Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.

Kansallinen LUMA-uutiskirje 1–2/2018
 
CC BY 2.0 Miguel Virkkunen Carvalho / Flickr.com
CC BY 2.0 Miguel Virkkunen Carvalho / Flickr.com

 
LUMA-keskus Suomen tarjontaa
Osallistumismahdollisuuksia
Nyt vietetään innostavia, valtakunnallisia LUMA-viikkoja

Kannustamme viettämään nyt Valtakunnallisia LUMA-viikkoja 22.1.–4.2.2018, esimerkiksi oppimisyhteisön tai vaikkapa koko kunnan oman StarT-päivän merkeissä. Tutustu myös muihin vinkkeihin LUMA-viikkojen viettämisestä.

Tuokaa oppimisyhteisönne aktiviteetit esiin valokuvin ja videoin yhteisöllisessä mediassa, viikkojen aihetunniste on #lumaviikot.
Oppia ja elämyksiä kevään 2018 yhteisöllisistä StarT-tapahtumista – Näin haet alueellisille festivaaleille ja kansalliseen/kansainväliseen gaalaan 18.2. mennessä
    
Alueellisia StarT-festivaaleja järjestetään maalis-toukokuussa eri puolilla Suomea, LUMA-keskusten paikkakunnilla.

Festivaaleilla opiskeluprojekteja toteuttaneet tähtitiimit ja oppimisyhteisöt saavat tilaisuuden loistaa ja esitellä omaa osaamistaan ja jakaa tekemisen iloa ja riemua. Festivaaleilla myös palkitaan alueen ansioituneimpia tähtitiimejä ja oppimisyhteisöjä tunnustuksena työstään.

Festivaaleilla on myös oheisohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin oppimisyhteisöjen opettajille ja ohjaajille. Tule kuulemaan ideoita ja vinkkejä sekä keskustelemaan kollegojesi kanssa, millaisia monenlaisia mahdollisuuksia on toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja teemakursseja.

Jokaisen festivaalin ohjelma on erilainen ja se rakennetaan alueellisen LUMA-keskuksen ja yhteistyökumppanien voimin. Esimerkiksi kevään 2017 festivaaleilla osallistujille tarjottiin työpajoja, joissa mm. tehtiin kivoja kemian kokeita, rakennettiin robotteja tai koodattiin pelejä. Lisäksi oli mahdollisuus tutustua tiedenäyttelyihin, ja opettajat oppivat toisiltaan pedagogisissa kahviloissa.

Festivaaleille haetaan mukaan 18.2. mennessä kertomalla verkkolomakkeen kautta omista StarT-projekteista ja/tai oman oppimisyhteisön hyvistä projektimaisen opiskelun käytänteistä.

Samassa voi hakea mukaan myös kansalliseen ja kansainväliseen yleisö- ja tuomariäänestykseen, minkä kautta on mahdollisuus päästä StarT-gaalaan Tampereelle 5.6.
Koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
LUMA SUOMI -ohjelman maksuttomat koulutukset eri puolilla Suomea ja verkossa keväällä 2018

LUMA SUOMI -ohjelman maksuttomista verkkokoulutuksista ja lähikoulutuksista eri puolilla Suomea tänä keväänä on luvassa tarkempaa tietoa lähipäivinä ohjelman verkkosivustolla.

Esimerkiksi suosittuun GeoGebra-verkkokoulutukseen ehtii ilmoittautua vielä tällä viikolla.  

 
Valtakunnalliset LUMA-päivät, kansainvälinen LUMAT-symposium sekä kansallinen & kansainvälinen StarT-gaala Tampereella 5.–6.6.2018

Vuoden 2018 tapahtumakokonaisuus järjestetään Tampereella 5.–6.6.2018. Merkitse ajankohta jo kalenteriisi, ja varaa tarvittaessa majoituksesi ajoissa.

Maksuttomaan tapahtumaan toivotetaan tervetulleiksi kaikki matematiikkaa, ympäristö- ja luonnontietoa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat varhaiskasvatuksesta yliopistoihin, kuten myös lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat. 

Ohjelma sisältää keynote-luennon, pedagogisia kahviloita uusien ajatusten ja kokemusten jakamiseksi eri teemoista, kansainvälisiä tutkimusesityksiä sekä StarT-gaalan. Tarkempi ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa.

PS. Kansainvälisiä tutkimusesitysehdotuksia otetaan vastaan LUMAT-symposiumin ohjelmaan 18.2. mennessä.  
Muuta tarjontaa
26.27.1. Educa 2018
Helsinki

LUMA-keskus Suomen osasto 6s69 sijaitsee lähellä Open loungea.
14.2. Tiedekasvatuksen pedagoginen kahvila
Helsinki

Tiedekasvatustoiminta Helsingin yliopistolla täyttää 15 vuotta. Juhlavuonna 2018 järjestetään erilaisia tapahtumia ja julkaistaan juhlakirja menneiden vuosien kohokohdista ja innovaatioista. Ystävänpäivänä kutsutaan eri alojen opettajia tutustumaan mm. uusimpiin tiedekasvatustoiminnan yhteydessä kehitettyihin pedagogisiin innovaatioihin.
Lisää tietoa tulevasta tarjonnasta tapahtumakalenterissa sekä vuosikellossa.
Ajankohtaisia kuulumisia
Dyna-miitit – Lukion kurssisuoritus tiede- ja teknologiatapahtumiin osallistumalla

Dyna-miitit on konsepti, jolla kannustamme nuoria tutustumaan suomalaiseen luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian osaamiseen. Nuoret voivat osallistua mm. yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen järjestämiin luonnontiede- matematiikka- ja teknologia-aiheisiin yleisötapahtumiin ja raportoida niitä oppimispäiväkirjatyyppisesti. Riittävän määrän osallistumisia raportoimalla nuori saa LUMA-diplomin, jota vastaan voi anoa lukion kurssisuoritusta oman lukionsa rehtorilta. 
Tiede- ja teknologiakasvatustoiminta laajenee monialaiseksi Aalto-yliopistolla

Aalto-yliopisto kokoaa jatkossa yhteen tieteen, taiteen, yrittäjyyden, johtamisen, matematiikan ja teknologian osaamisen ja tarjoaa niihin perustuvaa toimintaa lapsille ja nuorille niin kouluissa kuin yliopiston kampuksella. Konseptin uusi nimi on Aalto-yliopisto Junior, jolla myös LUMA-keskus Aalto jatkossa toimii. Toiminnan uudet tilat avautuivat 16.1.2018 Otaniemen kampuksella.
Verkkokurssilta perusteet tiede- ja teknologiakasvatuksen aktiviteettien (kerhojen, leirien ym.) ohjaukseen

Kaikille avoin tiede- ja teknologiakasvatusaktiviteettien ohjauksen verkkokurssi (2 op) antaa valmiudet monipuolisten aktiviteettien ohjaamiseen sekä lasten ja nuorten kanssa toimimiseen. Kurssia suositellaan yliopisto- ja toisen asteen opiskelijoiden lisäksi jo työelämässä oleville opettajille, kerho-ohjaajille, huoltajille tai isovanhemmille, eri organisaatioiden asiantuntijoille sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille.

 

 
Yhteistyötahojen tarjontaa
Kenguru-matematiikkakilpailu

Vuoden 2018 Kenguru-matematiikkakilpailuun ilmoittautuminen on nyt käynnissä. Kilpailuun osallistuminen on ilmaista ja avoinna kaikille kouluille. Kilpailusarjoja on perusopetuksen 2. luokasta lukioon.

Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL

Maksutonta koulutusta perusopetuksen opettajlle aiheesta Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa ja lukion opettajille aiheesta Digitaalisten aineistojen pedagoginen hyödyntäminen matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Muita ajankohtaisia kuulumisia.
Matikkakukko

Matikkakukko järjestää 17.3.2018 Rajalan koululla Kuopiossa kolmannet Matikkamessut, jotka tarjoavat mahtavan koulutuspäivän matematiikan opetuksesta kiinnostuneille esi- ja peruskoulun opettajille. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa toiminnallisesta matematiikasta uuden OPS2016 hengessä. Pajojen pitäjinä toiminnallisen matematiikan huippukouluttajia Suomen Matikkamaista ja muita aktiivitoimijoita. Ilmoittautuminen on käynnissä 2.2. saakka.
Tilastokeskus

Ilmoittautuminen tilasto-olympialaisiin on käynnissä 31.1. saakka. Tehtävät tehdään oppitunnilla tietokoneella. Osallistua voi yksin tai 2-3 oppilaan ryhmissä. Olympialaisissa on kaksi osallistujakategoriaa: yläkoulu ja lukio sekä toisen asteen ammatilliset oppilaitokset. Kansalliset voittajat palkitaan reiluilla rahapalkinnoilla. Suomen parhaat jatkavat Euroopan finaaliin, jonka voittajat matkaavat Puolaan kesäkuussa 2018.

Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Flickr
Instagram
Twitter
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 3, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO