Dirigent Pieter Kole: mijn motivatie voor deze muziek
Vanwege mijn 20-jarig jubileum bij het 4 Mei Projekt ben ik gevraagd een eigen programma samen te stellen. Normaal gesproken is dat een subtiele samenwerking tussen mij en de programmagroep, waarbij ik vooral inhoudelijk meedenk met de muziekkeuze. Deze keer mocht ik zelf het thema en de bijbehorende muziek bedenken.
Een kans om bijvoorbeeld terug te blikken en een aantal stukken te herhalen waaraan ik goede herinneringen aan heb. Maar dat wilde ik niet: elk programma was en is uniek en goed. Misschien iets wat ik altijd heb willen doen en er nooit van is gekomen? Ja, wensen en ideeën genoeg.
Maar het liep anders. Al lange tijd denk ik veel na over het thema 'recht'; wat is recht, onrecht, recht hebben op. Mensenrechten, rechten van minderheden, vluchtelingen. Waar hebben we eigenlijk recht op? En waarom? Zijn de 'Rechten van de Mens' echt universeel? Welke rol spelen wij, speel ik hierin? Ik heb een enorme bewondering voor de 'voorvechters'. Mensen die opkomen voor het recht van anderen, vaak met gevaar voor eigen leven.
Ook merk ik dat ik veel waarde hecht aan het 'vertellen van het verhaal' met ons koor. Ik heb geleerd dat dit enorm wordt versterkt door een zorgvuldige vormgeving en het creëren van eenheid door goede regie en passende beelden. Als koor hebben we hier de afgelopen jaren flinke stappen in gezet en ik wilde graag een volgende stap zetten naar muziektheater.
Daarnaast was ik al een tijdje in gesprek met Joyce Louiza, een collega bij de ING en gepassioneerd actrice. We bleken dezelfde interesse voor het 'vertellen van het verhaal' te hebben. Mede na een bezoek aan onze voorstelling van 2016 ontstond het idee een keer samen te werken aan een programma.
En toch een beetje terugkijkend: ik wilde graag weer samenwerken met een aantal toegewijde mensen die onze programma's altijd op een hoger niveau wisten te brengen, al bijna zolang als ik zelf voor het koor sta (Olga), wat meer recent (Tsjisse, Ton, Kees) of zelfs voor het eerst (Joyce, Yarick).
    
Dit alles kwam samen in het stuk 'Chain of Hope' van de Amerikaanse componiste Libby Larsen, een stuk voor koor, piano, bariton solist en actrice. Het contact was al een keer gelegd voor 'I Dream of Peace', een compositie voor koor en 2 slagwerkers, wat al langer op mijn verlanglijstje stond. Libby reageerde erg enthousiast op mijn verzoek het stuk voor ons opnieuw te bewerken en uit te geven. Dit vormde de basis voor mijn programmakeuze, wat zich uiteindelijk ontwikkelde tot het volgende verhaal.
Het begint allemaal met een eerste aanzet tot het recht op vrijheid om mens te zijn. Opkomen voor hen die hiervan beroofd zijn, je uitspreken met gevaar voor eigen leven. Vrij mens, vrij om mens te zijn, maar ook gelijkheid ongeacht geslacht, ras, geaardheid of achtergrond. Chain of Hope vertelt het verhaal van een aantal voorvechters, hun argumenten en de situatie waartegen ze in opstand kwamen of beter: waarvoor/voor wie ze opkwamen.
Als eerbetoon aan deze en alle voorvechters zingen we het eerste deel uit het Requiem van Schnittke. Ze hebben hier recht op, mogen rusten en worden met respect herdacht. De melodie van dit requiem past daarbij heel mooi: vanuit een herhalend en bijna berustend motief ontstaat ineens een beweging tegen de draad in, een harmonische wending die je wakker schudt.
  
De drie Wiegeliedjes van Gorecki staan symbool voor het recht op veiligheid en geborgenheid voor ieder kind. Ook heden ten dage leven veel kinderen in angstige omstandigheden, soms zijn ze zelfs binnen het gezin niet veilig. Wiegenliedjes zijn troostvol, beschermend, een levensbehoefte, een grondrecht?
I Dream of Peace is een verzameling stukken die niet alleen aan kinderrechten hoeven te worden gekoppeld. Ze gaan over het recht op leven in vrijheid (dat wil zeggen zonder oorlog en de bijbehorende gevolgen). Het eerste deel gaat over ontnomen onschuld (spel), deel twee over alom aanwezige angst, deel drie over verwoesting, het vierde deel is een verlanglijstje, maar staat volgens mij voor het gemis van wat het alledaagse zou moeten zijn, deel vijf is de oproep tot het stoppen van het vechten en de roep om vrede en deel 6 is de hoop en het verlangen: wat als...
terug..
|