Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.

Kansallinen LUMA-uutiskirje 12/2017
 
CC BY 2.0 Petteri Sulonen / Flickr.com
Hyvää Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta 2018

Lämmin kiitos kaikille erinomaisesta yhteistyöstä kuluneena Suomen juhlavuotena
 
Yhdessä olemme enemmän!

 
LUMA-keskus Suomen tarjontaa
Osallistumismahdollisuuksia
Valtakunnalliset LUMA-viikot 2018 tammikuussa

Kannustamme viettämään Valtakunnallisia LUMA-viikkoja 22.1.–4.2.2018, esimerkiksi oppimisyhteisön tai vaikkapa koko kunnan oman StarT-päivän merkeissä. 

Esimerkiksi Joutsan yhtenäiskoulussa toteutettiin viime lukuvuonna StarT-päivä, jossa 5. ja 8.-luokkalaisista muodostetut tiimit "myivät" kaikille avoimilla messuilla ideoimiaan tuotteita. Katso video »

Tutustu myös muihin vinkkeihin LUMA-viikkojen viettämisestä.
Miten mukaan kevään 2018 StarT-festivaaleille?
    
Alueellisia StarT-festivaaleja järjestetään maalis-toukokuussa eri puolilla Suomea, LUMA-keskusten paikkakunnilla.

Festivaaleilla projekteja tehneet StarT-tähtitiimit sekä oppimisyhteisöt saavat tilaisuuden loistaa ja esitellä omaa osaamistaan ja jakaa tekemisen iloa ja riemua. Festivaaleilla myös palkitaan alueen ansioituneimpia tähtitiimejä ja oppimisyhteisöjä tunnustuksena työstään.

Festivaaleilla on myös oheisohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin oppimisyhteisöjen opettajille ja ohjaajille. Jokaisen festivaalin ohjelma on erilainen ja se rakennetaan alueellisen LUMA-keskuksen ja yhteistyökumppanien voimin. Esimerkiksi kevään 2017 festivaaleilla osallistujille tarjottiin työpajoja, joissa tehtiin kivoja kemian kokeita, rakennettiin robotteja tai koodattiin pelejä. Lisäksi oli mahdollisuus tutustua tiedenäyttelyihin (mm. Heureka ja Tietomaa), ja opettajat oppivat toisiltaan pedagogisissa kahviloissa.

Festivaaleille haetaan mukaan 18.2.2018 mennessä kertomalla verkkolomakkeen kautta omista StarT-projekteista ja/tai oman oppimisyhteisön hyvistä projektimaisen opiskelun käytänteistä. Samassa voi hakea mukaan myös kansalliseen ja kansainväliseen yleisö- ja tuomariäänestykseen, minkä kautta on mahdollisuus päästä StarT-gaalaan (Tampere 5.6.2018).
Koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi
LUMA SUOMI -ohjelman maksuttomat koulutukset eri puolilla Suomea ja verkossa keväällä 2018

LUMA SUOMI -ohjelman kevään 2018 täydennyskoulutuksista on luvassa tarkempaa tietoa alkuvuodesta.

Nyt jo voit ilmoittautua mm. kurssille Ymmärrystä ongelmanratkaisuun - Opi avoimien ongelmien ratkaisua!, jonka alku- ja lopputapaamiset ovat Hämeenlinnassa.
    
Tutustu myös ohjelman verkkokoulutustarjontaan, johon on luvassa mielenkiintoista täydennystä kevään 2018 kuluessa. 
Valtakunnalliset LUMA-päivät, kansainvälinen LUMAT-symposium sekä kansallinen & kansainvälinen StarT-gaala Tampereella 5.–6.6.2018

Vuoden 2018 tapahtumakokonaisuus järjestetään Tampereella 5.–6.6.2018. Merkitse ajankohta jo kalenteriisi.

Maksuttomaan tapahtumaan toivotetaan tervetulleiksi kaikki matematiikkaa, ympäristö- ja luonnontietoa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä, tietotekniikkaa ja teknologiaa opettavat opettajat varhaiskasvatuksesta yliopistoihin, kuten myös lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskelevat. 

Ohjelma sisältää keynote-luennon, pedagogisia kahviloita uusien ajatusten ja kokemusten jakamiseksi eri teemoista, kansainvälisiä tutkimusesityksiä sekä StarT-gaalan. Tarkempi ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa.

Varaa tarvittaessa majoituksesi ajoissa.
Muuta tarjontaa
14.12. Teknologiaopetuksen UMI-Sci-Ed-webinaari
verkossa
UMI-Sci-Ed-hankkeessa tutkitaan läsnä-älyn, mobiilitekniikoiden ja esineiden internetin opetuskäyttöä. Olet tervetullut hankkeen järjestämään avoimeen webinaariin.
19.12. Matikka 100 -webinaari (ilmoittaudu 14.12. mennessä)
verkossa
LUMA-keskus Suomen Matikka 100 -haaste huipentuu webinaariin, jossa esiintyy televisiostakin tuttu tieteen popularisoija, teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen.
16.1. Aalto-yliopiston lasten ja nuorten toiminnan (uusien tilojen) avajaiset (ilmoittaudu 9.1. mennessä)
Otaniemi, Espoo
Aalto-yliopiston uudistuvan lasten ja nuorten toiminnan (osa LUMA-keskus Suomen toimintaa) avajaisissa juhlapuheita, musiikkia, naposteltavaa ja kokeile itse -työpisteitä.
14.2. Ystävänpäivän pedagoginen tiedekahvila (tarkempi ohjelma saatavilla tammikuussa)
Helsinki
Tiedekasvatustoiminta Helsingin yliopistolla täyttää 15 vuotta. Juhlavuonna 2018 järjestetään erilaisia tapahtumia ja julkaistaan juhlakirja menneiden vuosien kohokohdista ja innovaatioista. Ystävänpäivänä kutsutaan eri alojen opettajia tutustumaan mm. uusimpiin tiedekasvatustoiminnan yhteydessä kehitettyihin pedagogisiin innovaatioihin.
Lisää tietoa tulevasta tarjonnasta mm. Vuoden 2018 vuosikellossa.
Uutta materiaalia
Uusia ma­te­ri­aa­le­ja ja tu­kea in­nos­ta­vaan las­ten tie­de­kas­va­tuk­seen

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen (pienten) lasten tiedekasvatushankkeessa kehitetyt materiaalit (mm. virtuaalikerhovideoineen) on koottu uuteen materiaalipankkiin. Niitä toivotaan hyödynnettävän päiväkodeissa, peruskouluissa, kerhoissa, kotona ym. yhdessä ohjaajien tai muiden aikuisten kanssa.
Uutta tietoa opetuksen tueksi LUMAT-B-lehden uusimmasta numerosta

LUMAT-B-lehdessä on julkaistu uusi numero Valtakunnallisten LUMA-päivien / Kansainvälisen LUMAT-symposiumin 2017 annista.
Tukea tiedeteemaisten syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen uusista teemapaketeista

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksessa on kehitetty tutkimuspohjaisesti uusia teemapaketteja tiedesynttäriaktiviteettien toteuttamiseen.
Ajankohtaisia kuulumisia
Tiede- ja teknologialuokkatoimintamme laajeni Lahteen

Lahden yliopistokampukselle avattiin marraskuussa luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian oppimista edistävä ja tukeva tiedeluokka. Tiedeluokka Solu on neljästoista LUMA-keskus Suomen piirissä.
Verkkokurssilta perusteet tiede- ja teknologiakasvatusaktiviteettien ohjaukseen

Kaikille avoin tiede- ja teknologiakasvatusaktiviteettien ohjauksen verkkokurssi (2 op) antaa valmiudet monipuolisten aktiviteettien ohjaamiseen sekä lasten ja nuorten kanssa toimimiseen. Kurssia suositellaan yliopisto- ja toisen asteen opiskelijoiden lisäksi jo työelämässä oleville opettajille, kerho-ohjaajille, huoltajille tai isovanhemmille, eri organisaatioiden asiantuntijoille sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille.
Uusi väitös: Oppijoiden kyky omaksua ja muokata käsitteiden välisiä relaatioita ovat keskeistä käsitteiden oppimisessa

Tommi Kokkosen tuore väitöstutkimus osoittaa, että relaatiot sekä oppijoiden kyky omaksua ja muokata niitä ovat keskeisiä tieteellisten käsitteiden oppimisessa. Myös tieteellisten mallien tarkastelu relationaalisina rakenteina valottaa mallien ja niihin liittyvien käsitteiden oppimiseen liittyviä kognitiivisia prosesseja. Laskennalliset mallit puolestaan implikoivat, että käsitteiden oppiminen on vahvasti konteksti- ja tehtäväsidonnaista.

 

 

 
Yhteistyötahojen tarjontaa
Kenguru-matematiikkakilpailu

Vuoden 2018 Kenguru-matematiikkakilpailuun ilmoittautuminen on nyt käynnissä. Kilpailuun osallistuminen on ilmaista ja avoinna kaikille kouluille. Kilpailusarjoja on perusopetuksen 2. luokasta lukioon. Lisätietoja »

Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL

Ajankohtaista MAOL:in tarjonnassa
Matikkakukko

Matikkakukko järjestää 17.3.2018 Rajalan koululla Kuopiossa kolmannet Matikkamessut, jotka tarjoavat mahtavan koulutuspäivän matematiikan opetuksesta kiinnostuneille esi- ja peruskoulun opettajille. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa toiminnallisesta matematiikasta uuden OPS2016 hengessä. Pajojen pitäjinä toiminnallisen matematiikan huippukouluttajia Suomen Matikkamaista ja muita aktiivitoimijoita.
Verkkosivusto
Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook
Flickr
Instagram
Twitter
Vimeo
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Kansallisen LUMA-uutiskirjeen verkkosivustollamme. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 3, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO