Copy
Bekijk deze mail in je browser
Nieuws april 2022
Diocesane ontmoetingsdag Handelingen Turnhout van 6 juni 2022 met als motto 'Als een lopend vuurtje'. Mogen we jou daar ook verwachten? Bekijk op deze site alvast het programma en de verschillende activiteiten. Lees hier hoe jij je in je pastorale eenheid, parochie, school en andere geloofsgemeenschap alvast kan voorbereiden op ons groot diocesaan pinksterfeest. 
Na Pasen en de verrijzenis van Christus gaan we verder op weg in de vijftigdagentijd richting Pinksteren.
Zin om met onze bisschop in gesprek te gaan over de toekomst van de Kerk? Samen nadenken over de toekomst van de Kerk in ons bisdom. Van harte welkom op 28 april 2022 in Sint-Job-in-‘t-Goor.
Op 14 mei legt Johan Verstraeten, voorzitter Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede op de Trefdag van Attent de actuele boodschap van de encycliek Fratelli Tutti open als uitdaging voor diaconie en solidariteit vandaag.
Traditiegetrouw is de maand mei toegewijd aan Maria. We noemen Maria ook Koningin van de Vrede of nog Regina Pacis. Dit jaar bidden we in het bijzonder voor vrede in Oekraïne. De meibedevaarten bisdom Antwerpen van dinsdag 3 (Lichtaart) en woensdag 4 mei (Antwerpen) hebben als thema: mijn hart prijst hoog de Heer.

'Verbinding wekt vertrouwen. Waar kerk en school elkaar ontmoeten.' Op dinsdag 31 mei 2022 organiseert de werkgroep Pastoraal op school in samenwerking met de Vicariaten Antwerpen en Kempen een vormings- en ontmoetingsdag in het TPC. Dit jaar focussen we op de dwarsverbindingen tussen scholen en pastorale eenheid/parochies.

De organisatoren van onze diocesane ontmoetingsdag proberen bij benadering zicht te krijgen op het aantal deelnemers op de ontmoetingsdag. Als je met een groep komt, vragen we om je zeker via deze link aan te melden
Benieuwd wat Pinksteren 2022 in Turnhout allemaal te bieden heeft op 6 juni? Bekijk hier alvast de programma's per deeldomein.
Bekijk via deze link de transportmogelijkheden (en aandachtspunten) om op 6 juni comfortabel en veilig in Turnhout te geraken. 
Op 6 juni 2022 willen we met creatieve bijdragen van deelnemende groepen het decor van de slotviering visueel vormgeven. Het canvas zal bestaan uit doeken van 1 m² die door de deelnemende pastorale eenheden en groepen op voorhand werden geschilderd en op het podium van de Grote Markt aan elkaar genaaid zullen worden. 
Ontdek hier het kinder- en jongerenprogramma op 6 juni 2022. Zowel individueel als met je gezin, een ideale pinksteruitstap!
Webinars Koers zetten met Petrus: een theologische, spirituele en (taal)filosofische verkenning in het voetspoor van de apostel. Op 17 mei gaat hoofdredacteur K&L Luk Vanmaercke in gesprek met jezuïet en internetpastor Nicolaas Sintobin sj.
Herbekijk ook Zien en gezien worden waarover prof. dr. Inigo Bocken op 19 april zijn inzichten deelde. 
Geen zomer zonder zomerkampen! 
Ben je tussen 11-16 jaar? Dan is Zomerzin het ideale kamp voor jou! (4-9 juli)
Zomervuur is dan weer het perfecte kamp voor jongeren tussen 16-23 jaar die nog geen plannen hebben tijdens de tweede week van de zomervakantie (11-16 juli).
Nog even en dan is de zomer daar! Ben je nog op zoek naar een leuk zomerkamp voor jongeren of een interessante zomerreis in het licht van het geloof? Ontdek ons aanbod op www.zomert.ijd.be. Ontdek Frankrijk en Spanje samen met andere jongeren uit verschillende bisdommen. Voor ieder wat wils!

Klik op de envelop en lees alle nieuwe officiële berichten en personalia uit het bisdom van deze maand. 

Op zoek naar een job binnen het jeugdwerk en meer bepaald jongerenpastoraal? Ontdek hieronder de openstaande IJD-vacatures.

De beste manier om een nieuwe dynamiek in onze Kerk te krijgen, is niet alleen in onze zetel te blijven zitten en na te denken hoe we dat kunnen aanpakken, maar samen in actie te schieten”, meent Dirk Godecharle.

Dries de Bakker, diaken in de pastorale eenheid Sint-Franciscus (Hoogstraten-Rijkevorsel), medewerker bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en bedenker van het vurig campagnebeeld bij ‘als een lopend vuurtje’. “Het pinksterlogo diende niet alleen compact te zijn, maar ook heel wat betekenislagen en symboliek te bevatten." 

Gedachtewisseling met de bisschop over thema's uit zijn boek Overeind komen met Petrus en de daarmee samenhangende vragen van de deelnemers. 
Benieuwd naar de laatste informatie over het pastorale project Handelingen van de Apostelen? Deze maand een specifieke zoomsessie over hoe PE's en parochies zich kunnen voorbereiden op 6 juni.
In het spoor van Charles Deckers... Bezoek de kathedraal en ontdek via het aangeboden programma wie deze Antwerpse witte pater was en wat hij deed.
Van harte welkom op de nieuwe editie van ‘Het Boek van de maand’. Katrien Sollie stelt het boek Jozef en zijn broers voor van Thomas Mann.
Op de herdenkingsdag van de heiligverklaring van pater Damiaan nodigen we iedereen uit voor een inspirerende avond over verkondiging vandaag. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Missio en staat in het teken van het thema ‘Jullie zullen mijn getuige zijn’. 
In dit virtuele infocafé voor uitvaartvoorgangers staan we stil bij onze ervaringen en bij de vele uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden.
Gedachtewisseling met de bisschop over thema's uit zijn boek 'Overeind komen met Petrus' en de daarmee samenhangende vragen van de deelnemers in de kerk van Sint-Franciscus van Assisi Geel-Elsum.
Op 14 mei legt Johan Verstraeten, voorzitter Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede op de Trefdag van Attent de actuele boodschap van de encycliek Fratelli Tutti open als uitdaging voor diaconie en solidariteit vandaag. Aansluitend broodjeslunch en netwerkmoment.
PARCUM en Erfgoedcel Brussel slaan de handen in elkaar en organiseren op zaterdag 14 mei 2022 de eerste netwerkdag ‘Lourdesgrotten in Vlaanderen en Brussel’.

Veel fantasyboeken ondergingen invloed van het christendom of hebben er een band mee! Doe jij (ook) mee?  Deze avond richten we onze aandacht op His Dark Materials van P. Pullman.

Simon Godecharle (geboren 1989) is werkzaam als coördinator gezondheidsethiek bij de zorggroep Emmaüs vzw. LEZING: Vader, waarom heb je mij verlaten? Ethiek in de zorg en waarom zorgen zo zwaar kan zijn.

Webinar: religie, communicatie en kerkelijke media. Na de inleiding beantwoorden Luc Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk & Leven en internetpastor Nikolaas Sintobin sj. de vragen uit de chat. David Godecharle modereert het geheel.

 

Deze achtste avond van de Geloofsschool Antwerpen heeft als motto 'Tussen Pasen en Pinksteren: de lokale Kerk van het bisdom Antwerpen' meegekregen.

In dit virtuele infocafé voor lectoren staan we stil bij onze taak als lector en wisselen we uit over onze ervaringen en vragen.

Liturgische zaterdagen - Navorming voor kerkmusici. Twee zaterdagen per jaar willen we de organisten en de cantors en zangleiders bijeenbrengen. Het dienstwerk van de kerkmusici in de liturgie is van groot belang. Thema van deze eerste zaterdag is 'de eucharistie zingen'

 

In dit virtuele infocafé voor kosters maken we kennis met elkaar en delen we onze ervaringen, zorgen en vragen.

'Verbinding wekt vertrouwen. Waar kerk en school elkaar ontmoeten.' Op dinsdag 31 mei 2022 organiseert de werkgroep Pastoraal op school in samenwerking met de Vicariaten Antwerpen en Kempen een vormings- en ontmoetingsdag in het TPC. Dit jaar focussen we op de dwarsverbindingen tussen scholen en pastorale eenheid/parochies.

Diocesane ontmoetingsdag Handelingen Turnhout van 6 juni 2022 met als motto 'Als een lopend vuurtje'. Mogen we jou daar ook verwachten?

Liturgische zaterdagen - Navorming voor kerkmusici. Thema van deze tweede zaterdag voor  kerkmusici is 'de plaats en de functie van de verschillende gezangen in de liturgie'. Zoals bij de eerste zaterdag volgt na de gezamenlijke inleiding een eigen programma voor cantors en zangleiders en organisten.

Van harte welkom op de nieuwe editie van ‘Het Boek van de maand’. Stijn Latré stelt het boek Heerschappij. Hoe het christendom het Westen vormde van Tom Holland voor.

Een theologische, spirituele en (taal)filosofische verkenning in het voetspoor van de apostel. Samenvattende terug- en vooruitblik met mgr. Johan Bonny. Na de introductie beantwoordt Mgr. Bonny de vragen uit de chat. David Godecharle modereert het geheel.

Studie- en bezinningsvoormiddag over het catechumenaat. De diocesane werkgroep catechumenaat biedt in het mooie kader van de abdij van Averbode een moment van bezinning, verdieping, ontmoeting en uitwisseling aan. Detailprogramma volgt later.
Facebook
Website
Copyright © 2022 Bisdom Antwerpen vzw, All rights reserved.


Je kan altijd je profiel updaten of je uitschrijven op deze nieuwsbrief.


Email Marketing Powered by Mailchimp