Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 9/2020
 
CC BY-SA 2.0 Timo Newton-Syms / Flickr.com

 

UUSIA AVAUKSIA LUMA-TIEDEKASVATUKSESSA JA MAHDOLLISUUKSIAHyvää syyslukukautta, hyvät LUMA-ystävät!

Kansallinen LUMA-keskus Suomi -verkosto (11 yliopistoa ja 13 keskusta) yhteistyötahoineen pyrkii tukemaan matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian mielekästä opiskelua ja opetusta seuraavilla toimintamalleilla:

LUMA-kirja Yhdessä olemme enemmän


Miten innostetaan tulevaisuuden tekijöitä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun? Miten tuetaan taitavia opettajia ja tulevia opettajia tärkeässä työssään? Miten rakennetaan yhteisöllisesti ja tutkimusperustaisesti hyvää ja kestävää tulevaisuutta? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia uudessa kansallista ja kansainvälistä LUMA-tiedekasvatustoimintaa kuvaavassa verkkokirjassa. Kirjan suunnitteluun ja tekemiseen on osallistunut kaikkiaan noin sata henkilöä LUMA-keskus Suomi -verkostosta (11 yliopistoa ja 13 keskusta).
Yhdessä olemme enemmän! (LUMA motto)

 
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia

Tehdään yhdessä koko Suomeen mahtava matematiikkasyksy!


Matematiikka on mukana monessa. Se on kaunista, se on jännittävää, se on hauskaa ja usein myös hyödyllistä! Mahtavaa matematiikkaa on TEK:n tempaus, jolla halutaan nostaa esiin myös matematiikan leikkisämpi puoli. Suomen ensimmäinen Mahtavaa matematiikkaa -päivä tuo yhteen koko maan matikkavoimat torstaina 5.11.2020. Tule sinäkin mukaan mahtavalle matkalle matematiikan maailmaan!

Teemapäivän kotisivut mahtavaamatematiikkaa.fi kokoaa eri toimijoiden tuottamat materiaalit ja syksyn aikana järjestämät tapahtumat yhden sivun alle. Kuka vain voi ilmoittaa sivulle oman matikka-aiheisen tapahtumansa. LUMA-keskus Suomi on mukana tempauksessa, ja syksyn mittaan verkoston matikkatärppejä päivitetään osoitteeseen luma.fi/mahtavaa-matematiikkaa

Kutsumme myös kaikki Suomen koulut ja päiväkodit järjestämään Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivän ympärillä ohjelmaa omassa oppimisyhteisössä! Apuna suunnittelussa voi vapaasti käyttää yllä mainittujen linkkien takaa löytyviä ideoita. Fiiliksiä voi jakaa somessa aihetunnisteella #mahtavaamatematiikkaa.

Kansainvälisesti palkittu StarT-ohjelma tukee monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteutusta 

StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia projekteja sekä jakamalla oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä tiede- ja teknologiatapahtumissa lukuvuoden aikana. Ohjelma tarjoaa tueksi mm. materiaalipankin sekä mahdollisuuden keskustella kansallisesti kollegoiden kanssa StarTin opehuoneessa. Toiminta on tarkoitettu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Ilmoittaudu nyt mukaan StarT-ohjelmaan, niin saat materiaalia, tukea ja ideoita käyttöösi.

Vinkki: Suomen edustajat Science on Stage 2022 -festivaaleille Prahaan valitaan hyvällä opetuskäytänteellä kansainväliseen StarT-kilpailuun osallistuneiden oppimisyhteisöjen joukosta. 

Vinkki: Tervetuloa StarTin opehuoneeseen ti 13.10. klo 16–17. Virtuaaliset opehuoneet ovat joka toinen tiistai järjestettäviä etätapahtumia, joissa opettajat ja kasvattajat saavat jakaa projektioppimiseen liittyviä kokemuksia, ideoita ja hyviä käytänteitään. 

Kutsu mukaan uuteen kansainväliseen ja yhteisölliseen ilmastokasvatuksen hankkeeseen
Miten osallistaa oppilaita ilmastoon ja sen muutokseen liittyvissä aiheissa kysymyspohjaista pedagogiikkaa käyttäen? Miten edistää ilmastokasvatukseen liittyviä opetussuunnitelman perusteiden tavoitteita? Oheisiin kysymyksiin saat vastauksia kansainvälisessä ja monitieteisessä CLIMATE? -hankkeessamme, jossa kehitetään yhteisöllisesti ja tutkimusperustaisesti uusia työtapoja käyttää oppilaiden omia kysymyksiä osana ratkaisukeskeistä ja toivoa tulevaisuuteen tuovaa ilmastokasvatusta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Opettajia eri asteilta ilmoittautunut mukaan jo yli 10 maasta. Työskentely yhdessä tapahtuu verkkoalustalla. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää >>

ZAU-tiedekerhot innoittajina eri puolilla Suomea: uusia mahdollisuuksia tulossa


Suosittu ZAU-tiedekerhotoiminta jatkuu. Nyt mahdollisuus hakea omaa tiedekerhoa ja tiedekerho-ohjaajaksi. Myös virtuaalikerhoja tulossa. Lue lisää täältä >>
 
Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi

Vielä ehdit mukaan uusiin monitieteisiin jatkuvan oppimisen verkkokursseihin!


LUMA2020-ohjelmassa kehitetyt verkkokurssit ovat maksuttomia ja sopivat kaikille opettajille ja opettajaopiskelijoille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Kurssien tavoitteena on tutustua LUMA-aineiden eheyttävään opetukseen projektioppimisen näkökulmasta tutustumalla oikeisiin LUMA2020-ohjelmassa toteutettuihin projekteihin ja materiaaleihin. 
 

Näin osallistut verkkokurssille

1. Valitse kurssi, jonka haluat suorittaa, klikkaamalla linkkiä:

2. Valitse kohta Kirjaudu.

3. Kirjaudu jo olemassa olevalla tunnuksellasi, HAKA-tunnuksella tai luo uusi käyttäjätunnus.

4. Valitse kohta Itserekisteröityminen - Lisää minut kurssialustalle.

5.  Lämpimästi tervetuloa kurssille! Kurssin etusivulta löydät johdannon kurssiin ja suoritusohjeet.

Mikäli et ehdi kurssille mukaan syksyllä 2020, kurssit avautuvat uudelleen omatoimisesti suoritettaviksi 18.1.2021 ja ovat auki koko vuoden 2021.

Verkkokoulutusta innostavaan matematiikan opetukseen 31.8.-29.11.2020

LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen syksyn verkkokurssit ovat alkaneet! Koulutuksen oppijalähtöiset, toiminnalliset ja konkreettiset sisällöt auttavat kasvattamaan oppijoittesi matikkainnostusta! Koulutus tarjoaa opetusalan asiantuntijoiden tuottaman tuoreen, tutkimusperusteisen tiedon opetuksesi kehittämisen tueksi.

Lue lisää koulutustarjonnasta ja aloita verkko-opinnot lumatikka.luma.fi/ilmoittautuminen.

Tämän syksyn uutuutena järjestämme maksuttomia Zoom-webinaareja kaikille matematiikan opetuksesta kiinnostuneille. Webinaarien aiheet ja aikataulut löydät yllä mainitun linkin kautta.
Mikä LUMATIKKA?
LUMATIKKA on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Voit suorittaa koko koulutusohjelman (15 op) tai yksittäisiä kursseja tarpeesi ja aikataulusi mukaan täysin verkon välityksellä. Kursseilla voit edetä omassa tahdissa tai yhteisen tavoiteaikataulun mukaisesti. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ohjelman toteuttavat seitsemän yliopistoa ja ammattikorkeakoulua LUMA-keskus Suomi -verkoston koordinoimana vuosina 2018-2022. Opintopisteet voi halutessaan rekisteröidä Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston kautta.

Kyllä matikkainnostus heräsi tällä kurssilla! Kurssin toteutus oli todella miellyttävä ja se eteni hyvin. Kurssi vei mukanaan ja kurssin imu piti otteessaan. Yhtäkkiä huomasin, että kurssi olikin jo lopputehtävää vaille valmis. Kiitos teille!
-varhaiskasvatuksen opettaja

Tulevaisuus on seikkailu! MAOL-etäkoulutuspäivä 3.10.2020


Tervetuloa MAOL etäkoulutuspäivään Suomen Ateenaan – Jyväskylään. Ensimmäistä kertaa paikalle ei tarvitse tulla itse, vaan koulutus järjestetään virtuaalisesti. Voit siis osallistua turvallisesti kotisohvalta tai vaikka laiturin nokassa päivää paistatellen.

Tarjolla on laaja kattaus rinnakkaisia luentoja ja työpajoja, joista voit valita itsellesi sopivimmat. Ohjelmaa löytyy niin peruskoululle kuin lukiollekin kaikista LUMA-aineista. Tule kuuntelemaan futuristi Perttu Pölösen näkemyksiä oppimisen tulevaisuudesta ja kosmologi Syksy Räsäsen ajatuksia Fysiikan opetuksesta. Professori Samuli Siltanen puolestaan esittelee matemaattista mallinnusta opetuksen tukena. Ohjelmasta löytyy myös apua kemian etätöiden suunnitteluun ja tietoa kybermaailman uhkista. Loppupäivästä päästään virtuaalikierrokselle fysiikan laitoksen hiukkaskiihdyttimelle. Tälle reissulle voit ottaa vaikka lapsetkin mukaan.

Ohjelma on niin upeaa, ettei ihme, jos on vaikeuksia valita. Mutta eipä hätää! Tällä kertaa lähes kaikki luennot ja työpajat myös nauhoitetaan, ja voit katsoa niitä vielä kuukauden ajan tapahtuman jälkeenkin.

Koulutuspäivät pidetään 3.10.2020 klo 9-16. Tapahtumaa on toteuttamassa MAOL Keski-Suomi, Keski-Suomen LUMA-Keskus ja Jyväskylän Yliopisto. Hinta jäsenille on vain 19 € ja opiskelijajäsenille 0€. Ilmoittautuminen on jo alkanut, joten varaa paikkasi mukaan seikkailuun!

Nähdään Educassa tammikuussa

Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile! LUMA Suomi -verkosto on mukana Educa-tapahtumassa Helsingissä 29.-30.1.2021.

 

VirtuaaliLUMA

Peliohjelmointia, ihmeellisiä ameeboja ja rikosmysteereitä! Tervetuloa etävierailulle ohjelmoinnin tai matematiikan maailmaan

Pohditteko, miten toteuttaa ohjelmoinnin opetusta tai kaipaatteko muuten vain vaihtelua koulupäivien arkeen? Koululuokan kanssa voi tulla etävierailulle Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen tietojenkäsittelyn tiedeluokka Linkkiin tai matematiikan tiedeluokka Summamutikkaan. Vierailut sopivat varhaiskasvatuksesta aina lukio- ja ammattikoululuokille saakka. Kevyimmillään vierailuun riittää videoyhteys.

Ohjelmassa voi olla muun muassa:
•    Seikkailu fraktaalimetsään (vaka-alkuopetus)
•    Monsterimatikkaa ja ihmeelliset ameebat (vaka-alkuopetus)
•    Hauskaa peliohjelmointia (alakoulu)
•    Robottileikki (alakoulu)
•    Rikosmysteeri (luokat 3-6)
•    Äärettömyyttä etsimässä (luokat 3-6)
•    Tutkitaan ja mallinnetaan ohjelmistojen toimintaa tilakoneen avulla (yläkoulu)
•    Ohjelmoinnin alkeita ja edistyneempää ohjelmointia Pythonilla (yläkoulu, lukio ja ammattikoulu)
•    Salakirjoitukset (yläkoulu, lukio, ammattikoulu)
•    Kuvia vai numeroita? (yläkoulu, lukio, ammattikoulu)
•    Järjestellään luvut ja tutkitaan erilaisten järjestysalgoritmien toimintaa (lukio ja ammattikoulu)

Katso tiedeluokkien kalenterista vapaat ajat ja ilmoita luokkasi mukaan! Tarkista myös muiden Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen tiedeluokkien upea tarjonta tänä syksynä!

Tiedeluokka Linkki (tietojenkäsittely) >> 
Tiedeluokka Summamutikka (matematiikka) >> 
Muut Helsingin yliopiston tiedeluokat >> 

Tervetuloa mukaan LUMA-keskus Saimaan virtuaalikerhoon syksyllä!

Kesällä huippusuosion saavuttanut LUMA-keskus Saimaan virtuaalikerho tulee jälleen. Tervetulleita ovat noin 8-13-vuotiaat kokeilunhaluiset ympäri maan. Kerhon hauskoissa haastetetehtävissä lapset pääsevät mm. luomaan sähköä sitruunasta, räjäyttämään raketin etikasta ja ratkomaan salakirjoitusta.
 
Kerhotapaamiset ovat tiistaisin 15.9.-13.10. ja 27.10 klo 16.30-18. Kerho on osa LUMA2020-hanketta ja osallistujille ilmainen lukuun ottamatta itse hankittavia kerhomateriaaleja. Kuuden kerhokerran teemat ovat erillisiä niin, että mukaan voi tulla missä vaiheessa vaan. Ilmoittautuminen on auki viimeiseen kerhokertaan asti. Ilmoittautuminen >>
 
Menneen kesän virtuaalikerhon haastetehtäviin voi tutustua kerhoblogissa. Uuden blogin ja zoom-tapaamisten linkit toimitetaan ilmoittautuneille. Tiedustelut: leena.ikonen@lut.fi
 

Rakettikerho innostaa fysiikan ilmiöiden pariin - nyt virtuaalisena


Rovaniemellä kehitetyn virtuaalisen rakettikerhon nettisivut on toteutettu LUMA2020-hankkeessa ja nyt ne ovat auki suomeksi!
Myöhemmin sivusto käännetään vielä englannin ja pohjoissaamen kielille. Rakettikerhossa rakennetaan ja tutkitaan erilaisia lentäviä laitteita tieteellinen pilke silmäkulmassa. Digitaalinen ympäristö on valmis paketti onnistuneen tiedekerhon pitämiseen koululaisille. Se on suunniteltu tukemaan ja kannustamaan sekä ohjaajia että kerholaisia tieteen maailmaan ja sen metodeihin. Pientä poikkeusta lukuun ottamatta lentävien laitteiden rakentamiseen tarvittavat materiaalit löytyvät kouluilta ja rautakaupasta.

Linkki rakettikerhon sivuille >>

Hyppää mukaan virtuaaliseen ohjelmointikerhoon!

Linkin syksyn 2020 kerhojen ilmoittautuminen on alkanut. Tarjolla on monenlaista erityisesti aloitteleville ohjelmoijille sopivaa toimintaa, niin ala- kuin yläkoululaisillekin. Kerhot järjestetään pääasiassa etänä Zoomin avulla eli nyt voit ilmoittautua mukaan mistä päin Suomea hyvänsä. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!

Linkki järjestää myös Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerran Zoomin välityksellä torstaina 15.10. kello 17-18:30. Tervetuloa mukaan!

Tarkemmat tiedot kerhoista ja kerhoajoista sekä ilmoittautumisohjeet löydät Linkin sivuilta >>

Tiedeluokka Linkki on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta ja LUMA-keskus Suomi -verkostoa.
 

Uusi verkkokurssi lukiolaisille ja opettajille


Luonnontieteet nyt ja tulevaisuudessa -teemasta avautuu nyt pilottina ensimmäinen kurssi: Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa. Tervetuloa mukaan maksuttomaan ja omaan tahtiin suoritettavaan verkkokurssiin, joka tehty yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.

Lue lisää >>
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa

JoMa Joustavaan Matematiikkaan

Joustavaan matematiikkaan eli JoMa on Opetushallituksen rahoittama matematiikkaa opettaville suunnattu tutkimusperustainen verkkotäydennyskoulutus. Kaikki JoMa-koulutukset ovat opettajille ja varhaiskasvattajille maksuttomia, niistä voi hakea VESO-korvaavuutta ja kurssi toteutetaan kokonaan verkossa. Allaolevasta linkistä löydät tarkempaa tietoa JoMasta ja kursseistamme.
 
Tutustu ja ilmoittaudu:
Peruskoulu ja lukio >>
Varhaiskasvatus >>
  • Luo innostava ilmapiiri, jossa uskalletaan keskustella erilaisista ratkaisutavoista.
  • Poikkeusajankin keskellä kurssin on koettu antavan energiaa, innostusta ja työkaluja työhön
  • Vahvistat ammatillista osaamistasi ajasta ja paikasta riippumatta.

Joko sinulle tulee Kemia-lehden uutiskirje?

Kemia-lehden sähköinen uutiskirje kertoo alan tuoreimmat uutiset painettujen numeroiden lomassa. Lue, miten kemia mahdollistaa kiertotalouden ja ratkoo isoja ongelmia.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Voit antaa vinkkejä sähköpostilla osoitteseen luma-keskus@helsinki.fi

Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO