Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 10/2019
 
CC BY-SA 2.0 Timo Newton-Syms / Flickr.com
LUMA-keskus Suomen uutisia ja tarjontaa

1. LUMA SUOMI -ohjelman juhlaseminaari 20.11


LUMA SUOMI -ohjelman kuusivuotista taivalta juhlitaan Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella keskiviikkona 20.11. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan uusiin opetuksen menetelmiin ja materiaaleihin varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Ohjelman materiaalit ja kaikki hankkeet ovat esillä LUMA SUOMI -kavalkadissa sekä toiminnallisissa työpajoissa, jotka järjestetään erillisinä alakoulun ja yläkoulun aiheista. Päivän aikana on myös mahdollisuus tutustua Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen LUMA-tiedeluokkien toimintaan. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Juhlaseminaarin ohjelma nettisivuilla.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 13.11. verkkolomakkeella.

2. Ennakkotietoa: LUMA-päivät 2020


LUMA-päivät järjestetään Otaniemessä 3.-5.6.2020 - Teemalla: Tulevaisuuden tekijät

Monialaisuus, tulevaisuuden taidot ja ihmiskunnan hyvinvointiin suuntaavat ratkaisut kohtaavat 16. valtakunnallisissa LUMA-päivissä ensi kesäkuussa. Aalto-yliopiston hengessä tiede, taide, tekniikka ja talous muodostavat laaja-alaisen kokonaisuuden. Päivien tavoitteena on tukea opetussuunnitelmien perusteiden mukaista opetusta. Työpajoja, luentoja sekä materiaalia opetuksen tueksi löytyy niin varhaiskasvatukseen, perus-, lukio- kuin ammatilliseen opetukseen. Näissä päivissä myös kuvataidekasvattajat löytävät oman juttunsa. LUMA-päivät ovat myös kansallisen LUMA2020 -kehittämisohjelman päätapahtuma.

Laita merkintä kalenteriisi ja tavataan LUMA-päivillä!

3. LUMA2020-yhdessä tehden, oppien ja innostuen: LUMA-oppimisyhteisöt varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle valittu


Mukaan valittiin 160 oppimisyhteisöä eri puolilta Suomea. Lämpimät onnittelut!  Lue lisää >>

Tutustu myös lisää LUMA2020-kehittämisohjelmaan sen nettisivuilla.

LUMA-keskus Suomi osallistui Euroopan Unionin rahoittamaan Erasmus+ ohjelman LINKS-hankkeeseen.
Hankkeen ongelma-analyysien pohjalta nousi viisi eri tärkeää teemaa ammatillisen kehittymisen tukemisesta. Jokaisesta osa-alueesta on rakennettu työkalut, joiden avulla voi kehittää omaa ammatillista oppimistaan.

Työkalut ja lisätietoja löydät linkin takaa >>

5. Science on Stage -festivaaleilla opettajat kokoontuvat jakamaan hyviä opetuskäytänteitä sekä oppimaan


Suomesta Science on Stage 2019 –festivaalille osallistutaan Suomesta neljän eri oppimisyhteisön voimin.  LUMA-keskus Suomen StarT-ohjelman kautta keväällä 2019 valitut suomalaiset opettajat osallistuvat festivaaleille esittelemään hyviä opetuskäytänteitään. Kolme päivää kestävä festivaali järjestetään tänä vuonna 31.10.-3.11.2019 Portugalin Cascaisissa. Erityisen ansioituneet opettajien hyvät opetuskäytänteet palkitaan festivaaleilla European STEM Teacher Awards –palkinnoilla, ja niitä myös jaetaan myöhemmin kansainvälisesti kursseina tai opetusmateriaaleina.
Lue lisää >>
Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskus ja Kemianteollisuus ry järjestävät opettajille suunnattuja täydennyskoulutusiltoja yhteistyössä Metsäteollisuus ry:n, Energiateollisuus ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n kanssa. Ohjelmassa on asiantuntijoiden pitämiä luentoja sekä keskusteluja. Tilaisuudet ovat maksuttomia sekä avoimia kaikille.

Tulevat aiheet ja ajankohdat ovat:11.12.2019  Ener­gia, luon­non­va­rat ja lii­ken­ne, 25.2.2020 Ter­veys ja hy­vin­voin­ti sekä huhtikuussa 2020 järjestettävä Tek­no­lo­gia ym­pä­ril­läm­me.

Tilaisuudet lähetetään suoratoistona verkon kautta sekä tallenteet luennoista julkaistaan 2020.luma.fi -sivuilla

Lisätietoja sekä ilmoittautuminen>>

7. StarT-ohjelmasta tukea monialaiseen opetukseen


StarT-ohjelmassa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia projekteja luovasti sekä jakamalla oppimisen iloa sekä hyviä opetuskäytänteitä tiede- ja teknologiatapahtumissa. Tutustu ohjelmaan lyhyen esittelyvideon kautta. Osallistumisen tueksi on mahtava materiaalipankki täynnä ideoita, vinkkejä sekä toteutettuja hyviä käytänteitä.

8. LUMATIKKA-ohjelman ilmaiset koulutukset käynnissä verkossa sekä eri puolilla Suomea


Jo reilu tuhat opettajaa ja kasvattajaa tavoittaneen matematiikan opetuksen täydennyskoulutusohjelman syksyn verkkokurssit ja lähikoulutukset ovat alkaneet!  Lisätietoa ohjelmasta nettisivuilta
LUMATIKKA-täydennyskoulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pedagogisten taitojen kehittämiseen ja päivittämiseen matematiikan parissa työskentelevälle opetushenkilöstölle varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Koulutuksessa avataan uusinta tutkimustietoa matematiikan didaktiikan ja lähitieteiden alueella, muodostetaan kokonaiskuvaa matematiikan taitojen kehittymisestä varhaislapsuudesta aikuisuuteen sekä perehdytään kullekin luokka-asteelle oleellisiin opetusaiheisiin.
Voit suorittaa koko koulutuskokonaisuuden (15 op) tai osia siitä. Osa kursseista on aikataulutettuja ja osan voit suorittaa haluamassasi tahdissa.  Tilaa muistutus alkavista kursseista sähköpostiisi linkin takaa

Ohjelman ilmoittautumissivuilta löydät kaikki kurssit ja pääset mukaan!

9. LUMAT-lehdessä uutta matematiikan tutkimuksesta


LUMAT-lehdessä on julkaistu erikoisnumero Mathematical views -konferenssista. Julkaisussa kahdeksan artikkelia matematiikan opetuksesta.

Löydät kaikki artikkelit täältä >>

10. Lukion kemian opettaja: Tutkimuskysely lukiolaisille


Kehitämme lukion ja korkeakoulun välistä yhteistyötä sekä opettajankoulutusta. Keräämme kyselytutkimuksella aineistoa lukiolaisten näkemyksiä kemiakuvasta, kemiaan liittyvästä minäpystyvyydestä sekä opiskelusta. Pyydämme välittämään kyselyä lukiolaisille
Palkintona vastaajien kesken arvotaan 50e lahjakortteja.
Linkki lomakkeeseen >>
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO