Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 1/2020
 
CC BY 2.0 Don Wright / Flickr.com
LUMA-keskus Suomi toivottaa erinomaista vuoden alkua uutiskirjeen muodossa. Siinä on paljon materiaalia opetukseen sekä kuulumisia LUMA-keskus Suomelta sekä yhteistyökumppaneilta.
 
LUMA-keskus Suomen toimintaa

1. LUMA-keskus Suomi Educa-messuilla viikonloppuna


Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile! LUMA-keskus Suomi on mukana Educa-tapahtumassa Helsingissä 25.-26.1.2020.

Löydät LUMA-keskus Suomen osastolta 6f19.
Tapahtuma on maksuton ja lisätietoja löydät EDUCA:n-verkkosivuilta. LUMA:n pisteellä pääset kokeilemaan erilaisia aktiviteetteja ja saat niistä työohjeet mukaasi.
 

2. Innostavia LUMA-viikkoja


LUMA-viikkoja vietetään 20.1.–9.2.2020. Olemme listanneet sivuillemme vinkkejä ja materiaalia viikkojen viettämiseen: www.luma.fi/viikot

Viikkojen tarkoitus on herättää LUMA-aineiden (matematiikan, ympäristöopin, biologian, maantiedon/maantieteen, fysiikan, kemian, tietotekniikan ja teknologian) opiskeluun ja alan ammatteihin erilaisten mielenkiintoisten aktiviteettien, elämysten ja kokemusten kautta.

LUMAiloa kaikille!

3. Tervetuloa 16. LUMA-päiväille kesäkussa 2020

LUMA-keskus Suomi -verkosto (11 yliopiston kesken) järjestää Aalto-yliopistolla 16. LUMA-päivät, tervetuloa mukaan! Ohjel­maa löy­tyy varhaiskas­vatuk­ses­ta lukioon ja ammatil­liseen opetuk­seen. Ruotsinkielis­ten ses­sioiden määrä on suurem­pi kuin koskaan aiem­min LUMA-päivil­lä. Teemak­si on valit­tu tut­tu moni­ti­eteelli­nen viesti tule­vaisu­u­den taito­jen tarpeel­lisu­ud­es­ta. Tiede ja taide kohtaa­vat tekni­ikan ja talouden, eli Tule­vaisu­u­den tek­i­jät val­taa­vat Otaniemen. Päivien yhtey­dessä jär­jestetään myös kan­sain­vä­li­nen LUMAT-tutkimuskon­fer­enssi ja StarT-gaala.

Varaa jo nyt kalen­teri­isi kesäku­un ensim­mäiseltä viikol­ta 3.-.5.6.2020. LUMA-päivät ovat tut­tuun tapaan mak­sut­tomat.

4. LUMA-kiertue innosti koululaisia ja opettajia ohjelmointiin

Graafista ohjelmointia sekä tulevaisuuden megatrendejä, kuten digitalisaatiota ja robotisaatiota voi käsitellä myös alakoulussa. 🤖

LUMA-keskus Pohjanmaa järjesti syksyn aikana Sphero robottipallo -kiertueen Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Kiertueen tavoitteena oli innostaa oppilaita ja opettajia graafisen ohjelmoinnin pariin ja kertoa tulevaisuuden megatrendeistä digitalisaatiosta ja robotisaatiosta.  Lisää onnistuneista koulutuksista uutisesta >>

5. Vielä ehdit osallistua StarT-ohjelmaan


StarT-ohjélmaan ehdit osallistumaan raportoimalla lasten ja nuorten kanssa tekemistänne oppimisprojekteista tai oppimisyhteisönne hyvästä opetuskäytänteestä viimeistään 14.2.2020 verkkolomakkeella.

Ilmoittaudu mukaan täällä >>

 

6. LUMATIKKA-ohjelmalle jatkoa 2022 asti. Ilmoittaudu ilmaisiin verkkokoulutuksiin


Kevään ensimmäiset LUMATIKKA-kurssit ovat jo alkaneet, ja löydät verkkokursseille liittymiseen ohjeet ohjelman ilmoittautumissivuilta. Aloita verkko-opinnot vaikka tältä samalta istumalta yli kahdensadan muun opettajan kanssa! Myös tammikuun lopussa alkaville valinnaiskursseille sekä ruotsinkielisiin kurssiversioihin voi vielä ilmoittautua ennakkoon.
"Kurssin anti on ollut monipuolinen ja hyödyllinen. Sen myötä olen pohtinut matematiikan opettamiseen ja oppimiseen liittyviä asioita ja saanut omaan työhöni monta toteuttamiskelpoista hyvää, oivaltavaa ideaa ja tehtävää toteutettavaksi yhdessä lasten kanssa." –esikoulun opettaja
 
”Minulla on ennestään melko paljon tietoa konkreettisesta ja toiminnallisesta matematiikasta, joten olin varatutunut siihen, ettei kurssi tarjoaisi minulle kovinkaan paljoa uusia näkökulmia matematiikan opetukseen. Ilokseni sain huomata olevani väärässä. Sain ongelmalähtöisiä tehtäviä käsittelevästä osiosta ideoita uudenlaisiin tapoihin toteuttaa opetusta. Sain tältä kurssilta myös paljon hyviä materiaaleja, joita pystyn hyödyntämään suoraan opetuksessani. Kiitos hyvin suunnitellusta ja toteutetusta kurssista!” –luokanopettaja

 
LUMATIKKA on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Koulutuksen oppijalähtöiset, toiminnalliset ja konkreettiset sisällöt auttavat herättämään ja kasvattamaan oppijoittesi matikkainnostusta! Koulutus tarjoaa opetusalan asiantuntijoiden tuottaman tuoreen, tutkimusperusteisen tiedon oman opetuksesi kehittämisen tueksi.
 
Voit suorittaa koko koulutusohjelman (15 op) tai yksittäisiä kursseja tarpeesi ja aikataulusi mukaan täysin verkon välityksellä. Kursseilla voit edetä omassa tahdissa tai yhteisen tavoiteaikataulun mukaisesti. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ohjelman toteuttavat seitsemän yliopistoa ja ammattikorkeakoulua LUMA-keskus Suomi -verkoston koordinoimana vuosina 2018-2022.

7. LUMAT-erikoisnumero: Uusia ratkaisuja ja pedagogisia innovaatioita kehittämistutkimuksella


LUMAT-lehdessä on julkaistu uusi kehittämistutkimuksen erikoisnumero. Kuusi artikkelia pitävät sisällään metodologiaa sekä opetuksellisen kehittämistutkimuksen soveltamista. Artikkelit soveltuvat kaikille opetusalalla työskenteleville.

Numero on julkaistu verkossa osoitteessa: https://doi.org/10.31129/LUMAT.7.3  
Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa

8. Uutta MAPPA.fi -palvelussa: Teemareput ja MOK-työkalu

 

Tutustu valmiisiin teemareppuihin tai kokoa oma reppusi muidenkin hyödynnettäväksi. Rakenna monialaiselle oppimiskokonaisuudelle runko MOK-työkalulla ja liitä mukaan aiheeseen sopivia teemareppuja. Hyödynnä myös valmis MOK ilmastokasvatuksesta! 

Mappa.fi on ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan työkalupakki opetus-, kasvatus- ja nuorisotyötä tekeville. Löydät sieltä yli tuhat ilmaista materiaalia eri ikäryhmille ja useisiin eri käyttötarkoituksiin yli 200:n eri tahon tuottamina. Hae materiaaleja ja selaa teemareppuja helposti kirjautumatta. Rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi saat kaikki työkalut heti käyttöösi: Voit koota omia teemareppuja  ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia sekä lisätä materiaalejasi. Rekisteröityminen ja palvelun käyttö on maksutonta.
 

9. Ulos – Ut – Out  kutsuu muutoksentekijäksi!


Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma kokoaa opettajat ja kasvattajat 9.–11.6.2020 Pohjois-Karjalaan. Kansainvälisen tapahtuman teemana on muutos. Tarjolla on ainutlaatuinen ja monipuolinen ohjelmakattaus: kiinnostavia puheenvuoroja,  toiminnallisia työpajoja sekä hyvinvointia ja elämyksiä kesäisessä luonnossa.

Odotukset ovat korkealla – ilmoittaudu mukaan!

Ohjelmaa kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.
Osallistumismaksu: 100€* (sis.  ohjelma, ruokailut & telttamajoitus)
Tutustu myös muihin majoitusvaihtoehtoihin.
Lue lisää: https://www.ulos2020.fi!

*)Hinta voimassa 31.3 asti, paikkoja rajoitetusti

10. Tilasto-olympialaiset tulevat taas!

Mitalit Suomeen! Tilasto-olympialaiset tulevat taas – jaossa on yhteensä 4 500 € palkintorahaa yläkoululaisille sekä lukiolaisille ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille!

Tilasto-olympialaiset on kilpailu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.
Tilasto-olympialaisiin kuuluu kaikille avoin karsintatehtävä, jota seuraa kansallinen finaali. Kansalliset voittajat pääsevät mukaan kisaamaan Euroopan finaaliin. Hakuaika on 31.1.2020 asti.

Lisätietoja kilpailun nettisivuilta >>

11. Ilmaista TVT-opetuksen materiaalia yläkouluun

 

Uusi monipuolinen digitaalinen oppimateriaali helpottaa tieto- ja viestintäteknologian opettamista ja oppimista yläkouluissa. Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaali tarjoaa oppisisältöjä niin perusohjelmiin kuin koodaamiseen.

Lisätietoja Jyväskylän yliopiston tiedotteesta >>
 
Itse oppimateriaali löytyy osoitteesta: http://kirjat.it.jyu.fi/linkki/
 

Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Seuraava LUMA-uutiskirje ilmestyy tammikuussa. Siinä kerrotaan tietoa erityisesti vuoden 2020 LUMA-päivistä. Voit antaa vinkkejä sähköpostilla osoitteseen luma-keskus@helsinki.fi

Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO