Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Kansalliset LUMA-päivät järjestetään 9.-10.6.2021. Kuva toimii myös linkkinä.

Save the date: LUMA-päivät 2021

Lämpimästi tervetuloa 16. valtakunnallisille LUMA-päiville ke 9.6.– to 10.6.2021. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Innostu ja innosta oppimaan teknologian avulla.” Päivät järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti eli osallistuminen on mahdollista juuri sieltä, missä ikinä oletkin! Tapahtuma on suunnattu kaikille luma-aineita eri koulutusasteilla opettaville, luma-aineiden opettajaksi opiskeleville, opetusta kehittäville sekä sidosryhmien edustajille. Luvassa on tuttuun tapaan kiinnostavia puheenvuoroja, tiedekasvatukseen virittäviä työpajoja, verkostoitumista muiden opettajien kanssa sekä keskiviikon huipentava StarT-gaala.

Tapahtuman tarkempi ohjelma julkaistaa kevän aikana verkkosivuillamme, merkkaa kuitenkin päivät jo tässä vaiheessa kalenteriisi!
 

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

StarT:in virtuaaliviikko järjestetään 12.4.-16.4.2021. Kuva toimii myös linkkinä.

Tervetuloa StarTin virtuaaliviikolle 12–16.4.!

Tervetuloa StarTin virtuaaliviikolle! Maksuton ja kaikille avoin virtuaalinen tiede- ja teknologiatapahtuma tarjoaa innostavia työpajoja lapsille ja nuorille sekä uusia ideoita opettajille eheyttävän ja monialaisen opetuksen toteuttamiseen LUMA-aineiden parissa. Virtuaaliviikkoja vietetään 12.4.–16.4. Kaikki ohjelma, nimenkin mukaisesti, on virtuaalista ja näin ollen osallistuminen on mahdollista mistä tahansa. Tervetuloa mukaan joka niemestä ja notkosta!

Lue lisää StarTin verkkosivuilta.

Tervetuloa alueellisille StarT-festareille. Kuva toimii myös linkkinä.

StarT-festareilla oppimisyhteisöt pääsevät loistamaan

StarT-festareilla keskiössä on oppimisen ilon sekä hyvien käytänteiden jakaminen sekä innostaminen LUMA-aineisiin ja yhteisöllisyyteen. Festareilla projekteja tehneet StarT-tähtitiimit sekä oppimisyhteisöt saavat tilaisuuden loistaa ja esitellä omaa osaamistaan. Festareilla on jaossa myös erilaisia kannustuspalkintoja.
StarTin verkkosivuilta voit tarkistaa, milloin sinua lähinnä oleva LUMA-keskus järjestää festarinsa.
Biomuovia mikrossa virtuaalityöpajat järjestetään 23.-26.3. Kuva toimii myös linkkinä.

Aalto-yliopisto Juniorin Biomuovia mikrossa -virtuaalityöpajat 1.-6.-luokkalaisille!

Aalto-yliopisto Junior järjestää maaliskuussa 23.-26.3 kemiaan ja biomuoveihin keskittyvän teemaviikon! Kaikkien esineiden valmistamiseen tarvitaan erilaisia materiaaleja. Muovi on yksi yleisesti käytetyistä materiaaleista, mutta sen käytössä ilmenee myös ympäristöhaittoja. Tässä työ­pa­jas­sa opitaan, mitä tarkoittaa biohajoava muovi ja kuinka sitä voidaan valmistaa uusiutuvista raaka-aineista. Työpajassa valmistetaan perunajauhoista biohajoavaa muovia mikroaaltouunissa.
Osa työpajoista on suunnattu 1.-3. -luokkalaisille ja osa 4.-6. -luokkalaisille. Työpajoja on tarjolla myös ruotsiksi.
Työpaja liittyy opetussuunnitelman laaja-alaiseen osaamisalueeseen osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
Lisätietoa ja ilmoittautuminen Aalto Juniorin verkkosivuilla.
 
LUMA-etäopintokäyntien varauskalenteri on avattu. Kuva toimii myös linkkinä.

 

Varaa ryhmällesi etäopintokäynti

Varauskalenteri Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokkien järjestämille maaliskuun 2021 etäopintokäynneille on nyt avattu. Opintokäynnit toteutetaan videoyhteyden välityksellä oppimisyhteisöjen tai oppijoiden omissa tiloissa ja heidän omia välineitään hyödyntäen. Tiedeluokkiemme ohjaajat vastaavat opintokäyntien teoriasisältöjen sekä työvaiheiden läpikäymisestä sekä niissä opastamisesta. Valittavanasi on sekä tiedekohtaisia että monitieteisiä opintokäyntejä.

Lisätiedot ja ohjeet varaukseen Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen verkkosivuilta.

Tiedeluokka Solun logo. Kuva toimii myös linkkinä.

9lk-ohjelma on ainutlaatuinen toimintapäivä täynnä tiedettä ja yrittäjyyskasvatusta

Lahden 9lk-ohjelma pyörähti syksyllä 2020 käyntiin kolmatta kertaa. Ohjelmaa toteuttavat yhteistyössä Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Lahden kaupungin Sivistyksen palvelualue ja Talous ja nuoret TATin Yrityskylä Yläkoulu. Vierailuihin osallistuu arviolta 50 koululuokkaa ja vierailijoiden kokonaismäärä on noin 1 500 oppilasta/lukuvuosi. Mitä päivään kuuluu ja miten idea 9lk-ohjelmaan syntyi? Lahden kaupungin perusopetuksen arjesta kertova ”Kuulumisia kouluilta” podcast teki myös jakson 9lk-ohjelmasta. Kuuntele podcast-jakso täältä.
 
Lue juttu kokonaisuudessaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen blogista.
Kuva naistenpäivän 2020 LUMA-tapahtumasta Aalto-yliopistolla.

Aalto-yliopisto Juniorin avoimet verkkoluennot

Biotuotteita, arkkitehtuuria, tuotan­to­talout­ta ja neu­roti­eteitä!  Aal­to-yliopis­to Juniorin avoimet luen­not on suun­nat­tu 2. asteen opiskelijoille, mut­ta myös yläk­oul­u­laiset, opet­ta­jat ja muut kiinnostuneet ovat ter­ve­tullei­ta. Maksuttomat nuo­rille suun­natut luen­not tuo­vat myös opet­ta­jalle uusia näkökul­mia. Avointen ­verkkoluen­tojen luen­noit­si­joina toimivat Aal­to-yliopis­ton tutk­i­jat. Luennot järjestetään toistaiseksi virtuaaliluentoina Zoomissa, osallistua voi sekä ryh­mänä että yksin. Luennoille on vapaa pääsy, mutta niille ilmoittaudutaan ennakkoon.
 
Ti 23.3.2021 klo 15:00-16:00 Kyösti Ruuttunen: Biotuotteet
Ilmoittaudu luennolle lomakkeella.
 
Ti 20.4.2021 klo 15:00-16:00 Tommy Lindgren: Kaupunkisuunnittelu 
Ilmoittaudu luennolle lomakkeella.
 
Juniversityn järjestämät tiedekahvilat. Kuva toimii myös linkkinä.

Tiedekahvila kutsuu nuoret tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin 

Tulevaisuus, monitieteisyys ja uudet ilmiöt ovat nyt saatavilla linkkiä napsauttamalla! Tiedekahvila on nuorille suunnattu keskusteleva luentosarja, jossa eri tieteenalojen asiantuntijat kertovat oman alansa mielenkiintoisesta tutkimuksesta ja ilmiöistä. Avoimet ja maksuttomat tilaisuudet järjestetään Zoom-palvelussa, osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä chatin kautta. Lue lisää tapahtumasta Juniversityn verkkosivuilta.
 

Kehitä ammatillista osaamistasi

Kuvituskuva. Kuva toimii myös linkkinä.

LUMATIKKA - kevään verkkokurssit käynnissä

Tammikuussa yli 500 opettajaa aloitti LUMATIKKA-täydennyskoulutuksessa oman matematiikan opetuksen kehittämisen vertaisten ja kouluttajien tukemana. Kevään verkkokurssit ovat suoritettavissa 18.4. saakka, ja niille voi vielä osallistua liittymällä kurssien MOOC-alueille. Kurssialueilta voi myös hakea vain materiaaleja ja ideoita omaan opetukseen, vaikka koko kurssin suorittaminen ei olisi ajatuksena. Kurssien esittelyt ja linkit MOOC-oppimisympäristöihin on koottuna koulutusohjelman kotisivulle.

Kevään kurssille osallistuneen luokanopettajan palaute:

“Kurssi oli selkeästi rakennettu, ja visuaalinen
rakenne teki kurssin etenemisen seuraamisesta helppoa ja motivoivaa. Parasta olivat kuitenkin kaikki konkreettiset käytännön vinkit, materiaalit ja ohjeet, joita kurssilta sai paljon. Lisäksi pidin siitä, että kurssin ilmapiiri videoiden, ohjeiden, muistutusten ja viestien kautta oli meitä opiskelijoita kohtaan rohkaiseva, innostava ja kannustava. Juuri sellainen, millaiseksi kurssilla meitä ohjattiin olemaan myös oppilaitamme kohtaan. Tuntui siltä, että ymmärrettiin se, että kurssia suoritetaan kiireisen arjen keskellä.”

Maksuton koulutusohjelma toteutetaan lukukausittain aina vuoden 2022 loppuun asti. Tilaa sähköpostimuistutus ennakkoilmoittautumisen alkamisesta, jotta ensi syksyn kurssit eivät mene ohi!

LUMATIKKA-ohjelma on LUMA-keskus Suomi -verkoston koordinoima hanke, jota Opetushallitus rahoittaa.

Kuvituskuva. Kuva toimii myös linkkinä.

Opettajat ja nuoret kohtaavat ilmastoaiheisessa verkkotapahtumassa kesällä – ilmoittaudu mukaan

Helsingin yliopiston LUMA-tiedekasvatus ja Ilmakehätieteiden keskus järjestävät kesällä kansainvälisen ilmastonmuutosta käsittelevän verkkotapahtuman Towards Sustainable Future Together – Forum for Future Makers opettajille sekä nuorille. Tapahtumassa yhdistyvät tänä vuonna opettajille suunnattu Teachers’ Climate Change Forumin -konferenssi 4.8.–5.8. ja 15–19-vuotiaille nuorille suunnattu Global Challenges -leiri 3.8. –4.8. Yhteisenä päivänä 4.8. molempien tapahtumien osallistujat kohtaavat yhteisen ohjelman parissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuiltamme.

Muuta ajankohtaista lyhyesti

Tiedekasvatuksen suositukset on julkaistu

Tiedekasvatuksen suositukset ovat yhteinen lähtökohta ja innoituksen lähde kaikille tieteen, oppimisen ja kasvatuksen parissa toimiville. Ne laadittiin yhteistyössä kymmenien kasvatuksen, koulutuksen, tutkimuksen, museo- ja taidealan, tieteellisen seuratoiminnan sekä vapaan sivistystyön asiantuntijoiden kanssa. Tutustu suosituksiin julkaisusta (pdf).
 

Verkostomme on mukana Tutkitun tiedon teemavuodessa

Tutkitulle tiedolle on tilaa – nyt, jos koskaan. Tutkitun tiedon teemavuonna 2021 kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa meille kaikille. Teemavuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta. Tavoitteena on tehdä tutkitusta tiedosta entistä näkyvämpää ja saavutettavampaa sekä tiivistää tutkitun tiedon parissa toimivien yhteistyötä. Katso teemavuoden video hankkeen verkkosivuilta.

Yhteistyökumppaneiltamme

Maolin koulutuksissa käsitellään ohjelmoinnin opettamista lukion matematiikassa. Kevään koulutukset järjestetään ke 14.4.,la 17.4. ja ti 20.4. Ilmoittautuminen koulutuksiin alkaa 15.3.Kuva toimii myös linkkinä.

Hanki koulullesi STEM-oppilaitoksen status

European Schoolnetin puitteissa toimiva Scientix-ohjelma on luonut kriteeristön, jonka avulla voi saada STEM-oppilaitoksen statuksen. Kriteeristö perustuu osittain ohjeistettuun itsearviointiin. Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.
 

Hyödyllisiä materiaaleja opetustyön tueksi

Opetushallituksen rahoittamien opetustoimen henkilöstökoulutusten yhteydessä on tuotettu hyödyllistä materiaalia: MAOL:n järjestämän koulutuksen materiaali tutkivaan oppimiseen Prezissä ja Viikin normaalikoulun yhteistyössä MAOL.n kanssa toteuttaman koulutuksen materiaalia kemikaalivaraston vastuuhenkilölle.
 

Täydennyskoulutuksen suorittaville jaossa stipendejä

Suomalaisyliopistojen Joustavaan Matematiikkaan -täydennyskoulutus auttaa opettajia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia tunnistamaan ja vahvistamaan lasten ja nuorten joustavaa matemaattista ajattelua. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö palkitsee vuonna 2021 100 ensimmäistä koulutuksen suorittanutta ammattilaista 1000 euron stipendillä.
 

Teknologiateollisuuden ehdotukset LUMA-osaamisen kasvattamiseksi

Heureka koordinoi uutta ESERO Finland -hanketta

 
Alkuvuodesta 2021 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston sekä ESA Educationin tuella perustettu ESERO Finland on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tärkein kanava opetusalan yhteisöjen tukemiseksi Suomessa. ESERO Finland operoi valtakunnallisesti ja monikielisesti Euroopan avaruusjärjestö ESA:n koordinoimaa European Space Education Resource Office -tiedekasvatustoimintaa järjestämällä mm. maksuttomia koulutuksia, jakamalla oppimateriaaleja ja tuomalla innostavia luokkahuoneaktiviteetteja suomalaisiin kouluihin. Se edistää kaikilla opetusasteilla monialaista ja oppiainerajat ylittävää tiedeosaamista ja -oppimista STEAM-aloilla.
 
ESAn jäsenvaltioiden maakohtaiset ESEROt huomioivat tehokkaasti kunkin maan tiedekasvatukseen liittyviä erityistarpeita, opetussuunnitelmia sekä kieliä, joilla koulutukset ja materiaalit toteutetaan. Euroopassa on toistakymmentä maakohtaista ESEROa. ESERO Finland -hanketta koordinoi Suomessa tiedekeskus Heureka.
 

ESERO Finlandin maksuttomat täydennyskoulutukset etäyhteyksin keväällä 2021

 
24.3. Maan tarkkailu. Maan ilmiöitä voi helposti havainnoida omalta tietokoneelta satelliittikuvien ja niihin liittyvän tutkimustiedon avulla. Koulutus lisää ymmärrystä satelliittien käytöstä havaintovälineenä planeettamme tarkkailussa, ja antaa tietoa säästä sekä ilmastosta. Koulutuksessa tarkastellaan mm. jäätiköitä, metsiä, metsäpaloja, viljelyaloja sekä Suomenlahdella kukkivia leviä. Koulutus on suomenkielinen ja suunnattu ala- ja yläkoulujen opettajille. Varaa paikkasi 22.3. mennessä!
Lisätiedot ja ilmoittautuminen Heurekan varauskalenterin kautta.

31.3. Astronomy-teacher education course. Kurssilla havainnollistetaan, kuinka tähtitiedettä voi käyttää työkaluna päivittäisessä opetuksessa ja tutustutaan useisiin käytännön esimerkkeihin, jotka ovat valmiita toteutettavaksi luokkahuoneessa ja koulussa. Koulutuksen keskustelukieli on englanti, mutta materiaalit ovat suomenkielisiä. Koulutus sopii 3.-9.-luokkien opettajille. Varaa paikkasi 29.3. mennessä! Lisätiedot ja ilmoittautuminen Heurekan varauskalenterin kautta.  
 

Vielä ehdit ilmoittautua mukaan Valon mahdollisuudet -kilpailuun

 
Fotoniikan lippulaiva, PREIN, järjestää Valon mahdollisuudet kilpailun 7.1.-31.4.2021 lukioiden ja yläkoulujen ryhmille. Kilpailussa on kolme valoon liittyvää haastetta ratkaistavaksi: 1. Optisen mittalaitteiston rakentaminen, 2. Taivaan valoilmiön kuvaaminen, 3. Ruuan kasvattaminen Marsissa. Kilpailussa on kaksi sarjaa (lukiolaisille ja yläkoululaisille), ja sarjojen parhaat ryhmät saavat rahapalkinnot.

Osallistujien koulut saavat osallistumispalkinnoksi Photonics Explorer Kit -opetuspaketin, joka on suunniteltu fysiikan valo-opin kokeelliseen ja innostavaan opetukseen.

Lisätietoja PREIN:in sivuilta.
Ilmoittautuminen kilpailun sivuilla
 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia