Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Lue lisää NordStarT-kilpailusta ja ilmoita yhteisösi mukaan!

Lapset ja nuoret torjuvat ilmastokriisiä ideoillaan - ilmoita yhteisösi mukaan!

NordStarT- kilpailussa lapset ja nuoret pääsevät näyttämään projektitöillään, miten ilmastokriisiä voi torjua. Pysy ajan tasalla kilpailusta tilaamalla NordStarT-uutiskirje. Osallistua voi koulu, luokka, kerho tai mikä tahansa muu joukko lapsia, nuoria tai aikuisia. Tiimit koostavat valmiista ideoistaan esittelyvideot, ja parhaat projektit palkitaan.  Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää kilpailun yhteistyössä LUMA-keskus Suomen kanssa.
Haku kilpailuun on käynnissä, lue lisää ja ilmoittaudu verkkosivuillamme.

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Hae LUMA- kehittämiskouluksi tai -päiväkodiksi verkkosivuillamme.

Vielä ehdit hakea LUMA-kehittämiskouluksi tai -päiväkodiksi!

Onko sinulla ajatuksia siitä, miten LUMA-aineiden (matematiikka, ympäristöoppi, luonnontieteet ja teknologia) opetusta ja oppimista tulisi kehittää? LUMA-keskus Suomi -verkosto avaa kouluille ja päiväkodeille haun liittyä osaksi uudenlaista LUMA-kehittämisyhteisöä, jonka muodostavat LUMA-kehittämiskoulut ja -päiväkodit. Haku on avoinna 15.8. saakka. Lisätiedot ja hakulomakkeen löydät verkkosivuiltamme.

 

Lue lisää ja ilmoittaudu Juniversityn etäohjattuihin työpajoihin heidän verkkosivuiltaan.

Juniversityn etäohjatut työpajat varattavissa syyskuulle! 

Tampereen yliopiston Juniversityn – lasten ja nuorten oman yliopiston – toiminta käynnistyy jälleen syyskuussa. Tarjoamme tällä hetkellä etäohjattuja työpajoja: pakohuonepelin 4.–6.-luokille sekä Hehkun värikkäät tunteet -työpajan viskari- ja esiopetukseen. Työpajat ovat maksuttomia ja niihin voivat osallistua oppimisyhteisöt ympäri Suomen. 
Lisätiedot ja työpajojen varaukset löydät verkkosivuiltamme.
Ilmoittaudu nyt mukaan Kevon perheleirille syyskuussa.

Kevolla järjestetään koko perheelle suunnattu tiedeleiri 17.-19.9.!

Yllättäviä tiedekokeita, avaruuden mysteereiden pohtimista, mikroskopointia ja Turun yliopistolla tehtävään tutkimukseen tutustumista. Tätä kaikkea pääset kokemaan Kevon upeissa maisemissa koko perheen voimin syyskuussa, kun Lounais-Suomen LUMA-keskus järjestää yhteistyössä Lapin tutkimuslaitos Kevon kanssa tiedeleirin. Lasten lisäksi leirille pääsevät nyt myös vanhemmat, isovanhemmat, kummit tai muut aikuiset - tekemistä riittää koko perheelle. Tutustu leirin tietoihin ja ilmoittaudu mukaan.

 
Varaa etäopintokäynti Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokkiin 18.8. alkaen.

Varaa paikkasi suosituille etäopintokäynneille 18.8. alkaen!

Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokkien suosituille etäopintokäynneille voi jälleen varata paikkoja 18.8. alkaen. Valittavanasi on maksuttomia opintokäyntejä fysiikasta, kemiasta, maantieteestä, matematiikasta ja ohjelmoinnista. 18.8. aukeavat saataville syys- ja lokakuun opintokäynnit. Lue lisää verkkosivuiltamme.
Tutustu tiedeluokka Linkin ohjelmointikerhoihin.

Tervetuloa mukaan ohjelmointikerhoon!

Helsingin yliopiston tiedeluokka Linkin syksyn 2021 kerhot alkavat syyskuussa. Tarjolla on monenlaista aloitteleville sekä kokeneemmille ohjelmoijille sopivaa toimintaa, alakoululaisista aina lukiolaisiin. Kerhot järjestetään näillä näkymin pääasiassa paikan päällä Kumpulassa, mutta myös virtuaalisesti Zoomin avulla tapahtuvia kerhoja on mukana. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa! 

Linkki järjestää myös virtuaaliset avoimet ovet sekä Scratch-ohjelmoinnin kokeilukerran Zoomin välityksellä torstaina 2.9. kello 16-18. Tervetuloa mukaan!

Tarkemmat tiedot kerhoista ja avoimista ovista sekä ilmoittautumisohjeet löydät Linkin sivuilta.
 

Kehitä ammatillista osaamistasi

Ilmoittaudu syksyn LUMATIKKA-kursseille.

Ilmoittaudu syksyn LUMATIKKA-kursseille

 
Tervetuloa LUMATIKKA-täydennyskoulutukseen kehittämään matematiikan opetustasi! Maksuton verkkokoulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Räätälöi itsellesi sopiva kurssikokonaisuus yhden ja 15 opintopisteen välillä. Koulutuksen keskeisiä teemoja ovat innostava matematiikan opetus mm. toiminnallisuuden ja kielentämisen keinoin.
 
“Suuri KIITOS mahtavasta koulutuksesta. Koen, että koulutus on antanut paljon konkreettisia välineitä ja myös teoriatietoa, jota olen kaivannut lisää opetuksen tueksi!”
 
Syksyn verkko-opinnot alkavat 30.8. ja päättyvät 28.11. Kursseilla edetään yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa, jolloin saat opiskeluun tukea kouluttajilta ja kollegoilta ympäri Suomen.
 
Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu 23.8. mennessä.
LUMA-päivien tallenteet ovat nyt katsottavanasi YouTube-kanavallamme.

LUMA-päivien live-osioiden tallenteet katsottavissasi ilmaiseksi

Haluatko palata päivien ohjelman pariin vai etkö ehtinyt tällä kertaa olenkaan osallistuman? Nyt sinulla on hieno mahdollisuus palata päivien antiin katsomalla YouTube-kanavaltamme live-osioiden tallenteet!

Kiinnostaisiko esimerkiksi alan parhaiden asiantuntijoiden keynote-luennot tai paneelikeskustelu LUMA-strategiasta? Näihin ja muihin tallenteisiin pääset tutustumaan YouTube-kanavallamme.

Työpajojen materiaaleja on koottu verkkosivuillemme.
Tutustu Lounais-Suomen LUMA-keskuksen Tiede tutuksi materiaalikokonaisuuteen.

Tiede tutuksi yksinkertaisten laboratoriokokeiden avulla

Varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle suunnatussa Tiede tutuksi! -kokonaisuudessa esitellään yksinkertaisia tiedekokeita, jotka johdattavat lapset tieteen ja laboratoriotyöskentelyn maailmaan. Tiede tutuksi! -kokonaisuus on myös opettajalle matalan kynnyksen tapa alkaa toteuttaa tiedekasvatusta omalle ryhmälleen. Lataa materiaali Lounais-Suomen LUMA-keskuksen nettisivuilta.

Muuta ajankohtaista

Bongaa kesäisestä materiaalikoosteestamme vinkit mukavaan kesätekemiseen

Vielä on kesää jäljellä!  Olemme koostaneet yhteen LUMA-verkoston aktiviteetteja, jotka on helppo toteuttaa joko osana varhaiskasvatusta tai kotona koko perheen mukavana kesätekemisenä. Kaikki ohjeet soveltuvat toteuttavaksi alle kouluikäisten kanssa. Joissain aktiviteeteissa aikuisen tarkempi ohjaus ja osallistuminen saattaa olla tarpeen. Tutustu materiaalikoosteeseen tästä.
 

Verkostomme saavutti tavoitteensa vuosina 2017–2020

Arviointiraportti LUMA-keskus Suomi -verkoston valtakunnallisen tehtävän toteutuksesta vuosina 2017–2020 on julkaistu. LUMA-toiminta on laajentunut ja kehittynyt sekä löytänyt tiensä eri opetusasteille ja opettajien jokapäiväiseen tukeen. Verkosto saavutti valtakunnalliselle tehtävälle asettamansa tavoitteet erinomaisesti. Tutustu arviointiraporttiin verkkosivuillamme.
 

Kauden parhaat oppimisprojektit ja käytänteet on nyt palkittu StarT-gaalassa

Parhaiden lasten ja nuorten projektitöiden palkinnot menivät:
  • Tunisiaan projektille Euch Zitoun,
  • Turkkiin projektille FOR ”YOU” – SUSTAINABEE- BY ARI SCHOOLS sekä
  • Suomeen projektille Upper secondary students’ climate calculator for greenhouse gas emissions.
Parhaiden opetuskäytänteiden palkinnot taas jaettiin:
  • Forssan kuvataidekoululle projektista Manufacture of drawing charcoal,
  • Liangfeng primary schoolille Kiinaan käytänteestä A PBL Course Exploring Ancient civilization sekä
  • Colégio Valsassinalle Portugaliin käytänteestä ValsaBIO.
Lämpimät onnittelut kaikille palkituille. Lue lisää palkituista projekteista verkkosivuiltamme.

Yhteistyökumppaneiltamme

Helsingin observatorio järjestää virtuaaliopastuksia eli vopastuksia. Lue lisää ilmoittautumisohjeista heidän verkkosivuiltaan.

Sukella avaruuden ihmeisiin Helsingin observatorion etäopastuksella!

Live-oppaan kanssa otetaan haltuun maailmankaikkeuden perusteet vanhan observatoriorakennuksen näyttelyissä ja sokkeloissa.

Observatorion virtuaaliopastuksella eli Vopastuksella uppoudutaan omaan aurinkokuntaamme, tähtien vaiheikkaaseen elämään, maailmankaikkeuden mittakaavaan sekä valon erilaisiin aallonpituuksiin. Kurkkaamme myös Observatorion historiaan sekä sen tunnelmallisiin havaintotorneihin. Planetaario-ohjelmalla tutkailemme pohjoista tähtitaivasta sekä yötaivaan kohteita.

Vopastus on vuorovaikutteinen, ja sille voi osallistua luokassa yhteisesti tai omilla laitteilla kotoa. Opas keskustelee ja vastaa mielellään mieltänne askarruttaviin kysymyksiin!

Varaa nyt Vopastus omalle luokallesi!
Ohjeet ja lisätiedot Observatorion verkkosivuilla

Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssit alkavat taas, ilmoittaudu kursseille kotisivuilla.

Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssit 1.9.–15.12.2021 ovat täällä taas – löydä omasi!


Tarjolla on valinnaisia (2 op) kursseja varhaiskasvatuksen kasvatus- ja opetushenkilöstölle, esi- ja perusopetuksen sekä lukion opettajille ja erityisopettajille. Myös Joustavan matemaattisen ajattelun johdantokurssille pääsee taas (3 op).
Opiskelu on maksutonta sekä joustavaa, ajasta ja paikasta riippumatonta.
Miksi mukaan?
  • Pääset perehtymään tuoreeseen tutkimustietoon, monipuolisiin materiaaleihin ja menetelmiin
  • Saat käytännön kasvatus- ja opetustyöhön kättä pidempää
  • Pääset aarreaittaan, josta voit poimia myös kollegojen ideoita ja kokemuksia.
Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa.
Kurssitiedot ja ilmoittautuminen koulutuksen kotisivuilla.
Saara Seppälän grafiikkapiirros Ursa Major -tähtikuviosta. Tutustu Observatorion tehtäväpaketteihin heidän verkkosivuillaan.

Ota luokkasi kanssa askeleita maailmankaikkeuteen!

Helsingin observatorio tarjoaa tehtäväpaketteja erilaisten avaruusteemojen käsittelyyn. Tehtävät on laadittu peruskoulujen käyttöön, mutta niitä voi soveltaen käyttää myös muille kohderyhmille.

Luokkahuoneopiskelun lisäksi aktiviteeteista voi ammentaa aineksia tähtitieteen etäopiskeluunkin! Ne ovat myös sovellettavissa Observatorio-vierailuun valmistautumiseen sekä sen kertaamiseen tai syventämiseen.

Tehtäväpaketit löytyvät Observatorion verkkosivulta.

 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia