Copy
16 januari 2018
Open als webpagina
Onderhoudend boek over de taal van Ilja Leonard Pfeijffer verschenen
Taalwetenschapper Marc van Oostendorp schetst het beeld van een taalvakman
De dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer wordt vandaag wel op een heel bijzondere manier geëerd: op zijn vijftigste verjaardag verschijnt een boek dat helemaal gaat over de buitengewoon creatieve manier waarop hij met taal omgaat: van de nieuwe woorden die hij bedacht voor geslachtsdelen tot de manier waarop hij klassieke dichtvormen weer tot leven bracht. Het boek verschijnt op 17 januari 2018, de 50e verjaardag van de schrijver.

'Het is zinnig om Ilja Leonard Pfeijffer in de eerste plaats als een taalvakman te zien, als iemand die verbaast door zijn taalbeheersing, zijn elegantie, zijn precisie, en soms zijn geleerdheid. Het plezier bij Pfeijffer zit, ook voor zijn lezers, voor een belangrijk deel in de taal.' In vijftig hoofdstukken biedt de taalkundige Marc van Oostendorp van het Meertens Instituut de lezer daarom een caleidoscopisch beeld van de vele taalgedaanten die schrijver Ilja Leonard Pfeijffer aanneemt in de talrijke literaire genres die hij beoefent (gedichten, romans, verhalen, essays, toneel et cetera). 

Ilja Leonard Pfeijffer is een van de meest gelauwerde dichters en schrijvers van Nederland; vorige maand ontving hij nog de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn toneelstuk De advocaat. Marc van Oostendorp is als taalkundige verbonden aan het Meertens Instituut en als hoogleraar Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn vele (ook voor een breed publiek bestemde) publicaties bestrijken alle denkbare terreinen van de neerlandistiek. Onder meer als generatiegenoot van de schrijver (en voormalig buurtgenoot tijdens hun beider studie) heeft Van Oostendorp al tijdens zijn studententijd een bovengemiddelde belangstelling voor de schrijver opgevat.

Het boek verschijnt bij Uitgeverij De Weideblik.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc van Oostendorp: marc.van.oostendorp@meertens.knaw.nl


Een pdf van het boek is voor recensiedoelen op aanvraag beschikbaar. 
 

Meertens Instituut
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam

Postbus 10855
1001 EW Amsterdam

meertens.knaw.nl
info@meertens.knaw.nl
Tel. 020 - 462 85 00 

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Meertens Instituut · Postbus (PO BOX) 10855 · Amsterdam, Nh 1001 EW · Netherlands