Copy

ABF Nordvästskåne
Nyhetsbrev #2 2023

Detta är endast ett axplock av alla månadens aktiviteter. Du hittar alla våra arrangemang på hemsidan.

ABF Ängelholm, Verkstadsgatan 4 (ingång från Tordönsgatan)

Sedan nyligen driver vi tillsammans med engagerade från Rotary Rönne en aktivitet vi kallar Lek-Skapa-Lär för ukrainska barnfamiljer.

Verksamheten är utformad för att ge barn som flytt från kriget i Ukraina en mötesplats, samtidigt som föräldrar även är välkomna att delta i aktiviteterna eller ta en kopp kaffe under tiden. Verksamhetsutvecklare Josefine Burman har varit drivande i verksamheten och ser fram emot att den ska utvecklas.
– I samtal med ukrainska mammor som jag haft genom våra utbildningar i svenska har det framgått att många barn som börjar i svensk skola känner ett behov av att få träffa andra ukrainska barn som de kan göra sig förstådda med utan ansträngning. Under ett nätverksmöte med Ängelholms kommun och andra organisationer fick vi höra att det finns en önskan att kunna träffa andra familjer från Ukraina.
– I det sammanhanget föreslog jag en skaparcirkel för barn och fick då också kontakt med Rotary Rönne som ville engagera sig i barngrupp och vi planerade sedan tillsammans för gruppens upplägg och innehåll.

Lek-Skapa-Lär får barnen delta i olika uppstyrda och ouppstyrda aktiviteter och tillsammans med engagerade vuxna skapa innehållet på träffarna tillsammans.
– Vissa väljer att skapa i lera, andra målar eller tecknar eller är kreativa på andra sätt, en öppen verkstad på barnens villkor – parallellt tränar de sin svenska under lekfulla former.

Lek-Skapa-Lär går av stapeln i våra lokaler i Ängelholm, och intresset har varit stort.
– Kanske kommer gruppen att delas upp efter intresse och vi kommer att kunna ha olika verksamheter för dem i olika rum!
– Jag har också bjudit in konstnärer i ett spännande projekt som skapar skulpturer tillsammans med barn i realstorlek och som i förlängningen kommer finnas för allmän beskådan.

Nytt tillfälle för cirkelledarutbildning
Äntligen ett nytt tillfälle att utbilda sig till cirkelledare sker den
4 mars i Åstorp! Under utbildningen tar vi upp rollen som cirkelledare, ABF som studieförbund, med mera.

Eftersom det är en heldagsutbildning bjuder vi på frukost, lunch och fika. Vi ber er därför att anmäla i god tid om det förekommer allergier eller andra kostpreferenser. I utbildningen får du en inblick i ABFs värdegrund, folkbildningens pedagogik och vad din roll som ledare inom folkbildningen innebär.

Utbildningen är kostnadsfri!

Ny supportsida för hjälp med digital närvarorapportering
Nu finns det en ny supportsida för E-listan! På supportsidan kan du få hjälp på både svenska och engelska med att använda E-listan, både på dator och mobila enheter.