Copy
Jaargang 8, januari 2017
Open in uw browser

De computer als onderzoeksinstrument in de zoektocht naar de auteur van het Wilhelmus

Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Onderzoekers Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin en Tim de Winkel laten zien dat moderne computeranalyses ons een heel nieuwe richting opsturen in het onderzoek naar de herkomst van het huidige Nederlandse volkslied. 
lees verder

Hans Bennis nieuwe Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie

Prof. dr. Hans Bennis is door het Comité van Ministers per 1 februari 2017 benoemd tot de nieuwe Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie. "Mijn doel is om van de Taalunie een gewaardeerde partner te maken in discussies over Nederlandse taal- en letterkunde in de landen waar het Nederlands een officiële taal is en in de internationale neerlandistiek." (Foto: Mels de Gooijer)
Lees verder

Online tool vertaalt namen vanuit het Russisch 

Schrijf je Beijing of Peking? Tokyo of Tokio? Kiev of Kiëv? En als je in een Engelse tekst een Iaroslav Shcherbatyi tegenkomt die in de Russische stad Chelyabinsk woont, hoe schrijf je dat dan in het Nederlands? Een online tool waarmee je Russische namen uit het Cyrillisch of het Engels omzet naar het Nederlands biedt nu uitkomst. 
Lees verder

Elektronisch Woordenboek Limburgse Dialecten gelanceerd

Op 17 december 2016 is het Elektronisch Woordenboek van de Limburgse Dialecten (e-WLD) gelanceerd. Nicoline van der Sijs werkte mee aan de totstandkoming van het e-WLD, dat een aanvullig vormt op de elektronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten (eWND), een woordenbank in beheer van het Meertens Instituut. 
 


13 januari 2017
Symposium: Cross-linguistic influence (in multilingualism)
Plaats: Universiteitstheater, Amsterdam
25 januari 2017
Seminar in General Metrics

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

21 januari 2017
Boekpresentatie Het mirakel van Amsterdam
Plaats: Kapel van het OLVG, Amsterdam
13 maart 2017
Workshop: The Interface Within

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

December 2017
Bonbondozen voor taalliefhebbers 
Onlangs is het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van Nederlandse taal en cultuur verhuisd naar de binnenstad van Amsterdam. Wat voor schatten gingen er zoal mee? Wat hebben die te bieden?
Lees meer in Onze Taal.
December 2017
Was de wolf vroeger veel gevaarlijker?

Wat maakt een sprookje een sprookje? Waarom wordt het ene sprookje wel doorverteld en het andere niet? En hoe worden ze doorverteld: in welke vorm veranderen elementen binnen een sprookje en waarom? Bijvoorbeeld: de wolf was vroeger in het sprookje Roodkapje veel gevaarlijker dan nu. Heeft dat met tijdsgeest te maken?
Luister terug naar Folgert Karsdorp in De Ochtend op NPO Radio 1
December 2017
Spekdikken of snijbonen met nieuwjaar

De aanbellende krantenjongen en de nieuwjaarsduik: in het Reformatorisch Dagblad verscheen een artikel over nieuwjaarsgebruiken, waarin etnologen Peter Jan Margry en Eveline Doelman van het Meertens Instituut aan het woord komen.

December 2017
‘De Nederlandse cultuur en taal veranderen, nou en?’

‘De’ Nederlander verandert. En dat is helemaal niet erg volgens Hans Bennis (65), die afscheid neemt als directeur van het Meertens Instituut. Trouw blikt samen met Bennis, vanaf 1 februari 2017 de Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie, terug op 18 jaar Meertens Instituut. Veranderingen in Nederland aan de hand vijf trefwoorden in de Verdieping van 29 december 2016. Lees meer.
Januari 2017
Het Taalteam op de radio

Vanaf 2 januari is er een nieuwe taalrubriek op de Nederlandse radio: Het Taalteam. De leden van Het Taalteam bespreken elke werkdag omstreeks 9:40 uur een taalkwestie tijdens het programma De Ochtend op NPO Radio 1.
Januari 2017
'Als het beter gaat met onze taal, is mijn missie geslaagd'

Ter gelegenheid van de benoeming van oud-directeur van het Meertens Instituut Hans Bennis als Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie heeft het januarinummer van Onze Taal een vraaggesprek met hem gepubliceerd over zijn nieuwe functie. Lees meer.
Copyright © 2017 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
U kunt uw voorkeursinstellingen wijzigen of zich uitschrijven