Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 11-12/2019
 
CC BY-SA 2.0 pikkuanna / Flickr.com
LUMA-keskus Suomi toivottaa erinomaista vuodenvaihdetta uutiskirjeen muodossa. Siinä on paljon materiaalia opetukseen sekä kuulumisia LUMA-keskus Suomelta sekä yhteistyökumppaneilta.
 
Sisällys:
LUMA-keskus Suomen toimintaa
1. LUMA Suomi -kehittämisohjelma päätökseen - paljon materiaalia opetukseen sekä loppuraportti
2. LUMA-aineet yhteiskunnassa yleisöluento 11.12.2019 sekä kaksi keväällä 2020
3. LUMATIKKA-ohjelmalle jatkoa 2022 asti. Ilmoittaudu ilmaisiin koulutuksiin
4. StarT-ohjelma kutsuu mukaan kaudelle 2019-2020
5. StarT-kutsuttiin Berliiniin IDoS-konferenssiin yhtenä kansainvälisesti parhaana hankkeena
6. Oulun yliopiston LUMA-keskukselle tunnustusta Oulun kaupungilta
7. Väitöstutkimus: Oppijalähtöistä kestävyyskasvatusta
8. LUMA-keskus Suomi Educassa tammikuussa
9. LUMAT-B -lehdessä 12 uutta artikkelia - malleja suoraan opetukseen
10. Sanna Lauslahti LUMA-neuvottelukunnan varapuheenjohtajaksi

Yhteistyötahojen toimintaa
11. Kemia-lehden uusin numero luettavissa ilmaiseksi
12. Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabra opintokäyntikohteena
13. Ilmasto.nyt -kurssi lukiolaisille tulossa vuoden 2020 aikana
14. 5.-7. luokan opettaja: Auta graduntekijää vastaamalla lyhyeen kyselyyn

 LUMA-keskus Suomi toivottaa erinomaista loppuvuotta ja uutta vuotta 2020! Lämmin kiitos yhteistyöstä!
LUMA-keskus Suomen toimintaa

Kuusivuotinen LUMA Suomi -kehittämisohjelma huipentui juhlaseminaariin, jossa luovutettiin ohjelman loppuraportti opetusministeri Li Anderssonille. Kehittämisohjelman tavoitteena oli 6-16 -vuotiaiden lasten ja nuorten innostaminen matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun. Opettajia tuettiin vuonna 2016 voimaan tulleiden opetussuunnitelmien perusteiden käyttöönotossa. Ohjelmassa tuotetut materiaalit on julkaistu verkkosivuilla kaikkien käyttöön.

Lue lisää >>

Loppuraportti on julkaistu OKM:n julkaisusarjassa.
Laajennettu raportti on LUMA Suomi ohjelman nettisivuilla.

2. LUMA-aineet yhteiskunnassa yleisöluennot 11.12.2019 sekä kaksi keväällä 2020


Tervetuloa osallistumaan LUMA-aineet yhteiskunnassa -yleisöluentoihin!

Aiheet ja ajankohdat ovat:
Ener­gia, luon­non­va­rat ja lii­ken­ne - 11.12.2019 16.30-19.30 Minerva-torilla Helsingissä. Linkki tilaisuuden suoratoistosivuun >>
Ter­veys ja hy­vin­voin­ti - 25.2.2020
Tek­no­lo­gia ym­pä­ril­läm­me - 23.4.2020
Tapahtumat järjestetään Helsingissä mutta niihin on myös mahdollista osallistua etänä. Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi pohditaan aiheiden käsittelyä opetuksessa

Lisätietoja >>
 

3. LUMATIKKA-ohjelmalle jatkoa 2022 asti. Ilmoittaudu ilmaisiin verkkokoulutuksiin


Jo reilu tuhat varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajaa tavoittaneen matematiikan opetuksen täydennyskoulutusohjelma on saanut Opetushallitukselta jatkorahoitusta vuosille 2020-2022.

Tammikuussa alkaville verkkokursseille pääsee nyt ilmoittautumaan! Ohjelman ilmoittautumissivuilta löydät kurssien tarkemmat kuvaukset ja pääset ilmoittautumaan mukaan koulutusohjelmaan!
"Kurssin anti on ollut monipuolinen ja hyödyllinen. Sen myötä olen pohtinut matematiikan opettamiseen ja oppimiseen liittyviä asioita ja saanut omaan työhöni monta toteuttamiskelpoista hyvää, oivaltavaa ideaa ja tehtävää toteutettavaksi yhdessä lasten kanssa." –esikoulun opettaja
 
”Minulla on ennestään melko paljon tietoa konkreettisesta ja toiminnallisesta matematiikasta, joten olin varatutunut siihen, ettei kurssi tarjoaisi minulle kovinkaan paljoa uusia näkökulmia matematiikan opetukseen. Ilokseni sain huomata olevani väärässä. Sain ongelmalähtöisiä tehtäviä käsittelevästä osiosta ideoita uudenlaisiin tapoihin toteuttaa opetusta. Sain tältä kurssilta myös paljon hyviä materiaaleja, joita pystyn hyödyntämään suoraan opetuksessani. Kiitos hyvin suunnitellusta ja toteutetusta kurssista!” –luokanopettaja
 
LUMATIKKA-täydennyskoulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pedagogisten taitojen kehittämiseen ja päivittämiseen matematiikan parissa työskentelevälle opetushenkilöstölle varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Koulutuksessa avataan uusinta tutkimustietoa matematiikan didaktiikan ja lähitieteiden alueella, muodostetaan kokonaiskuvaa matematiikan taitojen kehittymisestä varhaislapsuudesta aikuisuuteen sekä perehdytään kullekin luokka-asteelle oleellisiin opetusaiheisiin.
Voit suorittaa koko koulutuskokonaisuuden (15 op) tai osia siitä. 

4. StarT-ohjelma kutsuu mukaan kaudelle 2019-2020

Voitte osallistua kertomalla meille lasten ja nuorten kanssa tekemistänne oppimisprojekteista ja/tai oman oppimisyhteisönne hyvästä opetuskäytänteestä viimeistään 14.2.2020 verkkolomakkeella.

StarT-toiminta huipentuu kevätkauden yhteisöllisiin tapahtumiin, alueellisille tiede- ja teknologiafestareille sekä StarT-kilpailuun, joissa oppimisen ilon lisäksi jaetaan palkintoja!
Ideoita projektien toteuttamiseen tarjoaa StarTin materiaalipankki.

Mukaan pääset tämän linkin kautta >>

5. StarT kutsuttiin Berliinin IDoS-konferenssiin yhtenä kansainvälisesti parhaana hankkeena


StarT-ohjelma kutsuttiin mukaan joka toinen vuosi järjestettävään International Dialogue on STEM Education 2019 -konferenssiin Berliiniin 5.-6.12.2019. Konferenssiin etsittiin hyviä esimerkkejä eri maanosista, ja StarT valikoitui Euroopan toiseksi edustajaksi.
Konferenssin teemana oli LUMA-aineiden rooli kestävän kehityksen opetuksessa. Konferenssin keskeinen tavoite on etsiä ratkaisuja sille, miten LUMA-aineiden opetuksessa voidaan tarjota lapsille työkaluja kestävien yhteiskuntien luomiseksi.

Lue lisää linkin takaa >>

6. Oulun yliopiston LUMA-keskukselle tunnustusta Oulun kaupungilta

Oulun yliopiston LUMA-keskus oli yksi kunniakirjan saajista 5.12.2019 Oulun kaupunginjohtajan järjestämässä kiitostilaisuudessa. Tilaisuudessa Oulun kaupunki halusi kiittää yhteistyökumppaneitaan ansiokkaasta ja uraauurtavasta yhteistyöstä nuorten ja tulevaisuuden hyväksi 

7. Väitöstutkimus: Oppijalähtöistä kestävyyskasvatusta


Jaana Herranen väittelee Helsingin yliopistossa 13.12. oppijalähtöisestä kestävyyskasvatuksesta. Väitöstutkimuksessa on selvitetty kestävyyteen tähtäävän oppijakeskeisen ja oppijalähtöisen luonnontieteiden opettajankoulutuksen mahdollisuuksia ja haasteita. Tutkimuksen tuloksena on luotu muun muassa malli oppilaiden kysymysten käytöstä tutkimuksellisessa luonnontieteiden opetuksessa.

Väitöskirja on myös luettavissa E-thesis -palvelussa.

Lue lisää >>
8. Nähdään Educassa tammikuussa

Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile! LUMA-keskus Suomi on mukana Educa-tapahtumassa Helsingissä 25.-26.1.2020.

Löydät LUMA-keskus Suomen osastolta 6f19.
Tapahtuma on maksuton ja lisätietoja löydät EDUCA:n-verkkosivuilta. 
 

9. LUMAT-B -lehdessä 12 uutta artikkelia - malleja suoraan opetukseen


Artikkeleista osa on kesäkuussa järjestetyn LUMAT-symposiumin konferenssiartikkeleita. Lisäksi kemian aineenopettajaopiskelijat Helsingin, Jyväskylän sekä Turun yliopistoista ovat kirjoittaneet artikkeleita kemian opetuksesta.

Opettajaopiskelijoiden artikkelit ovat suomeksi ja sisältävät opetusmalleja kemian käsitteistä ja ilmiöistä sekä eheyttävää kemian opetusta tukevia oppimisympäristöjä.

Löydät artikkelit linkin takaa >>

10. Sanna Lauslahti LUMA-neuvottelukunnan varapuheenjohtajaksi


Kansallinen LUMA-neuvottelukunta valitsi kokouksessaan Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahden varapuheenjohtajakseen. Lämpimät onnittelut!

Kansallinen LUMA-neuvottelukunta toimii LUMA-keskus Suomen johtokunnan neuvoa-antavana keskustelufoorumina. Neuvottelukunnassa on edustajia lukuisista yhteistyötahoista.
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa

Vuoden viimeinen Kemia-lehti kertoo, miten suomalaiset kemistit puolustivat maatamme talvisodassa. Lue myös parfyymien kiperästä paradoksista, kemian nobelistien saavutuksista, nanokokoon kutistetuista lääkeaineista, Amazonin metsäpaloista ja autioituneesta Tshernobylistä. Lehti jaetaan painettuna tai näköislehtenä yli 50 000 lukijalle.

Osan erikoispainoksesta Kemia-lehti lahjoittaa oppilaitosten käyttöön. Jos haluat lehtiä kouluusi, ota yhteyttä: toimitus@kemia-lehti.fi. Lehtiä jaetaan pyyntöjärjestyksessä niin kauan kuin niitä riittää.

Lue tästä uusi Kemia-lehti!

12. Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabra on houkutteleva käyntikohde saaristossa

Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabra oli menneenä kesänä avoinna nyt neljättä perättäistä kesää. Tänä vuonna Junnulabrassa kävi lähes 1 500 lasta. Junnulabrassa lapset ja uteliaat aikuiset saaavat muutaman tunnin ajan olla meribiologeja. Lapset pääsevät tutustumaan Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, katsomaan merenpohjassa eläviä eläimiä mikroskoopilla ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Labrassa lapset saavat ohjattuina tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa tuodaan esiin saariston kulttuuria ja luontoa yhdistämällä tiedettä ja taidetta. Tänä vuonna lapset ovat osallistuneet myös opastetulle kierrokselle Saaristokeskus Korpoströmin vuoden 2019 päänäyttelyyn nimeltä Muovi meressä. Näyttelyssä lapset ovat saaneet tietää merien muoviongelman taustoista ja siitä, mitä vakavia vaikutuksia muovilla on merille, eläimille ja ihmisille. Näyttely oli myös osa tärkeää kasvatuksellista panostusta, jossa Saaristokeskus Korpoström (Junnulabra) ja Åbo Akademi (ympäristö- ja meribiologian yksikkö) tekivät yhteistyötä Saaristomeren biosfäärialueen ja Turunmaan luontokoulujen (Natur och Miljö) kanssa muoviongelman nostamiseksi esiin alueen koulujen opetuksessa.
 
Pidempi uutinen ruotsiksi sekä suomeksi.
Tutustu myös Korpoströmin kotisivuihin.

13. Ilmasto NYT -kurssi lukiolaisille tulossa vuoden 2020 aikana

Ilmasto.nyt-yliopistokurssista tehdään lukiolaisille sopiva kurssi vuoden 2020 aikana. Sitä pilotoidaan keväällä ja avataan kaikille avoimeksi syyslukukaudelle.

Kurssi on poikkitieteellinen kokonaisuus ilmastonmuutoksesta. Se tarjoaa perusteet ilmastonmuutoksen luonnontieteellisista perusteista, keinoista ilmastonmuutoksen hillintään sekä sopeutumisesta kestävän kehityksen maailmassa. Kahden opintopisteen kurssina se sopii lukion kurssirakenteeseen.

Kurssi tarjotaan myös kurkistuskurssina avoimen yliopiston kautta, ja opiskelijoilla on mahdollisuus täydentää kurssisuoritus ja saada opintopisteet yliopistossa.

Lisää tietoa Climate Universitystä ja Ilmasto.nyt kurssista

14. 5.-7. luokan opettaja: Auta graduntekijää vastaamalla lyhyeen kyselyyn

Helsingin yliopiston matematiikan aineenopettajaopiskelija Maija Vehmanen toivoo vastauksia Pro graduunsa liittyvään kyselyyn. Kyselyssä haetaan erityisesti 5. ja 6. luokkien opettajien näkemyksiä sekä 7. luokan matematiikan aineenopettajien näkemyksiä oppilaiden matematiikan osaamisesta siirryttäessa alakoulusta yläkouluun. Kyselyyn vastaaminen vie 10 minuuttia. Kiitos avustasi!
Kyselyyn linkin takaa >> 

Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Seuraava LUMA-uutiskirje ilmestyy tammikuussa. Siinä kerrotaan tietoa erityisesti vuoden 2020 LUMA-päivistä. Voit antaa vinkkejä sähköpostilla osoitteseen luma-keskus@helsinki.fi

Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO