Copy
Jaargang 8, maart 2017
Als webpagina openen
Wereldverteldag -
20 maart 
Op 20 maart is het World Storytellingday, oftewel Wereldverteldag. Verhalenvertellers brengen over de hele wereld hun verhalen ten gehore voor een breed publiek. Ook in Nederland zijn er tal van activiteiten. In het kader van de Wereldverteldag interviewden we volksverhalenonderzoeker Theo Meder, over de Nederlandse verteldag en het hedendaagse onderzoek naar volksverhalen.
Lees verder

Nieuwe publicatie: Hoe zwaar is licht

In het nieuw verschenen boek Hoe zwaar is licht (Uitgeverij Balans) worden meer dan 100 vragen beantwoord die gesteld werden aan de Nationale Wetenschapsagenda. In 2015 werden Nederlanders opgeroepen om alles wat ze altijd al eens aan 'de wetenschap’ hadden willen vragen in te sturen. Er kwamen bijna 12.000 vragen binnen. Van het Meertens Instituut werkten Ernst van den Hemel, Marc van Oostendorp en Nicoline van der Sijs mee. 
Lees verder

 

Neerlandistiek voor de klas 

Sinds deze maand bestaat er een nieuwe gratis nieuwsbrief voor leraren Nederlands: Neerlandistiek voor de klas. De nieuwsbrief is een intitiatief van Peter-Arno Coppen (Radboud Universiteit), Nicoline van der Sijs (Radboud Universiteit en Meertens Instituut) en Marc van Oostendorp (Meertens Instituut) en is bedoeld om het middelbaar onderwijs op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen van het vak aan de universiteiten. Lees verder


16 maart 2017
Germanic Sandwich 2017
Plaats: Universität Münster
7 april 2017
Kiliaanlezing 2017: 'Ontwerpen aan de stad in woorden' door MaartenJan Hoekstra
Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

 

21 maart 2017
T-lezing over de Staat van het Nederlands
Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
10 mei 2017
Louis Peter Grijp-lezing 2017: 'De schaduw van 1585 en 1967. Laaglandse geschiedenis en hippiecultuur in het werk van de Vlaamse zanger Wannes Van de Velde' door Geert Buelens 
Plaats: Amsterdam
Hoe oud is carnaval in Nederland? 

De carnavalsroes is alweer uitgeslapen maar we blikken nog even terug. Leonie Cornips, onderzoeker aan het Meertens Instituut, geeft een antwoord op deze vraag.Foto: Simone Wolff

Februari 2017
Livestream van debat tussen Van den Bosch en Bennis
Antal van den Bosch, sinds 1 januari 2017 de nieuwe directeur van het Meertens Instituut, ging op 21 februari 2017 tijdens de debatavond Het Bureau: hoe nu verder? in discussie met Hans Bennis, de voormalige directeur van het instituut en sinds 1 februari de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, over de betekenis van het Meertens Instituut voor Nederland. De livestream van het debat is terug te zien.
Februari 2017
Het Taalteam van radioprogramma De Ochtend over de r in 'verjaardagsvorkje'

Koning Willem-Alexander is voornemens om 150 Nederlanders uit te nodigen voor een verjaardagsdiner en gebruikte in zijn aankondiging het woord 'verjaardagsvorkje'. Taalteamlid Marc van Oostendorp bespreekt in het radioprogramma De Ochtend de uitspraak van de r door de koning.

Februari 2017
Cité-Duits, een unieke mijnwerkerstaal

In het Belgische stadje Eisden, net over de Nederlandse grens, ontstond – met dank aan de mijnen – in twee generaties een heel eigen taal; een bijzondere mix uit vele talen met in grammaticaal opzicht een eigen wil. NRC Handelsblad laat ons kennismaken met de laatste sprekers van het Cité-Duits, dat is geanalyseerd door UM-hoogleraar en Meertens Instituut-onderzoeker Leonie Cornips en haar promovendi.

Maart 2017
Heilige bomen

Ooit telden Nederland en België vele tientallen bedevaartsbomen; heilige bomen die een rol spelen in een mirakelverhaal, waar pelgrims sindsdien, soms al eeuwenlang, heen trekken. Inmiddels staan er niet meer veel heilige bomen overeind, maar ze zijn er nog wel. Lees het volledige artikel van National Geographic hier.

Deadline 15 maart 2017
Teamleider (m/v) voor Digital Humanities Group van het KNAW Humanities Cluster
Meer informatie

Deadline 15 maart 2017
Onderzoekers (m/v)
in Digital Humanities Group van het KNAW Humanities Cluster
Meer informatie

Copyright © 2017 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven