Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 10/2018
 
Public Domain by TJH1976 / Flickr.com

 
Omaa tarjontaamme
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia

Kansainvälisesti palkittu StarT-ohjelma tukee monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteutusta 

StarT on saanut arvostetun Global Best Awards 2018 -palkinnon parhaana koulutusta ja työelämää yhdistävänä hankkeena Euroopassa.

Ilmoittaudu mukaan StarT-ohjelmaan, niin saat materiaalia, tukea ja ideoita käyttöösi.

Vinkki: Suomen edustajat Science on Stage 2019 -festivaaleille Portugaliin valitaan Suomesta hyvällä opetuskäytänteellä kansainväliseen StarT-kilpailuun osallistuneiden oppimisyhteisöjen joukosta.

ZAU! Tytöille uskallusta luottaa omiin kykyihinsä ja opiskella LUMA-aineita

ZAU – Zonta Antaa Uskallusta on Zonta-järjestön sekä tiede- ja teknologiayliopistojen LUMA-keskus Suomi -verkoston toteuttama hanke, jonka puitteissa toteutetaan erityisesti tytöille suunnattuja ilmiöpohjaisia, matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamisen ja opiskelun pariin innostavia kerhoja vuosina 2018–2020.

LUMA-keskus Suomi tulee alkuvuodesta 2019 alkaen markkinoimaan ZAU-kerhojen järjestämisen mahdollisuutta peruskouluille, mutta myös muille yhteisöille, kuten nuorisotaloille ja kirjastoille. LUMA-keskus Suomi välittää näihin kerhoihin ohjaajiksi tehtävään perehdytyksen saaneita henkilöitä, mm. korkeakouluopiskelijoita.

Lue lisää ZAU-hankkeesta ja siihen liittyvästä varainhankintakampanjasta!
Kannustamme viettämään Valtakunnallisia LUMA-viikkoja 21.1.–10.2.2019

Viikkoja voi viettää esimerkiksi oppimisyhteisön tai vaikkapa koko kunnan oman StarT-päivän merkeissä. 

Kaikkia kannustetaan tuomaan viikkojen aikana toteutetut aktiviteetit esiin valokuvin ja videoin sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LUMAviikot.

Tutustu myös muihin vinkkeihin LUMA-viikkojen viettämisestä.

Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
LUMATIKKA-ohjelman ilmaiset koulutukset eri puolilla Suomea ja verkossa ovat alkaneet

Ensimmäiset LUMATIKKA-koulutukset ovat alkaneet syyskuussa. Lähes 200 matematiikan opetuksesta ja oppimisesta kiinnostunutta varhaiskasvattajaa ja opettajaa kouluttautuu verkko-opintoja ja lähikoulutusta yhdistävissä opinnoissa. Marraskuussa toteutuu myös koulutuksen ensimmäinen teemakurssi – Origameilla oivalluksia oppimiseen. Ehdit vielä ilmoittautua mukaan!

Kevään koulutuskalenteri päivittyy parhaillaan LUMATIKKA-sivustolla. Ilmoittautuminen kevään koulutuksiin aukeaa marraskuun aikana.
Ilmoittaudu mukaan, mikäli tarvitset tukea arjessa kohtaamiisi opetustilanteisiin sekä eväitä matikkainnostuksen herättämiseen oppilaissasi. 

Mikä LUMATIKKA? LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen toteuttaa matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelman vuosina 2018–2019. Ohjelman kohderyhmänä on opetushenkilöstö aina varhaiskasvattajista toiseen asteen opettajiin. Ohjelman laajuus on 15 opintopistettä, mutta pienempiäkin osuuksia on mahdollista suorittaa. LUMATIKKA toteutetaan Opetushallituksen valtionavustuksella, joten osallistuminen on kohderyhmään kuuluville maksutonta.
LUMA SUOMI -ohjelman koulutuksista uusia opetusideoita

LUMA SUOMI -ohjelmaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö, joten kaikki koulutukset ovat maksuttomia ja materiaalit vapaasti saatavilla. Tervetuloa innostumaan!
 
*                  *                   *

Oletko aina haaveillut omien pelien ohjelmoinnista? Peliohjelmoinnin alkeet Unitylla on itsenäisesti suoritettava verkkokurssi, jossa opitaan perusteet ohjelmoinnista ja pelien tekemisestä. Nyt etsitään kurssille osallistujia sen ensimmäistä testiajoa varten marraskuussa. Tavoitteena on löytää mahdolliset ongelmakohdat kurssista ja saada yleistä palautetta. Kurssin testiajo on ensisijaisesti suunnattu opettajille, mutta myös innokkaille oppilaille.

Kurssi opettaa perusteet siitä, miten suosittua Unity-pelimoottoria käytetään ja antaa hyvän lähtökohdan pelien tekemisen harrastamiselle. Lisäksi opitaan tärkeitä perustaitoja ohjelmointiin liittyen C#-kielellä. Kurssi aloitetaan täysin nollasta, eli aikaisempaa Unity- tai ohjelmointiosaamista ei vaadita.

Kurssi suoritetaan netissä itsenäisesti. Kaikki kurssilla käytetyt ohjelmat ja materiaalit ovat ilmaisia. Kurssimateriaalit ja videot ovat suomeksi, mutta ohjelmat, niiden dokumentaatiot ja C#-tutoriaali ovat englanniksi, eli kurssilla vaaditaan jonkinlaista englannin osaamista. Sen lisäksi vaaditaan tietokone, jolle asennetaan Unity, sekä Unity- ja Microsoft-tilit. (Microsoft-tiliä tarvitaan Visual Studion käyttämiseen, joka on Unityn mukana tuleva koodieditori.)

Osallistuja aloittaa kurssin marraskuun alussa (tai jo lokakuun puolella) ja suorittaa kurssin marraskuun loppuun mennessä. Kurssin kesto on noin 26 tuntia, eli kurssi vaatii osallistujalta noin tunnin päivässä.

Ilmoittaudu testiajoon 31.10.2018 mennessä

Lisätietoja kurssista antavat niku.gronberg@lut.fi ja jouni.ikonen@lut.fi.
 
Merkitse kalenteriisi: Valtakunnalliset LUMA-päivät 2019 järjestetään Jyväskylässä ke 5.6. – pe 7.6.2019

Osallistumismaksuttomien Valtakunnallisten LUMA-päivien 2019 kohderyhmänä ovat

  • kaikki matematiikkaa, ympäristöoppia, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta yliopistoihin
  • lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat
  • LUMA-aineiden opettajankouluttajat ja opetuksen tutkijat ja kehittäjät eri puolilta Suomea
  • LUMA-aineiden opetuksen asiantuntijat elinkeinoelämästä, opetushallinnosta, opettaja- ym. järjestöistä jne.
  • LUMA-keskus Suomen toimijat eri puolilta Suomea

Päivien yhteydessä järjestetään kansainvälinen LUMAT Symposium 2019, johon otetaan tutkimusesitysehdotuksia vastaan, sekä kansallinen & kansainvälinen StarT-gaala 2019.

Tapahtuman teemana on Työelämä ja tutkimus tutuksi.

Ajankohtaista tutkimuksessa
Kemian opettajia kutsutaan vastaamaan tutkimuskyselyyn

Jyväskylän yliopiston toteuttaman kyselyn tarkoituksena on selvittää kemian opetuksen tutkimuksen nykyisiä suuntauksia, parhaita ohjaukseen ja arviointiin liittyviä käytäntöjä sekä laboratoriotyöskentelyyn liittyviä kokemuksia 30.11.2018 mennessä. Tutkimuksen erityisenä tavoitteena on selvittää, miten kemian opettajat käyttävät analogioita opetuksessaan. Kyselylomake koostuu sekä avoimista että suljetuista kysymyksistä ja sen täyttämiseen menee aikaa noin 20 minuuttia. Kyselyyn vastataan anonyymisti. 
LUMAT-lehden erikoisnumeroon kaivataan artikkelikäsikirjoituksia

LUMAT-lehden toimitus kutsuu tutkijoita, opettajia, opettajankouluttajia ja opetuksen kehittäjiä lähettämään käsikirjoituksensa tulevaan erikoisnumeroon, joka keskittyy kontekstiin Educational Design Research.

 

 
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa
MAOL muistuttaa: Olethan ilmoittanut koulusi mukaan Neljän tieteen kisaan?

Alkukilpailujen päivämäärät: 
-
peruskoulun matematiikka, vapaavalintainen ajalla 29.10.-9.11.2018
- lukion fysiikka 2.11.2018
- lukion kemia 29.10.2018
- lukion matematiikka 31.10.2018. 

Jättämällä yhteystietosi varmistat, että koulusi on mukana kisassaLisätietoja ja ilmoittautuminen kisaan.
STEM is everywhere! -verkkokurssi alkaa 29.10.2018
Register now for this new Massive Open Online Course (MOOC) by Scientix, starting on 29 October 2018. The course helps teachers integrate real-world problems with their lessons and practices in science, technology, engineering and mathematics education. Read more about the #STEMIsEverywhereMOOC course schedule and register. 
Ilmoittaudu Millennium Youth Prize -tekijäksi 2.11.2018 mennessä

Kansainvälinen Millennium-teknologiapalkinto (Millennium Technology Prize) on kunnianosoitus elämänlaatua parantaville huippuinnovaatioille ja rantautuu Aalto-yliopiston avulla nuorten keskuuteen. Millennium Youth Prize on tarkoitettu 14–18-vuotiaille nuorille. Tarkoituksena on ratkaista tulevaisuuden haasteita!

Nuorten kilpailussa kannustetaan nuoria tutustumaan aiempien Millennium-palkittujen voittajien aloihin: terveysteknologia ja uudet kestävän kehityksen energiaratkaisut. Aalto-yliopiston professorit ovat antaneet nuorten selvitettäviksi neljä vaihtoehtoista ajankohtaista haastetta, joihin myös maailman johtavat tutkijat pyrkivät löytämään ratkaisuja globaalisti.

Kilpailutöissä esitetään ratkaisuja. Arviointikriteereinä ovat luovuus, mielikuvituksellisuus, innovatiivisuus, tieteellisyys ja toteuttamiskelpoisuus. Työt voi lähettää kirjallisina selvityksinä, videoina, prototyyppeinä tai niiden yhdistelminä. Parhaat työt kutsutaan marraskuun lopulla 2018 Junction-tapahtumaan, jossa tuomaristo valitsee voittajat.

Kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto ja Tekniikan Akatemia TAF.

Ilmoittaudu nyt 2.11. mennessä.

Rakenna CanSat-tölkkisatelliitti – toisen asteen opettajien täydennyskoulutus Heurekassa 13.–14.11.
Heurekassa 13.–14.11. klo 9–16 järjestettävän maksuttoman kaksipäiväisen koulutuksen aikana rakennetaan toimiva satelliitin pienoismalli, joka lähetetään yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti toisen asteen aineenopettajille. Mukaan voivat ilmoittautua myös yläkoulun aineenopettajat. Paikkoja on rajoitettu määrä.
 
CanSat on ESERO:n oppilaitoksille tuottama hands-on -aktiviteetti, jossa kehitetään tieteellisen tutkimuksen tekemisen taitoja, harjoitetaan kädentaitoja, tutustutaan ohjelmointiin Arduino-tietokoneilla ja tehdään yhteistyötä vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
 
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 7.11. mennessä.
Suomen luontokeskus Haltian luontokoulun koulutuksia

Esimerkiksi 'Me ollaan tulevaisuus - tulevaisuuskasvatuksen menetelmiä' -koulutus 15.11.2018. Koulutuksia myös tilauksesta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.
Haku pohjoismaisille Nordic ESERO:n täydennyskoulutuskursseille 15.11.2018 mennessä
 
Nordic ESERO järjestää joka vuosi opettajille suunnattuja täydennyskoulutuksia, joihin opettajat kaikista Pohjoismaista voivat osallistua. Joka vuosi muutama opettaja Suomesta on osallistunut kursseille ja kokenut ne laadukkaiksi. Kurssien kieli on usein englanti. Kurssiin osallistuville opettajille itse kurssi sekä lähikoulutusviikon majoitus sekä ruokailukustannukset ovat yleensä maksuttomat.
 
Tällä hetkellä voi hakea kursseille ’Climate research in the polar landscape’ sekä ’Geology at school’. Lisätiedot ja haku 15.11. mennessä.
 
Ennakkotieto: Vuonna 2019 on tulossa myös kurssi ‘Astronomy for teachers’.
Nyt tarvitaan selkärankaa! Seminaari luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta 30.11.2018
Tilanne on kriittinen. Viimeisten 40 vuoden aikana selkärankaisten villieläinten määrä on romahtanut. Suurin syy siihen on se, että me ihmiset olemme ajattelemattomuuttamme tai ahneuttamme vieneet niiltä elintilan. Käynnissä on ennennäkemätön ihmisen aiheuttama sukupuuttoaalto, joka uhkaa myös ruoan tuotantoa ja ihmisten terveyttä.

Helsingin yliopisto, Kestävän kehityksen toimikunta ja WWF järjestävät 30.11. klo 13.15 lähtien Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) kaikille avoimen seminaarin, jossa kysymme päättäjiltä, miten he aikovat toimia tuhoisan kehityksen pysäyttämiseksi. Ratkaisuja on – mutta onko päättäjillä selkärankaa tarttua niihin?

13.15–13.30 Mitä luonnolle kuuluu?
WWF:n Living Planet 2018 -raportin tulokset
Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF

13.30–14.00 Miten pienennämme kulutuksemme jättämää jalanjälkeä kehitysmaissa?
Puheenjohtaja: pääsihteeri Annika Lindblom, Kestävän kehityksen toimikunta
Keskustelijat: osastopäällikkö Satu Santala, UM ja kansanedustaja Pekka Haavisto (Vihr.)

14.00–14.15 Mitä sukupuuttoaallon pysäyttäminen edellyttää?
IPBES-raportin tulokset
Rehtori Jari Niemelä, Helsingin yliopisto, IPBES-paneelin puheenjohtaja

14.15–14:45 Miten pysäytämme luonnon monimuotoisuuden alamäen Suomessa?
Puheenjohtaja: suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF
Keskustelijat: kansanedustaja Petri Honkonen (Kesk.), kansanedustaja Sanna Marin (SDP) ja kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (Kok.)

14.45–15.15 Miten turvaamme vesiluontomme tulevaisuuden?
Puheenjohtaja: meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen, WWF
Keskustelijat: ministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, kansanedustaja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja ministeri Kimmo Tiilikainen

15.15–15.30 Kysymyksiä ja keskustelua
Seminaarin päättäminen
Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF

15.30–18.00 Kuohujuomaa ja pientä purtavaa
Kerro tarina tilastoilla!

Tilastojulistekilpailu on käynnissä ja jatkuu maaliskuuhun 2019 saakka. Julisteet tehdään vapaavalintaisesta aiheesta 2–5 opiskelijan ryhmissä. Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoululaiset, lukion/ammatillisten oppilaitosten opiskelijat sekä uutena sarjana kandivaiheen korkeakouluopiskelijat. Voittajat palkitaan hyvin ja heidän julisteensa jatkavat kansainväliseen finaaliin Malesiaan!

Lisätietoa Tilastokeskuksen Opettajalle-sivustolla (Tilastokilpailut-välilehdellä).
ESA:n / Nordic ESERO:n hankkeita ja materiaaleja opetuksen tueksi

 
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO