivän vinkkisi ja kuvasi sosiaalisessa mediassa alla olevin tunnistein, voit innostaa aikuisia kaikkialla maailmassa viemään lapset ulos. Samalla voit jakaa ulkoilun iloa muiden kanssa ja löytää itsekin uusia toimintavinkkejä!

#yhdessäulos #utetilsammans #metsäretkipäivä #ulkoluokkapäivä #uteklassrumsdag #OutdoorClassroomDay

Suomen lasten metsäretkipäivä:
verkkosivusto, Facebook-sivu, Instagram-tili

Kansainvälinen Ulkoluokkapäivä:
verkkosivusto, Facebook-sivu, Instagram-tili

 
Gender Scan 2019 -kysely kartoittaa 31.5. saakka naisten ja miesten tasa-arvon edistymistä tiede-, teknologia- ja innovaatioaloilla

Kyselyyn vastaaminen kestää enintään 20 minuuttia.


 
Mappa.fi -materiaalipankissa on nyt teemareppuja eri aiheista
Tule testaamaan uusia ilmastokasvatusreppuja kesäkuun puolivälin jälkeen! Mappa on ympäristökasvatuksen ja ulkona oppimisen materiaalipankki, jossa on yli 1000 materiaalia 200 tuottajalta. Hae materiaalit helposti ja ilmaiseksi omalle kohderyhmällesi! mappa.fi

 
Ulos-Ut-Out 2020 -tapahtuman teemana muutos
Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma Ulos – Ut – Out järjestetään Nurmeksessa 9.–11.6.2020. Laita ajankohta kalenteriin, ilmoittautuminen avautuu syksyllä 2019. Tutustu ohjelmaan ja tilaa uutiskirje: www.ulos2020.fi

 
 
Yhdessä olemme enemmän!
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO